Az olasz mártások és tészták párosítása

Melyik mártás milyen tésztához illik?

Az olasz mártások és tészták párosítása
Olaszországban a tészta csak egészen átlátszó erőlevesben vagy másféle levesben úszkálhat szabadon. Egyébként kizárólag mártások kíséretében kínálják. A mártások mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy a választott tésztaféle egészen felszívja azt - minél folyékonyabb a mártás, annál szívóképesebbnek, üregesnek kell lennie a tésztának.

A cikk forrása

Kulinária Kulinária
(Vince Kiadó)
Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges...
Bővebben...

Aglio e olio - szétnyomott fokhagyma, petrezselyem és hidegen sajtolt olívaolaj keveréke: spagettihez, spagettinihez, vermicellihez és linguinéhez.

Ai frutti di mare - tenger gyümölcseivel készült mártás: capellinihez, spagettihez és linguinéhez.

All' amatriciana - szalonnás, paradicsomos mártás: buccatinihez, spagettihez és fettucinéhoz.

Alla napolitana (Sugo di pomodoro) - nápolyi paradicsommártás: minden formájú és állagú száraztésztához.

Alla panna - tejfölös, erősen borsos: tortellinihez és rigatonihoz.

Alla siciliana - paradicsommártás friss szardíniával: vermicellihez és bucatinihez.

Allo spezzatino - mártás főtt hússal: makarónihoz, fusillihez, pennéhez, rigatonihoz, pappardelléhez és egyéb metéltekhez.

Burro e salvia - vajból és ropogósra sült zsálylevelekből készült mártás: minden pastaféléhez.

Carbonara - szalonna, sajt és tojás az alapja: spagettihez és más hasonló hosszútésztákhoz.

In brodo - erős húslé, általában tyúkhúsból: agnolottihoz, tortellinihez, capellinihez vagy tagliolinihez.

Pesto - bazsalikommártás: töltött vagy egyszerű tésztákhoz, főleg trenettéhez, fettucinéhez, tagliatelléhez, linguinéhez és farfalléhoz.

Ragú alla bolognese - darált húsos mártás: univerzális tésztamártás minden hosszúmetélthez, mint amilyen például a spagetti, a tagliatelle vagy a makaróni, de lasagnetölteléknek is való.

Salsa cruda - nyers mártás: tojással vagy paradicsommal, petrezselyemmel, bazsalikommal, parmezánnal készül, főzés nélkül: szélesmetélthez.

Salsa di noci - dió-ricotta mártás: fettucinéhez és más szélesmetéltekhez.

Sugo di d'agnello - bárányragu: pennéhez, rigatonihoz, orecchiettéhez, pappardelléhez és cotellihez.

Sugo di asparagi - spárgamártás: friss tagliatelléhez, más, nem túl széles tésztához, gnocchetihez is.

Sugo di pesce - paradicsomos halmártás: makarónihoz, pennéhez, rigatonihoz.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olasz mártások és tészták párosítása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
bevásárlólista

Kapcsolódó könyvek

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2010)

Az olasz konyha alighanem a világ legváltozatosabb konyháinak egyike. Ínycsiklandó recepteket tartalmaz ez a...

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Paradicsomszósz Paradicsomszósz
Szerző: Deiana, Hermina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

Ebben a könyvben végigkísérhetjük, ahogy Hermina nemcsak a szerelmet találja meg az ő Antoniójánál, hanem...

Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A mediterrán konyhák közül kétségtelenül az olasz a legnépszerűbb a világon, és egyvalamiben minden olasz...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Az olasz gasztronómia legjavából válogatva 222 gyorsan és könnyedén elkészíthető receptet gyűjtöttünk...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Két falánk olasz Két falánk olasz
Szerző: Carluccio, Antonio
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo több mint 30 éve hagyták hátra hazájukat, Olaszországot, hogy új...

Napsütötte szakácskönyv Napsütötte szakácskönyv
Szerzők: Mayes, Frances, Mayes, Ed
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Frances Mayes férjével, Eddel ebben a könyvben több mint 150 receptet osztanak meg az olvasóval, mindazokat,...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Klasszikus olasz konyha Klasszikus olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Könyvünkben több mint 170 pompás receptet gyűjtött össze a neves szakácskönyvíró, Carla Bardi. Az olasz...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

Bologna- Ízek városa Bologna- Ízek városa
Szerző: Molinari Pradelli, Alessando
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

A XIII. század elején francia egyetemi körökben alakult ki először a “zsíros” és a “tudós” Bologna...

Spagetti és opera Spagetti és opera
Szerzők: Prokopp Róbert, Vajda Péter
Kiadó: Szabad Föld Kiadó (2004)

Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel....

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Kapcsolódó cikkek