Barna Éva és mtsai: A táplálkozás egészségkönyve

Barna Éva és mtsai: A táplálkozás egészségkönyve
A könyv rendhagyó abból a szempontból, hogy 45 szerzője van, felsorolásuktól ezért itt eltekintünk. A szöveget szakmailag ellenőrizte és szerkesztette Hajós Gyöngyi dr. és Zajkás Gábor dr. A 431 oldalas könyv kemény kötésben, jó minőségű papíron, számos színes képpel és táblázattal kiegészítve jelent meg. A recenzió összegezését előrehozva itt ismertetem. A szerzők a táplálkozással és egészséges életmóddal kapcsolatos vezérfonalat adó, az ismeretek megalapozására és kiegészítésére egyaránt alkalmas, igényes, magas színvonalú hiánypótló művet írtak.

A cikk forrása

Vitalitás egészségügyi portál

Tanulmányozását egyaránt javaslom a táplálkozással, az élelmiszerekkel és az egészséges életmóddal foglalkozó különféle területek szakembereinek (orvosok, dietetikusok, vegyészek, állatorvosok, közgazdászok, tanárok, gazdák, farmerek, élelmiszer-ipari szakemberek, kis- és nagykereskedők, termékmenedzserek stb.) számára. Haszonnal forgathatja továbbá mindenki, aki egészségének megőrzése érdekében tudatosan szeretne táplálkozni, legyen vegyes étrendet kedvelő, vegetáriánus vagy húskedvelő, egészséges vagy táplálkozással befolyásolható betegségben szenvedő egyén.

Észrevételeimet a mű terjedelme miatt a teljesség igénye nélkül foglalom össze.

A "Bevezetőben" az egészség védelmére ajánlott és a kedvezőtlen szokások megváltoztatása érdekében tett javaslatok között a húsokkal kapcsolatosan a halfélék, a csirke és a pulykahús fogyasztását javasló, némileg reklámízű ajánlást olvashatunk. A fogyasztásra ajánlott húsok közül számos forrás nem zárja ki, sőt kifejezetten javasolja a sovány vöröshúsok (sertés, szarvasmarha, borjú, juh) mértékletes fogyasztását. Lásd például az USA Tiszti Főorvosának Étrendi Javaslatait (1988). (Cit.: Berkow, R.: MSD Orvosi Kézikönyv, Melánia Kiadó Kft., 1994. 914. old.)

Az "Előszó" írója - a megdöbbentően alacsony hazai életkor miatt - a hagyományos magyar táplálkozási szokások megváltoztatásának szükségességére utalva üdvözli a korszerű, tudományos szemlélet alapján megírt könyvet.

A tartalomjegyzékben "A táplálkozás az élet alapja" c. rövid bevezető írást követően a következő hét, nem fejezetként jegyzett nagy témakörrel találkozunk: "A táplálkozás", "Élelmiszereink", "Életmód, egészség", "Gyakorlati tudnivalók", "Az egészséges táplálkozás", "A táplálkozás kultúrtörténete" és "A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében".

"A táplálkozás" című rész a táplálkozási alapfogalmakkal, a táplálkozás biokémiájával és táplálékainak fő összetevőivel foglalkozik. Az "Élelmiszereink" a könyv legterjedelmesebb része, az alapvető élelmiszereket, italokat, fűszereket és gyógynövényeket ismerteti. Az "Életmód, egészség" a táplálkozás és egészség, a felszívódás, a táplálkozás hatása az immunrendszerre és az allergia kialakulására, a táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében és a szív- és érrendszer védelmében, a vegetáriánus táplálkozás, a táplálkozás és elhízás, az egészséges életmód és fizikai aktivitás kérdéseit gyűjtötte össze. Kár, hogy nem itt tárgyalták a táplálkozás és a daganatos betegségek kapcsolatát, ezért ez a fontos téma a könyv különféle részeiben szétszórtan megtalálható. A "Gyakorlati tudnivalók" az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése, az élelmiszeradalék-anyagok, étrendkiegészítők, az élelmiszerek és a mikroorganizmusok, ételfertőzések és az élelmiszerek tárolásának kérdéseit taglalja. "Az egészséges táplálkozás" táplálkozási javaslatokat ad az egyes életszakaszokhoz, élelmiszer-útmutatót és kéthetes mintaétrendet tartalmaz, étrendtervezéshez és korszerű ételkészítéshez nyújt segítséget, ételkészítési tanácsokat, receptgyűjteményt kínál és a terítéshez, tálaláshoz ad tanácsokat. "A táplálkozás kultúrtörténete" hasznos és értékes olvasmány.

Az utolsó rész a táplálkozás jelenével és jövőjével foglalkozik. A könyv használatát megkönnyítő fontos segédlet a felhasznált irodalmat, az idegen szavak jelentését magyarázó kislexikont, a szerzőkkel kapcsolatos adatokat és a tárgymutatót tartalmazza.

A felsorolt nagy témakörökön belül a különféle témák ismertetésére került sor. Az "Életmód, egészség" témakörben 13 szerző neve szerepel ugyanennyi mondanivalóval, és van olyan ("A táplálkozás kultúrtörténete") témakör is, melynek megírása egy szerző munkája. Negyvenöt szerző esetén kérdés, hogy lehet-e a könyvnek egységes stílusa és szemlélete? A szakmai ellenőrzést és szerkesztést végző Hajós Gyöngyi dr. és Zajkás Gábor dr. ebből a szempontból eredményes munkát végzett. A könyv stílusa egységes, olvasmányos. A szövegben elírásból származó hibák száma elenyésző.

Helyenként találkozunk stiláris és szemléleti diszkrepanciákkal, azonos témák ismétlésével, átfedésével. Nehézkesre sikerült a "Táplálkozás biokémiája" c. téma tárgyalása, ezt a kérdést mások jóval olvasmányosabban megírták már. Lényegesebb szemléleti eltérést éreztünk a "Táplálkozás hatása a koleszterinre" és "A zsírsavak hatása a koleszterinre" c. témák között. Az első Kanadában élő szerzője szerint célszerű lenne a húsok nagy részét (tengeri) hallal helyettesíteni. A húsok közül csakis bőr nélküli csirke és pulykahús fogyasztását javasolta, főzéshez pedig olívaolaj használatát ajánlotta. Javaslatával élni hazánkban keveseknek adatik meg, nem beszélve arról, hogy az ízlések és szokások tekintetében sem áll étrendi javaslata a magyar valóság talaján. A másik téma szerzőjének álláspontja jóval árnyaltabb, gyakorlatiasabb. Tanácsai széles rétegek számára használhatók, a hangsúly inkább a mértékletességre és a helyes arányokra helyeződik. Többek között óv a túlzott kalóriafelvételtől, felhívja a figyelmet a napraforgóolaj használatának és a zsírszegény húskészítmények fogyasztásának előnyeire.

A könyvben többször ismétlődnek a vitaminokra, a genetikára, a növényekben található, betegséget megelőző, élettanilag kedvező hatású anyagokra stb. történő utalások. Ezt nem tekinthetjük hibának, mert az eltérő szempontok szerint történő ismételt tárgyalás gondolatébresztő, legfeljebb a tárgymutatót kell az olvasónak gyakrabban forgatni, hogy a külön-külön olvasott részekről egységes képet alakítson ki.

Különösen szerencsés a genetika és az allergia táplálkozással összefüggő kérdéseinek részletes ismertetése, mert ilyen komplett anyag jelenleg más forrásban nem található meg. Árnyalt és túlzásoktól mentes a vegetáriánus táplálkozási forma értékelése. Hasznos a különféle élelmiszer-előállító iparágak tevékenységének bemutatása.

Röviden, érinteni szeretném a könyvben található, kitűnő, színes képek kérdését. Az idősebb korosztálytól már nem várható el, hogy megszokja a szöveg közé tördelt reklámokat, melyekkel más szakkönyvekben is egyre gyakrabban találkozunk. Feltételezzük, hogy a könyv reklámok hiányában jelen terjedelemben és kivitelben nem jelenhetett volna meg. (A recenzió készítése során 28 "a termék márkanevét feltüntető" reklámot számoltam meg.)

Nehezebb megítélni a 115 aláírást nélkülöző színes kép szerepét. A képek illusztrációs értéke vitathatatlan, ám nem meglepő, hogy a kéklő ég előtt sárguló repceföld láttán akaratlanul az olajiparra gondol az olvasó. A tejtermékek, pékáruk, gyümölcsös, főzelékes és zöldséges kosarak, a teázáshoz terített asztal mellett ugyanakkor megtalálható a csillogó pohárba töltött konyak, a frissen csapolt hordóból kifolyó habzó sör, a tölcsérbe mért fagylalt, a hot-dog, a hamburger és a szalmaburgonya stb., azaz mindazon termékek, amelyek fogyasztása - a könyv szerint - az egészséges életmód szempontjából nem kimondottan javallt. Az olvasóra tartozik annak megítélése, mit gondoljon erről.

A könyv számos (87) értékes információt hordozó táblázatot és ábrát (17) tartalmaz, amelyek nem egyöntetű jelölése nehezíti a velük kapcsolatos pontos tájékozódást. Nem segíti elő a fehérjék, szénhidrátok és zsírok szerkezetének megértését a három, színes golyócskából felépített molekulamodell. A hagyományos, tankönyvekből ismert szemléltető módszerek alkalmazása szerencsésebb lett volna.

Külön szeretnék szólni a "Húsok- és húskészítmények" témájáról, ami a kérdés jelentőségéhez viszonyítva szerény, mindössze tízoldalas terjedelmet foglal el. Ez az oldalszám - összevetve a tea és a teázás szokásainak tizenegy oldalas, vitathatatlanul érdekes ismertetésével - aránytalannak tűnik. A szerző magas színvonalon, tömören foglalta össze mindazt, amit a húsról, a húsipari termékekről és a húsfogyasztásról tudni kell, és kiállt a sovány vöröshúsok mérsékelt fogyasztásának előnyei mellett. Köszönet illeti azért is, hogy ebben a részben olvashattuk a könyvben egyedül az "állatorvos" és "húsvizsgálat" szavakat.

Nem kívánok ünneprontó lenni, de az "esprit de corps", a testületi szellem kötelez, hogy szót ejtsek a következőkről. Nem hagyható szó nélkül, hogy a 45 szerző névsorát átolvasva nem találtam közöttük egy állatorvost sem. Érthetetlen és sajnálatos, hogy a számos kiváló orvos, dietetikus, vegyész-, élelmiszeripari-, gépész- és agrármérnök, biokémikus, szakbiológus, közgazdász sb., valamint a táplálkozástudománytól távolabb álló szakmák (menedzser, újságíró, színész, kirakatrendező) mellett nem volt szükség legalább egy állatorvosszakértő munkájára. Az állatorvosi karnak több, nemzetközileg ismert és elismert olyan rangos képviselője van, akinek közreműködése növelte volna a könyv sikerét.

A könyv három további témájának ("Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése"; "Élelmiszerek és mikroorganizmusok"; "Ételmérgezések, ételfertőzések") szerzői hivatalból tudják, hogy hazánkban a hatályos jogszabályok szerint három élelmiszer-ellenőrző hatóság működik. Ezek a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézetei és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség intézményei. (Lásd: Az élelmiszerek ellenőrzésének rendjéről szóló 21/1998. (IV. 8.) FM-BM-HM-IKIM-NM együttes rendeletet.)

Érthetetlen, hogy a könyvben még csak utalás sem található az élelmiszereket ellenőrző állategészségügyi hatóságról, és egy szó sem esik a hatósági állatorvosok munkájáról. Pedig ez a hatóság ellenőrzi az állat-egészségügyi, minőségügyi, élelmiszer-higiéniai előírások betartását a belföldi közfogyasztásra kerülő és az exportértékesítés céljára előállított élelmiszer, valamint a friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vonatkozásában. Ez a mulasztás azzal jár, hogy a könyv olvasói téves információt kapnak a hazai élelmiszer-biztonságot felügyelő rendszer egészéről.

(2000. december)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Barna Éva és mtsai: A táplálkozás egészségkönyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Diétás ételek Diétás ételek
Szerkesztő: Dózsa György
Kiadó: Gabona Tröszt (1989)

Az utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon, amelyekben mesterszakácsaink felhívják...

Gyógyító növények Gyógyító növények
Szerzők: Rápóti Jenő, Romváry Vilmos
Kiadó: Medicina Kiadó (1980)

Napjainkban a gyógynövények iránti érdeklődés világszerte, hazánkban pedig nagymértékben növekszik....

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
Szerző: S. Deli Magda
Kiadó: Medicina Kiadó (1983)

A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének...

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Természetes gyógymódok enciklopédiája Természetes gyógymódok enciklopédiája
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

A helyes táplálkozástól a gyógynövény-terápiákon át a homeopátiáig rengeteg hatásos és ugyanakkor...

160 grammos szénhidrátdiéta 160 grammos szénhidrátdiéta
Kiadó: Sanoma Kiadó (2013)

Attól még, hogy vigyázunk az egészségünkre és törekszünk minél változatosabban étkezni még nem kell...

Paleolit szakácskönyv Paleolit szakácskönyv
Szerző: K. Kishonti Betti
Kiadó: Könyvműhely (2010)

A legtöbb betegségünk kialakulása étkezési szokásainkban rejlik. Ételeinket olyan alapanyagokból...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Élő édességek könyve Élő édességek könyve
Szerző: Lénárt Gitta
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival. Az élő ételekre jellemzően...

4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek
Szerzők: Whitney, Catherine, D'Adamo, Peter J.
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Ebben a könyvben Dr. Peter J. D’Adamo a legrettegettebb betegségre, a rákra mér csapást az újfajta...

Paleolit sütemények Paleolit sütemények
Szerző: Mezei Elmira
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)

A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a...

Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2015)

A paleolit sütés-főzés nem bonyolult, és nem drága ám érthető, ha eleinte az ellenkezőjét tapasztalod....

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Mit adj enni a babának? Mit adj enni a babának?
Szerző: Clarke, Jane
Kiadó: Kulinária Kiadó (2013)

"Boldog vagyok, hogy végre magyarul is megjelenik ez a kiváló könyv. Jane Clarke az egyik kedvenc külföldi...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

Kapcsolódó cikkek