Csokoládé: a legális drog

Csokoládé: a legális drog
Nem volt valami finom, de túlélte, ezért azután az új italt mások is fogyasztani kezdték, és hamarosan népszerű lett,a nahuatl indiánok nevet is adtak neki, axocolat-ot.

A cikk forrása

gasztroABC

Származása, elterjedése, metamorfózisa

Valahol (Közép-Amerikában), valamikor (úgy i.u. 1000 körül) egy éhező indián rájött, hogy a Theobroma cocoa fa ( ő valószínűleg nem ezen a néven ismerte) termésének tartalmából ital készíthető. Nem volt valami finom, de túlélte, ezért azután az új italt mások is fogyasztani kezdték így hamarosan népszerű lett,a nahuatl indiánok nevet is adtak neki, axocolat-ot. Mikor az aztékokmegérkezteka területre,az őslakosok rutinszerű legyilkolászása után, javaikat megtartották, hasznos szokásaikat átvették (így megy ez). Ezek egyike volt a xocolat ivása is. Persze nekik ez még nem volt elég rossz, ezért fahéjat, ánizst, chilit és kukoricalisztet is adtak hozzá. Néhány száz évvelkésőbbezzel a zsíros, habos, keserű, nehezen emészthető moslékkal kínálta Montezuma Cortes-t,midőn az először tisztelgett nála. Talán arra gondolhatott, ha ezt megkóstolja a szőrös és mosdatlan idegen, talán eltakarodik,azzal a bűzös és fegyelmezetlen söpredékkel együtt, akiket némi eufemizmussal "seregének " nevezett. Csalatkoznia kellett, Cortes lenyelte a keserű xocolatot és maradt. De, hogy bosszút álljon hálátlan és kishitű hazáján, és Európán is rúgjon egyet, küldött az óvilágba néhány kakaóbabot. Azöreg kontinens elsőreakciója a a kakaóbabbal szembenambivalens volt, egyrészt némi népszerűségre tett szert a módosabb osztályok körébenazzal, hogy drága volt, és mint ilyen, a szegények számára hozzáférhetetlen,másrészről viszont senkinek nem ízlett. Maga a szent katolikus egyház is bizonytalan volt a kérdésben, a csokoládé afrodiziákum hírében állott és mint ilyen az ördög hatáskörébe tartozott. Hogy véget vessen a bizonytalanságnak, 1569-ben maga a katolikus egyház tévedhetetlen feje, V. Pius kóstolta meg az italt. Az első korty után minden vád alól felmentette a csokoládét, kizártnak tartotta, hogy egy ilyen ízű ital után bárkinek bármihez megjöjjön a kedve. Sőt, némi cinizmussal azt is kijelentette, hogy a csokoládé ivása nem számít a böjt megszegésének, szerintem az is megfordulhatott a fejében, hogy penitenciaként renitens hívőkre iskiróható lenne.

Sok baj sújtotta akkoriban Európát: pestis, háborúk, járványok és ott volt még a csokoládé is. Ekkor az Úr megkegyelmezett sokat szenvedett népének, és elküldte angyalát egy C. J. van Houten nevű tiszteshollandúriember képében. Ő mentette meg a világot az aztékokátkától, leginkább a gyomortükrözésekhez használt, a népnyelvben "gipszkásaként" elhíresült kontrasztanyaghoz hasonlítóőscsokoládétól. C. J. van Houten úr (áldassék a neve) találta fel a csokoládésajtoló gépet.És ezzel kezdődik a csokoládé valódi története, a legális drog története. Van Houten úrnak sikerült kivonnia a kakaóbabból a nehezen emészthető zsiradékot(az eljárás neve "dutching") majd alkálisók hozzáadásával elfogadható ízt adnia a terméknek. Ezzel az ősi azték kínzóeszközből élvezeti cikk lett. AzÚr második angyalának neveJoseph Storrs Fry volt. Ez a szent ember a kakaóvajhoz kevert kakaómasszát majd cukrot, így javítva tovább az istenek eledelét (csak mellesleg jegyzem meg Fry vállalkozása később beolvadt a brit Cadbury csokoládégyárba, mely Európa legrégibb, legpatinásabb csokoldégyára lett). Az emberiség harmadik jótevője Helvéciában született, Lindt-nek hívták és ő fejezte be a művet, melyet nagy elődei kezdtek.A csokoládé íze már rendben volt, de az állaga nem, hiányzott a homogenitás. Lindt keverőkádakban napokig keverte a csokoládémasszát mire elérte a kívánt eredményt, a homogén állagú csokoládémasszát, az eljárást egyébbirántkenőgyúrásnak (konsolás) hívják.

Valóban egészséges? Mégis mit tartalmaz? Tényleg hízlal?

Kezdjük a végén, a jó hírrel: igen hízlal. Nem volt ez mindig ilyen lesújtó információ. A középkorban mindent megtettek az emberek, hogy nagy nehezen megőrizzék a súlyukat, és ebben a "nehéz" ételek segítettek,így a csokoládé is.Ez ma már kevésbé vonzó tulajdonsága a csokoládénak.Jótanácsként csak két szóval üzennék az olvasóknak, úgymint mértékletesség és önuralom. Mellesleg jegyezném meg, hogy a cikk írója nemzetközileg elismert, félszáz éves csokoládéfogyasztói múltra tekint vissza. Ezen idő alatt megszámlálhatatlan alkalommal fogadta meg, - midőn (mintegy véletlenül) felbontott egy táblácskányit az emített anyagból -, hogy egysor elfogyasztásautána többit holnapra hagyja. A kísérletezéssel mind a mai napig nem hagyott fel.

Most következik a "mégis mit tartalmaz" unalmas szakasz, akit nem érdekel lapozzon. Szóval, a legalább60%-70%-os kakaótartalmú csokoládé flaviontartalma jótékonyan hat az érrendszerre, hatására az erek belső falának sejtjei több értágító anyagot termelnek, ezáltal csökkentve a magas vérnyomást, érelmeszesedést,a szívinfarktus veszélyét és egyébb, úriemberhez méltatlan halálokokat. Bónuszként jótékonyan hat a bőrre, értágító hatása itt az öregdési folyamatok késleltetésében jelenik meg. Ezen tulajdonságait egy 15 éves holland kísérletsorozat igazolta. Itt engedjenek meg egy személyes észrevételt, csak azért, hogy mindenki átérezze, mennyire méltalanul mellőznek néha tehetségeket. Úgy 6 éves korom óta álmodozom arról, hogy a világ legjobb csokoládéival tömnek (pusztán a tudomány érdekében), mindmáig egyetlen gyártósem vette a fáradtságot, hogy megkeressen. Ennyi.

Tartalmaz ezenkívül még ásványi anyagokat, úgymint vasat, káliumot, kalciumot, A, B, C, Evitaminokat, valamint theobromint, amely vegyület igen közeli rokonságot tart a koffeinnel (tehát élénkítő hatású). Bizonyítottan köhögéscsillapító, majdnem olyan hatékony mint a kodein.

Mit kezdjünk vele? Hol a helye a konyhában?

Az első és legfontosabb, hogy megegyük. A csokoládé legjobb, leggazdaságosabfelhasználása, ha az ember minél gyorsabban megeszi. Amennyiben nem így tesz, sajnos az is előfordulhat, hogy neveletlen rokonai, ismerősei kérnek belőle. Ez mindenképpen pótolhatatlan veszteségekhez vezet, ezért legyünk megfontoltak, ne feledjüka csokoládé kínálgatása rossz modorravall, alpári szokás.Amennyiben nem az első verzió valósul meg (az azonnali fogyasztás) úgy a csokoládé felhasználható sütemények, fagylaltok, desszertekuralkodó ízének megteremtésében. A csokoládéegyetlen (általam ismert)nem deszertként,édességként felhasznált formája a mexikói "mole". Ez egy különleges mártás, mellyel húsokat öntenek le, a kakaóbabon kívül még vagy 50 alkotóelemet tartalmaz. Összeteveőitől függően lehet édes, csípős, fehér vagyzöld, készíthetik otthon, vásárolhatják szupermarketben különböző neveken, úgymintmole poblanó és mole oaxacai. Itt szeretnék eloszlatni egy gasztronómiai téveszmét, rosszindulatú híresztelést,mármint azt, hogy a csokoládé "alapanyag, hozzávaló". Nem, ez nem így van. Ha és amennyiben a csokoládé valamilyen úton- módon belekerül egy ételbe, nem része, részvényese,polgáralesz annak, hanem királya. Vigyázzunk hová engedjük be, mert mást nem tűr maga mellett. Sajátságos, hogy a csokoládé fogyasztás terén nem sikerült az első tíz nemzet közé kerülnünk (Svájc az aranyérmes), de ne nyugtalankodjunk, cigiben, alkoholban jobbak vagyunk. Ja, hogy tovább élnek, az is valami? A hosszabb életről jut eszembe, a csokoládéfogyasztásnak lehet némi hatása az élettani folyamatokra mert a csokifaló népek életkilátásai jobbak (magasabb életkor, kevesebb öregkori nyavaja, egyebek).

A propos, ismerik a csokoládé közkedveltségévelkapcsolatos (az USA-ban végzett, több millió dolláros) kutatások eredményét? Ezek szerint tíz ember közül kilenc szereti a csokoládét,......egy meg hazudik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Csokoládé: a legális drog
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Csokoládés édességek kiskönyvtára Csokoládés édességek kiskönyvtára
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Nyolc könyvecske tele bámulatos csokoládé-receptekkel, ámulatba ejtő színes fotókkal, különleges...

Csokoládés finomságok aranykönyve Csokoládés finomságok aranykönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Édes, keserű, csípős, folyékony, lágyan olvadó vagy szilárd: a csokoládé, mely valóban az "istenek...

500 csokoládés finomság 500 csokoládés finomság
Szerző: Floodgate, Lauren
Kiadó: Gabo Kiadó (2008)

A csokoládés finomságok gyűjteménye 500 ínycsiklandó, egyszerű és könnyen követhető csokoládés receptet...

Saját készítésű pralinék és bonbonok Saját készítésű pralinék és bonbonok
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Ennek a varázslatos könyvnek a segítségével megvalósulhatnak a legédesebb álmaink: a több mint 40 receptből...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Finom csokoládés süteménnyel, vagy inkább a krémes csokoládéfelfújttal lehetne önt elcsábítani? Kedveli a...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

Csokoládé Csokoládé
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat...

Muffinok és sütemények Muffinok és sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Az otthon készült, sütőben sült finomságok mindig megmelengetik az ember szívét, és ha kis papírformákban...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek