A tészta jótékony hatása

A tészta jótékony hatása
A jó tészta titka az alapanyagokban rejlik...

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Ha összehasonlítjuk a különböző tészták, a pasta all'uovo (tojással készült tészta), a pasta secca (száraztészta) és a pasta integrale (teljes kiőrlésű lisztből készült tészta) alapanyagait, természetesen a legutóbbit találjuk a legjobbnak, mivel ez tartalmazza a legtöbb rostanyagot. A tojással vagy teljes kiőrlésű búzából készült tészták több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a darából készültek. De ez még önmagában nem jelenti azt, hogy egyik fajta tészta egészségesebb lenne, mint a másik. Ami az egyik tésztafajtából hiányzik, könnyen pótolható a megfelelő egyéb kiegészítő anyagok kombinációjával. Például zöldségek hozzáadásával növelhetjük az étel rosttartalmát. Sajtok, tejszín és újabb tojás elhagyásával elfogadható keretek között tarthatjuk a tojásos tészták koleszterinszintjét.

Általában elmondható, hogy a zöldséges tészták optimális tápanyag kombinációt alkotnak, továbbá korlátozzák a fehérje és zsír bevitelét.

Valóban, míg a tészta 70% szénhidrátot tartalmaz, aránylag alacsony a kalóriaértéke. 100 gramm nyers tészta átlagosan 350 kalóriát tartalmaz. A zsírtartalma is kicsi, és több tojás hozzáadásával is csak kismértékben emelkedik. Sajttal és zöldségekkel készítve leginkább a zöldség fehérjetartalmával növekszik az értéke, ami 15% körül van.

A tészta szinte kizárólag összetett szénhidrátokat tartalmaz, amelyek csak lassan bomlanak le a szervezetben. Ennélfogva kiváló forrása a fizikai és szellemi munkához nélkülözhetetlen, lassan felszabaduló energiának. A tészta továbbá növeli a koncentrálóképességet. Ezenfelül a teljes kiőrlésű lisztből készültek rostban gazdag szénhidrátot tartalmaznak, és bár energiájuk használhatatlan, nagy a tömegük, és elősegítik az emésztést. A teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákban a rosttartalom akár 8% is lehet.

Bizonyos vitaminok is fellelhetők a tésztában. A tojással készültekben értékes A-vitamin van, a teljes kiőrlésű lisztből készültekben pedig B-vitaminok. Továbbá káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaznak.

Mindennek a tetejébe a tészta tényleg boldoggá tesz! Nem csak azért, mert finom az íze. Az összetett szénhidrátok fontos szerepet játszanak az úgynevezett boldogsághormon, vagyis szerotonin felszabadításában, mivel testünk ezt a szénhidrátokból nyeri. Ezeknek a szénhidrátoknak viszont szükségük van az állati termékekben található fehérje-építőelemekre - az aminosavakra - a tápanyagok szállításához. A tejszínes mártással és sajttal tálalt tészta mindkettőt tartalmazza, ennélfogva hozzájárul a jó hangulathoz. Mi lehet ennél egészségesebb?

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta jótékony hatása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Tészták sütve, főzve Tészták sütve, főzve
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Habár az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a tészta még abban az esetben is olcsó nyers-anyagnak számít, ha...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

A római konyha A római konyha
Szerző: Lénárd Sándor
Kiadó: Magvető Kiadó (2004)

Lénárd Sándor, a Völgy a világ végén című nagyszerű regény szerzője kulturális kalandtúrára hívja...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Orlowska, Marta
Kiadó: O-Press (2010)

Asztalainkról nem hiányoznak az olasz ízek, de általában a közismert pizzát, spaghettit vagy tiramisut...

500 kedvenc muffin 500 kedvenc muffin
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

101 kifőtt tészta 101 kifőtt tészta
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2002)

A kedves olvasó olyan füzetet tart a kezében, amiben 101 tészta-étel receptje szerepel. Különféle...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Az itáliai konyha nem nevezhető egységes egésznek, hiszen a hatalmas, csizma alakú ország számtalan...

500 kedvenc süteményünk 500 kedvenc süteményünk
Szerzők: Horváth Ildikó, Szabó Sándorné
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Úgy ennék valami finomat… Hányszor jut eszünkbe ez a gondolat? Hogy éppen kinek mi a "finom", azt az...

Pizza - a legjobb receptek Pizza - a legjobb receptek
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2012)

Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

33 édesség 33 édesség
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Édességek és készítésük titkai Édességek és készítésük titkai
Szerző: Disdier, Guy
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (1993)

Az édességeknek, e csodálatos szín, íz- és illatkompozícióknak kevesen tudnak ellenállni. A könyvünkben...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek