Az olívaolaj és az egészség

Az olívaolaj és az egészség
Étrendünkben a zsírok és olajok jelentik az energia egyik leggazdagabb forrását. Mindegyikből egy evőkanálnyi mintegy 120-125 kalóriát termel. Az úgynevezett könnyű olajoknak az ízvilága könnyű, nem pedig a kalóriatartalma...

A cikk forrása

Olívaolajok Olívaolajok
(Glória Kiadó)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb méretekben előállított élelmiszerek iránt. Ráadásul Angliában és az USA-ban a séfek a hagyományos francia...
Bővebben...

Az olívaolaj mintegy 70 százalékban mono-telítetlen zsírsavakból áll, antioxidáns E-vitamin-nyomokkal. A zsírsavak maradékából mintegy 5-10 százaléknyi a telített és 20-25 százaléknyi a poli-telítetlen zsír. Koleszterint nem tartalmaz.

Az olívaolaj étrendi előnyeinek felismerése akkor növekedett; amikor a tudósok rájöttek a mono-telítetlen zsírsavak jelentőségére. Minden zsírféleség telített, mono-telítetlen és poli-telítetlen savakból áll és feltehetően mind a háromra szükségünk van. Mindazonáltal úgy tartják, hogy részben a telített zsírsavak felelősek a koronaéri szívbetegségek magasfokú előfordulásáért a nyugati világban. Ugyanakkor mind a mono-, mind a poli-telítetlen zsírsavak feltehetően védenek e betegség ellen, csökkentve a vér koleszterintartalmát.

A vérkoleszterinnek két fajtája van: a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein). A HDL hasznosnak számít; az LDL nem. A poli-telítetlen zsírsavak mérséklő hatása mind hasznos HDL, mind az LDL esetében érvényesül. A mono­telítetlen zsírsavak viszont feltehetően csökkentik az LDL szintjét, és nem hatnak a HDL-re.

Az olívaolaj viszonylag könnyen emészthető, és segíti a vitaminok és ásványok felszívódását. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, mivel védi a nyálkahártyákat, és stimulálóan hat az epehólyagokra. Bizonyos tények alapján feltételezhető, hogy véd epekövek képződése ellen. Más tanulmányok azt mutatták ki, hogy a mono-telítetlen zsírsavak hasznosak lehetnek nem inzulinfüggő cukorbetegek számára és jótékony szerepet játszhatnak más, potenciálisan káros körülmények kontroll alatt tartásában is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olívaolaj és az egészség
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
facebook

Kapcsolódó könyvek

Paleolit konyha hedonistáknak Paleolit konyha hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)

A paleolit étrendről a többségnek a diéta és a lemondás jut az eszébe. Nekem a fittség, az életerő és a...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

33 finom étel csontritkulás ellen 33 finom étel csontritkulás ellen
Szerzők: Rigó János, Horváth Zoltánné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (1999)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

33 finom étel cukorbetegeknek 33 finom étel cukorbetegeknek
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (1998)

A cukorbetegség diétáját az orvos írja elő. Megállapítja az étrend két legfontosabb tényezőjét, azt,...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Táplálkozással a rák ellen Táplálkozással a rák ellen
Szerzők: Béliveau, Richard, Gingras, Denis
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldségfélét, mértékkel keserű csokoládét, továbbá zöld...

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

21 fogyókúra recept 21 fogyókúra recept
Szerző: M. U., Hary
Kiadó: Lektor Szervezőiroda (1992)

Nap mint nap találkozunk méregdrága fogyókúrás könyvekkel, egyik csábítóbb a másiknál - és mindegyik...

Rákmegelőző és gyógyító diéta Rákmegelőző és gyógyító diéta
Szerző: Kushi, Michio
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Michio Kushi (1926) a makrobiotika legismertebb jelenkori kutatója és tanítója. A japán-amerikai fiatalember az...

Ezer jó fű Ezer jó fű
Szerző: Bukovinszky Julianna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Ha nem is ezer, de nem kevés jó fű, fa, virág, zöldség és fűszer kívánkozik a házipatikák polcaira a...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

Mit adj enni a babának? Mit adj enni a babának?
Szerző: Clarke, Jane
Kiadó: Kulinária Kiadó (2013)

"Boldog vagyok, hogy végre magyarul is megjelenik ez a kiváló könyv. Jane Clarke az egyik kedvenc külföldi...

100 egészséges étel kismamáknak 100 egészséges étel kismamáknak
Szerzők: Bowden, Jonny, Tannis, Allison
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A táplálkozás minősége a terhesség időszakában babának és mamának egyaránt létfontosságú. Sajnos a...

Dán paleolit Dán paleolit
Szerző: Rode Andersen, Thomas
Kiadó: Scolar Kiadó (2013)

A paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja az életminőséget, hirdetik rajongói. Most megtudhatjuk, hogy mi...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

A zen diéta forradalma A zen diéta forradalma
Szerzők: Faulks, Martin, Faulks, Philippa
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A kötetben közreadott módszer a zen mesterek bölcsességét a legújabb kutatási eredményekkel ötvözi. Nem...

Kapcsolódó cikkek