Cava - harmonikus habzóbor Katalóniából

Cava - harmonikus habzóbor Katalóniából
Még ha tudjuk is, hogy az első katalán pezsgőt 1892-ben Antoni Gili palackozta, Josep Raventós a Cava története szempontjából nagyobb jelentőséggel bír.

A cikk forrása

A bor A bor
(Vince Kiadó)
A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli sokfélesége, a szőlőfajták végtelen gazdagsága és az előállításhoz szükséges különféle módszerek egyetlen más...
Bővebben...

A Cava születése

Raventós tanulmányozta Champagne-ban a világ leghíresebb habzóborának klasszikus előállítási eljárását, és ismereteit a százéves Can Codorníu gazdaságban, Sant Sadurní d'Anoiában, Barcelonától 50 kilométerre nyugatra őshonos fajtákkal alkalmazni kezdte. Amikor 1872-ben az első habzóborát Barcelonában hivatalosan bemutatta, Katalónia számára a borászat új korszaka köszöntött be.

A Cava szőllői

Már az első palackok megjelenése óta a Cavát azonos szőlőfajtából préselik, a katalán fajta triumvirátusából: Xarel-lóból, Macabeóból és Parelladából. A Xaral-lo karaktert, aromát és testességet ad, a Macabeo lágyságot, frisseséget és gyümölcsösséget. A Parellada kiegyenlíti az ellentéteket és az alkoholtartalmat is kiegyensúlyozza, így a Cavának finom eleganciát kölcsönöz. Újabban helyet követel magának a Chardonnay fajta is (általában a rothadásra hajlamos Parellada-t kiváltva).

Az előállítás folyamata

Minden Cavaminőségmegjelöléssel rendelkező pezsgőnek a palackos erjesztés hagyományos módszere szerint kell elkészülni, amely elviekben a francia méthode champenoiseeljárással azonos. A Cava és a Champagneközötti különbségek nem a technikában rejlenek, hanem a szőlő kiválasztásában, a talajadottságokban és az éghajlati feltételekben.
A szüret már augusztus végén megkezdődik a Chardonnay-val, és kerek hét héttel később a Parelladával végződik. A szőlőket bogyózzák és gondosan préselik. Általában a mustot azonnal tisztítják. Az egyes fajtákat elkülönítve erjesztik. Gondos kóstolás után a pincemester eldönti a végleges cuvée-t, ahogy a különféle alapborok házasítását nevezik.
A palackokba történő letöltés előtt következő lépésként a kiválasztott fajélesztő és cukor vagy a sűrített must hozzáadása történik, miáltal a palackban megindul a másoderjedés. Az élesztő hozzájárul a Cava ízéhez. Jó élesztővel középszerű alapborokból jó Cavát lehet csinálni, de fordítva sohasem!
A palackos erjesztést, illetve a legkevesebb kilenc hónapos seprőn tartást egy három hetes folyamat követi, amelynek során a palackokat egyre meredekebben fejtetőre állítják. Ez történik tulajdonképpen a girasollal vagy a gyropalettel. Azután úgy derítik, hogy a palack nyakában lévő élesztőmaradékot lefagyasztják, az üveget kinyitják, és a fagyott üledéket eltávolítják. A hiányzó mennyiséget pótlólag feltöltik, de hogy milyen összetételő nedűvel, az minden Cava-gazdaság saját titka. Általában öregebb borról és cukorról van szó, ez az adalék dönti el a típusát, illetve a Cava cukortartalmát és a kapcsolódó megjelölését is.

A fontosabb Cava-kereskedőházak

Cavas del Castillo de Prelada
Zászlóshajóját a Gran Claustro-t 60 ezer palackban dobják piacra.
Cavas Llopart
1887-től létező családi gazdaság.
Cavas Mont Ferrant
Csúcs-cuvée-jük, a Reserva Brut, telt, tartalmas és jó állagú.
Cavas Naverán
Hagyományos pincészet, amely a Caájával vált ismertté.
Codorníu
Az első gyártó, a Cav klasszikusa. Ma is piacvezető Spanyolországban.
Freixenet
Hosszú idő óta a Freixenet-márka az egész világon a Cava borok összességét jelenti. A világ egyik legnagyobb pezsgőtermelője, figyelemre méltó minőséggel.
Gramona
Hírneves családi gazdaság, nagyon kiegyensúlyozott cuvéekkel.
Recaredo
Kicsi, nagy hagyományú szlészet, amely elgáns és finom brut-minőségre specializálódott.
Rovellats
Mozgalmas és elegáns Cava-borokat készít, melyek sohasem okoznak csalódást.
Agustí Torelló
A vékony és gyümölcsös Cava hagyományos gazdasága. Csúcstermélével, a Kriptával vált legendává.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Cava - harmonikus habzóbor Katalóniából
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Kapcsolódó cikkek