A tészta - Olaszország kicsinyített mása

A tészta - Olaszország kicsinyített mása
A konyhánkban terjengő olívalajnak semmihez sem hasonlítható finom illata a főzés megkezdésekor, a piros paradicsom, a zöld bazsalikom és a fehér fokhagyma csodálatos színe és formája, azok az ínycsiklandó ízek, amikor megkóstoljuk a pesto, salsa vagy sugo mártásokat, mindez azt bizonyítja, hogy a tészta szerelmeseinek nemcsak az ízlelőbimbójuk olasz, hanem a szívük is

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Elegendő néhány nem túl drága alapanyag, nem kell hozzá túl nagy főzési gyakorlat, elég, ha szakítunk rá egy kis időt a mindennapok lázas rohanásában, és egykettőre a konyhaművészet csodálatos világában találhatjuk magunkat. Az olasz mentalitást az jellemzi, hogy az emberek sokkal inkább örömüket lelik az egyszerű, hagyományos szokásokban, mint a mesterkélt, agyonbonyolított, megerőltető dolgokban.
Egy egyszerű tűzhely, amelyen spagettit főzhetünk, egy rusztikus abrosszal leterített öreg faasztal, néhány szem friss olajbogyó és paradicsom, olívaolaj és balzsamecet, nincs is szükség sokkal többre, hogy megízlelhessük a boldogságot. Tökéletesen igaz, hogy nem a válogatott különlegességek tették annyira népszerűvé világszerte a tésztaételeket, hanem sokkal inkább az egyszerű receptek, mint amilyenek a pesto genovese és a salsa pomodori mártásokkal kínált tészták.

Ellenálhatatlan íz

Természetesen a tésztaételek között is találunk rafinált ínyencségeket, és magától értetődik, hogy Olaszországban is dolgoznak nemzetközileg elismert szakácsok, akiknek a kezéből merész képzelet szülte, szenzációs ételköltemények kerülnek ki a legdrágább alapanyagokból, mint amilyen a szarvasgomba vagy a fürj. Végső soron mégis azt állíthatjuk, hogy nem a sztárszakácsok határozzák meg az olasz konyha tésztaételeit, hanem az egyszerű, hagyományos étkek. Az is igaz, hogy sok ínyenc a kedvenc tésztáját szinte üresen fogyasztja, épp csak egy csepp olívaolajjal, egy leheletnyi fokhagymával vagy egy kevés vajjal és frissen reszelt parmezán sajttal. Ezek az egyszerű ételek a tészta minőségétől válnak valóságos kulináris élvezetekké. Minél egyszerűbb az alaptészta receptje (csak lisztre, sóra és tojásra van szükségünk hozzá), annál finomabb lesz a tésztánk íze.

Természetes konyha

A legszebb tárgyak mindig a legegyszerűbb természetes anyagokból készülnek, amilyen a fa vagy a kő. Mivel az ország bővelkedik természetes anyagokban, az olaszokra különösen jellemző, hogy legnemesebb tárgyaikat ezekből az anyagokból készítették több ezer éven át - gondoljunk csak a fehér carrarai márványra, amelyből a világ legszebb szobrait faragták. Ugyanez igaz az olasz konyhaművészetre is. Szintén elképzelhetetlen lenne az Olaszországban található természeti bőség nélkül, melyet mintha a Földközi-tenger hullámai hoztak volna felszínre. Legyen az gyümölcs vagy zöldség, hús vagy hal, a választék szinte végtelen. Az alapanyagok változatos bőségével magyarázható az évszázadokon át kitalált és továbbfejlesztett tésztaételek sokasága a Pennini-Alpoktól egészen Szicíliáig.
Ezenkívül a jellegzetes vidékek különböző főzési és étkezési hagyományai is hozzájárultak a változatos tésztaételek kialakulásához. Milyenek lennének a Párma környéki tészták a városról elnevezett világhírű sonka nélkül? És milyenek lennének a tengerparti tészták a Földközi-tengerben hatalmas mennyiségben található vongole (kagyló) vagy frutti di mare (tenger gyümölcsei) nélkül?

Olaszország tükre

A különböző tésztaételek sokasága Olaszország különböző arcainak tükörképe, amely legalább olyan lenyűgöző, mint amilyen változatos, és amely mindenképpen többet jelent az olasz konyhaművészetnél. Megismerjük általuk a vidéket, a fő mezőgazdasági terményt, de még az emberek lelki beállítottságát is. Ezért aztán nem a véletlennek köszönhető, hogy a pesto finoman kigondolt ízét Genovában találták ki, egy világvárosban. Fénykorában nemcsak Olaszország, hanem az egész világ legjobb szakácsai is dolgoztak a konyháiban. Másrészről az Emilia Romagnából származó ragú bolognese vagy a Lazióból ismert pasta alfa romagna ugyanazokból az egyszerű alapanyagokból készül, ami a paraszti származására utal. Ezekhez az ételekhez csak olyan nyersanyagokat használnak, amelyek megteremnek ennek a vidéknek a konyhakertjeiben. Ilyen módon egy gazdaságilag szegény környezet egyszerű életformájának tükrei.

Könnyen, gyorsan elkészíthető

Olaszország bármelyik tájegységét nézzük, a kép ugyanaz: tésztát mindenütt főznek, minden társadalmi osztályban és minden korosztályban. A tészta vitathatatlanul az olasz családi élet része. Nem nehéz kitalálni az okát: nagy mennyiségű tészta nagyon olcsón és könnyen elkészíthető. A tésztán kívül csak egy nagyobb fazékra van szükségünk. Ezután a tésztát már nagyon gyorsan megfőzhetjük. Pár perc alatt kész van. Különösen napjainkban, amikor még a főzést is egyszerűen és gyorsan szeretnénk elintézni, a tésztafélék praktikus választási lehetőséget kínálnak a gazdag receptekhez. Ráadásul hihetetlenül egyszerű dolog a tésztafőzés: forraljuk fel a sós vizet, dobjuk bele a tésztát, és pár perc múlva tálalhatjuk a spagettit, a tortellinit vagy bármelyik más tésztafélét. Ennyi az egész. Egy hozzáillő, finom szósz elkészítése kétségkívül egy kicsit bonyolultabb művelet. De még egy tapasztalatlan szakács is össze tud hozni egy egyszerű paradicsomszószt minden nehézség nélkül. A gyors és könnyű elkészíthetőség is hozzájárul ahhoz, hogy a tésztaételek világszerte ilyen népszerűek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta - Olaszország kicsinyített mása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Spagetti és opera Spagetti és opera
Szerzők: Prokopp Róbert, Vajda Péter
Kiadó: Szabad Föld Kiadó (2004)

Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel....

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Tészta és rizs Tészta és rizs
Szerzők: Bardi, Carla, Gioffré, Rosalba, Thompson, Mollie, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2007)

A több mint 600 receptet tartalmazó, könnyen kézbe fogható, kihajtható vaskos kis szakácskönyv a nagy sikerű...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Pannon Literatúra Kiadó (2010)

Az olasz konyha alighanem a világ legváltozatosabb konyháinak egyike. Ínycsiklandó recepteket tartalmaz ez a...

33 édesség 33 édesség
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Kapcsolódó cikkek