A világ egyetlen konyhamúzeuma

Barlangtűzhelytől a provanszi kacsáig

A világ egyetlen konyhamúzeuma
E sajátos múzeum Hannoverben van. Sikeres vendéglátó-ipari szakember alapította, miután megismerkedett a kölni Csokoládé-múzeummal: ha lehet a csokinak saját múzeuma, legalább így megérdemli azt a konyhaművészet, vélte Carl-Werner Möller...

A cikk forrása


(www.ger-mania.hu)

Megvett egy tágas korábbi nyomda-csarnokot s ott most áttekinthetjük a főzés, a konyhaberendezés történetét, őseink barlangi tűzhelyeitől a középkori várak konyháin át a polgári otthonokig.
A tehetős alapítónak ízlése is van, így az egyes korok konyháit stílusos környezetben szemlélhetjük: delfti csempék borítják a hajdan volt holland konyha falait, míves chippendale bútor áll az angol étkezőkonyhában. Van konyhai berendezés a szakma művészeitől, a franciáktól s van az arab világból – összesen vagy húsz. További negyven konyha felszerelését már összegyűjtötték, a kiállítás folyamatosan bővül. Az alapító szorgosan gyűjt, vásárol – de nem kevés holmit ajándékba kap: sokan örömmel tudják meg, hogy a nagyszülők kidobásra ítélt konyhai lomja múzeumi értéknek minősülhet.

A Konyhamúzeum lépést tart a korral és időszaki kiállításokkal is jelentkezik. Napjainkban éppen a téli velencei karnevál étek-csodáit s a hozzá való felszereléseket mutatják be. S már készülnek a tavasz sokat ígérő új tárlatára: akkor a népszerű brit herceg, Vilmos és ifjú neje, Katalin esküvői ebédjének mását tekinthetik meg a Hannoverbe látogatók. Ha nem is királyi, de nemes porcelánnal, kristály-poharakkal patinás étkészlettel, abroszokkal terítenek.

E sajátos múzeumban van a világ legnagyobb szakácskönyv-gyűjteménye, a 18. sz.-tól napjainkig. Sok kötetet forgatnak, a házban ugyanis főzni tanulni is lehet. Szinte mindent, a japán sushitól a provanszi kacsáig. Az alapító egyébként legfőbb céljának azt tartja, hogy megtanítsa a németeket nem csak ízletesen, de egészségesen főzni. Rájuk fér.

A hannoveri Konyhamúzeum szerdától vasárnapig 11-19 óra között tart nyitva.
Másfél órás vezetés 11 órától kétóránként.

WOK - World Of Kitchen Museum e.V.
30161 Hannover
Spichernstrasse 22
Mobil: 0174-7020046
E-Mail: wokmuseum@aol.com
Telefon: 0511 - 543 00 858
www.wok-museum.de

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A világ egyetlen konyhamúzeuma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Kapcsolódó cikkek