Antibiotikum-tartalmú sört főztek az ókori núbiaiak

Antibiotikum-tartalmú sört főztek az ókori núbiaiak
Amerikai kutatók vegyelemzéssel tetraciklint mutattak ki az ókori csontokban. A kutatás szolgáltatta az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot arra, hogy az antibiotikum-előállítás tudománya kétezer évvel a penicillin 1928-as feltalálását megelőzően született - olvasható az Emory Egyetem honlapjánaz American Journal of Physical Anthropology legújabb számában közölt tanulmányról.

Szennyezés

George Armelagos, az egyetem antropológusa még 1980-ban mutatta ki, hogy a mai Szudán területén előkerült, a Kr.u. 350-550 közötti periódusból származó csontok egy széles spektrumú természetes antibiotikumot, a Streptomyces nevű baktérium által termelt tetraciklint tartalmaznak. Későbbi kutatásai során Armelagos kollégáival arra a következtetésre jutott, hogy az antibiotikum az ókori sör fogyasztása révén jutott a núbiaiak szervezetébe: feltételezéseik szerint a maláta készítéséhez használt gabona volt szennyezett a Streptomyces talajbaktériummal.

A kulcskérdés az volt, hogy alkalmanként tartalmazott-e csupán az ókori sör tetraciklint - ami az esetenkénti szennyeződésre utal -, vagy az antibiotikum állandó komponense volt az italnak.

A most megjelent tanulmány társszerzője, Mark Nelson, a Paratek Pharmaceuticals vegyésze azután kapcsolódott be a kutatásba, hogy egy konferencián meghallgatta az antropológus előadását. "Megkértem, hogy küldjön ókori csontmintákat. A vegyvizsgálat meglehetősen gusztustalan és veszedelmes munka volt, mivel a csontokat hidrogén-fluoridban (folysav) kellett feloldanom, amely a legveszedelmesebb savnak számít a világban" - magyarázta Nelson.

Az eredmények megdöbbentették a szakértőt.

"Az ókori emberek csontjai telítve voltak tetraciklinnel, ami azt jelenti, hogy hosszú időn keresztül jutott be az antibiotikum a szervezetükbe. Meggyőződésem, hogy pontosan ismerték a fermentálás folyamatát, és folyamatosan állították elő a gyógyszeres sört" - közölte Nelson.

Kétezer év múlva

A modernkori első tetraciklin-származékot 1948-ban fedezték fel. A vegyületet aureomycinnek nevezték el az aureous, latinul "aranyat tartalmazó" kifejezés alapján.

"A Streptomyces baktériumok arany színű telepeket képeznek. Egy ilyen, a sör felszínén úszkáló képződmény nagyon érdekelhette az ókori embereket, akik igen tisztelték az aranyat" - vélekedett a tanulmány társszerzője.

Szerinte az ókori egyiptomiak a sör segítségével kezelték a fogínybetegségeket és egyéb kórokat. Meggyőződése, hogy az antik világban széles körben ismert volt az antibiotikumok fermentálás útján való előállításának módszere, és e tudomány apáról fiúra szállt.

"Hajlamosak vagyunk a hatékony gyógyszerek megjelenését a modern orvostudomány vívmányának hinni, holott egyre több a bizonyíték, hogy a prehistorikus népesség rendelkezett a hatóanyagok kinyerését lehetővé tevő empirikus tudással. Hiszem, hogy tudatosan állították elő a gyógyszereket" - hangsúlyozta Armelagos, aki a továbbiakban összehasonlító vizsgálatokat tervez azt kutatva, hogy a különböző időszakokban mekkora adag tetraciklin juthatott az ókori núbiaiak szervezetébe a sörrel.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Antibiotikum-tartalmú sört főztek az ókori núbiaiak
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2015)

A paleolit sütés-főzés nem bonyolult, és nem drága ám érthető, ha eleinte az ellenkezőjét tapasztalod....

Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan Jaj a legyőzötteknek, avagy Süssünk-főzzünk másnaposan
Szerzők: Cserna-Szabó András, Darida Benedek
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

A borral, a mámorral, az eksztázissal már sokan foglalkoztak, de a legkomolyabb gondolkodók is restek voltak...

33 finom étel csontritkulás ellen 33 finom étel csontritkulás ellen
Szerzők: Rigó János, Horváth Zoltánné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (1999)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Cukorbetegek nagy diétáskönyve Cukorbetegek nagy diétáskönyve
Szerző: Dr. Fövényi József
Kiadó: SpringMed Kiadó (2013)

A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve
Szerzők: Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Hidvégi Edit, Borbás Judit
Kiadó: SpringMed Kiadó (2012)

A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a tejtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező...

A zen diéta forradalma A zen diéta forradalma
Szerzők: Faulks, Martin, Faulks, Philippa
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A kötetben közreadott módszer a zen mesterek bölcsességét a legújabb kutatási eredményekkel ötvözi. Nem...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

Kapcsolódó cikkek