Aperitifek Franciaországból

Aperitifek Franciaországból
A Dubonnet-et leggyakrabban jégen, citromkarikával aperitifként, vagy jéggel és limonádéval long drinkként fogyasztják. A 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné is kedvelte, különösen az egyharmad rész ginnel hígított koktélváltozatát. Szintén Franciaországban készül, de világszerte kedvelt, 17 százalék alkoholtartalmú aperitif a Suze, amely a sárga tárnics gyökeréből készül...

Dubonnet
Lajos Fülöp francia király 1831. március 10-én kelt rendeletével megalapította a Francia Idegenlégiót. A világ talán összes nációjából származó zsoldosokból, törvény elől menekülő gazfickókból vagy simán csak kalandorokból verbuválódott hadseregről azonban hamar kiderült, hogy szerencsésebb dolog Franciaország határain kívül állomásoztatni őket.

Az Észak-Afrikába kitelepített társaság az extrém időjárási körülmények és az őslakosok folyamatos támadásainak kitéve gyorsan ráébredt a bajtársiasság és a szigorú fegyelem, a parancsnokok utasításait követő feltétlen engedelmesség szükségszerűségére. Egyetlen dolog volt, amivel szemben makacsul lázadoztak, ez pedig a malária ellen ugyan hatásos, de brutálisan keserű kinin-fejadag volt. A francia kormány ezért – mai szóhasználat szerint – valóságos közbeszerzési pályázatot írt ki olyan patikaszer készítésére, amit különösebb lázongás nélkül hajlandóak bevenni a légió amúgy nem igazán finnyás katonái.

A katonák lelkivilágát nyilván jól ismerő párizsi vegyész, Joseph Dubonnet 1846-ban szabadalmaztatta saját magáról elnevezett elixírjét. A – természetesen szigorúan titkos – receptről annyit lehet tudni, hogy Roussilon régió fehér- és vörösborából készül különféle fűszerek, például fahéj, keserű narancs héja, kamilla és természetesen kinin felhasználásával. Ehhez az alaphoz úgynevezett misztellát adnak, ami nem más, mint erjesztetlen must és némi semleges szőlőszesz, aminek az a szerepe, hogy megakadályozza a must alkoholos erjedését, így őrizve meg a szőlőlé természetes cukortartalmát. Végül ismét csak naturális szőlőpárlattal beállítják az ital végleges, 17 százalékos alkoholtartalmát, és három évig érlelik. A Dubonnet három változatban, vörös, fehér és borostyán színben kapható.

Bár a Dubonnet tősgyökeres francia ital, a háború után egy amerikai cég engedélyt kapott arra, hogy – a recepten némileg változtatva – az Egyesült Államokban is gyártsa a malária elleni „orvosságot”.

A Dubonnet-et leggyakrabban jégen, citromkarikával aperitifként, vagy jéggel és limonádéval long drinkként fogyasztják. A 101 éves korában elhunyt Erzsébet brit anyakirályné is kedvelte, különösen az egyharmad rész ginnel hígított koktélváltozatát.

Suze
Szintén Franciaországban készülő, de világszerte kedvelt, 17 százalék alkoholtartalmú aperitif a Suze. Fernand Moureaux kis családi lepárlójukban 1885-ben olyan aperitifet kívánt előállítani, amelyik nem bor alapú, mert véleménye szerint a bor évről évre változó minősége erősen befolyásolja a végtermék minőségét.

Moureaux kiindulási alapanyaga a sárga tárnics gyökere volt, ami olyan erősen kapaszkodik a talajba, hogy kitermeléséhez egy speciális eszköz, az úgynevezett ördögvilla szükséges. A gyökereket ősszel gyűjtik be, majd megmossák és apróra törik azokat, és kettő-négy évig alkoholban áztatják (macerálják). Ezt követően két lépcsőben desztillálják, majd más, szintén macerált gyógynövényekkel keverik. Végül szűrik, és beállítják az alkoholfokát, majd palackozzák.

A Suze-t 1989-ben kezdték el forgalmazni, és akkor jegyezték be, mint önálló márkanevet. A legenda szerint az italt Fernand Moureaux menyéről, Suzanne-ről nevezték el, akinek a beceneve volt Suze, és a fáma szerint igencsak megkedvelte a tárnicsos italt. Egy másik, kevésbé romantikus verzió szerint doktor Moureaux Svájcban vásárolta a nevet a kész receptúrával együtt.

A Suze 1912 után lett igazán népszerű, ugyanis ebben az évben tűnt fel Pablo Picasso egyik festményén. A művészethez kötődő múlt pedig kötelez, 2000 óta minden esztendőben kibocsátásra kerül egy limitált széria Suze, amelynek palackjait kortárs művészek tervezik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Aperitifek Franciaországból
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Koktélok ezüstkönyve Koktélok ezüstkönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ezernél is több kitűnő recept minden évszakban, minden alkalomra. Aperitifek, long drinkek, erős koktélok,...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

182 recept a mikrohullámú sütőhöz 182 recept a mikrohullámú sütőhöz
Szerkesztők: Deák Balázs, Eperjessy Magdolna, Kovács Ágnes, Szily Pál
Kiadó: LSI Alkalmazástechnikai Tanácsadó Szolgálat (1989)
Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák
Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)

Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A nagy sikerű 60 híres ember, 60 híres étel c. kötet, valamint a Déligyümölcsök a konyhában című műve...

Gyógyteák Gyógyteák
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)

E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...

Kapcsolódó cikkek