Antibiotikum-tartalmú sört főztek az ókori núbiaiak

Antibiotikum-tartalmú sört főztek az ókori núbiaiak
Amerikai kutatók vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban. A kutatás szolgáltatta az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot arra, hogy az antibiotikum-előállítás tudománya kétezer évvel a penicillin 1928-as feltalálását megelőzően született - olvasható az Emory Egyetem honlapjánaz American Journal of Physical Anthropology legújabb számában közölt tanulmányról.

Szennyezés

George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén előkerült, a Kr.u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevű baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak. Későbbi kutatásai során Armelagos kollégáival arra a következtetésre jutott, hogy az antibiotikum az ókori sör fogyasztása révén jutott a núbiaiak szervezetébe: feltételezéseik szerint a maláta készítéséhez használt gabona volt szennyezett a Streptomyces talajbaktériummal.

A kulcskérdés az volt, hogy alkalmanként tartalmazott-e csupán az ókori sör tetraciklint - ami az esetenkénti szennyeződésre utal -, vagy az antibiotikum állandó komponense volt az italnak.

A most megjelent tanulmány társszerzője, Mark Nelson, a Paratek Pharmaceuticals vegyésze azután kapcsolódott be a kutatásba, hogy egy konferencián meghallgatta az antropológus előadását. "Megkértem, hogy küldjön ókori csontmintákat. A vegyvizsgálat meglehetősen gusztustalan és veszedelmes munka volt, mivel a csontokat hidrogén-fluoridban (folysav) kellett feloldanom, amely a legveszedelmesebb savnak számít a világban" - magyarázta Nelson.

Az eredmények megdöbbentették a szakértőt.

"Az ókori emberek csontjai telítve voltak tetraciklinnel, ami azt jelenti, hogy hosszú időn keresztül jutott be az antibiotikum a szervezetükbe. Meggyőződésem, hogy pontosan ismerték a fermentálás folyamatát, és folyamatosan állították elő a gyógyszeres sört" - közölte Nelson.

Kétezer év múlva

A modernkori első tetraciklin-származékot 1948-ban fedezték fel. A vegyületet aureomycinnek nevezték el az aureous, latinul "aranyat tartalmazó" kifejezés alapján.

"A Streptomyces baktériumok arany színű telepeket képeznek. Egy ilyen, a sör felszínén úszkáló képződmény nagyon érdekelhette az ókori embereket, akik igen tisztelték az aranyat" - vélekedett a tanulmány társszerzője.

Szerinte az ókori egyiptomiak a sör segítségével kezelték a fogínybetegségeket és egyéb kórokat. Meggyőződése, hogy az antik világban széles körben ismert volt az antibiotikumok fermentálás útján való előállításának módszere, és e tudomány apáról fiúra szállt.

"Hajlamosak vagyunk a hatékony gyógyszerek megjelenését a modern orvostudomány vívmányának hinni, holott egyre több a bizonyíték, hogy a prehistorikus népesség rendelkezett a hatóanyagok kinyerését lehetővé tevő empirikus tudással. Hiszem, hogy tudatosan állították elő a gyógyszereket" - hangsúlyozta Armelagos, aki a továbbiakban összehasonlító vizsgálatokat tervez azt kutatva, hogy a különböző időszakokban mekkora adag tetraciklin juthatott az ókori núbiaiak szervezetébe a sörrel.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Antibiotikum-tartalmú sört főztek az ókori núbiaiak
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Szépségkúra Szépségkúra
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Szépség és egészség összetartozó fogalmak. És ugyan ki ne szeretne szép és egészséges lenni?...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

Paleolit fogyókúra hedonistáknak Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mértéktartó porciókról, a számolgatásról és a...

Dán paleolit Dán paleolit
Szerző: Rode Andersen, Thomas
Kiadó: Scolar Kiadó (2013)

A paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja az életminőséget, hirdetik rajongói. Most megtudhatjuk, hogy mi...

A nélkölözhetetlen vitaminok A nélkölözhetetlen vitaminok
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A vitaminok rendkívül fontosak szervezetünk számára, és éppen ezért nem hiányozhatnak a mindennapi...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Nyersből finomat Nyersből finomat
Szerző: Wignall, Judita
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony...

Diétás ételek Diétás ételek
Szerkesztő: Dózsa György
Kiadó: Gabona Tröszt (1989)

Az utóbbi években több olyan szakácskönyv jelent meg Magyarországon, amelyekben mesterszakácsaink felhívják...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

Kapcsolódó cikkek