Az angol reggeli

Az angol reggeli
English breakfast - az angol reggeli, önmagáért beszél. Sommerset Maugham, a híres angol író mondta egyszer: "A legjobb étkezési mód Angliában a napi háromszori reggeli."

A cikk forrása

Kulinária Kulinária
(Vince Kiadó)
Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges...
Bővebben...

S hogy az angolok mennyire egyetértettek-egyetértenek ezzel a megállapítással, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már évszázadokkal korábban Anglia-szerte szinte kötelező volt gazdag, erőt adó falatozással kezdeni a napot.
A brit birodalom építői révén ez a szokás elterjedt mindenfelé a világon, ugyanúgy miként a francia croissant (rongyos kifli) meg a német Marmeladenbrötchen (lekváros zsemle). Egyetlen igényes szálloda sem engedheti meg magának, hogy kínálatában ne szerepeltesse az angol reggelit. A svédasztalos tálalási mód csak pénzt és személyzetet kímélő formája a reggelizés szertartásának, mely klasszikus formájában többfogásos menü volt.

Első fogás

Az igazi angol reggeli egy pohár narancslé lehörpintésével vagy egy fél grépfrúttal kezdődik, amit héjában bevagdosva meg kell cukrozni és ki kell kanalazni. Aki úgy gondolja, ehet házi szilvabefőttet vagy kompótot is.

Második fogás

Következik a porridge vagy a cornflakes. Az előbbi zabpehelykása: az enyhén sózott vízben főtt zabpehely egy darabka vajjal körítve, barna cukorral megszórva, forró tejjel leöntve kerül az asztalra. Ha egyszer valki megkóstolja ezt az egyszerű, de nagyon ízletes étket, könnyen a rabjává válik. A cornflakes-re, azaz kukoricapehelyre tejet öntenek, és mielőtt a teleszívná magát, amíg még kissé ropogós, megeszik - főleg a gyerekek kedvelt csemegéje.

Harmadik fogás

Most következik a főétel: tojás, leginkább ropogós sonkás tojás (ham and eggs), vagy sült szalonnás (bacon and eggs). Van, aki a rántottára esküszik (scrambled eggs). Hozzá grillezett paradicsom, gomba vagy sült kolbász - esetleg ez mind együtt - kerül az asztalra. S ha netán valakinek a reggelijével kapcsolatban vannak még kulináris tervei, a rántotta helyett válasszon inkább buggyantott tojást (poached eggs) piritóssal.

Negyedik fogás

A vendégnek netán halas ételre támad gusztusa? A halkedvelők kedvence a kipper, a serpenyőben sütött, friss, füstölt hering. Népszerű még a devilled kidney (fűszeres sült ürüvese) és a kedgeree (hal currys rizzsel).

Ötödik fogás

Végül következik a lekváros pirítós - s csak most kerül az asztalra egy nagy kanna forró kávé, helyette esetleg tea, s persze az elmaradhatatlan tej.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az angol reggeli
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Íz-világjáró Íz-világjáró
Szerző: Bourdain, Anthony
Kiadó: Cephalion Kiadó (2007)

Amerika kedvenc szakácsa, Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját:...

Gasztronómiai szótár Gasztronómiai szótár
Szerzők: Hadoke, Mike, Kerndter, Fritz
Kiadó: Grimm Kiadó (2008)

Összesen mintegy 2500 aktuális szakkifejezés. Szakterületek: általános gasztronómia, elkészítési módok...

Kapcsolódó cikkek