A világ egyetlen konyhamúzeuma

Barlangtűzhelytől a provanszi kacsáig

A világ egyetlen konyhamúzeuma
E sajátos múzeum Hannoverben van. Sikeres vendéglátó-ipari szakember alapította, miután megismerkedett a kölni Csokoládé-múzeummal: ha lehet a csokinak saját múzeuma, legalább így megérdemli azt a konyhaművészet, vélte Carl-Werner Möller...

A cikk forrása


(www.ger-mania.hu)

Megvett egy tágas korábbi nyomda-csarnokot s ott most áttekinthetjük a főzés, a konyhaberendezés történetét, őseink barlangi tűzhelyeitől a középkori várak konyháin át a polgári otthonokig.
A tehetős alapítónak ízlése is van, így az egyes korok konyháit stílusos környezetben szemlélhetjük: delfti csempék borítják a hajdan volt holland konyha falait, míves chippendale bútor áll az angol étkezőkonyhában. Van konyhai berendezés a szakma művészeitől, a franciáktól s van az arab világból – összesen vagy húsz. További negyven konyha felszerelését már összegyűjtötték, a kiállítás folyamatosan bővül. Az alapító szorgosan gyűjt, vásárol – de nem kevés holmit ajándékba kap: sokan örömmel tudják meg, hogy a nagyszülők kidobásra ítélt konyhai lomja múzeumi értéknek minősülhet.

A Konyhamúzeum lépést tart a korral és időszaki kiállításokkal is jelentkezik. Napjainkban éppen a téli velencei karnevál étek-csodáit s a hozzá való felszereléseket mutatják be. S már készülnek a tavasz sokat ígérő új tárlatára: akkor a népszerű brit herceg, Vilmos és ifjú neje, Katalin esküvői ebédjének mását tekinthetik meg a Hannoverbe látogatók. Ha nem is királyi, de nemes porcelánnal, kristály-poharakkal patinás étkészlettel, abroszokkal terítenek.

E sajátos múzeumban van a világ legnagyobb szakácskönyv-gyűjteménye, a 18. sz.-tól napjainkig. Sok kötetet forgatnak, a házban ugyanis főzni tanulni is lehet. Szinte mindent, a japán sushitól a provanszi kacsáig. Az alapító egyébként legfőbb céljának azt tartja, hogy megtanítsa a németeket nem csak ízletesen, de egészségesen főzni. Rájuk fér.

A hannoveri Konyhamúzeum szerdától vasárnapig 11-19 óra között tart nyitva.
Másfél órás vezetés 11 órától kétóránként.

WOK - World Of Kitchen Museum e.V.
30161 Hannover
Spichernstrasse 22
Mobil: 0174-7020046
E-Mail: wokmuseum@aol.com
Telefon: 0511 - 543 00 858
www.wok-museum.de

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A világ egyetlen konyhamúzeuma
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Kapcsolódó cikkek