Calvados

Calvados
A calvados, az almapálinka keresztszülője állítólag egy hajó. A történet szerint az El Salvadort - a spanyol armada tagjaként - II. Fülöp spanyol király 1558-kan indította harcba a protestáns Anglia ellen. Ám a szerencse ugyanúgy elpártolt mellőle, miként az egész flottától. A normandiai partok előtti sziklákon hajótörést szenvedett, a helyiek nagy örömére. A könnyű fogást talán almapálinkával ünnepelték. Akkoriban ugyanis a megmaradt almaborból készítettek már pálinkát. A spanyol hajó hasonlóan hangzó nevét saját nyelvükön Calvadosra fordították, nem sokkal később így nevezték saját szülőföldjüket, sőt kis idő múltán a jó tömény almaeszenciát is.

A cikk forrása

Francia kulinária Francia kulinária
(Vince Kiadó)
Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő Franciaország annyira gazdag finom, laktató, folyékony és szilárd, zamatos és édes ételkülönlegességekben, hogy...
Bővebben...

Út az ismertség felé

A mai almapálinka legfeljebb sejtetni engedi, milyen is volt az ital annak idején Calvadosban. Úgy, ahogy a lepárlóüstből kifolyt, frissen és méregerősen melegítették magukat vele, vagy a reggeli kávéba tettek egy löketet. A normannok és a bretonok csak a 20. század elején vezették be a fővárosba, ahol a „calva" új barátokra lelt. Az idők múlásával a desztillálási és érlelési eljárás döntően változott, 1942 óta, amikor is a calvados megkapta az eredetvédelmet (AOC), elfoglalta az őt megillető helyet olyan borpárlatok mellett, mint a cognac és az armagnac.

Az utánozhatatlan aroma

Kiegyensúlyozott aromáját a calvados annak köszönheti, hogy készítéséhez 48 különféle almafajtát szabad felhasználni. Már az almabor (cidre) készítésekor is 40 százalék savanyú, 40 százalék kesernyés és 20 százalék édes almát kell keverni. A gyümölcsösök jó részét a második világháború után telepítették, a legtöbb fa tehát mostanában fog kiöregedni. Hosszú évek múltak el úgy, hogy a szesz mennyisége fontosabb volt a minőségénél, de ma újra a régi, hagyományos fajtákat telepítik, amelyek meghatározzák a párlat karakterét. A Normandiában szüretelt almának csak 30 százalékából készül calvados, feléből almabor és a maradék 20 százalékából almalé lesz. Egy liter 70 százalékos almapálinkához 18 kiló almát kell feldolgozni.

Fontos sajátosságok

Az intenzív gyümölcsillatot árasztó calvadost - általában folyamatos lepárlással - nagy területen készítik, amely Cherbourgtól egészen Le Mans-ig és a Szajna torkolatáig terjed, de számon tartanak két másik eredeti termőhelyet is. Egy ideje elismert termék a Calvados Domfrontais. Olyan alapborból készül, amelyben legalább 30 százaléknyi körte is van, ettől lágyabb, különlegesen gyümölcsös ízű. A legnagyobb tekintélynek mégis a Calvados du Pays d'Auge örvend. Az ehhez felhasznált alma kizárólag a Deauville környéki festői szépségű tájon teremhet, amely egyébként néhány híres francia sajt, például a Pont L' Éveque és a Livarot hazája is. Azért olyan elismert, mert kétszeres frakcionált lepárlással készül, ahogy a konyak is. Az első menet végén felfogják az almabor első, 30 százalékos szesztartalmú nyers párlatát (petites eaux). A második desztillálás során lehetőség van az elejének és a végének a leválasztására, csak az ún. „szívet" tartják meg. A hűtő csőkígyóból kicsorgó tiszta pálinka szesztartalma 69-72 térfogatszázalék. A továbbiakban - más híres pálinkákhoz hasonlóan - először- is új tölgyfa hordóba töltik, hogy felvegye a fa aromáit és cserzőanyagait. Utána egyre idősebb göngyölegekbe fejtik át. Az óvatos érlelés nyomán évről évre finomabb lesz.

Osztályozás

A calvadost a hordóban töltött évek alapján szokás osztályozni, mert a palackozás után már nem érlelődik tovább:
- Három csillag vagy alma: két év érlelés.
- Vieux vagy Réserve: három év érlelés.
- V.O. (Very Old) vagy Vieille Réserve: négy év érlelés.
- V.S.O.P. (Very Special Old Pale): öt vé érlelés.
- Hors d'Age, Extra vagy Napóleon: hat vagy több éves érlelés.

Apró trükkök

Hébe-hóba a pincemesterek egy-egy calvadosnak szánt hordót egy évig almaborral töltenek meg, mielőtt újra calvadost érlelnének benne. Ettől az almapálinka még több gyümölcsaromát szív magába. A legjobb pálinkafőzők a legnemesebb brandyket olyan hordókba töltik, melyekben előzőleg évjáratos cherry vagy portói volt. A calvados azonban általában különböző korú és eredetű párlatokból van keverve, így ízharmóniája az ilyen érlelés nélkül is tartós és kiváló.

Fogyasztása

A calvadost digesztívként szokás inni errefelé. Ami nem csoda, minthogy Normandiában nemcsak almából, hanem tejszínből is van bőven, és mindennél többre tartják a jó nehéz, tejszínes ételeket, így nagyon ajánlatos emésztésre serkentő kis pihenőt engedni a gyomornak. Ugyan mi alkalmasabb erre a calvadosnál?

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Calvados
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Koktélok ezüstkönyve Koktélok ezüstkönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ezernél is több kitűnő recept minden évszakban, minden alkalomra. Aperitifek, long drinkek, erős koktélok,...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Koktélok és báritalok Koktélok és báritalok
Szerző: Lázár Márta
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1974)

Mit ad ez a könyv a vendéglátóipari dolgozóknak? Először rögzíti szakirodalmunkban az italkészítéshez,...

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)

Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

100 legendás whisky 100 legendás whisky
Szerző: Wurst, Alain-Xavier
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2006)

A kedvelt italok közül nem csupán a finom borok vagy a gyöngyöző sör története foglaltatott már könyv...

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek