Az olasz konyha tanulságai

Az olasz konyha tanulságai
A tészta (pasta alimentari) az olasz fő tápláléka, jobban kedvelik, mint a kenyeret vagy a rizst. Az olaszok a tésztákat száraztésztákra (pasta secca) és frissen készült, tojást is tartalmazó házi tésztákra (pasta fatta in casa) osztják...

A cikk forrása

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
(Athenaeum Kiadó)
Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban fogyasztott élelmiszereket. Az elismert dietetikus szakember szerzők a biológiai és élettani sajátosságok...
Bővebben...

A gyárilag készített száraztészta lisztet, vizet és sót tartalmaz; különböző méretűre és alakúra vágják, préselik, vagy formázzák, például cső, szalag, spirál, kagyló, fül formára. A pasták sokasága néha még az olaszokat is zavarba hozza.

Az olaszok a meghatározott tésztát hozzá illő szósszal fogyasztják. A húsos bolognai raguhoz nápolyi spagetti, a tejszínes gombaszószhoz apró galuskák, a bazsalikomos liguriai szószhoz a trenette nevű szálastészta való. A legtöbb pasta azonban bármelyik szósszal tálalható.

Némelyik tésztát sütve vagy töltve fogyasztják. Ilyen a hússal vagy vegyes zöldséggel töltött cannelloni, amit sütés előtt sajtos besamelmártással öntenek le. A lasagne darált hússal és besamelmártással, szintén sütve kerül az asztalra. A raviolit és tortellinit miután megtöltik, vízben vagy húslében főzik ki.

Az olaszok a pastákat „al dente" fogyasztják, ilyenkor még nem egészen puhák, ezért harapni kell őket. Vannak azonban, akik még keményebben szeretik, „fil de ferro" (drót) módon. A tészta elkészítésének legegyszerűbb módja a sós vízben történő főzés. A vizet nem szabad túlzottan lecsorgatni, mert a tészta összeragad. Hogy erre ne kerüljön sor, főzés közben kevés olajat tesznek a főzővízbe. A főtt tészta hideg vizes lemosását értelmetlen szokásnak tartják.

A tésztafélék a mediterrán konyha meghatározó elemei. Feltételezik, hogy Olaszországban és Dél-Európa nagy részén a tésztáknak is köszönhető, hogy a szívkoszorúér-betegség előfordulása jóval ritkább.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olasz konyha tanulságai
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Az olasz gasztronómia legjavából válogatva 222 gyorsan és könnyedén elkészíthető receptet gyűjtöttünk...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Kapcsolódó cikkek