A tészta jótékony hatása

A tészta jótékony hatása
A jó tészta titka az alapanyagokban rejlik...

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Ha összehasonlítjuk a különböző tészták, a pasta all'uovo (tojással készült tészta), a pasta secca (száraztészta) és a pasta integrale (teljes kiőrlésű lisztből készült tészta) alapanyagait, természetesen a legutóbbit találjuk a legjobbnak, mivel ez tartalmazza a legtöbb rostanyagot. A tojással vagy teljes kiőrlésű búzából készült tészták több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a darából készültek. De ez még önmagában nem jelenti azt, hogy egyik fajta tészta egészségesebb lenne, mint a másik. Ami az egyik tésztafajtából hiányzik, könnyen pótolható a megfelelő egyéb kiegészítő anyagok kombinációjával. Például zöldségek hozzáadásával növelhetjük az étel rosttartalmát. Sajtok, tejszín és újabb tojás elhagyásával elfogadható keretek között tarthatjuk a tojásos tészták koleszterinszintjét.

Általában elmondható, hogy a zöldséges tészták optimális tápanyag kombinációt alkotnak, továbbá korlátozzák a fehérje és zsír bevitelét.

Valóban, míg a tészta 70% szénhidrátot tartalmaz, aránylag alacsony a kalóriaértéke. 100 gramm nyers tészta átlagosan 350 kalóriát tartalmaz. A zsírtartalma is kicsi, és több tojás hozzáadásával is csak kismértékben emelkedik. Sajttal és zöldségekkel készítve leginkább a zöldség fehérjetartalmával növekszik az értéke, ami 15% körül van.

A tészta szinte kizárólag összetett szénhidrátokat tartalmaz, amelyek csak lassan bomlanak le a szervezetben. Ennélfogva kiváló forrása a fizikai és szellemi munkához nélkülözhetetlen, lassan felszabaduló energiának. A tészta továbbá növeli a koncentrálóképességet. Ezenfelül a teljes kiőrlésű lisztből készültek rostban gazdag szénhidrátot tartalmaznak, és bár energiájuk használhatatlan, nagy a tömegük, és elősegítik az emésztést. A teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákban a rosttartalom akár 8% is lehet.

Bizonyos vitaminok is fellelhetők a tésztában. A tojással készültekben értékes A-vitamin van, a teljes kiőrlésű lisztből készültekben pedig B-vitaminok. Továbbá káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaznak.

Mindennek a tetejébe a tészta tényleg boldoggá tesz! Nem csak azért, mert finom az íze. Az összetett szénhidrátok fontos szerepet játszanak az úgynevezett boldogsághormon, vagyis szerotonin felszabadításában, mivel testünk ezt a szénhidrátokból nyeri. Ezeknek a szénhidrátoknak viszont szükségük van az állati termékekben található fehérje-építőelemekre - az aminosavakra - a tápanyagok szállításához. A tejszínes mártással és sajttal tálalt tészta mindkettőt tartalmazza, ennélfogva hozzájárul a jó hangulathoz. Mi lehet ennél egészségesebb?

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta jótékony hatása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recepttár

Kapcsolódó könyvek

Sült tészták Sült tészták
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

A kilencedik kötetben összegyűjtöttük az olajban, zsírban sült tészták receptjeit. Elsőre rögtön a...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Pizza - a legjobb receptek Pizza - a legjobb receptek
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2012)

Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom...

Csemegék könyve Csemegék könyve
Szerző: Pelle Józsefné
Kiadó: Kossuth Kiadó (1988)

Úgy ennék valami finomat, valami "csemegét"... Ugyan ki nem sóhajtotta, mondta, vagy legalábbis gondolta ezt...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Tésztavarázs Tésztavarázs
Szerző: Roux, Michel
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus...

Piskóták és más sütemények Piskóták és más sütemények
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A piskótafélék bármelyike lehet ebéd, vacsora nagyszerű zárófogása, de a minden alkalomra kiváló...

55 finom sütemény 55 finom sütemény
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

Azt hihetnénk, hogy felgyorsult világunkban eltűnnek az otthon sütött édességek, s átveszik helyüket a...

Tészták Tészták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Mindenki szereti a tésztát? Nem tudjuk. Egy azonban biztos: azoknak, akik szeretik, ezek a receptek örömet...

Tésztadiéta Tésztadiéta
Szerző: Dusy, Tanja
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Töltött cannelloni? Mennye - de a kalóriák..." Semmi vész, ettől nyugodtan ehetjük! A tészta ugyanis semmi...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

Pizzaparti Pizzaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A pizza a legkitűnőbb társasági étel, mert egyszerre nagyobb mennyiség is készülhet belőle, a háziasszony a...

Tésztában sült finomságok Tésztában sült finomságok
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Bármilyen tésztát szeretnénk is készíteni - vajas omlós tésztát, levegős leveles tésztát vagy sima,...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek