A szabadtéri sütés fajtái

A szabadtéri sütés fajtái
Mindig a sütésre szánt ételtől függ, hogy milyen módszert használunk. A nagyobb darabok (baromfik, sültek, malac- és bárányhús) csak a nyársra férnek rá. A kisebb hússzeleteket roston vagy kisebb nyársra húzva süthetjük. Ugyanez vonatkozik a halakra, rákokra, zöldségekre, ez utóbbiakat süthetjük fóliában is. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei, s ha a szabályokat betartjuk, biztos sikerre számíthatunk...

A cikk forrása

Sütés a szabadban Sütés a szabadban
(Delta 2000 Kiadó)
Az ínycsiklandó színes fotókkal illusztrált kötet praktikus tanácsokat ad a nyárson- és rostonsütéshez. A receptek között egyaránt megtalálható a sokféle hús, hal- és zöldségétel, melyeket roston, nyárson vagy...
Bővebben...

A rostonsütés

Kétségtelenül a legelterjedtebb és legrégibb sütési mód. Világszerte ismert és mindenhol helyi sajátosságokat ölt.
A használati szabályok változatlanok, bármilyen is az ételek fajtája:

  • csak jó minőségű árukat használjunk, mindig frisset;
  • a sütnivalót meleg rostra helyezzük, ez megkíméli a húsokat és a halakat a leégéstől, és nem ragadnak a rosthoz;
  • védjük a szeleteket zsiradékkal: olaj, vaj, spékszalonnaszeletek;
  • ne felejtsük el, hogy mindig legyen kéznél egy edény olajjal vagy olvasztott vajjal, hogy sütés közben is kenegethessük az ételt;
  • ha az étel nedves, töröljük le és vékonyan lisztezzük be az olajozás előtt (p1. pácolt húsok, borjúmáj, halfélék, zöldségszeletek);
  • időközönként terítsük szét a tartály aljának egész felületén a parazsat, hogy a sütés egyenletes legyen, mert a rács közepén mindig erősebb a hőhatás;
  • ne felejtsük el, hogy a sütés időtartama a sütendő darab nagyságától és vastagságától függ és nem a súlyától;
  • soha ne sózzuk be az ételt sütés előtt, mert így elvonjuk az összes nedvességet, tehát a sózással várjunk a sütés végéig;
  • ugyanezért ne használjunk szúrós eszközöket, villákat a megfordításhoz, a lapát vagy spatula inkább megteszi;
  • végül: a szelet vastagságának megfelelően állítsuk be a sütési módot: ha a szelet vékony, először tegyük közelebb a tűzhöz, s aztán távolítsuk fokozatosan el, ha a szelet vastagabb, lassú sütéssel kezdjük a parázstól messze, és egyre közelebb vigyük a tűzhöz a sütés végéhez közeledve.

A nyársonsütés

Manapság már nem is lehet kapni barbecue-készüléket nyársforgató nélkül. Ha a készüléket elem vagy elektromos motor működteti, fontos, hogy a tűz előtt süssünk és ne a parázs fölött. A megfelelő készülékkel nagyon egyszerű a nyársonsütés.

Sütés fóliában

Ez a sütési módszer különösen azoknál az élelmiszereknél ajánlott, amelyekkel óvatosan kell bánni. Főleg a kényes húsú halaknál vagy fiatal pulyka esetében. Itt ugyanis előfordulhat, hogy a finom, gyenge hús kiszárad. Azért használunk fóliát, hogy a húsok megtartsák zamatukat. A krumpli a parázson kapja meg igazi finom ízét. A diétás konyha kedvelői azért használják a fóliát, mert így nem kell semmiféle zsiradékot használni. Az alapanyag az egyszerű háztartási alufólia, mely magas hőfokot is kibír, és könnyen készíthetünk olyan csomagot, ami teljesen hermetikusan bezárja a sütni való élelmiszert. Ajánlatos a nagyobb darabokat duplán becsomagolni. Így meghosszabbíthatjuk a sütési időt.
A fóliábansütéshez a következő tanácsokat érdemes betartani:

  • használjunk nagy darab fóliát, hogy a kifejlődő gőznek legyen tere;
  • óvatosan adagoljuk a kísérő fűszereket, hogy ne rontsák el a főétel ízét;
  • használat előtt a fóliát is olajozzuk be;
  • finom ízt adhat a sültnek, ha mellé egy réteg tölteléket vagy kisebb darabokra vágott zöldségfélét teszünk.

Három csomagolási módszer a fóliában való sütéshez:
Az egyszerű csomag esetében az alufóliaívet úgy használjuk, hogy a lehető legegyszerűbben beburkoljuk a készülő ételt. Ezt a módszert a sült krumpli vagy banán esetében alkalmazzuk.
A „posztócipó"-forma esetében vágjunk a fóliából egy köralakot, a feléig körítést teszünk, s a másik felét ráhajtva, a szélét végig behajtogatva úgy csomagoljuk be, hogy a csomag teljesen zárt legyen. Így szaftosabb sütnivalókat is készíthetünk.
A klasszikus forma a legpraktikusabb, nagy űrtartalmat tesz lehetővé.

Az eljárás a következő:

  1. Vágjunk ki egy téglalap alakú fóliát és helyezzük a sütnivalót a közepére (1. kép).
  2. Felül fogjuk egymáshoz a fólia két hosszabbik végét (2. kép).
  3. Együtt hajtsuk be, aztán többször is egymásra (3. kép).
  4. Végül a két rövidebbik végét is hajtsuk be és igazítsuk el jól a behajtott széleket (4. kép).
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A szabadtéri sütés fajtái
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Grillételek, kerti partik Grillételek, kerti partik
Szerző: Schulz, Axel
Kiadó: Cser Kiadó (2002)

A roston sütés igazán fesztelen társas szórakozás. Itt senki nem ül mereven a terített asztal mellett. Éppen...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Sütés kezdőknek és haladóknak Sütés kezdőknek és haladóknak
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A könyv elkalauzol a tésztakészítési és sütési technikák, illetve a finomabbnál finomabb töltelékek...

Régi magyar halételek Régi magyar halételek
Szerzők: Kozmér György, Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

A szerzőpáros az ismertebb és a már feledésbe merült, a magyar konyhára jellemző meleg és hideg halételek...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Édes békeidők Édes békeidők
Szerző: Borbás Marcsi
Kiadó: StratComm Kft. (2016)

"Ebben a könyvben csupa kipróbált, bárki által elkészíthető sütemény receptjét gyűjtöttük össze,...

Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból Húsételek sertésből, marhából, birkából és nyúlból
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvemben található receptek mindegyike kiállta a próbát, többségük saját magam kedvence, családom és...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Grillezés a kertben és a konyhában Grillezés a kertben és a konyhában
Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

A tökéletes steak A tökéletes steak
Szerző: Polman, Marcus
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)

Bárki meg tud sütni egy szelet marhahúst, de hogyan készítsük el a tökéletes steaket? Marcus Polman...

Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen Fánkok, palacsinták, gofrik sósan és édesen
Szerző: Spadone, Lisette
Kiadó: Delta 2000 Kiadó (0)

Fánkok, palacsinták, gofrik, e szavak a hajdani konyhaművészetet idézik. A fánkok a karnevál hagyományaihoz...

Kapcsolódó cikkek