Az olasz mártások és tészták párosítása

Melyik mártás milyen tésztához illik?

Az olasz mártások és tészták párosítása
Olaszországban a tészta csak egészen átlátszó erőlevesben vagy másféle levesben úszkálhat szabadon. Egyébként kizárólag mártások kíséretében kínálják. A mártások mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy a választott tésztaféle egészen felszívja azt - minél folyékonyabb a mártás, annál szívóképesebbnek, üregesnek kell lennie a tésztának.

A cikk forrása

Kulinária Kulinária
(Vince Kiadó)
Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges...
Bővebben...

Aglio e olio - szétnyomott fokhagyma, petrezselyem és hidegen sajtolt olívaolaj keveréke: spagettihez, spagettinihez, vermicellihez és linguinéhez.

Ai frutti di mare - tenger gyümölcseivel készült mártás: capellinihez, spagettihez és linguinéhez.

All' amatriciana - szalonnás, paradicsomos mártás: buccatinihez, spagettihez és fettucinéhoz.

Alla napolitana (Sugo di pomodoro) - nápolyi paradicsommártás: minden formájú és állagú száraztésztához.

Alla panna - tejfölös, erősen borsos: tortellinihez és rigatonihoz.

Alla siciliana - paradicsommártás friss szardíniával: vermicellihez és bucatinihez.

Allo spezzatino - mártás főtt hússal: makarónihoz, fusillihez, pennéhez, rigatonihoz, pappardelléhez és egyéb metéltekhez.

Burro e salvia - vajból és ropogósra sült zsálylevelekből készült mártás: minden pastaféléhez.

Carbonara - szalonna, sajt és tojás az alapja: spagettihez és más hasonló hosszútésztákhoz.

In brodo - erős húslé, általában tyúkhúsból: agnolottihoz, tortellinihez, capellinihez vagy tagliolinihez.

Pesto - bazsalikommártás: töltött vagy egyszerű tésztákhoz, főleg trenettéhez, fettucinéhez, tagliatelléhez, linguinéhez és farfalléhoz.

Ragú alla bolognese - darált húsos mártás: univerzális tésztamártás minden hosszúmetélthez, mint amilyen például a spagetti, a tagliatelle vagy a makaróni, de lasagnetölteléknek is való.

Salsa cruda - nyers mártás: tojással vagy paradicsommal, petrezselyemmel, bazsalikommal, parmezánnal készül, főzés nélkül: szélesmetélthez.

Salsa di noci - dió-ricotta mártás: fettucinéhez és más szélesmetéltekhez.

Sugo di d'agnello - bárányragu: pennéhez, rigatonihoz, orecchiettéhez, pappardelléhez és cotellihez.

Sugo di asparagi - spárgamártás: friss tagliatelléhez, más, nem túl széles tésztához, gnocchetihez is.

Sugo di pesce - paradicsomos halmártás: makarónihoz, pennéhez, rigatonihoz.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olasz mártások és tészták párosítása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Olasz tésztaételek Olasz tésztaételek
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

Olaszország az életvidámság és az életöröm jelképe - nem is lehet csodálkozni ezen egy olyan országban,...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

Napsütötte szakácskönyv Napsütötte szakácskönyv
Szerzők: Mayes, Frances, Mayes, Ed
Kiadó: Tericum Kiadó (2012)

Frances Mayes férjével, Eddel ebben a könyvben több mint 150 receptet osztanak meg az olvasóval, mindazokat,...

Olasz főzőiskola Olasz főzőiskola
Szerkesztő: Weisz Györgyi
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Az olasz főzőiskola – kezdőknek és haladóknak azokhoz szól, akik az olasz konyha változatos receptjeit...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2010)

Az olasz konyha alighanem a világ legváltozatosabb konyháinak egyike. Ínycsiklandó recepteket tartalmaz ez a...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

Paradicsomszósz Paradicsomszósz
Szerző: Deiana, Hermina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2016)

Ebben a könyvben végigkísérhetjük, ahogy Hermina nemcsak a szerelmet találja meg az ő Antoniójánál, hanem...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Kapcsolódó cikkek