A sör alapanyagai

A sör alapanyagai
A sör készítéséhez négy fő anyagra van szükség: malátára, komlóra, élesztőre és vízre. Ezen kívül alkalmazhatnak még egyéb anyagokat is a sörfőzés során, de e négy alapanyag egyike sem hiányozhat ahhoz, hogy sörről beszélhessünk.

A cikk forrása

Sör aranykönyv Sör aranykönyv
(Dréher Sörgyárak Rt.)
A sör több, mint egyszerű innivaló. Több, mint maláta, komló, víz és élesztő együttese. Több, mint egy átlagos fogyasztási cikk, mely ott sorakozik a szupermarketek polcain. A sörnek évezredes története, kultúrája...
Bővebben...

A maláta

A maláta a sör "lelke", amelyet malátázásra alkalmas gabonaszemekből, többnyire árpából készítenek. A maláta "tartalmat" ad a sörnek cukor, fehérjék és vitaminok formájában.

A malátázás során a gabonaszemeket először vízben áztatják, majd egy meleg helyiségben sétterítik, csíráztatják őket. Ez a folyamat általában néhány napig tart. Ezután a gabonaszemeket kiszárítják, ami - a szárítás módjától, időtartamától és a szárítási hőmérséklettől függően - különféle típusú malátákat eredményez. A világosabb, 75-85 fokon szárított malátát bécsi, míg a sötét, 100-110 fokon szárítottat müncheni malátának nevezik. Nagyon híres és széles körben használt fajta a pilseni maláta is.

A komló

A komló (Humulus lupulus) tulajdonképpen a "sör fűszere", ez adja meg a sörnek az oly jellegzetes, keserű ízt. A komlónak emellett számos más pozitív tulajdonsága is van: a benne található alfasavak (vagy humulonok) csíraölő, valamint konzerváló hatásúak, így segítenek a sör eltarthatósági idejének növelésében, a lupulin pedig nyugtató hatású és nagyrészt ez okozza a sörfogyasztást kísérő, mindenki által ismert kissé bágyadt állapotot.

A komlót már a korai civilizációk is ismerték és kora tavaszi hajtásait nyersen fogyasztották. A sörfőzésben csak a 8-9. században kezdték el használni, tömegesen pedig csak az 1400-as években terjedt el Európában és az 1600-as évek elején Észak-Amerikában.

A komló évelő, kétlaki növény, mely a metszéskor levágott dugvánnyal szaporítható. Sörfőzéshez csak a megtermékenyítetlen, nőnemű, kúp alakú komlóvirágot, az ún. komlótobozt használják, mert a megtermékenyített virág magjai gátolják az alsó erjesztésű sörök tisztulását. Éppen ezért a hímivarú egyedeket ma már nem is termesztik, azol legfeljebb vadon teremnek meg. Az egyetlen kivétel e tekintetben Anglia, mivel az ott népszerű, felső erejesztésű sörök készítéséhez a hímivarú egyedek virágai is felhasználhatóak.

Az élesztő

A sörlé erjesztése során a hozzáadott élesztőnek köszönhetően a cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakul át. Az erejedés folyamata már az ókorban ismert volt, de az okát és a működési mechanizmusát nem ismerték. Eleinte a sörfőzők is csak szemlélték, hogy a folyamat magától végbement, később különféle penészgombákkal, vadélesztőkkel próbálták előidézni az erejedést. Az áttörést Emil Hansen kutatásai hozták meg, aki felfedezte az élesztők funkcióját az erejedés folyamatában.

A víz

Sokan nem is gondolják, miylen óriási szerepe van a sörkészítésben a megfelelő víznek. A sörgyártáshoz a legmegfelelőbb a forrásokból vagy mélyfúrású kutakból származó, lehetőleg minél lágyabb víz. Természetesen a víznek emellett tökéletesen tisztának és szagmentesnek is kell lennie.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A sör alapanyagai
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Kapcsolódó cikkek