Mosás
A salátanövényeket először mindig egészben kell megmosni, csak utána kiválogatni, megtisztítani és felaprítani. A mosást a gyenge, fiatal fejes saláta kivételével vízsugár alatt, vagy nagy tálban végezzük, ugyanis a feldarabolt növény elveszti vitaminjait és ásványi sóit. A fejes salátaféléket egyszerűen lehetetlen úgy megmosni, hogy ne maradjon föld vagy homok a levelek redőiben. A leveleket egyenként törjük le a torzsáról, de feldarabolatlanul mossuk meg. Amíg a levél nem sérül és a nyele nincs felvágva, addig benne maradnak a vitaminok és ásványi anyagok.Ugyanez vonatkozik más salátanövényekre is, mindenek előtt a különféle friss és vadon termő fűszernövényekre. Mosás után a salátát jól le kell csepegtetni, vagy más módon megszárítani, mert a levélredőkben sok víz marad, ami felhígítja az öntetet.
Feldolgozás
Majd minden saláta - és fűszernövényben előforduló C-vitamin rendkívül érzékeny az oxigénre, ezért mindig a legutolsó pillanatban aprítsuk fel. Különösen fontos tehát, hogy a nyerskoszthoz lereszelt vagy legyalult anyagot a feldolgozás után mielőbb elfogyasszuk. Ha erre nincs mód, a felaprított salátaféléket vagy fűszernövényeket azonnal fedjük le légelzáró fóliával. A helyesen tálalt saláta többek között arról ismerhető fel, hogy közvetlenül fogyasztás előtt készítik el, továbbá csak annyi mártást vagy öntetet használnak hozzá, hogy a kiürült tálban úgyszólván semmi sem marad belőle.(Kivételt képeznek azok a saláták, amelyeknek hosszabb ideig ajánlatos állni, hogy átjárja őket az öntet aromája.)
Összeállítás
Az összeállítás mindig két szakaszban történik. Először óvatosan elvegyítjük egymással a saláta alapanyagait, majd hozzáadjuk az öntetet vagy a mártást.
Tárolás
A legfontosabb vitaminok és ásványi sók fény- és hőérzékenyek. Ezért már vásárláskor, főként a piacon ügyelnünk kell arra, hogy a salátafélék naptól védett helyen legyenek. A háztartásban is sötét, hűvös helyen tároljuk, legalkalmasabb a hűtőszekrény zöldségrekesze vagy fiókja. Természetesen a hűvös, sötét, száraz pince is alkalmas tárolásra.