A tészta jótékony hatása

A tészta jótékony hatása
A jó tészta titka az alapanyagokban rejlik...

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Ha összehasonlítjuk a különböző tészták, a pasta all'uovo (tojással készült tészta), a pasta secca (száraztészta) és a pasta integrale (teljes kiőrlésű lisztből készült tészta) alapanyagait, természetesen a legutóbbit találjuk a legjobbnak, mivel ez tartalmazza a legtöbb rostanyagot. A tojással vagy teljes kiőrlésű búzából készült tészták több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a darából készültek. De ez még önmagában nem jelenti azt, hogy egyik fajta tészta egészségesebb lenne, mint a másik. Ami az egyik tésztafajtából hiányzik, könnyen pótolható a megfelelő egyéb kiegészítő anyagok kombinációjával. Például zöldségek hozzáadásával növelhetjük az étel rosttartalmát. Sajtok, tejszín és újabb tojás elhagyásával elfogadható keretek között tarthatjuk a tojásos tészták koleszterinszintjét.

Általában elmondható, hogy a zöldséges tészták optimális tápanyag kombinációt alkotnak, továbbá korlátozzák a fehérje és zsír bevitelét.

Valóban, míg a tészta 70% szénhidrátot tartalmaz, aránylag alacsony a kalóriaértéke. 100 gramm nyers tészta átlagosan 350 kalóriát tartalmaz. A zsírtartalma is kicsi, és több tojás hozzáadásával is csak kismértékben emelkedik. Sajttal és zöldségekkel készítve leginkább a zöldség fehérjetartalmával növekszik az értéke, ami 15% körül van.

A tészta szinte kizárólag összetett szénhidrátokat tartalmaz, amelyek csak lassan bomlanak le a szervezetben. Ennélfogva kiváló forrása a fizikai és szellemi munkához nélkülözhetetlen, lassan felszabaduló energiának. A tészta továbbá növeli a koncentrálóképességet. Ezenfelül a teljes kiőrlésű lisztből készültek rostban gazdag szénhidrátot tartalmaznak, és bár energiájuk használhatatlan, nagy a tömegük, és elősegítik az emésztést. A teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákban a rosttartalom akár 8% is lehet.

Bizonyos vitaminok is fellelhetők a tésztában. A tojással készültekben értékes A-vitamin van, a teljes kiőrlésű lisztből készültekben pedig B-vitaminok. Továbbá káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaznak.

Mindennek a tetejébe a tészta tényleg boldoggá tesz! Nem csak azért, mert finom az íze. Az összetett szénhidrátok fontos szerepet játszanak az úgynevezett boldogsághormon, vagyis szerotonin felszabadításában, mivel testünk ezt a szénhidrátokból nyeri. Ezeknek a szénhidrátoknak viszont szükségük van az állati termékekben található fehérje-építőelemekre - az aminosavakra - a tápanyagok szállításához. A tejszínes mártással és sajttal tálalt tészta mindkettőt tartalmazza, ennélfogva hozzájárul a jó hangulathoz. Mi lehet ennél egészségesebb?

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta jótékony hatása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Lángosparti Lángosparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

Mi legyen a hűtőben, amit bármikor elő lehet venni, és amit biztosan szeretnek is a vendégek?Mi az, ami nem...

Együnk kevés hússal is finomat! Együnk kevés hússal is finomat!
Szerkesztő: Dr. Ráczalmási György
Kiadó: Lapkiadó Vállalat (1984)

A pizza napjaink kétségtelenül egyik legnépszerűbb étele. Eredetileg olasz, de ismeretes szinte az egész...

Wok Wok
Wok Wok
Szerkesztő: Biró Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A wokban sütés gyors, hatékony és nagyon egészséges módja annak, hogy az étel összetevői megőrizzék...

Pizzaparti Pizzaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A pizza a legkitűnőbb társasági étel, mert egyszerre nagyobb mennyiség is készülhet belőle, a háziasszony a...

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

101 kifőtt tészta 101 kifőtt tészta
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2002)

A kedves olvasó olyan füzetet tart a kezében, amiben 101 tészta-étel receptje szerepel. Különféle...

Tészták sütve, főzve Tészták sütve, főzve
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Habár az élelmiszerárak az egekbe szöktek, a tészta még abban az esetben is olcsó nyers-anyagnak számít, ha...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Olasz ízek Olasz ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az olasz konyhát nem csak a mediterrán partok mentén kedvelik - sok olasz fogás méltán került be a nemzetközi...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Sütemények enciklopédiája Sütemények enciklopédiája
Szerzők: Bardi, Carla, Dettore, Mariapaola, Gioffré, Rosalba, Vignozzi, Sarah
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Sütemények enciklopédiája a hazánkban megjelent legnagyobb süteményeskönyv. Az egyszerű piskótától a...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek