A tészta - Olaszország kicsinyített mása

A tészta - Olaszország kicsinyített mása
A konyhánkban terjengő olívalajnak semmihez sem hasonlítható finom illata a főzés megkezdésekor, a piros paradicsom, a zöld bazsalikom és a fehér fokhagyma csodálatos színe és formája, azok az ínycsiklandó ízek, amikor megkóstoljuk a pesto, salsa vagy sugo mártásokat, mindez azt bizonyítja, hogy a tészta szerelmeseinek nemcsak az ízlelőbimbójuk olasz, hanem a szívük is

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Elegendő néhány nem túl drága alapanyag, nem kell hozzá túl nagy főzési gyakorlat, elég, ha szakítunk rá egy kis időt a mindennapok lázas rohanásában, és egykettőre a konyhaművészet csodálatos világában találhatjuk magunkat. Az olasz mentalitást az jellemzi, hogy az emberek sokkal inkább örömüket lelik az egyszerű, hagyományos szokásokban, mint a mesterkélt, agyonbonyolított, megerőltető dolgokban.
Egy egyszerű tűzhely, amelyen spagettit főzhetünk, egy rusztikus abrosszal leterített öreg faasztal, néhány szem friss olajbogyó és paradicsom, olívaolaj és balzsamecet, nincs is szükség sokkal többre, hogy megízlelhessük a boldogságot. Tökéletesen igaz, hogy nem a válogatott különlegességek tették annyira népszerűvé világszerte a tésztaételeket, hanem sokkal inkább az egyszerű receptek, mint amilyenek a pesto genovese és a salsa pomodori mártásokkal kínált tészták.

Ellenálhatatlan íz

Természetesen a tésztaételek között is találunk rafinált ínyencségeket, és magától értetődik, hogy Olaszországban is dolgoznak nemzetközileg elismert szakácsok, akiknek a kezéből merész képzelet szülte, szenzációs ételköltemények kerülnek ki a legdrágább alapanyagokból, mint amilyen a szarvasgomba vagy a fürj. Végső soron mégis azt állíthatjuk, hogy nem a sztárszakácsok határozzák meg az olasz konyha tésztaételeit, hanem az egyszerű, hagyományos étkek. Az is igaz, hogy sok ínyenc a kedvenc tésztáját szinte üresen fogyasztja, épp csak egy csepp olívaolajjal, egy leheletnyi fokhagymával vagy egy kevés vajjal és frissen reszelt parmezán sajttal. Ezek az egyszerű ételek a tészta minőségétől válnak valóságos kulináris élvezetekké. Minél egyszerűbb az alaptészta receptje (csak lisztre, sóra és tojásra van szükségünk hozzá), annál finomabb lesz a tésztánk íze.

Természetes konyha

A legszebb tárgyak mindig a legegyszerűbb természetes anyagokból készülnek, amilyen a fa vagy a kő. Mivel az ország bővelkedik természetes anyagokban, az olaszokra különösen jellemző, hogy legnemesebb tárgyaikat ezekből az anyagokból készítették több ezer éven át - gondoljunk csak a fehér carrarai márványra, amelyből a világ legszebb szobrait faragták. Ugyanez igaz az olasz konyhaművészetre is. Szintén elképzelhetetlen lenne az Olaszországban található természeti bőség nélkül, melyet mintha a Földközi-tenger hullámai hoztak volna felszínre. Legyen az gyümölcs vagy zöldség, hús vagy hal, a választék szinte végtelen. Az alapanyagok változatos bőségével magyarázható az évszázadokon át kitalált és továbbfejlesztett tésztaételek sokasága a Pennini-Alpoktól egészen Szicíliáig.
Ezenkívül a jellegzetes vidékek különböző főzési és étkezési hagyományai is hozzájárultak a változatos tésztaételek kialakulásához. Milyenek lennének a Párma környéki tészták a városról elnevezett világhírű sonka nélkül? És milyenek lennének a tengerparti tészták a Földközi-tengerben hatalmas mennyiségben található vongole (kagyló) vagy frutti di mare (tenger gyümölcsei) nélkül?

Olaszország tükre

A különböző tésztaételek sokasága Olaszország különböző arcainak tükörképe, amely legalább olyan lenyűgöző, mint amilyen változatos, és amely mindenképpen többet jelent az olasz konyhaművészetnél. Megismerjük általuk a vidéket, a fő mezőgazdasági terményt, de még az emberek lelki beállítottságát is. Ezért aztán nem a véletlennek köszönhető, hogy a pesto finoman kigondolt ízét Genovában találták ki, egy világvárosban. Fénykorában nemcsak Olaszország, hanem az egész világ legjobb szakácsai is dolgoztak a konyháiban. Másrészről az Emilia Romagnából származó ragú bolognese vagy a Lazióból ismert pasta alfa romagna ugyanazokból az egyszerű alapanyagokból készül, ami a paraszti származására utal. Ezekhez az ételekhez csak olyan nyersanyagokat használnak, amelyek megteremnek ennek a vidéknek a konyhakertjeiben. Ilyen módon egy gazdaságilag szegény környezet egyszerű életformájának tükrei.

Könnyen, gyorsan elkészíthető

Olaszország bármelyik tájegységét nézzük, a kép ugyanaz: tésztát mindenütt főznek, minden társadalmi osztályban és minden korosztályban. A tészta vitathatatlanul az olasz családi élet része. Nem nehéz kitalálni az okát: nagy mennyiségű tészta nagyon olcsón és könnyen elkészíthető. A tésztán kívül csak egy nagyobb fazékra van szükségünk. Ezután a tésztát már nagyon gyorsan megfőzhetjük. Pár perc alatt kész van. Különösen napjainkban, amikor még a főzést is egyszerűen és gyorsan szeretnénk elintézni, a tésztafélék praktikus választási lehetőséget kínálnak a gazdag receptekhez. Ráadásul hihetetlenül egyszerű dolog a tésztafőzés: forraljuk fel a sós vizet, dobjuk bele a tésztát, és pár perc múlva tálalhatjuk a spagettit, a tortellinit vagy bármelyik más tésztafélét. Ennyi az egész. Egy hozzáillő, finom szósz elkészítése kétségkívül egy kicsit bonyolultabb művelet. De még egy tapasztalatlan szakács is össze tud hozni egy egyszerű paradicsomszószt minden nehézség nélkül. A gyors és könnyű elkészíthetőség is hozzájárul ahhoz, hogy a tésztaételek világszerte ilyen népszerűek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta - Olaszország kicsinyített mása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
Szerzők: Schinharl, Cornelia, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2003)

Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Spagetti és opera Spagetti és opera
Szerzők: Prokopp Róbert, Vajda Péter
Kiadó: Szabad Föld Kiadó (2004)

Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel....

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei Mamma Mia - Mamma legjobb olasz receptjei
Kiadó: Egmont Hungary Kiadó (2010)

A mediterrán konyhák közül kétségtelenül az olasz a legnépszerűbb a világon, és egyvalamiben minden olasz...

Olasz konyha Olasz konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és...

Olasz főzőiskola Olasz főzőiskola
Szerkesztő: Weisz Györgyi
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Az olasz főzőiskola – kezdőknek és haladóknak azokhoz szól, akik az olasz konyha változatos receptjeit...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Tészták Tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindenki szereti a tésztát? Nem tudjuk. Egy azonban biztos: azoknak, akik szeretik, ezek a receptek örömet...

500 kedvenc süteményünk 500 kedvenc süteményünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Úgy ennék valami finomat… Hányszor jut eszünkbe ez a gondolat? Hogy éppen kinek mi a "finom", azt az...

Csizma az asztalon Csizma az asztalon
Szerzők: Illés Andrea, Repka Noémi
Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

Csizma az asztalon. Furcsa látvány, metaforában megfogalmazva, mégis éppen ez szakácskönyvünk célja: az...

Firenze - ízek városa Firenze - ízek városa
Kiadó: Holnap Kiadó (2007)

Az olasz város és az olaszok kultúrtörténetébe nyerhetünk bepillantást, mindezt a sajátos és híres olasz...

Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Kapcsolódó cikkek