A sör készítése

A sör készítése
Hogyan készül a sör?

A cikk forrása

Sör aranykönyv Sör aranykönyv
(Dréher Sörgyárak Rt.)
A sör több, mint egyszerű innivaló. Több, mint maláta, komló, víz és élesztő együttese. Több, mint egy átlagos fogyasztási cikk, mely ott sorakozik a szupermarketek polcain. A sörnek évezredes története, kultúrája...
Bővebben...

Cefrézés

A sörfőzés folyamatának első fázisa a cefrézés, melynek során az előzőleg megőrölt malátát vízzel keverik össze, majd különböző hőmérsékleteken és ideig hevítik, hogy malátaőrleményben lévő hasznos anyagokat kioldják és az aktív enzimek segítségével cukorrá alakítsák át. Ezután az így nyert lét, az ún. sörcefrét megszűrik és máris kész a sörlé.

Komlózás

A megszűrt sörlevet ezután forralják, majd mintegy 90 percen keresztül főzik és közben komlót kevernek hozzá. A komlónak köszönhetően az addig még édeskés sörlé keserűvé válik. Minél korábban adják hozzá a komlót a főzethez, annál keserűbb lesz a sör.

A komlót többféle formában is használják a sörfőzésben: természetes formában, pelletálva (a komlóvirágot kicsi, kemény golyócskákká összesajtolva) vagy koncentrátumként (sűrű masszává kioldva a komlóvirág keserűanyagait). A sörszakértők között örök vita tárgya, hogy az előfeldolgozás ront-e a komló ízén vagy sem. A komlózás után a levet megszűrik és lehűtik arra a hőfokra, amelyen az erjesztés majd végbemegy.

Erjesztés

Az erjesztés az erjesztőpincékben található kádakban vagy erjesztőtankokban, élesztő hozzáadásával megy végbe. Az élesztő a sörlében lévőmalátacukrot alkohollá és szén-dioxiddá bontja.

Az erjedésnek két alapvető szakasza van: a főerjedés és utó- vagy másodlagos erjedés. A főerjesztés alatt az élesztőnek köszönhetően a felesleges anyagok a sörléből kiválnak és az erjesztőkád aljára ülepszenek. Ha a sörlé tetején lévő barnás hab összeesik, a főerjedés befejeződött és készen áll a "nyers sör", ami ízében, zamatában természetesen még nem hasonlítható a majdan asztalra kerülő kész sörhöz.

Ászokolás

Az erjesztőkádakból a sört csővezetékeken át az ászokpincébe vezetik, ahol több héten (esetenként több hónapon) át hűtött tartályokban vagy hordókban tárolják, amíg az utóerjedés és az érlelés lezajlik. Az ászokolás általában 0-1 fokon történik.

Szűrés és pasztőrözés

Az ászoksör már fogyasztásra tökéletesen alkalmas, sőt, az igazi ínyencek szerint ez "az igazi sör" és a további szűrés már csak rontja a sör ízgazdagságát. Az ászoksör ugyanakkor palackozásra még nemigen alkalmas, mert meglehetősen zavaros és a kevésbé ínyenc sörbarátok nagy tömegei a csillogóan áttetsző söröket kedvelik. Ezért aztán az ászoksört szépítő szűrésnek vetik alá.

A pasztőrözés ezzel szemben nem esztétikai okokból, hanem az ászoksörben még meglévő mikroorganizmusok elpusztítása érdekében történik és ez teszi lehetővé, hogy a sört utána palackozzák és hosszú ideig tárolják. A pasztőrizálás során a sört néhány percre mintegy 70 fokra melegítik fel, majd újra lehűtik. Olyan módszer is létezik, amikor a már palackozott vagy dbozolt sört utólag pasztőrizálják.

Fejtés és palackozás

A kész sört ezután habmentesen palackokba vagy hordókba fejtik le. Végül a palackokat valamilyen zárási technikával lezárják, címkézik és a sör máris szállításra, majd fogyasztásra kész!

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A sör készítése
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Kapcsolódó cikkek