Keresés

Alapanyagok
Eljárások
Ételcsoportok
Eszközök
Nemzetközi konyha
Konyhai kisokos
Italok
Egyéb témák

Az olajfa és gyümölcse

Az olajfa és gyümölcse
Ha még sohasem láttunk olajfát, keressünk egy örökzöld fát, amely leveleinek teteje sötétzöld, alsó felülete pedig sokkal világosabb ezüstös pikkelyekkel fedett. A leveleknek ez az ezüstös színe, és ahogy a szélben reszkettek, hívta fel Van Gogh, a festő figyelmét a fákra. A színüktől elbűvölten 19 képet festett az olajfákról...
A fák lassan növekednek, és négy-öt évig tart, amíg első gyümöl­csük leszüretelhető, majd további tíz-tizenöt évnek kell eltelnie, amíg elérik teljes termőképességüket. De ha egyszer gyökeret vert, az olajfa sok évig élhet. Ismeretesek történetek olyan fákról, ame­lyek 1000 évig is eléltek. Vannak fák, amelyek 100 évig és hosszabb ideig is megmaradtak, bár az igazán régi fák inkább az idő rombolását és a rossz időjárást túlélő... elolvasom

Legfrissebb cikkek

Kiemelt kategóriák

Könyvek

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
Szerző: S. Deli Magda
Kiadó: Medicina Kiadó (1983)

A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének...

Francia finomságok dióhéjban Francia finomságok dióhéjban
Szerzők: Leuilly, Laurence, Márton Gyöngyvér
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1989)

Könnyedség, szellemesség és elegancia... ezek a jelzők élnek a köztudatban a franciákkal kapcsolatban....

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Grillezés Grillezés
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Nincs nyár grillezés nélkül. De vajon miért csak a tarját és a kolbászt tesszük a nyársra? Dr. Oetker...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Kőgrill, mikrohullám, olajsütő Kőgrill, mikrohullám, olajsütő
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Ma már igen sok háztartásban megtalálható a mikrohullámú sütők valamelyik változata, és az olajsütő is...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Egzotikus rizsételek Egzotikus rizsételek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

E gyűjtemény új szerepben mutatja be a rizst: többé korántsem az a semleges ízű köret, mint amilyennek...

Európa eszik Európa eszik
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Szabad Föld Kiadó (2004)

Ha az olvasó felüti ezt a könyvet, reményeink szerint gasztronómiai meglepetések érik!...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Késsel? Kézzel? Villával? Késsel? Kézzel? Villával?
Szerző: Bareiss, Hermann
Kiadó: Magyar Könyvklub (1999)

A szerző a gasztronómia speci- ális területét választotta könyve tárgyául: a különleges ételek fo-...

Kis magyar paprikakönyv Kis magyar paprikakönyv
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (1987)

A főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban...

Receptek