Az olívaolaj és az egészség

Az olívaolaj és az egészség
Étrendünkben a zsírok és olajok jelentik az energia egyik leggazdagabb forrását. Mindegyikből egy evőkanálnyi mintegy 120-125 kalóriát termel. Az úgynevezett könnyű olajoknak az ízvilága könnyű, nem pedig a kalóriatartalma...

A cikk forrása

Olívaolajok Olívaolajok
(Glória Kiadó)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb méretekben előállított élelmiszerek iránt. Ráadásul Angliában és az USA-ban a séfek a hagyományos francia...
Bővebben...

Az olívaolaj mintegy 70 százalékban mono-telítetlen zsírsavakból áll, antioxidáns E-vitamin-nyomokkal. A zsírsavak maradékából mintegy 5-10 százaléknyi a telített és 20-25 százaléknyi a poli-telítetlen zsír. Koleszterint nem tartalmaz.

Az olívaolaj étrendi előnyeinek felismerése akkor növekedett; amikor a tudósok rájöttek a mono-telítetlen zsírsavak jelentőségére. Minden zsírféleség telített, mono-telítetlen és poli-telítetlen savakból áll és feltehetően mind a háromra szükségünk van. Mindazonáltal úgy tartják, hogy részben a telített zsírsavak felelősek a koronaéri szívbetegségek magasfokú előfordulásáért a nyugati világban. Ugyanakkor mind a mono-, mind a poli-telítetlen zsírsavak feltehetően védenek e betegség ellen, csökkentve a vér koleszterintartalmát.

A vérkoleszterinnek két fajtája van: a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) és az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein). A HDL hasznosnak számít; az LDL nem. A poli-telítetlen zsírsavak mérséklő hatása mind hasznos HDL, mind az LDL esetében érvényesül. A mono­telítetlen zsírsavak viszont feltehetően csökkentik az LDL szintjét, és nem hatnak a HDL-re.

Az olívaolaj viszonylag könnyen emészthető, és segíti a vitaminok és ásványok felszívódását. Pozitív hatással van az emésztőrendszerre, mivel védi a nyálkahártyákat, és stimulálóan hat az epehólyagokra. Bizonyos tények alapján feltételezhető, hogy véd epekövek képződése ellen. Más tanulmányok azt mutatták ki, hogy a mono-telítetlen zsírsavak hasznosak lehetnek nem inzulinfüggő cukorbetegek számára és jótékony szerepet játszhatnak más, potenciálisan káros körülmények kontroll alatt tartásában is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olívaolaj és az egészség
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2015)

A paleolit sütés-főzés nem bonyolult, és nem drága ám érthető, ha eleinte az ellenkezőjét tapasztalod....

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

5:2 Diéta böjtnapokra 5:2 Diéta böjtnapokra
Szerző: Dowden, Angela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Felejtsük el a soha véget nem érő, önsanyargató fogyókúrákat, amelyek nem hoznak végleges megoldást! A 5:2...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Makrobiotika Makrobiotika
Szerző: Sebestyén Szilvia
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A makrobiotika az ősi keleti filozófia bölcsességein alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely a...

Helyes ételtársítás Helyes ételtársítás
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyű, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Kapcsolódó cikkek