A tészta története

A tészta története
Nincs még egy olyan étel, amelyre olyan sok szeretetet és figyelmet fordítottak volna az olaszok, mint a tésztájukra. Ez mindig, minden esetben így volt Olaszország hosszú és gyakran viharos történelme során (és még most is), mivel a tészta egész egyszerűen az emberek ennivalója

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Már az etruszkok is tésztát ettek

Sok száz évvel ezelőtt, még a Krisztus születése előtti időkben, az itáliai félszigeten élő lakosok már tésztát ettek. Valóban, a tészta volt az alapélelmiszerük. Erre utal néhány, az időszámítás előtti negyedik századból származó, Róma északi részén, Cerveteriben talált etruszk sír domborműve. Más konyhai főzőedényekkel együtt itt ábrázolnak számos egyéb munkaeszközt, amelyeket valószínűleg a tésztakészítésnél használtak. Többek között itt látható a rotelle dentata, vagyis egy kis kerék, amellyel a tésztát vágták fel, és amely nagyon hasonlít a manapság használt derelyevágóhoz. De vannak más bizonyítékok is: például két híres római író, Horatius és Cicero is rajongott a laganiért (lisztből és vízből gyúrt, vékony csíkokra vágott tészta), amely egyértelműen a mai lasagne előfutára volt. A legcsodálatosabb és legtáplálóbb olasz ételek változatlanul túlélték az évszázadokat. Ezek közül az egyik a tészta. Horatius póréhagymával és csicseriborsóval ette, ami a mai lasagne e cetinek (lasagne csicseriborsóval) felel meg, és ami még mindig nagyon népszerű a déli vidékeken, Basilicata környékén.

Az első szakácskönyv

Számos tésztareceptet találunk az első szakácskönyvek egyikében, amelyet a római konyhaművész, Apicius állított össze i. e. 25-ben. Az egyikben például részletesen ábrázolják, hogyan készítsünk lasagnét egy egyszerű levesbe, máshol a timballo leírását találhatjuk, egyfajta édesen pikáns süteményét. A későbbi, középkori szövegekben is számtalan utalást találunk a makarónira. Boccaccio Calandrino című elbeszélésében - egy rendívül egyszerű étel, a sajtos makaróni kapcsán, mely napjainkban is egyetemes népszerűségnek örvend - szenvedélyesen dicsőíti a konyhai örömöket. Az első, 15. századból származó reneszánsz receptgyűjteményben a szerkesztő, Maestro Martino da Corno lépésről lépésre bemutatja, hogyan készítsünk vermicellit (metélt tésztát), és hogyan szárítsuk meg a napon. Mintegy száz évvel később Bartolomeo Scappi híres Operájában egy másik tésztarecept szerepel, a tagliatelle, amely joggal maradt fenn a mai napig változatlanul. Ezek és a következő két évszázadból származó más dokumentumok alapján arra következtethetünk, hogy a tészta a gazdagok és kiváltságosok étele lett. Minden esetben az uralkodóház vagy a nemesség szakácsa állította össze a receptgyűjteményeket.
Asztalaikon a tésztát pasticci formájában találhatjuk: hatalmas tál makaróni, húsok, halak, zöldségek, fűszerek és édességek, amelyeket
gyakran tésztába csomagolva sütöttek ki. Scappi ezekből a nehéz tésztatálakból több mint egy tucatot beletett a reneszánsz lakoma menüjébe, amelyben más hozzávalók is szerepet kaptak, például kecskehús, kalács, nyúl, fürj,borjú- nyelv, pisztráng és teknősbéka.
A tészta népszerűsége a 18. század vége felé nőtt meg Campania déli részein. Nemcsak a talaj volt ideális a durumbúza termesztésére, amelyből a tésztát készítették, hanem az éghajlat is megfelelő volt a szárításához, mivel Nápoly környékén sehol nem találunk olyan kis zugot, ahol ne fújna a tenger felől a szél.

Az első tésztagyárak

Az első tésztagyár az ország déli részén épült a 19. században. Kemény durumbúzát őröltek finomlisztté óriási kézimalmokban. Hatalmas teknőkben, mezítláb dagasztották a férfiak és a gyerekek a tésztát a mandolin ütemes dallamára. Végül egészen kezdetleges gépekkel csíkokra vágták, és hosszú állványokon szárították meg. Napjainkban Olaszország szinte minden részén vannak tésztagyárak, ahonnan az egész világba exportálnak kész tésztát. Ezek után az sem meglepő, hogy a nemzetközi tésztaüzletben a nagy olasz cégek a piacvezetők, és emellett kisebb melléküzemeket tartanak fenn az egész világon.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta története
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Kapcsolódó cikkek