Az egyes ételféleségekhez illő italok

Az egyes ételféleségekhez illő italok
A következő összeállítás az egyes ételcsoportokkal harmonizáló, azokhoz ajánlható borok, italok jellemzőit foglalja rendszerbe. A konkrét példákkal az italok kiválasztását kívánjuk segíteni...

A cikk forrása

Borok könyve Borok könyve
(Kossuth Kiadó)
Bővebben...

Hideg előételekhez

Általában könnyű, rendes, száraz vagy félszáraz, üde, esetleg kemény, elegáns, asztali és minőségi fehér-, siller-, rozé- vagy könnyű vörösborokat ajánljunk.
Vegyes ízelítőkhöz: Csengődiolaszrizling, Jászsági, Dörgicsei vagy Abasári rizling, Semmillon, Móri ezerjó, Szemelt rizling, száraz Tokaji szamorodni, esetleg Hungáriaextra dry vagy Pompadour dry pezsgő.
Hideg zöldségfélékhez, kevert salátákhoz: Helvéciaiezerjó, Soproni leányka, Szemelt rizling, Egerszóláti olaszrizling.
Hideg gyümölcsökhöz (például: dinnye sonkával):Verpeléti leányka, Pécsi cirfandli, Balatonboglári királyleányka.
Hideg tojásételekhez: Bácskai fehér, Kecskemétiolaszrizling, Halasi ezerjó, Gyöngyös-Visontai pecsenye.
Pástétomokhoz, galatinokhoz és habokhoz: Tokaji furmint, Somlói juhfark, Móri chardonnay, Balatonboglári kékfrankos, Nagyburgundi.
Kocsonyákhoz: Helvéciaiezerjó, Kunbajai olaszrizling, Móri fehér.
Hideg sültekhez, felvágottakhoz: Balatonboglárirajnai rizling, Pusztamérgesi rizling, Kecskeméti cirfandli, Villányi oportó rozé, Kiskőrösi kadarka.
Szendvicsekhez, étvágyfalatokhoz: Ceglédi leányka, Kincseshegyi zöldveltelini, Kecskeméti rozé, Móri zöldszilváni, Csopaki rizling.

Levesekhez

Általában nem ajánlunk hozzájuk italt. Ez alól kivételek a különleges levesek, az egytálételek. Ezekhez félszáraz, üde, esetleg enyhén édeskés, elegáns, rendes asztali fehér-, siller- vagy rozéborokat ajánlhatunk.
Különleges levesekhez (például Újházy-tyúkhúsleveshez): Hosszúhegyizöldszilváni.

Meleg előételekhez

Elsősorban száraz vagy félszáraz, rendes, erős, kissé testesebb, elegáns, lágy, sima, esetleg kemény, asztali, minőségi, fehér-, rozé- és könnyebb vörösborokat ajánlunk.
Zöldségfélékhez: Ceglédiezerjó, Kincseshegyi rizling, Szemelt rizling, Móri zöldszilváni.
Tojásételekhez: Móri fehér,Kocsis Irma, Helvéciai olaszrizling, Badacsonyi rizling.
Vajas pástétomokhoz, palacsintákhoz: Balatonmelléki, Helvéciaihárslevelű, Szárazhegyi szilváni, Szekszárdi tramini, Kecskeméti rozé, Vaskúti kadar.
Blini kaviárral: Balatonboglárirajnai rizling, Pannonhalmi leányka esetleg vodka vagy Pannonia brut pezsgő.
Makarónikhoz, spagettikhez: Halasiezerjó, Siklósi fehér, Gyöngyösi leányka, Helvéciai kadar, Kiskunhalasi kastélyos.
Belsőségekkel készült ételekhez: Hevesi pecsenye, Helvéciaifurmint, Badacsonyi rizling, Balatonboglári zöldszilváni, Várhelyi ezerjó, Kőrösi kadar, rozé, nagyburgundi.
Meleg sajtos ételekhez, szendvicsekhez: Szegedileányka, Móri zöldszilváni, Pécsi olaszrizling, Csongrádi kékfrankos, Kiskőrösi nemes kadar, Kecskeméti rozé, Szekszárdi kadarka.
Rizottókhoz: Abasári vagy Mecsekirizling, Érsekhalmi olaszrizling, Móri leányka.

Halételekhez

Általában száraz vagy félszáraz, könnyű, rendes, üde, sima, elegáns, zamatos, esetleg fűszeres, asztali, minőségi fehér-, de a barna húsú halételekhez rozé-, esetleg könnyű vörösborokat is ajánlhatunk.
Kaviárhoz: jegelt vodka, cseresznyepálinka, esetleg Hungária brut pezsgő.
Füstölt angolnához, lazachoz: Egrileányka, száraz Somló vagy Mecseki furmint, Semmillon, Pécsi cirfandli.
Kagylóhoz és rákhoz: Soproniveltelini, Csopaki olaszrizling, Pusztamérgesi rizling, Hajósi rajnai rizling.
Fehér húsú halakhoz: Balatonboglárirajnai rizling, Egerszóláti vagy Pécsi olaszrizling, Móri chardonnay, Abasári rizling.
Barna húsú halakhoz (paprikások, csigaételek): Villányisiller, Villányi kadarka, Semmillon, Oporto rozé.

Borjúhúshoz

Általában félszáraz vagy édeskés, testesebb, erősebb, tüzesebb, sima vagy lágy, zamatos, esetleg fűszeres és illatosabb, asztali, minőségi fehér- és sillerborokat, míg a zsírosabb, paprikásan elkészített borjúhúsokhoz rozéborokat is ajánlhatunk.
Főtt, párolt borjúhúsokhoz: Bajaihárslevelű, Csengődi szemelt rizling, Móri zöldszilváni, édes Móri ezerjó, Balatonboglári zöldszilváni, Villányi siller, Kadarka rozé.
Egészben vagy frissen sütött borjúhúsokhoz: Vaskúti vagy Tokajihárslevelű, Kincseshegyi zöldveltelini, Halasi tramini, Pécsi cirfandli, Somlói juhfark, Akali zöldszilváni, Oporto rozé, Kecskeméti rozé, Csopaki szürkebarát.

Marhahúshoz

Főként száraz vagy félszáraz, erős, tüzes, testes, fanyar, gömbölyű, bársonyos asztali, minőségi, esetleg különleges minőségű vörösborokat ajánljunk.
Főtt, párolt marhahúsokhoz: Tabdikadarka, Kiskőrösi nemes kadar, Vaskúti nagyburgundi, Soproni, Balatonboglári, Csongrádi vagy Kunbajai kékfrankos, Soproni vörös.
Egészben vagy frissen sütött marhahúsokhoz: Egribikavér, Villányi medoc noir, Villányi, Szekszárdi vagy Hajósi cabernet, Tihanyi merlot, Tihanyi spétburgundi, Villányi oporto, Szekszárdi pinot noir.

Sertéshúshoz

Elsősorban száraz vagy félszáraz, esetleg édeskés, kemény vagy sima, erős, tüzes, esetleg kissé karcos, elegáns asztali, minőségi fehér-, rozé- és könnyű vörösborokat ajánljunk.
Főtt, párolt sertéshúsokhoz: Abasáririzling, Gyöngyösi rizlingszilváni, Mátragyöngye, Mádi, Hevesi és Tokaji pecsenye, Móri leányka, Siklósi fehér, Semmillon, Villányi siller, Oporto rozé, Hosszúhegyi kadarka.
Egészben vagy frissen sütött sertéshúsokhoz: Gyöngyösileányka, Badacsonyi kéknyelű, Somlói, Mecseki vagy Tokaji furmint, Badacsonyi sauvignon, Villányi siller, Villányi kékfrankos, Szekszárdi kadarka.

Bárányhúshoz

Lásd a borjúhúshoz ajánlott borokat!

Ürühúshoz

Lásd a marhahúsból készült ételekhez ajánlott borokat!

Fehér húsú házi szárnyasokhoz

Lásd a borjúhúshoz ajánlott italokat, borokat!

Barna húsú házi szárnyasokhoz

Lásd a sértéshúsból készült ételekhez ajánlott borokat!

Vadételekhez és vadszárnyasokhoz

Lásd a marhahúsból készült ételekhez ajánlott borokat!

Meleg tésztákhoz

A sós tésztákhoz elsősorban száraz vagy félszáraz, üde, rendes, asztali, fehér- vagy sillerbort, míg az édes tésztákhoz félédes, édes, gömbölyű, testes, olajos, esetleg óízű, tüzes minőségi vagy különleges minőségű, fehér vagy vörös csemegeborokat ajánlunk. Ezenkívül félédes vagy édes pezsgő is ajánlható.
Sós tésztákhoz: Jászságirizling, Kocsis Irma, Szárazhegyi olaszrizling, Szemelt rizling, Kecskeméti rozé.
Édes tésztákhoz: Szegedi édes, Helvéciaimuskotályos, Halasi sárgamuskotály, édes Tolcsvai furmint, édes Tolcsvai hárslevelű, Badacsonyi és Móri muskotály, Egri medoc noir, Cardinál és Ámor demi doux, Törley charmant doux pezsgő.

Cukrászsüteményekhez

Általában félédes vagy édes, illatos, zamatos, testes, esetleg óízű, minőségi, különleges minőségű, fehér vagy vörös csemegeborokat, valamint édes pezsgőket ajánlunk. Ilyenek: édes Tokaji szamorodni, Domoszlói és Kunbajai muskotály, Egri medoc noir,esetleg Törley charmant demi doux, Hungária delicatesse pezsgő.

Gyümölcsökhöz

Édes, illatos, olajos, esetleg óízű, fűszeres, nehéz vagy úgynevezett nagy borokat ajánljuk. Ezek általában fehér-, minőségi vagy különleges minőségű, esetleg vörösborok, például: Tokaji és Badacsonyiaszú, Tokaji muskotályos aszú, Balatonboglári és Ábrahámhegyi muskotály, édes Tokaji szamorodni, Gewürtztramini, Muskotályos csemege, esetleg Pompadourmuskotályos demi doux, Olimpia demi doux, Pannonia és Törley doux pezsgők.

Sajtokhoz

Fajtájától, ízétől, fűszerezettségétől, illatától függően, száraz vagy félszáraz, könnyű, tüzes, illatos, fehér vagy könnyebb, egyes esetenként testes, fűszeres vörösborokat is ajánlhatunk.
Kemény és félkemény sajtokhoz: Pannonhalmileányka, Rajnai rizling, Móri chardonnay, Kiskőrösi nemes kadar, Szárazhegyi nagyburgundi, Helvéciai furmint, Kiskőrösi kékfrankos, Vaskúti kadar, Szekszárdi kadarka.
Lágy sajtokhoz: például Camembert-hez: Hajósimerlot, Tihanyi cabernet, Soproni kékfrankos, Villányi oporto, Villányi pinot noir, Egri bikavér.
Sajt és túró keverékéhez: például Szekszárdi kadarka.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az egyes ételféleségekhez illő italok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

100 legendás whisky 100 legendás whisky
Szerző: Wurst, Alain-Xavier
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2006)

A kedvelt italok közül nem csupán a finom borok vagy a gyöngyöző sör története foglaltatott már könyv...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)

Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Gyógyteák Gyógyteák
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)

E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Koktélok ezüstkönyve Koktélok ezüstkönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ezernél is több kitűnő recept minden évszakban, minden alkalomra. Aperitifek, long drinkek, erős koktélok,...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Kapcsolódó cikkek