Cseh sörfalatok

Cseh sörfalatok
Csehországban járva sokféle sörkorcsolyát kóstolhatunk. Ezek a fűszeres falatok nagyon jól esnek a sör mellé, ráadásul további korsók elfogyasztására ösztönöznek. Kedvcsinálóul bemutatunk néhány jellegzetes cseh sörfalatot, amelyek – akár kissé módosítva – talán a magyar sörözők kínálatába is bekerülhetnek...

A cikk forrása


(Vendéglátás online)

Utopenec

Ez a kifejezés egyetlen valamirevaló cseh kocsma étlapjáról sem hiányozhat. A csapszéknél ötliteres befőttesüvegből emelik ki a csemegét, a boltokban a salátáspultnál árulják. Nevét és ízét közel kétszáz éve ismerik Csehországban.
Aki házilag akarja elkészíteni, vásároljon rövid krinolinokat, hagymát, borsot, szegfűborsot, esetleg savanyú uborkát és peperonit. Mindezt helyezze el gusztusosan egy befőttesüvegben, és öntsön rá sós-ecetes vizet.

Nakládaný hermelin

Vöröshagymával, fokhagymával, szemes fekete borssal, peperonival (chilivel) készült, olajban 3-4 napig érlelt hermelin (camembert) sajt. Friss barna kenyérrel szervírozzák. (Vigyázat, némely változata kétszer is csíp!)

Pivní sýr

Gyakori sörkorcsolya az úgy nevezett sörsajt. Ez egy sajtkategóriát jelez, erős, jellemzően csípős szagú, puha, alaposan érett sajtot értünk ez alatt. Sóval, borssal, mustárral, esetleg hagymával, szardíniával szokás tálalni. Ezt mind egyéni gusztus szerinti arányban elkeverjük, és vastag rétegben rákenjük a hozzá tartozó friss barna rozskenyérre. Két szelet ilyen csemege után azonnal újabb korsó habos sört fogunk rendelni.

Matesy

Olajban pácolt heringszeletek, melyeket hagymával és kenyérrel szervíroznak. Gyakran kissé sósabbak a kelleténél, ám ez is csak újabb korsó elfogyasztására serkent.

Zavináč

Ugyancsak heringszelet, de ecetes-hagymás lében pácolva és összetekerve. Megfelel a nálunk is ismert „ruszlinak“.

Tlačenka:

A turisták körében is rendkívül népszerű disznósajt, amely sokban eltér a nálunk megszokottól. Ecettel és hagymával, valamint barna kenyérrel adják, a leggyakoribb sörfalatok közé tartozik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Cseh sörfalatok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Tapas Tapas
Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Kapcsolódó cikkek