Az olajfa és gyümölcse

Az olajfa és gyümölcse
Ha még sohasem láttunk olajfát, keressünk egy örökzöld fát, amely leveleinek teteje sötétzöld, alsó felülete pedig sokkal világosabb ezüstös pikkelyekkel fedett. A leveleknek ez az ezüstös színe, és ahogy a szélben reszkettek, hívta fel Van Gogh, a festő figyelmét a fákra. A színüktől elbűvölten 19 képet festett az olajfákról...

A cikk forrása

Olívaolajok Olívaolajok
(Glória Kiadó)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb méretekben előállított élelmiszerek iránt. Ráadásul Angliában és az USA-ban a séfek a hagyományos francia...
Bővebben...

A fák lassan növekednek, és négy-öt évig tart, amíg első gyümöl­csük leszüretelhető, majd további tíz-tizenöt évnek kell eltelnie, amíg elérik teljes termőképességüket. De ha egyszer gyökeret vert, az olajfa sok évig élhet. Ismeretesek történetek olyan fákról, ame­lyek 1000 évig is eléltek.

Vannak fák, amelyek 100 évig és hosszabb ideig is megmaradtak, bár az igazán régi fák inkább az idő rombolását és a rossz időjárást túlélő gyökérzetből feltörő új hajtások eredményének tekinthetők.

Az éretlen olajbogyók körte alakúak és zöld színűk van, amely - amint érik - sötétlilára vagy feketére változik. Minden olajbogyó ezt a mintát
követi, ha a fán hagyják. A zöld étkezési olajbogyót még érés előtt szedik le és tartósítják. A többit a fán hagyják, és akkor szedik le, amikor
teljesen megérnek.

Az olajsajtolás céljaira szánt bogyók fejlődésük bármely szakaszában leszedhetők, de az éretlen olajbogyók hozama nagyon alacsony, és az olaj nagyon keserűre sikerülhet. Ezért a legtöbb olajbogyót hagyják teljesen megérni.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az olajfa és gyümölcse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Olívaolajok Olívaolajok
Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)

Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

A csodálatos olíva A csodálatos olíva
Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)

Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Kapcsolódó cikkek