Alapvető élelmiszerkészlet

Alapvető élelmiszerkészlet
"Már megint nincs mit ennem!" "De hisz tele van a konyhaszekrény!"

A cikk forrása

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub)
A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a...
Bővebben...

Képzeljük csak el: csodálatos körutazás hajón, fantasztikus étkezésekkel. Hirtelen katasztrófa történik, és órák múlva a híres lakatlan szigeten ébred föl az ember - farkaséhesen. Szerencsére a fedélzeti konyha is partra sodródott, és ott elöl a pálmán még a megfelelő konnektor is megtalálható. Csak az a baj, hogy minden élelmiszer-tartalék a tenger fenekén pihen, így semmi sem lesz abból, hogy jól megtömjük a hasunkat.
- Tévedés - zümmögi egy hangocska. Egy sellő! - Választhatsz három hozzávalót. De jól gondold meg, hogy mi az, ami alapvetően fontos.
Először is tésztát, világos. Vagy inkább kenyeret?
- Vigyél lisztet - súgja a vízitündér.
- Igen, persze, és természetesen sót is!
- C,c, c - csóválja fejecskéjét a kis sellő, és a sós víz felé int - , mit szólnál a fokhagymához?
- Hát persze! De vaj, vaj feltétlenül kell.
- Ebben a hőségben?
- Olaj?
- Na végre megértetted! Na minden jót!
- Várj, nem eszünk még valamit? Egy fokhagymás-olajos spagettit?
- Rendben van. De a borról én gondoskodom.

M-től XL-ig - az alapvető élelmiszerkészlet, amely mindenkinek megfelel

Gondolkodjunk, mi kell feltétlenül - ez nem is olyan egyszerű, ha saját tartalékainkról van szó. És egyáltalán: tartalék? Nem túl idejétmúlt dolog ez, ha már a benzinkútnál is megvehetjük egy gyertyafényes vacsora minden hozzávalóját? Igaz, lehet, hogy nagyon parktikus, de huzamosabb időn keresztül a benzolromantika vagy a mindennapos szupermarkettúra agyára megy az embernek. Az életművészek beszereznek inkább egy kis tartalékot ízlésük szerint. Fontos szempont még: milyen gyakran ülök az asztalnál és kivel? Csak a kis sellő az, vagy az összes új ismerősöm időnként egyszerre lep meg? Na és az egyéni ízlésem? Erről később. Kezdetnek csupán egy "M"-es méretű alapkészletet ajánlunk, vagyis "muszáj": mindent, amire a túléléshez szükség van egy háztartásban. Erre építkezik az "L" méret, azaz "lehet": mindat, amivel az életet egy kicsit megfűszerezhetjük. Az extra luxus kedvéért álljon itt az "XL", vagyis "extra lehetőségek": mindaz, amire még kedvünk szottyanhat.

Finomságok tárolása

"A konyha a legrosszabb tárolóhely az élelmiszerek számára." Természetesen igaz, párájával, illataival és ingadozó hőmérsékletével a főzőhelyiség nem mindig a legjobb hely az alapanyagok tárolására. Mégis majdnem mindenki ott tartja őket. Mert egyszerűen ott a legpraktikusabb. A pince? Messze van. Éléskamra? Nem is ismerem. A hűvös hálószoba? Ki szeret sárgaborsón aludni?
Szinte minden, ami nem a hűtőpultból származik, kibírja egy ideig a konyhában is. Feltéve, hogy nem túl meleg (tehát legalul, távol a tűzhelytől), száraz (jól zátható edényekben) és mindenekelőtt sötét helyen (dobozok, sötét üveg és zárt ajtók mögött) tároljuk.

Minőségét megőrzi...

Az eltarthatóság dátumáig (ED) garantálják s gyártók, hogy termékük szinte változatlan minőségű marad. Gyakran azonban még utána is tökéletesen élvehető, csak esetleg például a húsleveskocka már nem oldódik fel olyan gyorsan. Alapvetően érvényes: minél rövidebb az eltarthatóság ideje, annál rövidebb idő alatt romlik meg a termék az eltarthatósági dátum után.

M mint "muszáj"

Cukor, só
Jól lezárva szinte örökké tart
Búzaliszt, rizs, étkezési keményítő
Sötétben, jól lezárva (de gyakran szellőztetve) 1 évig eltart, a teljeskiőrlésű liszt rövidebb ideig
Búzadara, zsemlemorzsa
Mint a liszt, csak 8 hónapig
Zabpehely, müzli
Sötétben, légmentesen 6 hónapid tart
Száraztészta
Sötétben 1-2 évig tart
Lencse, szárított borsó, bab
Sötét, száraz, szellős helyen szinte örökké
Toastkenyér
Az eltarthatósági dátumig (ED-ig), felbontva 1 hétig
Tartós tej
ED-ig, felbontva, hűtőben 3-5 napig
Kávé
ED-ig, felbontva, sötétben és lehetőleg légmenteses 1-2 hónapig
Bors, szerecsendió, paprika, fahéj, curry
Sötét helyen tárolva, őrölve 1 évig rendben
Szárított fűszerek
Sötét, száraz helyen 6 hónapig, felbontás után légzáró edényben tartva
Kész levesek és mártások
Por alakban szinte örröké tart. Kockában 6-8 hónapig
Semleges növényi olaj
Sötétben 1 évig eláll, felbontva valamivel rövidebb ideig
Ecet
Fajtája szerint sötétben szinte örökké tart
Paradicsompüré, ketchup, mustár
ED-ig, felbontva, hűtőben több hétig
Szójaszósz
Sötétben majdnem 1 évig eláll
Pesto
ED-ig, felbontva, hűtőben jó 1 hónapig (mindig fedje olaj!)
Kapribogyó, olívabogyó
ED-ig, felbontva több hétig
Csemegeuborka, savanyú káposzta
ED-ig, felbontva, hűtőben úgy 2 hétig
Hámozott paradicsom
Ed-ig és tovább, felbontva, hűtőben 1 hétig
Gyümölcskonzerv vagy befőtt, lekvárok
ED-ig, felbontva hűtőben 1-2 hétig
Babkonzerv
ED-ig, felbontva, hűtőben 2-3 napig
Méz
Sötétben szinte örökké eláll, idővel kikristályosodik
Mazsola
Sötét, száraz helyen 1 évig
Csokoládé, kakaó, pudingpor, sűtőpor
ED-ig és tovább
Mandula, mogyoró
Sötét, száraz helyen 6 hónapig
Vaníliás cukor
1 évig ízes marad, szinte örökké eltart
Kenyér
Sötét, száraz és szellős helyen fajtája szerint 1-10 napig
Burgonya, hagyma
Sötét, száraz, szellős, nem túl meleg helyen 2-3 hétig
Fokhagyma
Mint a burgony, szárítva tovább is

L mint "lehet"

Rizottórizs
Jól lezárva, sötét helyen (gyakran szellőztetve) 1 évig eláll
Kukoricapehely
ED-ig, felbontva 1-2 hétig
Extrudált kenyér, kétszersült, keksz
ED-ig, felbontva, légmentesen 1-2 hétig
Őrölt kávé
ED-ig, felbontva 1-2 hónapif, sötét, lehetőleg légmentes helyen
Szárított kömény, szegfűszeg, boróka, cayenne-i bors, chilipaprika, majoránna
Sötét, száraz helyen 1 évig elállnak
Különleges olaj, például olívaolaj
Fajtája szerint sötétben 6-12 hónapig eltart, felbontva valamivel rövidebb ideig
Különleges ecet, pl. balzsamecet
Fajtája szerint 6-12 hónapig
Tabasco-, Worchester- és más fűszeres szószok
Sötét helyen szinte örökké elállnak
Üveges torma, szardella olajban, szardellapaszta
ED-ig, felbontva, hűtőben több hétig
Vegyes savanyúság, vörös káposzta, szárított paradicsom olajban
ED-ig, felbontva, hűtőben kb. 2 hétig
Konzervkukorica
ED-ig, felbontva, hűtőben 2-3 napig
Almapüré
ED-ig, felbontva, hűtőben 1-2 hétig
Szárított élesztő
ED-ig

XL mint "extra lehetőségek"

Kukoricadara
Jól lezárva, sötét helyen (de gyakran szellőztetve) 6-8 hónapig eltart
Édesköménymag
Sötét, száraz helyen 1 évig áll el
Currypaszta
ED-ig, felbontva, hűtőben szinte örökké
Mangóchutney
ED-ig, felbontva, hűtőben több hétig
Tökmag, fenyőmag
Sötét, száraz helyen 6 hónapig eláll
Szárított gomba
Sötét, száraz helyen szinte örökké eláll

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Alapvető élelmiszerkészlet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Alain Ducasse konyhaművészete Alain Ducasse konyhaművészete
Szerző: Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Szakácskönyv a magyar szürkéhez Szakácskönyv a magyar szürkéhez
Szerző: Kerekes Sándor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2013)

A szürkemarhát mindenki ismeri, legalábbis, ha az impozáns külsejű állatról, a magyar táj egyik...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Konyhalexikon Konyhalexikon
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2011)

Manapság rendkívül gazdag az élelmiszer-kínálat: a legkülönbözőbb nemzetközi és egzotikus...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Kapcsolódó cikkek