Az olívaolaj és az egészség

Az olívaolaj és az egészség
Étrendünkben a zsírok és olajok jelentik az energia egyik leggazdagabb forrását. Mindegyikből egy evőkanálnyi mintegy 120-125 kalóriát termel. Az úgynevezett könnyű olajoknak az ízvilága könnyű, nem pedig a kalóriatartalma...

A cikk forrása

Olívaolajok Olívaolajok
(Glória Kiadó)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb méretekben előállított élelmiszerek iránt. Ráadásul Angliában és az USA-ban a séfek a hagyományos francia...
Bővebben...

Az olívaolaj mintegy 70 százalékban mono-telítetlen zsírsavakból áll, antioxidáns E-vitamin-nyomokkal. A zsírsavak maradékából mintegy 5-10 százaléknyi a telített és 20-25 százaléknyi a poli-telítetlen zsír. Koleszterint nem tartalmaz.

Az olívaolaj étrendi előnyeinek felismerése akkor növekedett; amikor a tudósok rájöttek a mono-telítetlen zsírsavak jelentőségére. Minden zsírféleség telített, mono-telítetlen és poli-telítetlen savakból áll és feltehetően mind a háromra szükségünk van. Mindazonáltal úgy tartják, hogy részben a telített zsírsavak felelősek a koronaéri szívbetegségek magasfokú előfordulásáért a nyugati világban. Ugyanakkor mind a mono-, mind a poli-telítetlen zsírsavak feltehetően védenek e betegség ellen, csökkentve a vér koleszterintartalmát.

A vérkoleszterinnek két fajtája van: a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein). A HDL hasznosnak számít; az LDL nem. A poli-telítetlen zsírsavak mérséklő hatása mind hasznos HDL, mind az LDL esetében érvényesül. A mono­telítetlen zsírsavak viszont feltehetően csökkentik az LDL szintjét, és nem hatnak a HDL-re.

Az olívaolaj viszonylag könnyen emészthető, és segíti a vitaminok és ásványok felszívódását. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, mivel védi a nyálkahártyákat, és stimulálóan hat az epehólyagokra. Bizonyos tények alapján feltételezhető, hogy véd epekövek képződése ellen. Más tanulmányok azt mutatták ki, hogy a mono-telítetlen zsírsavak hasznosak lehetnek nem inzulinfüggő cukorbetegek számára és jótékony szerepet játszhatnak más, potenciálisan káros körülmények kontroll alatt tartásában is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olívaolaj és az egészség
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

A nélkölözhetetlen vitaminok A nélkölözhetetlen vitaminok
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A vitaminok rendkívül fontosak szervezetünk számára, és éppen ezért nem hiányozhatnak a mindennapi...

Ezer jó fű Ezer jó fű
Szerző: Bukovinszky Julianna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Ha nem is ezer, de nem kevés jó fű, fa, virág, zöldség és fűszer kívánkozik a házipatikák polcaira a...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma? E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

Születéstől születésnapig Születéstől születésnapig
Szerző: Havas Dóra
Kiadó: Boook Kiadó (2013)

Havas Dóra két kisgyermek anyukájaként különösen fontosnak tartja, hogy gyermekei a lehető legegészségesebb...

Táplálkozástani fogalomtár Táplálkozástani fogalomtár
Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

Cukorbetegek nagy diétáskönyve Cukorbetegek nagy diétáskönyve
Szerző: Dr. Fövényi József
Kiadó: SpringMed Kiadó (2013)

A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az...

Makrobiotika Makrobiotika
Szerző: Sebestyén Szilvia
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A makrobiotika az ősi keleti filozófia bölcsességein alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely a...

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
Egészséges ínyencfalatok Egészséges ínyencfalatok
Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Gap-szindróma Gap-szindróma
Szerző: Campbell-McBride, Natasha
Kiadó: Reneszánsz kiadó (2013)

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában....

33 finom étel fogyókúrázóknak 33 finom étel fogyókúrázóknak
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Kapcsolódó cikkek