A változatosság gyönyörködtet

A zöldség és gyümölcs helye az ételeinkben

A változatosság gyönyörködtet
A magyar konyhát gyakran éri az a vád a táplálkozáskutatók részéről, hogy túlságosan egyoldalú, a szükségesnél több zsírt tartalmaz s energiagazdagabb a kelleténél. Valljuk be, ez a kifogás többé-kevésbé helytálló. Sokkal ötletesebbek vagyunk a hús- és tésztaételek elkészítésében, mint a zöldségek és gyümölcsök változatos felhasználásában

A cikk forrása

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
(Aranyhal Kiadó)
A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a kiskert terméséből vagy akciókon olcsóbban vett zöldségekből, gyümölcsökből a civilizációs betegségek...
Bővebben...

Emlékezzünk az egészséges táplálkozás 2. parancsolatára: sokféléből, sokféleképpen! Amikor arról faggatjuk az embereket, milyen zöldségételeket ismernek, a többségük a spenótot, a kelkáposzta-, tök-, krumplifőzeléket, a húslevesben főtt zöldséget említi nem túl nagy lelkesedéssel. Őszintén bevallhatjuk, hogy a családi gyakorlat általában nem mutat nagy változatosságot.
A csoda az volna, ha a vastag rántásban elrejtett zöldség ízét bárki is kellemesnek tartaná. Arról nem is szólva, hogy a nagyszülőktől, szülőktől eltanult ételkészítés legfontosabb mutatója a megszokott ízek reprodukálása. Veszendőbe ment vitaminok, ásványi sók, elbomlott értékes zsírsavak csak keveseket intenek arra, hogy főzési szokásaink is átalakításra szorulnak. Miközben sokan küszködnek súlyfelesleggel, érelmeszesedéssel, magas vérnyomással, epepanaszokkal, székrekedéssel, nem jutnak el a legkézenfekvőbb felismerésig: egészségünk, karcsúságunk, megújulásunk egyik legfontosabb eszköze a főzőkanalat tartó kezünkben van!
Magyarország közismerten jó gyümölcstermő ország, s földjeink alkalmasak a legtöbb zöldség- és főzelékféle termesztésére. A drága különlegességek mellett jóval nagyobb azok száma, amelyek értékesek, s mindenki számára még télen is elérhetők. PI. sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák, fekete retek, cékla, fejes káposzta, savanyú káposzta, vöröshagyma, alma. Nem szólva a zöldség, gyümölcs értékeit megőrző tartósított termékekről. ,Varietas delectat", a változatosság gyönyörködtet, mondja egy régi, latin közmondás. Nyitott, befogadásra kész szívvel és elmével nem olyan nehéz még egy megrögzött rántotthús-sültkrumpli kedvelőnek sem belátni e mondás igazságát, és megvalósítani tartalmát.
Vegyük sorra ételeinket, s benne a zöldség, gyümölcs helyét, a bővítés lehetőségeit.

Levesek

A név is arra utal, hogy bőlevű étel, értékes alkotórészt viszonylag keveset tartalmaz. Sokan szeretik és ragaszkodnak hozzá, de soha nem szabad már a levessel jóllakni. A korszerű leves sok, személyenként legalább 10-15 dkg zöldséggel, gyümölccsel készül, s ennek negyedét, harmadát nyersen turmixolva keverjük a kész ételbe. Így vitamintartalma, zamata teljesebb lesz, szükségtelenné válik a rántás, a habarás, tehát kalóriaértéke csökken.

Mártások

Meleg mártás zöldségből, gyümölcsből egyaránt készíthető. Jellemzőjük az élénk, ragyogó szín, pikáns íz. Minden száraz, unalmas húsételt „földob-, áthangol a jól megválasztott mártás.
A hideg mártások energiában jóval gazdagabbak, de nagyelőnyük, hogy a majonéz alapba kevert sokféle friss fűszernövény (petrezselyemzöld, kapor, metélőhagyma, tárkonylevél, citromfű, vörös- és fokhagyma, borsikafű stb.), a citromlé vitaminban, ásványi sókban gazdag. Ezért kis mennyiségben is élvezetes, értékes ételek.
Az ízesítésre használt citromlevet mindig a kész ételhez keverjük, így C-vitamin-tartalmát jobban megőrzi.

Főzelékek

Magyarországon ha ez a szó elhangzik, a legtöbb ember lelki szemei előtt a sűrű mártásban úszkáló sárgarépa, zöldbab, tök, burgonya stb. jelenik meg. Nyugat- Európa számos országában ezzel ellentétben sűrítés nélkül, pl. franciásan párolva, gőzben főzve és pirított morzsával meghintve, csőben sütve (gratinírozva) kerül a hús mellé, de gyakori, hogy a gőzben előfőzött zöldséget egy tojáshabbal lazított, sajtos mártással leöntve és átsütve önálló fogásként teszik az asztalra. A gőzben főzés azért előnyös, mert a kukta rácsára helyezett zsenge alapanyag (nagyobb rózsákra szedett karfiol, brokkoli, egészben hagyott zöldbab, tökszelet stb.) nem érintkezik a főzővízzel. Minimális lesz a vitaminok, ásványi sók kioldódása és vesztesége.
Számos gyümölcs - legtöbbször az alma, a birsalma, az őszibarack, a szilva - is lehet körítése a pecsenyéknek. A sütés befejezése előtt 5-10 perccel odatehetjük az egybensült csirke, darab sertéshús stb. mellé, de kevés olvasztott margarinon átfuttatva külön is megpárolhatjuk a kiválasztott gyümölcsöt.

Előételek

A korszerű, egészséges táplálkozás egyik legfontosabb alapelve: a naponta elfogyasztott zöldség és gyümölcs egy része feltétlenül nyers legyen! A hő hatásától megkímélt, friss növény C-vitamin-tartalma nem károsodik, s a nyers zöldség és gyümölcs olyan enzimeket tartalmaz, amelyek jó hatásúak szervezetünk működésére. Ezért rendkívül hasznos, ha a hagyományos étkezések előtt is - mint előételt- beiktatunk valamit nyersen, mert az üres gyomor sokkal jobb hatásfokkal képes feldolgozni és értékesíteni a benne lévő nélkülözhetetlen alkotórészeket. Lehet ez a „nyers valami" pár szem gyümölcs, frissen préselt zöldség- vagy gyümölcslé, ízlés szerinti saláta vagy egy natúr zöldségtál.

Saláták

Azt a néhány változatot is, amelyet kedvelünk (uborka-, káposzta-, paradicsom-, paprika-, fejes saláta) legtöbbször úgy készítjük el, hogy vitamintartalma, ásványi anyagai veszendőbe mennek. Leforrázzuk, forró zsírban vagy sütőben átforgatjuk, lesózzuk és kicsavarjuk. Az ízesítést pedig egy bő vizes lé szolgálja, amit aztán a legtöbben kiöntenek. A páclével együtt a lefolyóba kerülnek a saláták legértékesebb, kioldódott alkotórészei.
Márpedig a saláta üde, friss ízével, élénk színével arra született, hogy az étkezés bevezetőjeként fölkeltse, fokozza étvágyunkat, kiegészítse a húsételt, megkönnyítse az emésztést, s gyakran legyen egy energiaszegény, laktató önálló vacsora. Amíg egy szelet rántott hús hasábburgonyával kb. 630 kcal energiát tartalmaz, addig ugyanez a hús egy nagy adag salátával kiegészítve nincs több 400 kcal-nál. Ugyanakkor gazdag azokban a vitaminokban, ásványi sókban, amelyek az első összeállításban csak alig találhatók meg.
Minden évszakban van - viszonylag elérhető áron - olyan alapanyag, amely a köztudattal ellentétben nyersen is ízletes. Ne hallgasson senkire, hanem lásson hozzá és keresse meg, kísérletezze ki a saját, illetve családja ízlésének legjobban megfelelő összeállítást, ízesítést! Nem kell megvásárolni a legdrágább primőröket. Köztudott, hogy sokkal értékesebbek, zamatosabbak a szabadföldiek.
Ha a salátát előételként vagy hús és köret kiegészítőjeként fogyasztjuk, fejenként legalább 10 dkg-ot számítsunk. Amennyiben a húsételt csak salátával kínáljuk, vagy önálló ételként, étvágyunktól függően 20-30 dkg tesz ki egy adagot.

Húsételek

A magyar ember számára a hús az egyik legfontosabb az asztalra kerülő ételek sorában. Sokan jellemzik így magukat: én legszívesebben a húst is hússal enném. Pedig minden, amit túlzásba viszünk, már nem szolgálja egészségünket, így a zsíros-szaftos pecsenyék, pörköltek, rántott húsok garmadája sem! Egy egészségesen táplálkozó felnőtt számára naponta 10-15 dkg húsféle bőségesen elegendő, ha mellette 3-4 dl tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket is fogyasztunk. Nem hússal kell jóllakni, hanem az azt kiegészítő körettel, főzelékkel, salátával.
A hagyományos tészta, krumpli, sűrített főzelék körítésen kívül szokatlannak tűnő, de igen ízletes megoldások is rendelkezésünkre állnak. A fölszeletelt, kockákra, vékony csíkokra vágott húst futtassuk át személyenként egy evőkanálnyi olajon. Tegyünk alá kevés vöröshagymát, szórjuk meg petrezselyemzölddel, kevés sóval, ízlés szerint fokhagymával, csipet majoránnával, borsikafűvel, rozmaringgal vagy bazsalikommal és nagyon kevés vizet öntve rá, fedő alatt pároljuk. Ha félpuha, süssük zsírjára és tegyünk mellé fejenként 20-25 dkg zöldborsót, tetszés szerint darabolt zöldbabot, zsenge karalábét, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot, apró brokkoli- vagy karfiolrózsákat, cukkini- vagy patisszonszeleteket, morzsolt tejes kukoricát stb. Bőven hintsünk rá petrezselyemzöldet és egy kevés vízzel pároljuk puhára. Amikor tálaljuk, lé már ne legyen alatta. Rendkívül kiadós, laktató, ízletes, változatos és alacsony energiatartalmú ételek sorát alkothatjuk meg így.
Ezen kívül a darált hússal töltött, rakott ételek számtalan változata vár még arra, hogy asztalunkra kerüljön. Sőt azt se tartsuk szentségtörésnek, ha vacsoránk például egy tál mexikói vegyesköret, amit tányérunkra terítve még forrón megszórunk 2-3 evőkanál reszelt sajttal.

Tojásételek

Lágy tojás, kemény tojás, kaszinótojás, tükörtojás - sorolja egy eladósorban levő ifjú hölgy, s itt megakad. Nem tudja, mit lehetne csinálni még ebből a sokoldalú nyersanyagból. Annak ellenére, hogy a tojássárgájában sok a koleszterin, hetenként egyszer-kétszer minden veszély nélkül készülhet vele egy jóízű étel, különösen ha számításba vesszük értékes vitamin-, ásványisó- és fehérjetartalmát.
Készítsünk zöldséges rántottát! Egy kevés olajon fonnyasszunk vöröshagymát, majd szórjunk rá fűszerpaprikát, mintha pörköltet készítenénk. Tegyünk bele személyenként 20-25 dkg egy- vagy többféle tisztított zöldséget, és kevés vizet öntve rá, fedő alatt pároljuk, közben ízesítsük. Amire megpuhul, lé már ne legyen alatta. Zsírjára pirítva öntsünk rá fejenként 2 db jól elkevert tojást és olyan keményre süssük, mint a hagyományos rántottát. Kiadós, laktató, energiatartalma alacsony, és jóval olcsóbb, mint egy húsétel!
Sláger lehet a tojáslepényből is. Személyenként 2 db tojást jól elhabarunk 1/2 dl tejjel, csipet sóval és reszelt szerecsendióval, majd palacsintasütőben úgy sütjük, mint a palacsintát, de nem kell megfordítani. Minden tojáslepényt megszórunk párolt gombával, ízlés szerinti, apróra vágott párolt zöldséggel, kevés margarinban átfuttatott szeletelt almával stb., majd félbehajtva vagy fölcsavarva egymás mellé fektetjük egy lapos, hőálló tálban. Megszórjuk kevés reszelt sajttal, és csak annyi időre tesszük az előmelegített sütőbe vagy grillbe, amíg a sajt ráolvad és enyhén megpirul. Egy pohár gyümölcslével, limonádéval, citromos teával vagy salátával értékes, tápláló vacsora. Kiadósabbá tehetjük egy adag petrezselymes burgonyával, burgonyapürével, rizibizivel.
A rakott krumpli mintájára készül a tojásos rakott zöldség. Egy olajjal kikent tepsiben elterítjük a főtt zöldség felét. Betakarjuk a tojáskarikákkal és befedjük a maradék zöldséggel, majd az egészet leöntjük zsírszegény tejföl vagy kefir, egy-két nyers tojás és kevés reszelt sajt keverékével. Világos pirosra sütve tálaljuk.
Különlegesen szép és finom őszi tojásétel a kalocsai tükörtojás. Személyenként csumázzunk ki egy-két paradicsompaprikát, majd állítsuk egy olajjal kikent hőálló tálba vagy tepsibe. Belsejét finoman megsózzuk, belecsurgatunk egy mokkáskanálnyi olajat és mindegyikbe beleütünk egy tojást. Addig sütjük, amíg a tojás megalvad. Petrezselymes burgonyával körítve igen mutatós és laktató. A paprikát helyettesíthetjük kivájt almával vagy néhány nagyobb paradicsommal.

Tészták

Nem kell népszerűsíteni a hagyományos sós és édes tésztákat. Ismerjük, kedveljük, néha kicsitjobban is, mint amennyire testsúlyunk megengedné. Néhány kevésbé elterjedt, mégpedig zöldséggel kombinált változat azonban szót érdemel. A kelt és a vajas tészták (bukta, kifli, levél), a rétesek tölteléke lehetne egy jóízű gomba-, vegyeszöldség-, spenót-, sülttök-krém vagy finomra reszelt párolt káposzta.
A vékonyra nyújtott, vizespohárral kiszaggatott két kelttészta-lap közé is halmozhatunk egy-két evőkanálnyi sajttal összekevert, apróra vágott párolt zöldséget. A korongok szélét tojással megkenve összeragasztjuk, majd sütőben vagy bő, forró olajban pirosra sütjük. Nagy adag salátával, egy pohár gyümölcslével, egy bögre tejjel vagy teával kiadós vacsora. A galuska, a zsemlegombóc tésztájába keverhetünk fejenként 3-4 dkg apróra vágott, főtt zöldséget. A zöldséges galuskát túróval-tejföllel tálaljuk. A zsemlegombóc új változatát kifőzve egy hőálló tálra halmozzuk, meglocsoljuk reszelt sajttal elkevert zsírszegény tejföllel és sütőben átforrósítva tesszük asztalra.
A legfrissebb, terjedőben levő hasznos divat a zöldségtorta. Kelt vagy sós linzertésztából készül. A tésztával bélelt formát elősütjük, majd elterítjük benne az előfőzött vagy megpárolt fűszeres zöldséget. Leöntjük zsírszegény tejföl, tojás, kevés reszelt sajt keverékével és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A változatosság gyönyörködtet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
facebook

Kapcsolódó könyvek

Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve
Szerzők: Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Hidvégi Edit, Borbás Judit
Kiadó: SpringMed Kiadó (2012)

A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) jellemzője a tejtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról
Szerző: Szigeti Andor
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

Gap-szindróma Gap-szindróma
Szerző: Campbell-McBride, Natasha
Kiadó: Reneszánsz kiadó (2013)

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában....

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

4 vércsoport szerinti diéta szív-és érrendszeri betegeknek 4 vércsoport szerinti diéta szív-és érrendszeri betegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Dr. Peter J. D'Adamo elismert természetgyógyász, orvos, kutató, az 1990-es év orvosává választotta az...

1200 kcal 1200 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Mit egyen az epebeteg? Mit egyen az epebeteg?
Szerzők: Bencsik Klára, Dr. Bach Katalin, Dr. Nyiredyné Dr. Mikita Klára, Gaálné Labáth Katalin
Kiadó: Anonymus Kiadó (2001)

Az epebetegek gyógyításában a legtöbb nyugat-európai országban közel sincs olyan jelentősége a diétának,...

Paleolit konyha hedonistáknak Paleolit konyha hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)

A paleolit étrendről a többségnek a diéta és a lemondás jut az eszébe. Nekem a fittség, az életerő és a...

Kapcsolódó cikkek