A saláta elkészítésének néhány fontos mozzanata

A saláta elkészítésének néhány fontos mozzanata
Hogyan készítsünk friss és finom salátákat?

A cikk forrása

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
(Aranyhal Kiadó)
A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a kiskert terméséből vagy akciókon olcsóbban vett zöldségekből, gyümölcsökből a civilizációs betegségek...
Bővebben...

- Csak ép, romlatlan nyersanyagból készítsük, mert tápanyagtartalma ennek a legmagasabb.

- Első teendőnk az alapos mosás, mert a rajta lévő mikroorganizmusok, féregpeték betegségeket okozhatnak. Ezt követi a héj vékony eltávolítása, majd a gyors öblítés.

- Tisztítás után már ne áztassuk, mert értékes vitaminokat, ásványi anyagokat veszítünk.

- A darabolást mindig előzze meg a salátaöntet elkészítése. Az apróra vágott zöldséget, gyümölcsöt forgassuk a páclébe. Így rövidebb ideig érintkezik a levegővel, nem barnul s C-vitamin-tartalma sem károsodik.

- A fűszerezés kellemes, harmonikus legyen, s ne túl erős. Hagyjuk érvényesülni a természetes íz-, zamat- és illatanyagokat. Ecet helyett inkább citromlevet, alma- vagy borecetet, kefirt, joghurtot használjunk. Zamatosabb, vitaminban gazdagabb salátát adnak a friss fűszernövények. Konyhasóból kevesebb is elegendő! Válasszuk a „csökkentett nátriumtartalmú" sót, de ha elhagyjuk, a friss zöldség íze, a salátaöntet gazdag zamata feledteti hiányát.

- Csurgassunk a salátára fejenként 1-2 kávés- vagy mokkáskanálnyi hidegen préselt olajat. Kiemeli ízét, értékes alkotórészekkel gazdagítja (pl. tökmagolaj, szójaolaj, kukoricacsíra-olaj stb.).

- A páclé savtartalma oldja a fémeket, hatásukra pedig gyorsabban bomlik a C-vitamin. Ezért mindig üveg-, porcelán- vagy ép zománcú tálban készítsük, tároljuk, műanyag vagy faeszközzel kevergessük, adagoljuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A saláta elkészítésének néhány fontos mozzanata
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Az atomoktól a sajttortáig Az atomoktól a sajttortáig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Typotex Kiadó (2000)

A szerző kíváncsi és torkos gyerekeket vezet el a főzés és az atomfizika alapjaihoz. A könyvet szívesen...

1000 tanács 1000 tanács
Szerkesztő: Fehér Sándor
Kiadó: Black & White Kiadó (2003)
66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)

A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

A tálalás titkai A tálalás titkai
Szerzők: Hobday, Cara, Denbury, Jo
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Kápráztassa el vacsoravendégeit a kötetben összegyűjtött, jobbnál jobb tálalási ötletekkel! E gazdagon...

Konyhai kifejezések kisszótára Konyhai kifejezések kisszótára
Szerző: Juhani Nagy János
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2004)

Ez a konyhai kisszótár rövid, tömör, közérthető értelmezését adja a magyarul eddig tisztázatlan vagy...

Szakácskönyv Szakácskönyv
Szerző: Horváth Ilona
Kiadó: Kossuth Kiadó (1984)
Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2005)

Négyezer megfőzött és kipróbált receptet, valamint megszámlálhatatlan főzési és háztartásvezetési...

100 hasznos ötlet: konyha 100 hasznos ötlet: konyha
Szerző: Rose, Sue
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A konyha az otthon egyik legfontosabb helyisége. Egy jól tervezett, elegáns konyha kellemes érzésekkel tölt el...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Kapcsolódó cikkek