Baszkföldi grillezés

Baszkföldi grillezés
A parradilla az újkor találmánya. Csak a tűzön piruló húsok, halak és zöldségek szinte végtelen sokfélesége különbözteti meg a modern grillezést a szénégetők, pásztorok és halászok hagyományos étkezéseitől.

A cikk forrása

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó)
Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy...
Bővebben...

A pásztorok már évszázadokkal ezelőtt is egész birkát sütöttek a fémnyárson (baszk nyelven: burruntz) faszénparázs felett, a halászok pedig szardíniát grilleztek nyílt tűzre tett rostélyon. Ma a grillezés éppúgy hozzátartozik a spanyol nyári hétvégékhez, mint a nap és a bor. 
A baszk mezőgazdaság mindent megtermel, amire egy parradillához vagy barbacoához, a céhes grillpartihoz szükség van: a legfinomabb marha- és bárányhúst, friss halat és ropogós zöldségeket. A baszk parradilla sztárjai a kiadós karajok, elsősorban a Baszkföldön honos raza vasca marhából. A normál méretű darabokat chuletának nevezik, a túlméretezett kotlett esetén tiszteletteljesen chuletonról beszélnek. A helyiek szerint a tolosai és a berrizi chuletonok minden íz- és nagyságrekordot megdöntenek. 

Az óriási karajszeleteket olívaolajból, petrezselyemből és fokhagymából kevert páclével erősen fűszerezik, majd chuletones a la brasaként, faszénen megsütik. Sok vidéki fogadóban és almabort kimérő italozóban (sidrería) az átmulatott éjszakák kiadós alapjaként kerülnek az asztalra. A grillen azonban bárány- és sertéskarajok is pirulnak, ezenkívül sertésborda, báránycomb és -vese, különböző kolbászok, szeletelt kacsamáj, szardínia és óriásgarnéla, valamint pisztráng és gyakran fűszeres csiga is. 
A kis hús- vagy haldarabokból pedig zöldségekkel fantáziadús nyársakat állítanak össze. Ám máig a nyárson sütött egész bárány a baszk parradilla tetőpontja.
Köretként paprikát, paradicsomot és hagymát sütnek a rostélyon. Egész fokhagymákat héjastul párolnak meg a grill szélén, majd villával kinyomják a puha gerezdek belsejét a grillezett húsra vagy egy szelet pirítósra. A fóliában sült burgonya közvetlenül a parázsban sül, de a halakat is alufóliába (en papillote) csomagolják vajjal és zöldfűszerekkel, és az izzó faszénre teszik őket, a gyengébb példányokat pedig a rácsra.

A baszkok a parradillához a legszívesebben fanyar txakolí fehérbort kortyolgatnak, de egyre gyakrabban csapolnak hozzá friss sört is. A hangulaz aztán akkor hág a tetőfokára, ha a txistu is előkerül: ez a hagyományos baszk furulya csak háromlyukú, és egy kézzel játszanak rajta. A másik kéz szabad marad a dob veréséhez - vagy a roston sülő, szaftos hússzelet megfordításához.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Baszkföldi grillezés
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

Kapcsolódó cikkek