Barcelona gyomra: a Boquería

Barcelona gyomra: a Boquería
Barcelonában sehol sem lehet olyan friss állatokat kapni, mint a Boqueríában. A legjobb éttermek szakácsai is itt szerzik be őket, de aki friss, minőségi árut szeretne az is itt vesz zöldséget és gyümölcsöt.

A cikk forrása

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
(Vince Kiadó)
Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet miatt. A klisék mindig elszigetelt falatkákra korlátozzák a valóságot, ami a spanyol kultúrára ugyanúgy...
Bővebben...

La Pepa del atún több mint kilencvenéves: "Itt fogok meghalni a Boqueríában" - jelenti ki, és olyan biztosan élezi a kését, mint évtizedekkel ezelőtt. Josepa Albiol - ez a teljes neve - tonhalat árul, és a kereskedők vezetője Barcelona legszebb piacán.
A La Boqueríának is nevezett Mercat de Sant Josep valódi kincsesbánya. Aki itt bandukol, lenyűgöző emberekkel találkozhat, mint milyen Pepa, a város legjobb és leggazdagabb áruira bukkanhat - és ráadásul egy elbűvölő történetre is: mai helyén a népszerű sétányon, a Ramblán (katalánul Ramble) már akkor piac állt, amikor még itt húzódott a város határa. A parasztok akkoriban a városkapuk előtt árusították a portékájukat.
A Boquería név feltehetően a 'hely, ahol kecskebakhúst árulnak' jelentésű régi katalán szóból ered. A 18. században, ahogy a város növekedett, a falakat lerombolták, és a régi folyómedret, a ramblát utcává alakították, a polgárok kitartottak az immár kényelmes közelségben, a házak közön fekvő piac mellett. Az acélszerkezetes csarnokot csak a t9. században létesítették.
Különös, visszatekintve már szinte hihetetlen történet tette lehetővé a felépítését: Juan Álvarez Mendizábal egykor puccsista volt, aki londoni száműzetése alatt meggyőződötta liberalizmus előnyeiről. 1835-ben tért vissza Spanyolországba, és II. Izabella királynő pénzügyminisztere lett. Egyetlen tollvonással megoldotta a korona pénzügyi gondjait és a sűrűn lakott Barcelona helyhiányát, amikor törvényileg kisajátította és elárvereztette az egyház szinte végtelen földbirtokait. Az anarchisták már előtte felégettek néhány kolostort. Művüket ez a törvény fejezte be, a szűkös óváros így helyet nyert, és ahol egykor két kolostor állt, ott épült fel a Boquería piaca.
A Mendizábalról elnevezett utcát az egyházbarát Franco diktátor később átkeresztelte, de a Mendizábal bár máig emlékeztet arra az emberre, aki meglehetősen radikális módon bevezette a modern várostervezést.
Ma a Boquería mindannak lelőhelye, ami megdobogtatja az ínyencek szívét. Aki friss halat szeretne, megtalálja itt a tenger kincseit: frissen fogottan és szinte végtelen választékban. Kapható például rosasi pescado de roca (leveshal, mint a morgóhal és a nagy sziklahal) vagy arenysi és cambrilsi gamba (garnéla). Garmadával kínálják Vic számtalan szalámiját, hozzá pireneusi sajtokat, Ileidai gyümölcsök és maresetei zöldségek csábító hegyeit, a Barcelonától északra fekvő partvidék terményeit. Ősszel sárgásbarna csodák terülnek el a kirakatokban, amikor a gombászok behozzák a városba kincseiket.
És ebben a Paradicsomban természetesen a város legjobb éttermeinek konyhafőnökei is megtalálják a vidék terményeit, amelyekre Katalónia sokoldalú konyhájához szükség van.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Barcelona gyomra: a Boquería
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Kapcsolódó cikkek