A tészta jótékony hatása

A tészta jótékony hatása
A jó tészta titka az alapanyagokban rejlik...

A cikk forrása

Tésztalexikon Tésztalexikon
(M-Érték Kiadó )
Tudja-e, hogy a tészta a boldogság forrása? Megtudjuk, milyen fontos szerepe van a tésztának a konyhaművészetben. Hitek és tévhitek a tészta fogyasztásával kapcsolatban. Készítsük el saját házi tésztánkat a könyv...
Bővebben...

Ha összehasonlítjuk a különböző tészták, a pasta all'uovo (tojással készült tészta), a pasta secca (száraztészta) és a pasta integrale (teljes kiőrlésű lisztből készült tészta) alapanyagait, természetesen a legutóbbit találjuk a legjobbnak, mivel ez tartalmazza a legtöbb rostanyagot. A tojással vagy teljes kiőrlésű búzából készült tészták több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a darából készültek. De ez még önmagában nem jelenti azt, hogy egyik fajta tészta egészségesebb lenne, mint a másik. Ami az egyik tésztafajtából hiányzik, könnyen pótolható a megfelelő egyéb kiegészítő anyagok kombinációjával. Például zöldségek hozzáadásával növelhetjük az étel rosttartalmát. Sajtok, tejszín és újabb tojás elhagyásával elfogadható keretek között tarthatjuk a tojásos tészták koleszterinszintjét.

Általában elmondható, hogy a zöldséges tészták optimális tápanyag kombinációt alkotnak, továbbá korlátozzák a fehérje és zsír bevitelét.

Valóban, míg a tészta 70% szénhidrátot tartalmaz, aránylag alacsony a kalóriaértéke. 100 gramm nyers tészta átlagosan 350 kalóriát tartalmaz. A zsírtartalma is kicsi, és több tojás hozzáadásával is csak kismértékben emelkedik. Sajttal és zöldségekkel készítve leginkább a zöldség fehérjetartalmával növekszik az értéke, ami 15% körül van.

A tészta szinte kizárólag összetett szénhidrátokat tartalmaz, amelyek csak lassan bomlanak le a szervezetben. Ennélfogva kiváló forrása a fizikai és szellemi munkához nélkülözhetetlen, lassan felszabaduló energiának. A tészta továbbá növeli a koncentrálóképességet. Ezenfelül a teljes kiőrlésű lisztből készültek rostban gazdag szénhidrátot tartalmaznak, és bár energiájuk használhatatlan, nagy a tömegük, és elősegítik az emésztést. A teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákban a rosttartalom akár 8% is lehet.

Bizonyos vitaminok is fellelhetők a tésztában. A tojással készültekben értékes A-vitamin van, a teljes kiőrlésű lisztből készültekben pedig B-vitaminok. Továbbá káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaznak.

Mindennek a tetejébe a tészta tényleg boldoggá tesz! Nem csak azért, mert finom az íze. Az összetett szénhidrátok fontos szerepet játszanak az úgynevezett boldogsághormon, vagyis szerotonin felszabadításában, mivel testünk ezt a szénhidrátokból nyeri. Ezeknek a szénhidrátoknak viszont szükségük van az állati termékekben található fehérje-építőelemekre - az aminosavakra - a tápanyagok szállításához. A tejszínes mártással és sajttal tálalt tészta mindkettőt tartalmazza, ennélfogva hozzájárul a jó hangulathoz. Mi lehet ennél egészségesebb?

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A tészta jótékony hatása
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Cukor nélkül édesen Cukor nélkül édesen
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Az édes ízről nem szívesen mond le az ember. A mesterséges édesítőszerek abban segítenek, hogy olyan...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

101 kifőtt tészta 101 kifőtt tészta
Szerző: Péter Jánosné
Kiadó: Papp-Ker Kiadó (2002)

A kedves olvasó olyan füzetet tart a kezében, amiben 101 tészta-étel receptje szerepel. Különféle...

33 édesség 33 édesség
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

Csemegék Csemegék
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

Több,mint 250 csemege- kalács,rétes,béles,lepény, pite,krémes szelet, torta, puding, felfújt, sodó, krém,...

Burgonya- és tésztasaláták Burgonya- és tésztasaláták
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

A színes képekkel teli könyv a már klasszikussá vált recepteken kívül számtalan új ötletes változatot...

Édes kelt tészták, kalácsok Édes kelt tészták, kalácsok
Szerző: Róka Ildikó
Kiadó: Duna International (2013)

Régi konyhák házias ízeit, vidéki ételek utánozhatatlan gazdagságát mutatja be a közkedvelt...

33 palacsinta 33 palacsinta
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2009)

Nem mindennapi szakácskönyvet tart kezében a sütés-főzést, no és a hasát kedvelő olvasó. Munka közben...

Tésztavarázs Tésztavarázs
Szerző: Roux, Michel
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus...

Torták és más édességek Torták és más édességek
Szerkesztő: Dús Ágnes
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Narancstorta, csokoládés éclair vagy millefeuilles: ezeknek az ínyencfalatoknak és a cukrászművészet számos...

Tésztadiéta Tésztadiéta
Szerző: Dusy, Tanja
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

"Töltött cannelloni? Mennye - de a kalóriák..." Semmi vész, ettől nyugodtan ehetjük! A tészta ugyanis semmi...

Egy nap, egy recept Egy nap, egy recept
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: Magánkiadás (2003)

Imádom Magyarországot! Amíg nem láthattam kis tájait, mesés erdőit, a végtelennel ölelkező pusztáit, míg...

Tésztaételek kiskönyve Tésztaételek kiskönyve
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2009)

A tészta boldoggá tesz... ...mert bármilyen módon készítjük is el, mindig ellenállhatatlanul finom. Lepjük...

Pizzaparti Pizzaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A pizza a legkitűnőbb társasági étel, mert egyszerre nagyobb mennyiség is készülhet belőle, a háziasszony a...

Melegszendvicsek, pizzák Melegszendvicsek, pizzák
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A pizza és a melegszendvics ma már a világon mindenütt ismert és népszerű. Az alap elkészítése egyszerű, a...

Vegetáriánus ételek Vegetáriánus ételek
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A közel 600 receptet tartalmazó szakácskönyv, a nagy sikerű Világkonyha és a Tészta és rizs című kötetek...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek