Aperitifek Franciaországból

Aperitifek Franciaországból
A Dubonnet-et leggyakrabban jégen, citromkarikával aperitifként, vagy jéggel és limonádéval long drinkként fogyasztják. A 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné is kedvelte, különösen az egyharmad rész ginnel hígított koktélváltozatát. Szintén Franciaországban készül, de világszerte kedvelt, 17 százalék alkoholtartalmú aperitif a Suze, amely a sárga tárnics gyökeréből készül...

Dubonnet
Lajos Fülöp francia király 1831. március 10-én kelt rendeletével megalapította a Francia Idegenlégiót. A világ talán összes nációjából származó zsoldosokból, törvény elől menekülő gazfickókból vagy simán csak kalandorokból verbuválódott hadseregről azonban hamar kiderült, hogy szerencsésebb dolog Franciaország határain kívül állomásoztatni őket.

Az Észak-Afrikába kitelepített társaság az extrém időjárási körülmények és az őslakosok folyamatos támadásainak kitéve gyorsan ráébredt a bajtársiasság és a szigorú fegyelem, a parancsnokok utasításait követő feltétlen engedelmesség szükségszerűségére. Egyetlen dolog volt, amivel szemben makacsul lázadoztak, ez pedig a malária ellen ugyan hatásos, de brutálisan keserű kinin-fejadag volt. A francia kormány ezért – mai szóhasználat szerint – valóságos közbeszerzési pályázatot írt ki olyan patikaszer készítésére, amit különösebb lázongás nélkül hajlandóak bevenni a légió amúgy nem igazán finnyás katonái.

A katonák lelkivilágát nyilván jól ismerő párizsi vegyész, Joseph Dubonnet 1846-ban szabadalmaztatta saját magáról elnevezett elixírjét. A – természetesen szigorúan titkos – receptről annyit lehet tudni, hogy Roussilon régió fehér- és vörösborából készül különféle fűszerek, például fahéj, keserű narancs héja, kamilla és természetesen kinin felhasználásával. Ehhez az alaphoz úgynevezett misztellát adnak, ami nem más, mint erjesztetlen must és némi semleges szőlőszesz, aminek az a szerepe, hogy megakadályozza a must alkoholos erjedését, így őrizve meg a szőlőlé természetes cukortartalmát. Végül ismét csak naturális szőlőpárlattal beállítják az ital végleges, 17 százalékos alkoholtartalmát, és három évig érlelik. A Dubonnet három változatban, vörös, fehér és borostyán színben kapható.

Bár a Dubonnet tősgyökeres francia ital, a háború után egy amerikai cég engedélyt kapott arra, hogy – a recepten némileg változtatva – az Egyesült Államokban is gyártsa a malária elleni „orvosságot”.

A Dubonnet-et leggyakrabban jégen, citromkarikával aperitifként, vagy jéggel és limonádéval long drinkként fogyasztják. A 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné is kedvelte, különösen az egyharmad rész ginnel hígított koktélváltozatát.

Suze
Szintén Franciaországban készülő, de világszerte kedvelt, 17 százalék alkoholtartalmú aperitif a Suze. Fernand Moureaux kis családi lepárlójukban 1885-ben olyan aperitifet kívánt előállítani, amelyik nem bor alapú, mert véleménye szerint a bor évről évre változó minősége erősen befolyásolja a végtermék minőségét.

Moureaux kiindulási alapanyaga a sárga tárnics gyökere volt, ami olyan erősen kapaszkodik a talajba, hogy kitermeléséhez egy speciális eszköz, az úgynevezett ördögvilla szükséges. A gyökereket ősszel gyűjtik be, majd megmossák és apróra törik azokat, és kettő-négy évig alkoholban áztatják (macerálják). Ezt követően két lépcsőben desztillálják, majd más, szintén macerált gyógynövényekkel keverik. Végül szűrik, és beállítják az alkoholfokát, majd palackozzák.

A Suze-t 1989-ben kezdték el forgalmazni, és akkor jegyezték be, mint önálló márkanevet. A legenda szerint az italt Fernand Moureaux menyéről, Suzanne-ről nevezték el, akinek a beceneve volt Suze, és a fáma szerint igencsak megkedvelte a tárnicsos italt. Egy másik, kevésbé romantikus verzió szerint doktor Moureaux Svájcban vásárolta a nevet a kész receptúrával együtt.

A Suze 1912 után lett igazán népszerű, ugyanis ebben az évben tűnt fel Pablo Picasso egyik festményén. A művészethez kötődő múlt pedig kötelez, 2000 óta minden esztendőben kibocsátásra kerül egy limitált széria Suze, amelynek palackjait kortárs művészek tervezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Aperitifek Franciaországból
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Forró italok Forró italok
Szerző: Borbély László
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A fiatal színész szerző különleges forró innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

A nagy borválasztó A nagy borválasztó
Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Kapcsolódó cikkek