A saláta egészséges

A saláta egészséges
"A mai ember a holnaputáni életformát akarja összeegyeztetni a tegnapelőtti táplálkozási szokásokkal" , mondotta egy neves német táplálkozáskutató, s megállapítása nem csupán a salátafogyasztásunkra helytálló. A termelőtől a fogyasztóig vezető úton gyakran túl sok tápanyag megy veszendőbe, holott olyannyira fontos volna a salátaféléket egészséges táplálkozásunk részévé tenni.

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

A helyes arány

A helyesen táplálkozó ember ügyel a növényi és az állati eredetű termékek megfelelő arányára, azaz egészséges vegyes táplálékot fogyaszt. A nyerskoszt alapját képező sokféle saláta ebben fontos szerephez juthat, mert táplálkozásfiziológiai jelentősége mellett élvezeti értéke is magas. A saláták mindenkor jól beilleszthetők a napi étrendbe. Például étkezés előtt, amikor is egyenértékűek egy előétellel, és egészséges, ésszerű módon csillapítják a kínzó éhségérzetet; étkezés közben, mert hasznosabb, élvezezetesebb körítés, mint a zsiradékban sült krumpli vagy a hántolt rizs; vagy étkezés helyett, mert aki hetente többször „salátatálat" iktat be egy­egy főétkezés helyett, annak bizonyára nem okoz majd gondot alakjának, testsúlyának megőrzése. A rendszeres salátafogyasztó természetesebben, könnyebben, helyesebben, tehát egészségesebben táplálkozik, következésképpen jó a közérzete.

Vitaminok

A vitaminokat nem ízleli, nem érzi, nem látja az ember, és mégis nagyobb szüksége van rájuk, mint valaha. Erősítik a szervezet ellenálló erejét megszilárdítják az immunrendszer működését, és hatással vannak a testi-lelki teljesítőképességre is. Továbbá természetes védelmet jelentenek a káros környezeti hatások és a táplálékba került mérgező anyagok ellen. A manapság fenyegető nagyszámú civilizációs betegség ellen csupán az részesülhet kielégítő védelemben, aki kellő mennyiségű vitamint tartalmazó táplálékot vesz magához. Mindazonáltal már a termelőtől a fogyasztóig terjedő út is „halálos" lehet a vitaminok számára. Táplálkozási rendszerünknek talán egyetlen más alkotórésze sem annyira érzékeny és bonyolult, mint a vitaminok; nagy a valószínűsége annak, hogy hatástalanul elbomlanak vagy nem épülnek be. A vitaminveszteség elkerülése érdekében tudnunk kell, hogy vannak vízben és zsírban oldódók, továbbá oxigénre, hőre és főzésre érzékeny vitaminok. A szervezet az A-, D-, E- és K­vitamint csak zsírokhoz kötődve képes hasznosítani; e problémára jelent eszményi megoldást a salátaöntetbe kevert olaj. Ahhoz, hogy a szervezet a B- és a C-vitamint felvehesse, nincs szükség zsírok közvetítésére, a víztől azonban óvni kell, ami viszont elengedhetetlen a zöldségfélék tisztításához. Csupán a friss salátával való helyes bánásmód, illetve a vitaminok érzékenységének és hatásmódjának ismerete biztosíthatja, hogy a vitamintáblázat alapértékeinek megfelelő mennyiségben jussanak be a szervezetbe.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok a legkülönfélébb összetételben fordulnak elő a salátában, és nélkülözhetetlenek a szervezet felépítése és működése szempontjából. Kielégítő ásványianyag-pótlás nélkül nincs egészséges élet. Számos közülük létfontosságú funkciót tölt be a szervezetben. Belőlük épülnek fel a csontok és a fogak, és állandó pótlódásukkal megőrzik azok működőképességét, továbbá felelősek a vér és más testnedvek nyomásviszonyaiért. Meghatározott oldási feltételeket hoznak létre, és a vitaminokkal együtt résztvesznek az anyagcsere-folyamatokban. A rendszeresen salátát fogyasztó ily módon a legtöbb ásványi anyaghoz hozzájut, akár a friss saláta, akár a salátaöntet összetevői által.

Ballasztanyagok

A ballasztanyagok az egészséges béltevékenységet előmozdító természetes növényi rostok. A gabonafélékből előállított termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A saláta egészséges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

30 napos méregtelenítő kúra 30 napos méregtelenítő kúra
Szerző: Harrison, Levis
Kiadó: Gold Book Kiadó (2006)

Most lehetőség nyílik rá, hogy mindössze 30 nap alatt megfiatalítsa testét és elméjét egyedülálló és...

Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni 200 ötlet, tipp, recept - Jól enni, jól lenni
Szerző: Dr. Rodriguez, Judith
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Mire figyeljünk és mit vegyünk a bevásárlások alkalmával, mit és hogyan főzzünk, milyen testmozgást...

E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma? E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

160 grammos szénhidrátdiéta 160 grammos szénhidrátdiéta
Kiadó: Sanoma Kiadó (2013)

Attól még, hogy vigyázunk az egészségünkre és törekszünk minél változatosabban étkezni még nem kell...

5:2 Diéta böjtnapokra 5:2 Diéta böjtnapokra
Szerző: Dowden, Angela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Felejtsük el a soha véget nem érő, önsanyargató fogyókúrákat, amelyek nem hoznak végleges megoldást! A 5:2...

Mit adj enni a babának? Mit adj enni a babának?
Szerző: Clarke, Jane
Kiadó: Kulinária Kiadó (2013)

"Boldog vagyok, hogy végre magyarul is megjelenik ez a kiváló könyv. Jane Clarke az egyik kedvenc külföldi...

Babakonyha Babakonyha
Szerzők: Knight, Karin, Ruggerio, Tina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A saját kezűleg készített, finom és tápláló étel az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekünknek...

1400 kcal 1400 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2002)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

Nyersből finomat Nyersből finomat
Szerző: Wignall, Judita
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Gap-szindróma Gap-szindróma
Szerző: Campbell-McBride, Natasha
Kiadó: Reneszánsz kiadó (2013)

Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus, második szakdiplomáját táplálkozástudományból szerezte Angliában....

Születéstől születésnapig Születéstől születésnapig
Szerző: Havas Dóra
Kiadó: Boook Kiadó (2013)

Havas Dóra két kisgyermek anyukájaként különösen fontosnak tartja, hogy gyermekei a lehető legegészségesebb...

A zen diéta forradalma A zen diéta forradalma
Szerzők: Faulks, Martin, Faulks, Philippa
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A kötetben közreadott módszer a zen mesterek bölcsességét a legújabb kutatási eredményekkel ötvözi. Nem...

Kapcsolódó cikkek