Barna Éva és mtsai: A táplálkozás egészségkönyve

Barna Éva és mtsai: A táplálkozás egészségkönyve
A könyv rendhagyó abból a szempontból, hogy 45 szerzője van, felsorolásuktól ezért itt eltekintünk. A szöveget szakmailag ellenőrizte és szerkesztette Hajós Gyöngyi dr. és Zajkás Gábor dr. A 431 oldalas könyv kemény kötésben, jó minőségű papíron, számos színes képpel és táblázattal kiegészítve jelent meg. A recenzió összegezését előrehozva itt ismertetem. A szerzők a táplálkozással és egészséges életmóddal kapcsolatos vezérfonalat adó, az ismeretek megalapozására és kiegészítésére egyaránt alkalmas, igényes, magas színvonalú hiánypótló művet írtak.

A cikk forrása

Vitalitás egészségügyi portál

Tanulmányozását egyaránt javaslom a táplálkozással, az élelmiszerekkel és az egészséges életmóddal foglalkozó különféle területek szakembereinek (orvosok, dietetikusok, vegyészek, állatorvosok, közgazdászok, tanárok, gazdák, farmerek, élelmiszer-ipari szakemberek, kis- és nagykereskedők, termékmenedzserek stb.) számára. Haszonnal forgathatja továbbá mindenki, aki egészségének megőrzése érdekében tudatosan szeretne táplálkozni, legyen vegyes étrendet kedvelő, vegetáriánus vagy húskedvelő, egészséges vagy táplálkozással befolyásolható betegségben szenvedő egyén.

Észrevételeimet a mű terjedelme miatt a teljesség igénye nélkül foglalom össze.

A "Bevezetőben" az egészség védelmére ajánlott és a kedvezőtlen szokások megváltoztatása érdekében tett javaslatok között a húsokkal kapcsolatosan a halfélék, a csirke és a pulykahús fogyasztását javasló, némileg reklámízű ajánlást olvashatunk. A fogyasztásra ajánlott húsok közül számos forrás nem zárja ki, sőt kifejezetten javasolja a sovány vöröshúsok (sertés, szarvasmarha, borjú, juh) mértékletes fogyasztását. Lásd például az USA Tiszti Főorvosának Étrendi Javaslatait (1988). (Cit.: Berkow, R.: MSD Orvosi Kézikönyv, Melánia Kiadó Kft., 1994. 914. old.)

Az "Előszó" írója - a megdöbbentően alacsony hazai életkor miatt - a hagyományos magyar táplálkozási szokások megváltoztatásának szükségességére utalva üdvözli a korszerű, tudományos szemlélet alapján megírt könyvet.

A tartalomjegyzékben "A táplálkozás az élet alapja" c. rövid bevezető írást követően a következő hét, nem fejezetként jegyzett nagy témakörrel találkozunk: "A táplálkozás", "Élelmiszereink", "Életmód, egészség", "Gyakorlati tudnivalók", "Az egészséges táplálkozás", "A táplálkozás kultúrtörténete" és "A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében".

"A táplálkozás" című rész a táplálkozási alapfogalmakkal, a táplálkozás biokémiájával és táplálékainak fő összetevőivel foglalkozik. Az "Élelmiszereink" a könyv legterjedelmesebb része, az alapvető élelmiszereket, italokat, fűszereket és gyógynövényeket ismerteti. Az "Életmód, egészség" a táplálkozás és egészség, a felszívódás, a táplálkozás hatása az immunrendszerre és az allergia kialakulására, a táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében és a szív- és érrendszer védelmében, a vegetáriánus táplálkozás, a táplálkozás és elhízás, az egészséges életmód és fizikai aktivitás kérdéseit gyűjtötte össze. Kár, hogy nem itt tárgyalták a táplálkozás és a daganatos betegségek kapcsolatát, ezért ez a fontos téma a könyv különféle részeiben szétszórtan megtalálható. A "Gyakorlati tudnivalók" az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése, az élelmiszeradalék-anyagok, étrendkiegészítők, az élelmiszerek és a mikroorganizmusok, ételfertőzések és az élelmiszerek tárolásának kérdéseit taglalja. "Az egészséges táplálkozás" táplálkozási javaslatokat ad az egyes életszakaszokhoz, élelmiszer-útmutatót és kéthetes mintaétrendet tartalmaz, étrendtervezéshez és korszerű ételkészítéshez nyújt segítséget, ételkészítési tanácsokat, receptgyűjteményt kínál és a terítéshez, tálaláshoz ad tanácsokat. "A táplálkozás kultúrtörténete" hasznos és értékes olvasmány.

Az utolsó rész a táplálkozás jelenével és jövőjével foglalkozik. A könyv használatát megkönnyítő fontos segédlet a felhasznált irodalmat, az idegen szavak jelentését magyarázó kislexikont, a szerzőkkel kapcsolatos adatokat és a tárgymutatót tartalmazza.

A felsorolt nagy témakörökön belül a különféle témák ismertetésére került sor. Az "Életmód, egészség" témakörben 13 szerző neve szerepel ugyanennyi mondanivalóval, és van olyan ("A táplálkozás kultúrtörténete") témakör is, melynek megírása egy szerző munkája. Negyvenöt szerző esetén kérdés, hogy lehet-e a könyvnek egységes stílusa és szemlélete? A szakmai ellenőrzést és szerkesztést végző Hajós Gyöngyi dr. és Zajkás Gábor dr. ebből a szempontból eredményes munkát végzett. A könyv stílusa egységes, olvasmányos. A szövegben elírásból származó hibák száma elenyésző.

Helyenként találkozunk stiláris és szemléleti diszkrepanciákkal, azonos témák ismétlésével, átfedésével. Nehézkesre sikerült a "Táplálkozás biokémiája" c. téma tárgyalása, ezt a kérdést mások jóval olvasmányosabban megírták már. Lényegesebb szemléleti eltérést éreztünk a "Táplálkozás hatása a koleszterinre" és "A zsírsavak hatása a koleszterinre" c. témák között. Az első Kanadában élő szerzője szerint célszerű lenne a húsok nagy részét (tengeri) hallal helyettesíteni. A húsok közül csakis bőr nélküli csirke és pulykahús fogyasztását javasolta, főzéshez pedig olívaolaj használatát ajánlotta. Javaslatával élni hazánkban keveseknek adatik meg, nem beszélve arról, hogy az ízlések és szokások tekintetében sem áll étrendi javaslata a magyar valóság talaján. A másik téma szerzőjének álláspontja jóval árnyaltabb, gyakorlatiasabb. Tanácsai széles rétegek számára használhatók, a hangsúly inkább a mértékletességre és a helyes arányokra helyeződik. Többek között óv a túlzott kalóriafelvételtől, felhívja a figyelmet a napraforgóolaj használatának és a zsírszegény húskészítmények fogyasztásának előnyeire.

A könyvben többször ismétlődnek a vitaminokra, a genetikára, a növényekben található, betegséget megelőző, élettanilag kedvező hatású anyagokra stb. történő utalások. Ezt nem tekinthetjük hibának, mert az eltérő szempontok szerint történő ismételt tárgyalás gondolatébresztő, legfeljebb a tárgymutatót kell az olvasónak gyakrabban forgatni, hogy a külön-külön olvasott részekről egységes képet alakítson ki.

Különösen szerencsés a genetika és az allergia táplálkozással összefüggő kérdéseinek részletes ismertetése, mert ilyen komplett anyag jelenleg más forrásban nem található meg. Árnyalt és túlzásoktól mentes a vegetáriánus táplálkozási forma értékelése. Hasznos a különféle élelmiszer-előállító iparágak tevékenységének bemutatása.

Röviden, érinteni szeretném a könyvben található, kitűnő, színes képek kérdését. Az idősebb korosztálytól már nem várható el, hogy megszokja a szöveg közé tördelt reklámokat, melyekkel más szakkönyvekben is egyre gyakrabban találkozunk. Feltételezzük, hogy a könyv reklámok hiányában jelen terjedelemben és kivitelben nem jelenhetett volna meg. (A recenzió készítése során 28 "a termék márkanevét feltüntető" reklámot számoltam meg.)

Nehezebb megítélni a 115 aláírást nélkülöző színes kép szerepét. A képek illusztrációs értéke vitathatatlan, ám nem meglepő, hogy a kéklő ég előtt sárguló repceföld láttán akaratlanul az olajiparra gondol az olvasó. A tejtermékek, pékáruk, gyümölcsös, főzelékes és zöldséges kosarak, a teázáshoz terített asztal mellett ugyanakkor megtalálható a csillogó pohárba töltött konyak, a frissen csapolt hordóból kifolyó habzó sör, a tölcsérbe mért fagylalt, a hot-dog, a hamburger és a szalmaburgonya stb., azaz mindazon termékek, amelyek fogyasztása - a könyv szerint - az egészséges életmód szempontjából nem kimondottan javallt. Az olvasóra tartozik annak megítélése, mit gondoljon erről.

A könyv számos (87) értékes információt hordozó táblázatot és ábrát (17) tartalmaz, amelyek nem egyöntetű jelölése nehezíti a velük kapcsolatos pontos tájékozódást. Nem segíti elő a fehérjék, szénhidrátok és zsírok szerkezetének megértését a három, színes golyócskából felépített molekulamodell. A hagyományos, tankönyvekből ismert szemléltető módszerek alkalmazása szerencsésebb lett volna.

Külön szeretnék szólni a "Húsok- és húskészítmények" témájáról, ami a kérdés jelentőségéhez viszonyítva szerény, mindössze tízoldalas terjedelmet foglal el. Ez az oldalszám - összevetve a tea és a teázás szokásainak tizenegy oldalas, vitathatatlanul érdekes ismertetésével - aránytalannak tűnik. A szerző magas színvonalon, tömören foglalta össze mindazt, amit a húsról, a húsipari termékekről és a húsfogyasztásról tudni kell, és kiállt a sovány vöröshúsok mérsékelt fogyasztásának előnyei mellett. Köszönet illeti azért is, hogy ebben a részben olvashattuk a könyvben egyedül az "állatorvos" és "húsvizsgálat" szavakat.

Nem kívánok ünneprontó lenni, de az "esprit de corps", a testületi szellem kötelez, hogy szót ejtsek a következőkről. Nem hagyható szó nélkül, hogy a 45 szerző névsorát átolvasva nem találtam közöttük egy állatorvost sem. Érthetetlen és sajnálatos, hogy a számos kiváló orvos, dietetikus, vegyész-, élelmiszeripari-, gépész- és agrármérnök, biokémikus, szakbiológus, közgazdász sb., valamint a táplálkozástudománytól távolabb álló szakmák (menedzser, újságíró, színész, kirakatrendező) mellett nem volt szükség legalább egy állatorvosszakértő munkájára. Az állatorvosi karnak több, nemzetközileg ismert és elismert olyan rangos képviselője van, akinek közreműködése növelte volna a könyv sikerét.

A könyv három további témájának ("Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése"; "Élelmiszerek és mikroorganizmusok"; "Ételmérgezések, ételfertőzések") szerzői hivatalból tudják, hogy hazánkban a hatályos jogszabályok szerint három élelmiszer-ellenőrző hatóság működik. Ezek a megyei (fővárosi) állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat intézetei és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség intézményei. (Lásd: Az élelmiszerek ellenőrzésének rendjéről szóló 21/1998. (IV. 8.) FM-BM-HM-IKIM-NM együttes rendeletet.)

Érthetetlen, hogy a könyvben még csak utalás sem található az élelmiszereket ellenőrző állategészségügyi hatóságról, és egy szó sem esik a hatósági állatorvosok munkájáról. Pedig ez a hatóság ellenőrzi az állat-egészségügyi, minőségügyi, élelmiszer-higiéniai előírások betartását a belföldi közfogyasztásra kerülő és az exportértékesítés céljára előállított élelmiszer, valamint a friss fogyasztásra szánt gyümölcs és zöldség vonatkozásában. Ez a mulasztás azzal jár, hogy a könyv olvasói téves információt kapnak a hazai élelmiszer-biztonságot felügyelő rendszer egészéről.

(2000. december)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Barna Éva és mtsai: A táplálkozás egészségkönyve
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

1000 kcal 1000 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Egészséges ínyencfalatok Egészséges ínyencfalatok
Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

A legfinomabb egészséges ételek A legfinomabb egészséges ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma? E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

Székrekedés Székrekedés
Szerző: Gaálné Póda Bernadette
Kiadó: Betűmetsző Könyvkereskedés (2007)

Ezt a könyvet azért veszi a kezébe, mert orvosa megállapította, hogy Önnek vagy hozzátartozójának...

Házipatika Házipatika
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Paleolit fogyókúra hedonistáknak Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mértéktartó porciókról, a számolgatásról és a...

33 lúgosító sütemény és desszert 33 lúgosító sütemény és desszert
Szerzők: Csigó László, Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2013)

"A süteményeket, desszerteket sokan szeretik, de sajnos ezek többsége savasítja szervezetünket. Mi most olyan...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

77 remek reform recept 77 remek reform recept
Szerző: Kisa Judit
Kiadó: Gladiátor Kiadó (2008)

Egészségkonyha? Igen! Számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy ételeink mennyisége és minősége nagyrészt...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

33 finom étel fogyókúrázóknak 33 finom étel fogyókúrázóknak
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Kapcsolódó cikkek