Alapvető élelmiszerkészlet

Alapvető élelmiszerkészlet
"Már megint nincs mit ennem!" "De hisz tele van a konyhaszekrény!"

A cikk forrása

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub)
A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a...
Bővebben...

Képzeljük csak el: csodálatos körutazás hajón, fantasztikus étkezésekkel. Hirtelen katasztrófa történik, és órák múlva a híres lakatlan szigeten ébred föl az ember - farkaséhesen. Szerencsére a fedélzeti konyha is partra sodródott, és ott elöl a pálmán még a megfelelő konnektor is megtalálható. Csak az a baj, hogy minden élelmiszer-tartalék a tenger fenekén pihen, így semmi sem lesz abból, hogy jól megtömjük a hasunkat.
- Tévedés - zümmögi egy hangocska. Egy sellő! - Választhatsz három hozzávalót. De jól gondold meg, hogy mi az, ami alapvetően fontos.
Először is tésztát, világos. Vagy inkább kenyeret?
- Vigyél lisztet - súgja a vízitündér.
- Igen, persze, és természetesen sót is!
- C,c, c - csóválja fejecskéjét a kis sellő, és a sós víz felé int - , mit szólnál a fokhagymához?
- Hát persze! De vaj, vaj feltétlenül kell.
- Ebben a hőségben?
- Olaj?
- Na végre megértetted! Na minden jót!
- Várj, nem eszünk még valamit? Egy fokhagymás-olajos spagettit?
- Rendben van. De a borról én gondoskodom.

M-től XL-ig - az alapvető élelmiszerkészlet, amely mindenkinek megfelel

Gondolkodjunk, mi kell feltétlenül - ez nem is olyan egyszerű, ha saját tartalékainkról van szó. És egyáltalán: tartalék? Nem túl idejétmúlt dolog ez, ha már a benzinkútnál is megvehetjük egy gyertyafényes vacsora minden hozzávalóját? Igaz, lehet, hogy nagyon parktikus, de huzamosabb időn keresztül a benzolromantika vagy a mindennapos szupermarkettúra agyára megy az embernek. Az életművészek beszereznek inkább egy kis tartalékot ízlésük szerint. Fontos szempont még: milyen gyakran ülök az asztalnál és kivel? Csak a kis sellő az, vagy az összes új ismerősöm időnként egyszerre lep meg? Na és az egyéni ízlésem? Erről később. Kezdetnek csupán egy "M"-es méretű alapkészletet ajánlunk, vagyis "muszáj": mindent, amire a túléléshez szükség van egy háztartásban. Erre építkezik az "L" méret, azaz "lehet": mindat, amivel az életet egy kicsit megfűszerezhetjük. Az extra luxus kedvéért álljon itt az "XL", vagyis "extra lehetőségek": mindaz, amire még kedvünk szottyanhat.

Finomságok tárolása

"A konyha a legrosszabb tárolóhely az élelmiszerek számára." Természetesen igaz, párájával, illataival és ingadozó hőmérsékletével a főzőhelyiség nem mindig a legjobb hely az alapanyagok tárolására. Mégis majdnem mindenki ott tartja őket. Mert egyszerűen ott a legpraktikusabb. A pince? Messze van. Éléskamra? Nem is ismerem. A hűvös hálószoba? Ki szeret sárgaborsón aludni?
Szinte minden, ami nem a hűtőpultból származik, kibírja egy ideig a konyhában is. Feltéve, hogy nem túl meleg (tehát legalul, távol a tűzhelytől), száraz (jól zátható edényekben) és mindenekelőtt sötét helyen (dobozok, sötét üveg és zárt ajtók mögött) tároljuk.

Minőségét megőrzi...

Az eltarthatóság dátumáig (ED) garantálják s gyártók, hogy termékük szinte változatlan minőségű marad. Gyakran azonban még utána is tökéletesen élvehető, csak esetleg például a húsleveskocka már nem oldódik fel olyan gyorsan. Alapvetően érvényes: minél rövidebb az eltarthatóság ideje, annál rövidebb idő alatt romlik meg a termék az eltarthatósági dátum után.

M mint "muszáj"

Cukor, só
Jól lezárva szinte örökké tart
Búzaliszt, rizs, étkezési keményítő
Sötétben, jól lezárva (de gyakran szellőztetve) 1 évig eltart, a teljeskiőrlésű liszt rövidebb ideig
Búzadara, zsemlemorzsa
Mint a liszt, csak 8 hónapig
Zabpehely, müzli
Sötétben, légmentesen 6 hónapid tart
Száraztészta
Sötétben 1-2 évig tart
Lencse, szárított borsó, bab
Sötét, száraz, szellős helyen szinte örökké
Toastkenyér
Az eltarthatósági dátumig (ED-ig), felbontva 1 hétig
Tartós tej
ED-ig, felbontva, hűtőben 3-5 napig
Kávé
ED-ig, felbontva, sötétben és lehetőleg légmenteses 1-2 hónapig
Bors, szerecsendió, paprika, fahéj, curry
Sötét helyen tárolva, őrölve 1 évig rendben
Szárított fűszerek
Sötét, száraz helyen 6 hónapig, felbontás után légzáró edényben tartva
Kész levesek és mártások
Por alakban szinte örröké tart. Kockában 6-8 hónapig
Semleges növényi olaj
Sötétben 1 évig eláll, felbontva valamivel rövidebb ideig
Ecet
Fajtája szerint sötétben szinte örökké tart
Paradicsompüré, ketchup, mustár
ED-ig, felbontva, hűtőben több hétig
Szójaszósz
Sötétben majdnem 1 évig eláll
Pesto
ED-ig, felbontva, hűtőben jó 1 hónapig (mindig fedje olaj!)
Kapribogyó, olívabogyó
ED-ig, felbontva több hétig
Csemegeuborka, savanyú káposzta
ED-ig, felbontva, hűtőben úgy 2 hétig
Hámozott paradicsom
Ed-ig és tovább, felbontva, hűtőben 1 hétig
Gyümölcskonzerv vagy befőtt, lekvárok
ED-ig, felbontva hűtőben 1-2 hétig
Babkonzerv
ED-ig, felbontva, hűtőben 2-3 napig
Méz
Sötétben szinte örökké eláll, idővel kikristályosodik
Mazsola
Sötét, száraz helyen 1 évig
Csokoládé, kakaó, pudingpor, sűtőpor
ED-ig és tovább
Mandula, mogyoró
Sötét, száraz helyen 6 hónapig
Vaníliás cukor
1 évig ízes marad, szinte örökké eltart
Kenyér
Sötét, száraz és szellős helyen fajtája szerint 1-10 napig
Burgonya, hagyma
Sötét, száraz, szellős, nem túl meleg helyen 2-3 hétig
Fokhagyma
Mint a burgony, szárítva tovább is

L mint "lehet"

Rizottórizs
Jól lezárva, sötét helyen (gyakran szellőztetve) 1 évig eláll
Kukoricapehely
ED-ig, felbontva 1-2 hétig
Extrudált kenyér, kétszersült, keksz
ED-ig, felbontva, légmentesen 1-2 hétig
Őrölt kávé
ED-ig, felbontva 1-2 hónapif, sötét, lehetőleg légmentes helyen
Szárított kömény, szegfűszeg, boróka, cayenne-i bors, chilipaprika, majoránna
Sötét, száraz helyen 1 évig elállnak
Különleges olaj, például olívaolaj
Fajtája szerint sötétben 6-12 hónapig eltart, felbontva valamivel rövidebb ideig
Különleges ecet, pl. balzsamecet
Fajtája szerint 6-12 hónapig
Tabasco-, Worchester- és más fűszeres szószok
Sötét helyen szinte örökké elállnak
Üveges torma, szardella olajban, szardellapaszta
ED-ig, felbontva, hűtőben több hétig
Vegyes savanyúság, vörös káposzta, szárított paradicsom olajban
ED-ig, felbontva, hűtőben kb. 2 hétig
Konzervkukorica
ED-ig, felbontva, hűtőben 2-3 napig
Almapüré
ED-ig, felbontva, hűtőben 1-2 hétig
Szárított élesztő
ED-ig

XL mint "extra lehetőségek"

Kukoricadara
Jól lezárva, sötét helyen (de gyakran szellőztetve) 6-8 hónapig eltart
Édesköménymag
Sötét, száraz helyen 1 évig áll el
Currypaszta
ED-ig, felbontva, hűtőben szinte örökké
Mangóchutney
ED-ig, felbontva, hűtőben több hétig
Tökmag, fenyőmag
Sötét, száraz helyen 6 hónapig eláll
Szárított gomba
Sötét, száraz helyen szinte örökké eláll

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Alapvető élelmiszerkészlet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

66 húsétel 66 húsétel
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Lajos Mari új szakácskönyvében megtalálhatóak a jó húsételek elkészítéséhez szükséges...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Csokoládé Csokoládé
Szerző: Lagorce, Stephan
Kiadó: Geopen Kiadó (2010)

A csokoládékóstolás kézikönyve, 40 csokoládés recepttel és ínycsiklandó fotókkal, trükkökkel,...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

Gombák 1. Gombák 1.
Szerző: Rimóczi Imre
Kiadó: Kossuth Kiadó (2004)

Praktikus segítség a Kárpát-medencében honos állat- és növényfajok pontos felismeréséhez: a kishatározók...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Kapcsolódó cikkek