Az olívaolaj mintegy 70 százalékban mono-telítetlen zsírsavakból áll, antioxidáns E-vitamin-nyomokkal. A zsírsavak maradékából mintegy 5-10 százaléknyi a telített és 20-25 százaléknyi a poli-telítetlen zsír. Koleszterint nem tartalmaz.
Az olívaolaj étrendi előnyeinek felismerése akkor növekedett; amikor a tudósok rájöttek a mono-telítetlen zsírsavak jelentőségére. Minden zsírféleség telített, mono-telítetlen és poli-telítetlen savakból áll és feltehetően mind a háromra szükségünk van. Mindazonáltal úgy tartják, hogy részben a telített zsírsavak felelősek a koronaéri szívbetegségek magasfokú előfordulásáért a nyugati világban. Ugyanakkor mind a mono-, mind a poli-telítetlen zsírsavak feltehetően védenek e betegség ellen, csökkentve a vér koleszterintartalmát.
A vérkoleszterinnek két fajtája van: a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein). A HDL hasznosnak számít; az LDL nem. A poli-telítetlen zsírsavak mérséklő hatása mind hasznos HDL, mind az LDL esetében érvényesül. A monotelítetlen zsírsavak viszont feltehetően csökkentik az LDL szintjét, és nem hatnak a HDL-re.
Az olívaolaj viszonylag könnyen emészthető, és segíti a vitaminok és ásványok felszívódását. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, mivel védi a nyálkahártyákat, és stimulálóan hat az epehólyagokra. Bizonyos tények alapján feltételezhető, hogy véd epekövek képződése ellen. Más tanulmányok azt mutatták ki, hogy a mono-telítetlen zsírsavak hasznosak lehetnek nem inzulinfüggő cukorbetegek számára és jótékony szerepet játszhatnak más, potenciálisan káros körülmények kontroll alatt tartásában is.
Az olívaolaj és az egészség
A cikk forrása

Kapcsolódó könyvek

Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
A vitaminok rendkívül fontosak szervezetünk számára, és éppen ezért nem hiányozhatnak a mindennapi...

Szerző: Bukovinszky Julianna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
Ha nem is ezer, de nem kevés jó fű, fa, virág, zöldség és fűszer kívánkozik a házipatikák polcaira a...

Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)
Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)
Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

Szerző: Havas Dóra
Kiadó: Boook Kiadó (2013)
Havas Dóra két kisgyermek anyukájaként különösen fontosnak tartja, hogy gyermekei a lehető legegészségesebb...

Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)
A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

Szerző: Dr. Fövényi József
Kiadó: SpringMed Kiadó (2013)
A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az...

Szerző: Sebestyén Szilvia
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)
A makrobiotika az ősi keleti filozófia bölcsességein alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely a...

Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)
Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)
A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)
Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)
"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Szerző: Campbell-McBride, Natasha
Kiadó: Reneszánsz kiadó (2013)
Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában....

Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)
Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...