A tészta története

A tészta története
Nincs még egy olyan étel, amelyre olyan sok szeretetet és figyelmet fordítottak volna az olaszok, mint a tésztájukra. Ez mindig, minden esetben így volt Olaszország hosszú és gyakran viharos történelme során (és még most is), mivel a tészta egész egyszerűen az emberek ennivalója

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Már az etruszkok is tésztát ettek

Sok száz évvel ezelőtt, még a Krisztus születése előtti időkben, az itáliai félszigeten élő lakosok már tésztát ettek. Valóban, a tészta volt az alapélelmiszerük. Erre utal néhány, az időszámítás előtti negyedik századból származó, Róma északi részén, Cerveteriben talált etruszk sír domborműve. Más konyhai főzőedényekkel együtt itt ábrázolnak számos egyéb munkaeszközt, amelyeket valószínűleg a tésztakészítésnél használtak. Többek között itt látható a rotelle dentata, vagyis egy kis kerék, amellyel a tésztát vágták fel, és amely nagyon hasonlít a manapság használt derelyevágóhoz. De vannak más bizonyítékok is: például két híres római író, Horatius és Cicero is rajongott a laganiért (lisztből és vízből gyúrt, vékony csíkokra vágott tészta), amely egyértelműen a mai lasagne előfutára volt. A legcsodálatosabb és legtáplálóbb olasz ételek változatlanul túlélték az évszázadokat. Ezek közül az egyik a tészta. Horatius póréhagymával és csicseriborsóval ette, ami a mai lasagne e cetinek (lasagne csicseriborsóval) felel meg, és ami még mindig nagyon népszerű a déli vidékeken, Basilicata környékén.

Az első szakácskönyv

Számos tésztareceptet találunk az első szakácskönyvek egyikében, amelyet a római konyhaművész, Apicius állított össze i. e. 25-ben. Az egyikben például részletesen ábrázolják, hogyan készítsünk lasagnét egy egyszerű levesbe, máshol a timballo leírását találhatjuk, egyfajta édesen pikáns süteményét. A későbbi, középkori szövegekben is számtalan utalást találunk a makarónira. Boccaccio Calandrino című elbeszélésében - egy rendívül egyszerű étel, a sajtos makaróni kapcsán, mely napjainkban is egyetemes népszerűségnek örvend - szenvedélyesen dicsőíti a konyhai örömöket. Az első, 15. századból származó reneszánsz receptgyűjteményben a szerkesztő, Maestro Martino da Corno lépésről lépésre bemutatja, hogyan készítsünk vermicellit (metélt tésztát), és hogyan szárítsuk meg a napon. Mintegy száz évvel később Bartolomeo Scappi híres Operájában egy másik tésztarecept szerepel, a tagliatelle, amely joggal maradt fenn a mai napig változatlanul. Ezek és a következő két évszázadból származó más dokumentumok alapján arra következtethetünk, hogy a tészta a gazdagok és kiváltságosok étele lett. Minden esetben az uralkodóház vagy a nemesség szakácsa állította össze a receptgyűjteményeket.
Asztalaikon a tésztát pasticci formájában találhatjuk: hatalmas tál makaróni, húsok, halak, zöldségek, fűszerek és édességek, amelyeket
gyakran tésztába csomagolva sütöttek ki. Scappi ezekből a nehéz tésztatálakból több mint egy tucatot beletett a reneszánsz lakoma menüjébe, amelyben más hozzávalók is szerepet kaptak, például kecskehús, kalács, nyúl, fürj,borjú- nyelv, pisztráng és teknősbéka.
A tészta népszerűsége a 18. század vége felé nőtt meg Campania déli részein. Nemcsak a talaj volt ideális a durumbúza termesztésére, amelyből a tésztát készítették, hanem az éghajlat is megfelelő volt a szárításához, mivel Nápoly környékén sehol nem találunk olyan kis zugot, ahol ne fújna a tenger felől a szél.

Az első tésztagyárak

Az első tésztagyár az ország déli részén épült a 19. században. Kemény durumbúzát őröltek finomlisztté óriási kézimalmokban. Hatalmas teknőkben, mezítláb dagasztották a férfiak és a gyerekek a tésztát a mandolin ütemes dallamára. Végül egészen kezdetleges gépekkel csíkokra vágták, és hosszú állványokon szárították meg. Napjainkban Olaszország szinte minden részén vannak tésztagyárak, ahonnan az egész világba exportálnak kész tésztát. Ezek után az sem meglepő, hogy a nemzetközi tésztaüzletben a nagy olasz cégek a piacvezetők, és emellett kisebb melléküzemeket tartanak fenn az egész világon.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta története
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recepttár

Kapcsolódó könyvek

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Az olasz gasztronómia legjavából válogatva 222 gyorsan és könnyedén elkészíthető receptet gyűjtöttünk...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Kapcsolódó cikkek