A saláta egészséges

A saláta egészséges
"A mai ember a holnaputáni életformát akarja összeegyeztetni a tegnapelőtti táplálkozási szokásokkal" , mondotta egy neves német táplálkozáskutató, s megállapítása nem csupán a salátafogyasztásunkra helytálló. A termelőtől a fogyasztóig vezető úton gyakran túl sok tápanyag megy veszendőbe, holott olyannyira fontos volna a salátaféléket egészséges táplálkozásunk részévé tenni.

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

A helyes arány

A helyesen táplálkozó ember ügyel a növényi és az állati eredetű termékek megfelelő arányára, azaz egészséges vegyes táplálékot fogyaszt. A nyerskoszt alapját képező sokféle saláta ebben fontos szerephez juthat, mert táplálkozásfiziológiai jelentősége mellett élvezeti értéke is magas. A saláták mindenkor jól beilleszthetők a napi étrendbe. Például étkezés előtt, amikor is egyenértékűek egy előétellel, és egészséges, ésszerű módon csillapítják a kínzó éhségérzetet; étkezés közben, mert hasznosabb, élvezezetesebb körítés, mint a zsiradékban sült krumpli vagy a hántolt rizs; vagy étkezés helyett, mert aki hetente többször „salátatálat" iktat be egy­egy főétkezés helyett, annak bizonyára nem okoz majd gondot alakjának, testsúlyának megőrzése. A rendszeres salátafogyasztó természetesebben, könnyebben, helyesebben, tehát egészségesebben táplálkozik, következésképpen jó a közérzete.

Vitaminok

A vitaminokat nem ízleli, nem érzi, nem látja az ember, és mégis nagyobb szüksége van rájuk, mint valaha. Erősítik a szervezet ellenálló erejét megszilárdítják az immunrendszer működését, és hatással vannak a testi-lelki teljesítőképességre is. Továbbá természetes védelmet jelentenek a káros környezeti hatások és a táplálékba került mérgező anyagok ellen. A manapság fenyegető nagyszámú civilizációs betegség ellen csupán az részesülhet kielégítő védelemben, aki kellő mennyiségű vitamint tartalmazó táplálékot vesz magához. Mindazonáltal már a termelőtől a fogyasztóig terjedő út is „halálos" lehet a vitaminok számára. Táplálkozási rendszerünknek talán egyetlen más alkotórésze sem annyira érzékeny és bonyolult, mint a vitaminok; nagy a valószínűsége annak, hogy hatástalanul elbomlanak vagy nem épülnek be. A vitaminveszteség elkerülése érdekében tudnunk kell, hogy vannak vízben és zsírban oldódók, továbbá oxigénre, hőre és főzésre érzékeny vitaminok. A szervezet az A-, D-, E- és K­vitamint csak zsírokhoz kötődve képes hasznosítani; e problémára jelent eszményi megoldást a salátaöntetbe kevert olaj. Ahhoz, hogy a szervezet a B- és a C-vitamint felvehesse, nincs szükség zsírok közvetítésére, a víztől azonban óvni kell, ami viszont elengedhetetlen a zöldségfélék tisztításához. Csupán a friss salátával való helyes bánásmód, illetve a vitaminok érzékenységének és hatásmódjának ismerete biztosíthatja, hogy a vitamintáblázat alapértékeinek megfelelő mennyiségben jussanak be a szervezetbe.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok a legkülönfélébb összetételben fordulnak elő a salátában, és nélkülözhetetlenek a szervezet felépítése és működése szempontjából. Kielégítő ásványianyag-pótlás nélkül nincs egészséges élet. Számos közülük létfontosságú funkciót tölt be a szervezetben. Belőlük épülnek fel a csontok és a fogak, és állandó pótlódásukkal megőrzik azok működőképességét, továbbá felelősek a vér és más testnedvek nyomásviszonyaiért. Meghatározott oldási feltételeket hoznak létre, és a vitaminokkal együtt résztvesznek az anyagcsere-folyamatokban. A rendszeresen salátát fogyasztó ily módon a legtöbb ásványi anyaghoz hozzájut, akár a friss saláta, akár a salátaöntet összetevői által.

Ballasztanyagok

A ballasztanyagok az egészséges béltevékenységet előmozdító természetes növényi rostok. A gabonafélékből előállított termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A saláta egészséges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Egészséges ínyencfalatok Egészséges ínyencfalatok
Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

33 finom étel fogyókúrázóknak 33 finom étel fogyókúrázóknak
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Nyersből finomat Nyersből finomat
Szerző: Wignall, Judita
Kiadó: Synergie Publishing (2014)

A nyersdiéta a méregtelenítés, bőrtisztítás, fogyás és közérzetjavítás rendkívül hatékony...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

A zen diéta forradalma A zen diéta forradalma
Szerzők: Faulks, Martin, Faulks, Philippa
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A kötetben közreadott módszer a zen mesterek bölcsességét a legújabb kutatási eredményekkel ötvözi. Nem...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Paleolit étrend Paleolit étrend
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2011)

Egészséges, egyszerű és finom: ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember...

Babakonyha Babakonyha
Szerzők: Knight, Karin, Ruggerio, Tina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A saját kezűleg készített, finom és tápláló étel az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekünknek...

Gyógyhatású ételek Gyógyhatású ételek
Szerző: Pigozzi, Paolo
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Gabonafélék, karfiol, alma, citrom, szőlő... ezek nem csak kívánatos és egészséges táplálékaink: igazi...

Cukorbetegek étrendje Cukorbetegek étrendje
Szerző: Budd, Martin
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2007)

Sok olyan könyv kapható jelenleg is, amely a diabéteszről szól. Ezek a cukorbetegség minden aspektusát...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

Kapcsolódó cikkek