Az előételek művészete

Az előételek művészete
A görög étterem névjegyei az előételek, a mezedesz . A mezedesz ben megmutatja a ház, mire képes a konyhája

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Végül is a görög előételek magukban foglalják a húsok, a halak, a zöldségek és a tejtermékek teljes palettáját, elkészítésük módja a rafináltan egyszerűtől a hozzáértően kreatívig terjed, és nemritkán a főételek tükröződnek bennük. Melegen vagy hidegen fogyasztják őket, lehetnek a főételek nyitányai vagy ők maguk a főételek - a vendég ízlése szerint.
Főleg a városokban vonzza délidőben alkalmazottak seregeit a számtalan kis étterem, amelyek az utóbbi években a házsorokban megbújva nyíltak, és hamar népszerű helyekké váltak. A mezedopolióban, azaz az üzletben, amely kizárólag mezeszt kínál, ameddig csak a szem ellát, biztosan mindenki talál kedvére valót. Az uzo, a görög ániszpálinka minden mezedesz drága kísérője. Jéggel, vízzel vagy tisztán: a feladata az, hogy fokozza a mezedesz által keltett vágyat.

A török eredetű mezesz szó jelentése eredetileg "étvágyat gerjeszteni". Az előételek ezt kétségtelenül meg is teszik, de ha nem figyelünk, még valami sikerül nekik: túl hamar jóllakunk velük, egyszerűen mert kíváncsiak vagyunk, mindegyiket meg akarjuk kóstolni. A tapasztalt mezedeszélvezőket a visszafogottságukról lehet felismerni, ahogy egy darab tintahalat, majd egy kis burgonyát, a következőnek esetleg egy olajbogyót vesznek a villájukra. Közben beszélgetnek, törnek egyet-egyet a kenyérből, isznak egy kis uzót, leöblítik egy korty vízzel, de mindenképpen időt szánnak rá. Az az asztaltársaság, amelynek tagjai egytől egyig minden tartózkodás nélkül szednek az összes tányérról, természetesen megőrzött valamit a nyers, eredeti Görögországból, mivel a múltban egész faliközösségek nyilvánították ki és frissítették fel összetartozásukat a közös étkezés ehhez hasonló formáin keresztül.

Görögország egyes területein a szakácsművészet helyi sajátosságai nem utolsósorban a vidékre jellemző mezedesz kiválasztásában mutatkoznak meg. Így a mezesz akár egyfajta közvetítőként is felfogható: a régen erős oszmán befolyás alatt állt térségekben például a keleti hatások uralkodnak, míg az egykori velencei felségterületeken inkább nyugati szelek fújnak. A görög szigeteken a mezedesz választékát ma is a sziget saját terményei határozzák meg, a szárazföldön erősebb ízűek az előételek, mint az ország déli részén. A nagyvárosokban kis helyen összpontosul a görög mezedesz teljes sokszínűsége, itt a gazda származása és törzsvendégeinek ízlése szabják meg a konyha választékát. És ezt reggeltől estig, mivel a görög előételek művészete nonstop érvényesül: a mezedesz bármikor kapható, még ha este 11-kor térünk is be valahová.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az előételek művészete
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó könyvek

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Spanyol konyha Spanyol konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az izgalmas és sokoldalú mai spanyol konyha alapjában a századok során egymást követő hódítók öröksége....

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Kapcsolódó cikkek