Barolo király és az ő trónörököse

Egy piemonti bor nyomában

Barolo király és az ő trónörököse
„Piemonte szeretete a gyomron át érvényesül" - állítják a vidék tisztelői. A szeretet előjátéka az orral kezdődik. Ha egy novemberi estén a sűrű ködben vacogva Alba óvárosát járjuk, megtörténhet, hogy egyszerre csak elfeledkezünk mindenről, mert egy sajátosan édeskés illat csapja meg az orrunkat. Első alkalommal szinte beleborzongunk: „Mi ez, honnan jön elő?"

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

Részben jöhet egy csemegeüzletből, másrészt jöhet egy hátsó udvarból, ahol egy szerény sátor álldogál a felirattal: „Mercato del tartuffo". Itt van hát a szarvasgombavásár, ez a világkereskedelmi piaca a kis fakófehér gumóknak, melyek drágábbak, mint a legdrágább kaviár, ám olyan tömény aromájúak, hogy egyetlen grammjukkal megfűszerezhetünk egy egész fazék rizottót...

A vidék mindkét hatalmas borához, a barbarescóhoz és a barolóhoz is először az orrunkkal közelítünk óvatosan, hogy kiszimatoljuk, vajon elérték-e már a csúcspontjukat. Mindenekelőtt a nehéz, tömény, cserzőanyagokban és savakban gazdag barolónak van szüksége sok-sok esztendőre, hogy beérjen, előbb hordóban, majd a palackban. A türelem rózsát és egyéb illatokat terem, a gyümölcsaromákkal borsmenta, dohány, kátrány és - ha nagyon jó szimatú az orrunk - szarvasgomba finom illata párosul. Némely előrehaladott érettségű nagy vörösborban érezhető a szarvasgomba-aroma, így a nebbiolo szőlőből préselt barolo és barbaresco esetében is.

Hosszú ideig a barolo volt a piemonti borok vitathatatlan királya. Világra szóló hírneve feledtette, hogy igencsak korlátozott nagyságú termőterületről származik és meglehetősen ritka fajta. Ezt a hírnevét aztán a még kisebb szomszéd, barbaresco koronaherceg és az ő simulékony borai vitathatóvá tették.Ez messzemenően Angelo Gaja érdeme, aki a borok túltermelésével új mércét állított fel. Barolóban egész sor pincészet követte példáját, és az ily módon kialakult versengést a borkedvelők erőteljes tapsorkánja támogatja.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Barolo király és az ő trónörököse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek