Az alsó erjesztésű sörök

Az alsó erjesztésű sörök

Az alsó erjesztésű sörök
Az alsó erjesztésű más néven lager típusú sörök az 1840-es évektől terjedtek el és oly mértékben egyeduralkodókká váltak, hogy mára a világ sörfogyasztásának kb. 90 %-a ebből a kategóriából kerül ki...

A cikk forrása

Sör aranykönyv Sör aranykönyv
(Dréher Sörgyárak Rt.)
A sör több, mint egyszerű innivaló. Több, mint maláta, komló, víz és élesztő együttese. Több, mint egy átlagos fogyasztási cikk, mely ott sorakozik a szupermarketek polcain. A sörnek évezredes története, kultúrája...
Bővebben...

Az alsó erjesztésű sörök készítése sokban különbözik a felső erjesztésű sörökétől. Először is itt az erjedés meglehetősen alacsony, mintegy 5-6 fokos hőmérsékleten megy végbe. Másodszor: az érlelési szakasz, a "lagerezés" szintén igen alacsony hőfokon, 0-1 fokon zajlik. Végül pedig: az alsó erjesztésű sörök készítéséhez egészen más típusú élesztőket használnak, mint a felső erjesztésűekhez.

Az alsó erjesztésű söröknek számos fajtája van, de ezek közül a legismertebb, az igazi etalon a pilseni típus. Ide sorolhatóak még az export, a bécsi, illetve müncheni típusú sörök, a márciusi sör (Marzenbier), a bak és a duplabak, a füstös sör (rauchbier) és az icebeer.

Az alsó erjesztésű sörök fajtái
A pilseni típusú sör (Pilsner) egy aranysárga színű, elegánsan száraz, markánsan komlós utóízű premium lager, melyet a csehországi Plsenben készített eredeti sörről mintáznak világszerte.

A lager sör a száraz, ugyanakkor a pilseninél kevébé keserű, aranyszínű sörök gyűjtőneve.

A bécsi típusú lagerek vöröses borostyánszínűek, gyengén édeskés és malátás ízzel.

A müncheni típusú lagerek a felhasznált pörkölt malátának köszönhetően sötétebb színűek, ízük erősen malátás.

A márciusi sör (Marzenbier) Dél-Németországból származó, hosszú ideig érlelt, sűsű és erős, malátás ízű sör, amelyet kora tavasszal főznek meg, de csak szeptember végén, október elején, a nagy sörfesztiválok idején kerülhet asztalra.

Az erős lagerek legismertebb típusa a bak (bock). A bak sörök - melyeket eredetileg szezonálisan készítettek Németországban - hagyományosan erős és testes barna sörök, határozott maláta- és komlóízzel. A név eredetére számos elmélet létezik. A legszínesebbek szerint a név a bak égövi jegyből ered, mivel számos sörfőzde készített bock jellegű sört télre, illetve karácsonyra. Manapság a bak sörnek számos változata létezik, mint például a Münchenben májusban felszolgált Maibock vagy az eredetieknél is erősebb, testesebb doppel bock, azaz dupla bak sörök.

Az alső erjesztésű különlegességek közé sorolható még a füstös sör (rauchbier), melynek készítéséhez nedves bükkfából rakott tűzön szárított malátát használnak, ami jellegzetes ízt ad a sörnek.

Az icebeer egy viszonylag új sörtípus, amelynél a friss sört túlhűtik, majd az így nyert zavaros koncentrátumot megszűrik, amivel egy meglehetősen erős, de csillogóan átlátszó sört kapnak.


Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Az alsó erjesztésű sörök
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó könyvek

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Kapcsolódó cikkek