Az olívaolaj minősítése

Az olívaolaj minősítése
A világon előállított összes olívaolaj mintegy tíz százaléka sorolható a legmagasabb minőségű szűz olívaolajokhoz. A többit finomítani kell, hogy eltávolítsák azokat a szennyeződéseket, amelyek befolyásolják a végső olaj ízét és aromáját...

A cikk forrása

Olívaolajok Olívaolajok
(Glória Kiadó)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb méretekben előállított élelmiszerek iránt. Ráadásul Angliában és az USA-ban a séfek a hagyományos francia...
Bővebben...

Eredetileg az olívaolajok megítélésének egyetlen módja a kóstolás volt. Ezt gyakran egyetlen személy végezte, és az eredmény nagyon szubjektív volt. A kóstolás most is fontos, de mára kifejlesztettek kémiai teszteket az olívaolajak savassági szintjének megállapítására. Minél alacsonyabb az ecetességi szintje, annál jobb az olaj. A savasság az olajon nem ízlelhető oly módon, mint a citromnál vagy az
ecetnél. Ezt a fajta savasságot csak akkor észlelhetjük az olajon, ha valami baj van vele, és megromlott.

Extraszűz olívaolaj

Ennek a szűz vagy kezeletlen olajnak a savassági szintje nem haladhatja meg a 100 g-onkénti 1 g-ot, azaz az egy százalékot. Némely extraszúz olívaolaj savassági szintje még ennél is alacsonyabb. Az olajnak emellett tökéletes aromájúnak, ízűnek és színűnek kell lennie.

Szűz olívaolaj

Ennek a szűz olajnak a savassági szintje nem haladhatja meg a két százalékot, és ugyancsak tökéletes aromájúnak, ízűnek és színűnek kell lennie.

Olívaolaj

Ez finomított és szűz olaj keverékéből áll. Savassági szintje nem haladhatja meg a másfél százalékot. A finomított olaj ízetlen és
szagtalan, és a hozzáadott szűz olaj adja meg az ízét. Az olajok különböző arányokban tartalmaznak szűz olajat, és így ízűk intenzitása is eltér.

Olajpogácsa-olaj

Ezt a finomított olajat az olajpogácsából vonják ki, amely a hidraulikus présben vagy a centrifugában marad, miután az olaj nagy részét már
kisajtolták belőle. Az olaj savassági szintje nem haladhatja meg a másfél százalékot. A rendes olívaolajhoz hasonlóan ezt is extraszűz olajjal ízesítik. Semmilyen körülmény között sem kerülhet forgalomba „olívaolaj" címke alatt.

A származás megjelölése

Egyes kisebb régiók olyan kivételes minőségű olívaolajat állítanak elő, hogy saját származási helyük megnevezését szerepeltethetik a címkén.
Spanyolország vezette először be ezt az ún. DOC rendszert, és még mindig vezető szerepük van ebben a tekintetben. Spanyolországban az Instituto Nacional de Denominaciónes de Origen egy sor régiót teljes mértékben elfogadott származási hely­nek, és további jelentkezőket vizsgál. Az elfogadottak közé tartozik Baena és Sierra de Segura Andalúziában, valamint Les Garrigues és Siurana Katalóniában.
Franciaország követte Spanyolország kezdeményezését, és jóváhagyta az Appelation d'Origine Controlée-t vagy AC-t a nyons-i olívaolajnak és étkezési olajbogyóknak.
Az Európai Unió 1995-96-ban bevezette az unióban érvényes DOC rendszert, amelybe több régió belépését várják, különösen Olaszországból. Az olívaolajra vonatkozó DOC, illetve AC rendszer nagyon hasonló a borokéhoz. Az olajoknak a kijelölt területről kell származniuk, jóváhagyott fajtákból megfelelő módon kell készülniük.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olívaolaj minősítése
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(4)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Kapcsolódó cikkek