Az egyes ételféleségekhez illő italok

Az egyes ételféleségekhez illő italok
A következő összeállítás az egyes ételcsoportokkal harmonizáló, azokhoz ajánlható borok, italok jellemzőit foglalja rendszerbe. A konkrét példákkal az italok kiválasztását kívánjuk segíteni...

A cikk forrása

Borok könyve Borok könyve
(Kossuth Kiadó)
Bővebben...

Hideg előételekhez

Általában könnyű, rendes, száraz vagy félszáraz, üde, esetleg kemény, elegáns, asztali és minőségi fehér-, siller-, rozé- vagy könnyű vörösborokat ajánljunk.
Vegyes ízelítőkhöz: Csengődiolaszrizling, Jászsági, Dörgicsei vagy Abasári rizling, Semmillon, Móri ezerjó, Szemelt rizling, száraz Tokaji szamorodni, esetleg Hungáriaextra dry vagy Pompadour dry pezsgő.
Hideg zöldségfélékhez, kevert salátákhoz: Helvéciaiezerjó, Soproni leányka, Szemelt rizling, Egerszóláti olaszrizling.
Hideg gyümölcsökhöz (például: dinnye sonkával):Verpeléti leányka, Pécsi cirfandli, Balatonboglári királyleányka.
Hideg tojásételekhez: Bácskai fehér, Kecskemétiolaszrizling, Halasi ezerjó, Gyöngyös-Visontai pecsenye.
Pástétomokhoz, galatinokhoz és habokhoz: Tokaji furmint, Somlói juhfark, Móri chardonnay, Balatonboglári kékfrankos, Nagyburgundi.
Kocsonyákhoz: Helvéciaiezerjó, Kunbajai olaszrizling, Móri fehér.
Hideg sültekhez, felvágottakhoz: Balatonboglárirajnai rizling, Pusztamérgesi rizling, Kecskeméti cirfandli, Villányi oportó rozé, Kiskőrösi kadarka.
Szendvicsekhez, étvágyfalatokhoz: Ceglédi leányka, Kincseshegyi zöldveltelini, Kecskeméti rozé, Móri zöldszilváni, Csopaki rizling.

Levesekhez

Általában nem ajánlunk hozzájuk italt. Ez alól kivételek a különleges levesek, az egytálételek. Ezekhez félszáraz, üde, esetleg enyhén édeskés, elegáns, rendes asztali fehér-, siller- vagy rozéborokat ajánlhatunk.
Különleges levesekhez (például Újházy-tyúkhúsleveshez): Hosszúhegyizöldszilváni.

Meleg előételekhez

Elsősorban száraz vagy félszáraz, rendes, erős, kissé testesebb, elegáns, lágy, sima, esetleg kemény, asztali, minőségi, fehér-, rozé- és könnyebb vörösborokat ajánlunk.
Zöldségfélékhez: Ceglédiezerjó, Kincseshegyi rizling, Szemelt rizling, Móri zöldszilváni.
Tojásételekhez: Móri fehér,Kocsis Irma, Helvéciai olaszrizling, Badacsonyi rizling.
Vajas pástétomokhoz, palacsintákhoz: Balatonmelléki, Helvéciaihárslevelű, Szárazhegyi szilváni, Szekszárdi tramini, Kecskeméti rozé, Vaskúti kadar.
Blini kaviárral: Balatonboglárirajnai rizling, Pannonhalmi leányka esetleg vodka vagy Pannonia brut pezsgő.
Makarónikhoz, spagettikhez: Halasiezerjó, Siklósi fehér, Gyöngyösi leányka, Helvéciai kadar, Kiskunhalasi kastélyos.
Belsőségekkel készült ételekhez: Hevesi pecsenye, Helvéciaifurmint, Badacsonyi rizling, Balatonboglári zöldszilváni, Várhelyi ezerjó, Kőrösi kadar, rozé, nagyburgundi.
Meleg sajtos ételekhez, szendvicsekhez: Szegedileányka, Móri zöldszilváni, Pécsi olaszrizling, Csongrádi kékfrankos, Kiskőrösi nemes kadar, Kecskeméti rozé, Szekszárdi kadarka.
Rizottókhoz: Abasári vagy Mecsekirizling, Érsekhalmi olaszrizling, Móri leányka.

Halételekhez

Általában száraz vagy félszáraz, könnyű, rendes, üde, sima, elegáns, zamatos, esetleg fűszeres, asztali, minőségi fehér-, de a barna húsú halételekhez rozé-, esetleg könnyű vörösborokat is ajánlhatunk.
Kaviárhoz: jegelt vodka, cseresznyepálinka, esetleg Hungária brut pezsgő.
Füstölt angolnához, lazachoz: Egrileányka, száraz Somló vagy Mecseki furmint, Semmillon, Pécsi cirfandli.
Kagylóhoz és rákhoz: Soproniveltelini, Csopaki olaszrizling, Pusztamérgesi rizling, Hajósi rajnai rizling.
Fehér húsú halakhoz: Balatonboglárirajnai rizling, Egerszóláti vagy Pécsi olaszrizling, Móri chardonnay, Abasári rizling.
Barna húsú halakhoz (paprikások, csigaételek): Villányisiller, Villányi kadarka, Semmillon, Oporto rozé.

Borjúhúshoz

Általában félszáraz vagy édeskés, testesebb, erősebb, tüzesebb, sima vagy lágy, zamatos, esetleg fűszeres és illatosabb, asztali, minőségi fehér- és sillerborokat, míg a zsírosabb, paprikásan elkészített borjúhúsokhoz rozéborokat is ajánlhatunk.
Főtt, párolt borjúhúsokhoz: Bajaihárslevelű, Csengődi szemelt rizling, Móri zöldszilváni, édes Móri ezerjó, Balatonboglári zöldszilváni, Villányi siller, Kadarka rozé.
Egészben vagy frissen sütött borjúhúsokhoz: Vaskúti vagy Tokajihárslevelű, Kincseshegyi zöldveltelini, Halasi tramini, Pécsi cirfandli, Somlói juhfark, Akali zöldszilváni, Oporto rozé, Kecskeméti rozé, Csopaki szürkebarát.

Marhahúshoz

Főként száraz vagy félszáraz, erős, tüzes, testes, fanyar, gömbölyű, bársonyos asztali, minőségi, esetleg különleges minőségű vörösborokat ajánljunk.
Főtt, párolt marhahúsokhoz: Tabdikadarka, Kiskőrösi nemes kadar, Vaskúti nagyburgundi, Soproni, Balatonboglári, Csongrádi vagy Kunbajai kékfrankos, Soproni vörös.
Egészben vagy frissen sütött marhahúsokhoz: Egribikavér, Villányi medoc noir, Villányi, Szekszárdi vagy Hajósi cabernet, Tihanyi merlot, Tihanyi spétburgundi, Villányi oporto, Szekszárdi pinot noir.

Sertéshúshoz

Elsősorban száraz vagy félszáraz, esetleg édeskés, kemény vagy sima, erős, tüzes, esetleg kissé karcos, elegáns asztali, minőségi fehér-, rozé- és könnyű vörösborokat ajánljunk.
Főtt, párolt sertéshúsokhoz: Abasáririzling, Gyöngyösi rizlingszilváni, Mátragyöngye, Mádi, Hevesi és Tokaji pecsenye, Móri leányka, Siklósi fehér, Semmillon, Villányi siller, Oporto rozé, Hosszúhegyi kadarka.
Egészben vagy frissen sütött sertéshúsokhoz: Gyöngyösileányka, Badacsonyi kéknyelű, Somlói, Mecseki vagy Tokaji furmint, Badacsonyi sauvignon, Villányi siller, Villányi kékfrankos, Szekszárdi kadarka.

Bárányhúshoz

Lásd a borjúhúshoz ajánlott borokat!

Ürühúshoz

Lásd a marhahúsból készült ételekhez ajánlott borokat!

Fehér húsú házi szárnyasokhoz

Lásd a borjúhúshoz ajánlott italokat, borokat!

Barna húsú házi szárnyasokhoz

Lásd a sértéshúsból készült ételekhez ajánlott borokat!

Vadételekhez és vadszárnyasokhoz

Lásd a marhahúsból készült ételekhez ajánlott borokat!

Meleg tésztákhoz

A sós tésztákhoz elsősorban száraz vagy félszáraz, üde, rendes, asztali, fehér- vagy sillerbort, míg az édes tésztákhoz félédes, édes, gömbölyű, testes, olajos, esetleg óízű, tüzes minőségi vagy különleges minőségű, fehér vagy vörös csemegeborokat ajánlunk. Ezenkívül félédes vagy édes pezsgő is ajánlható.
Sós tésztákhoz: Jászságirizling, Kocsis Irma, Szárazhegyi olaszrizling, Szemelt rizling, Kecskeméti rozé.
Édes tésztákhoz: Szegedi édes, Helvéciaimuskotályos, Halasi sárgamuskotály, édes Tolcsvai furmint, édes Tolcsvai hárslevelű, Badacsonyi és Móri muskotály, Egri medoc noir, Cardinál és Ámor demi doux, Törley charmant doux pezsgő.

Cukrászsüteményekhez

Általában félédes vagy édes, illatos, zamatos, testes, esetleg óízű, minőségi, különleges minőségű, fehér vagy vörös csemegeborokat, valamint édes pezsgőket ajánlunk. Ilyenek: édes Tokaji szamorodni, Domoszlói és Kunbajai muskotály, Egri medoc noir,esetleg Törley charmant demi doux, Hungária delicatesse pezsgő.

Gyümölcsökhöz

Édes, illatos, olajos, esetleg óízű, fűszeres, nehéz vagy úgynevezett nagy borokat ajánljuk. Ezek általában fehér-, minőségi vagy különleges minőségű, esetleg vörösborok, például: Tokaji és Badacsonyiaszú, Tokaji muskotályos aszú, Balatonboglári és Ábrahámhegyi muskotály, édes Tokaji szamorodni, Gewürtztramini, Muskotályos csemege, esetleg Pompadourmuskotályos demi doux, Olimpia demi doux, Pannonia és Törley doux pezsgők.

Sajtokhoz

Fajtájától, ízétől, fűszerezettségétől, illatától függően, száraz vagy félszáraz, könnyű, tüzes, illatos, fehér vagy könnyebb, egyes esetenként testes, fűszeres vörösborokat is ajánlhatunk.
Kemény és félkemény sajtokhoz: Pannonhalmileányka, Rajnai rizling, Móri chardonnay, Kiskőrösi nemes kadar, Szárazhegyi nagyburgundi, Helvéciai furmint, Kiskőrösi kékfrankos, Vaskúti kadar, Szekszárdi kadarka.
Lágy sajtokhoz: például Camembert-hez: Hajósimerlot, Tihanyi cabernet, Soproni kékfrankos, Villányi oporto, Villányi pinot noir, Egri bikavér.
Sajt és túró keverékéhez: például Szekszárdi kadarka.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az egyes ételféleségekhez illő italok
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Házi pálinkafőzés Házi pálinkafőzés
Szerzők: Békési Zoltán, Csarnai Erzsébet
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet. Az is előírás, hogy...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)

Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Gyógyteák Gyógyteák
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)

E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Koktélok és báritalok Koktélok és báritalok
Szerző: Lázár Márta
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1974)

Mit ad ez a könyv a vendéglátóipari dolgozóknak? Először rögzíti szakirodalmunkban az italkészítéshez,...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Kapcsolódó cikkek