Barolo király és az ő trónörököse

Egy piemonti bor nyomában

Barolo király és az ő trónörököse
„Piemonte szeretete a gyomron át érvényesül" - állítják a vidék tisztelői. A szeretet előjátéka az orral kezdődik. Ha egy novemberi estén a sűrű ködben vacogva Alba óvárosát járjuk, megtörténhet, hogy egyszerre csak elfeledkezünk mindenről, mert egy sajátosan édeskés illat csapja meg az orrunkat. Első alkalommal szinte beleborzongunk: „Mi ez, honnan jön elő?"

A cikk forrása

Borok világa Borok világa
(Kossuth Kiadó)
Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor lényegéről. Az első rész bemutatja a megközelítés legjobb módját; kísérőnkké szegődik a tálalásnál, az...
Bővebben...

Részben jöhet egy csemegeüzletből, másrészt jöhet egy hátsó udvarból, ahol egy szerény sátor álldogál a felirattal: „Mercato del tartuffo". Itt van hát a szarvasgombavásár, ez a világkereskedelmi piaca a kis fakófehér gumóknak, melyek drágábbak, mint a legdrágább kaviár, ám olyan tömény aromájúak, hogy egyetlen grammjukkal megfűszerezhetünk egy egész fazék rizottót...

A vidék mindkét hatalmas borához, a barbarescóhoz és a barolóhoz is először az orrunkkal közelítünk óvatosan, hogy kiszimatoljuk, vajon elérték-e már a csúcspontjukat. Mindenekelőtt a nehéz, tömény, cserzőanyagokban és savakban gazdag barolónak van szüksége sok-sok esztendőre, hogy beérjen, előbb hordóban, majd a palackban. A türelem rózsát és egyéb illatokat terem, a gyümölcsaromákkal borsmenta, dohány, kátrány és - ha nagyon jó szimatú az orrunk - szarvasgomba finom illata párosul. Némely előrehaladott érettségű nagy vörösborban érezhető a szarvasgomba-aroma, így a nebbiolo szőlőből préselt barolo és barbaresco esetében is.

Hosszú ideig a barolo volt a piemonti borok vitathatatlan királya. Világra szóló hírneve feledtette, hogy igencsak korlátozott nagyságú termőterületről származik és meglehetősen ritka fajta. Ezt a hírnevét aztán a még kisebb szomszéd, barbaresco koronaherceg és az ő simulékony borai vitathatóvá tették.Ez messzemenően Angelo Gaja érdeme, aki a borok túltermelésével új mércét állított fel. Barolóban egész sor pincészet követte példáját, és az ily módon kialakult versengést a borkedvelők erőteljes tapsorkánja támogatja.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Barolo király és az ő trónörököse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Az ízek harmóniája Az ízek harmóniája
Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)

Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek