Aperitifek Franciaországból

Aperitifek Franciaországból
A Dubonnet-et leggyakrabban jégen, citromkarikával aperitifként, vagy jéggel és limonádéval long drinkként fogyasztják. A 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné is kedvelte, különösen az egyharmad rész ginnel hígított koktélváltozatát. Szintén Franciaországban készül, de világszerte kedvelt, 17 százalék alkoholtartalmú aperitif a Suze, amely a sárga tárnics gyökeréből készül...

Dubonnet
Lajos Fülöp francia király 1831. március 10-én kelt rendeletével megalapította a Francia Idegenlégiót. A világ talán összes nációjából származó zsoldosokból, törvény elől menekülő gazfickókból vagy simán csak kalandorokból verbuválódott hadseregről azonban hamar kiderült, hogy szerencsésebb dolog Franciaország határain kívül állomásoztatni őket.

Az Észak-Afrikába kitelepített társaság az extrém időjárási körülmények és az őslakosok folyamatos támadásainak kitéve gyorsan ráébredt a bajtársiasság és a szigorú fegyelem, a parancsnokok utasításait követő feltétlen engedelmesség szükségszerűségére. Egyetlen dolog volt, amivel szemben makacsul lázadoztak, ez pedig a malária ellen ugyan hatásos, de brutálisan keserű kinin-fejadag volt. A francia kormány ezért – mai szóhasználat szerint – valóságos közbeszerzési pályázatot írt ki olyan patikaszer készítésére, amit különösebb lázongás nélkül hajlandóak bevenni a légió amúgy nem igazán finnyás katonái.

A katonák lelkivilágát nyilván jól ismerő párizsi vegyész, Joseph Dubonnet 1846-ban szabadalmaztatta saját magáról elnevezett elixírjét. A – természetesen szigorúan titkos – receptről annyit lehet tudni, hogy Roussilon régió fehér- és vörösborából készül különféle fűszerek, például fahéj, keserű narancs héja, kamilla és természetesen kinin felhasználásával. Ehhez az alaphoz úgynevezett misztellát adnak, ami nem más, mint erjesztetlen must és némi semleges szőlőszesz, aminek az a szerepe, hogy megakadályozza a must alkoholos erjedését, így őrizve meg a szőlőlé természetes cukortartalmát. Végül ismét csak naturális szőlőpárlattal beállítják az ital végleges, 17 százalékos alkoholtartalmát, és három évig érlelik. A Dubonnet három változatban, vörös, fehér és borostyán színben kapható.

Bár a Dubonnet tősgyökeres francia ital, a háború után egy amerikai cég engedélyt kapott arra, hogy – a recepten némileg változtatva – az Egyesült Államokban is gyártsa a malária elleni „orvosságot”.

A Dubonnet-et leggyakrabban jégen, citromkarikával aperitifként, vagy jéggel és limonádéval long drinkként fogyasztják. A 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné is kedvelte, különösen az egyharmad rész ginnel hígított koktélváltozatát.

Suze
Szintén Franciaországban készülő, de világszerte kedvelt, 17 százalék alkoholtartalmú aperitif a Suze. Fernand Moureaux kis családi lepárlójukban 1885-ben olyan aperitifet kívánt előállítani, amelyik nem bor alapú, mert véleménye szerint a bor évről évre változó minősége erősen befolyásolja a végtermék minőségét.

Moureaux kiindulási alapanyaga a sárga tárnics gyökere volt, ami olyan erősen kapaszkodik a talajba, hogy kitermeléséhez egy speciális eszköz, az úgynevezett ördögvilla szükséges. A gyökereket ősszel gyűjtik be, majd megmossák és apróra törik azokat, és kettő-négy évig alkoholban áztatják (macerálják). Ezt követően két lépcsőben desztillálják, majd más, szintén macerált gyógynövényekkel keverik. Végül szűrik, és beállítják az alkoholfokát, majd palackozzák.

A Suze-t 1989-ben kezdték el forgalmazni, és akkor jegyezték be, mint önálló márkanevet. A legenda szerint az italt Fernand Moureaux menyéről, Suzanne-ről nevezték el, akinek a beceneve volt Suze, és a fáma szerint igencsak megkedvelte a tárnicsos italt. Egy másik, kevésbé romantikus verzió szerint doktor Moureaux Svájcban vásárolta a nevet a kész receptúrával együtt.

A Suze 1912 után lett igazán népszerű, ugyanis ebben az évben tűnt fel Pablo Picasso egyik festményén. A művészethez kötődő múlt pedig kötelez, 2000 óta minden esztendőben kibocsátásra kerül egy limitált széria Suze, amelynek palackjait kortárs művészek tervezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Aperitifek Franciaországból
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
A borról A borról
Szerző: Exley, Helen
Kiadó: Alexandra Kiadó (2015)

Pompás festmények és a legjobb, borral kapcsolatos idézetek gyűjteménye nem csak borkedvelőknek - a...

Magyar borvidékek Magyar borvidékek
Szerző: Bede Béla
Kiadó: Corvina Kiadó (2013)

A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be, kitérve azok...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)

Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A nagy sikerű 60 híres ember, 60 híres étel c. kötet, valamint a Déligyümölcsök a konyhában című műve...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

1000 koktél a világ minden részéről 1000 koktél a világ minden részéről
Szerkesztő: Györök Edina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

A koktél az áradó életöröm és a gondtalan szabadidő jelképe, az italok fantáziadús neve pedig világ...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Kapcsolódó cikkek