A saláta egészséges

A saláta egészséges
"A mai ember a holnaputáni életformát akarja összeegyeztetni a tegnapelőtti táplálkozási szokásokkal" , mondotta egy neves német táplálkozáskutató, s megállapítása nem csupán a salátafogyasztásunkra helytálló. A termelőtől a fogyasztóig vezető úton gyakran túl sok tápanyag megy veszendőbe, holott olyannyira fontos volna a salátaféléket egészséges táplálkozásunk részévé tenni.

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

A helyes arány

A helyesen táplálkozó ember ügyel a növényi és az állati eredetű termékek megfelelő arányára, azaz egészséges vegyes táplálékot fogyaszt. A nyerskoszt alapját képező sokféle saláta ebben fontos szerephez juthat, mert táplálkozásfiziológiai jelentősége mellett élvezeti értéke is magas. A saláták mindenkor jól beilleszthetők a napi étrendbe. Például étkezés előtt, amikor is egyenértékűek egy előétellel, és egészséges, ésszerű módon csillapítják a kínzó éhségérzetet; étkezés közben, mert hasznosabb, élvezezetesebb körítés, mint a zsiradékban sült krumpli vagy a hántolt rizs; vagy étkezés helyett, mert aki hetente többször „salátatálat" iktat be egy­egy főétkezés helyett, annak bizonyára nem okoz majd gondot alakjának, testsúlyának megőrzése. A rendszeres salátafogyasztó természetesebben, könnyebben, helyesebben, tehát egészségesebben táplálkozik, következésképpen jó a közérzete.

Vitaminok

A vitaminokat nem ízleli, nem érzi, nem látja az ember, és mégis nagyobb szüksége van rájuk, mint valaha. Erősítik a szervezet ellenálló erejét megszilárdítják az immunrendszer működését, és hatással vannak a testi-lelki teljesítőképességre is. Továbbá természetes védelmet jelentenek a káros környezeti hatások és a táplálékba került mérgező anyagok ellen. A manapság fenyegető nagyszámú civilizációs betegség ellen csupán az részesülhet kielégítő védelemben, aki kellő mennyiségű vitamint tartalmazó táplálékot vesz magához. Mindazonáltal már a termelőtől a fogyasztóig terjedő út is „halálos" lehet a vitaminok számára. Táplálkozási rendszerünknek talán egyetlen más alkotórésze sem annyira érzékeny és bonyolult, mint a vitaminok; nagy a valószínűsége annak, hogy hatástalanul elbomlanak vagy nem épülnek be. A vitaminveszteség elkerülése érdekében tudnunk kell, hogy vannak vízben és zsírban oldódók, továbbá oxigénre, hőre és főzésre érzékeny vitaminok. A szervezet az A-, D-, E- és K­vitamint csak zsírokhoz kötődve képes hasznosítani; e problémára jelent eszményi megoldást a salátaöntetbe kevert olaj. Ahhoz, hogy a szervezet a B- és a C-vitamint felvehesse, nincs szükség zsírok közvetítésére, a víztől azonban óvni kell, ami viszont elengedhetetlen a zöldségfélék tisztításához. Csupán a friss salátával való helyes bánásmód, illetve a vitaminok érzékenységének és hatásmódjának ismerete biztosíthatja, hogy a vitamintáblázat alapértékeinek megfelelő mennyiségben jussanak be a szervezetbe.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok a legkülönfélébb összetételben fordulnak elő a salátában, és nélkülözhetetlenek a szervezet felépítése és működése szempontjából. Kielégítő ásványianyag-pótlás nélkül nincs egészséges élet. Számos közülük létfontosságú funkciót tölt be a szervezetben. Belőlük épülnek fel a csontok és a fogak, és állandó pótlódásukkal megőrzik azok működőképességét, továbbá felelősek a vér és más testnedvek nyomásviszonyaiért. Meghatározott oldási feltételeket hoznak létre, és a vitaminokkal együtt résztvesznek az anyagcsere-folyamatokban. A rendszeresen salátát fogyasztó ily módon a legtöbb ásványi anyaghoz hozzájut, akár a friss saláta, akár a salátaöntet összetevői által.

Ballasztanyagok

A ballasztanyagok az egészséges béltevékenységet előmozdító természetes növényi rostok. A gabonafélékből előállított termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A saláta egészséges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Táplálkozástani fogalomtár Táplálkozástani fogalomtár
Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

5:2 Diéta böjtnapokra 5:2 Diéta böjtnapokra
Szerző: Dowden, Angela
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

Felejtsük el a soha véget nem érő, önsanyargató fogyókúrákat, amelyek nem hoznak végleges megoldást! A 5:2...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Gabonafélék Gabonafélék
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A könyv a gabonafélék sokoldalú, gazdag tápanyagtartalmú világába kalauzolja el az olvasót. Mindent...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

A nélkölözhetetlen vitaminok A nélkölözhetetlen vitaminok
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A vitaminok rendkívül fontosak szervezetünk számára, és éppen ezért nem hiányozhatnak a mindennapi...

Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak Pénztárcabarát paleolit ételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2015)

A paleolit sütés-főzés nem bonyolult, és nem drága ám érthető, ha eleinte az ellenkezőjét tapasztalod....

33 finom étel cukorbetegeknek 33 finom étel cukorbetegeknek
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (1998)

A cukorbetegség diétáját az orvos írja elő. Megállapítja az étrend két legfontosabb tényezőjét, azt,...

Babakonyha Babakonyha
Szerzők: Knight, Karin, Ruggerio, Tina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A saját kezűleg készített, finom és tápláló étel az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekünknek...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
Helyes ételtársítás Helyes ételtársítás
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyű, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul...

4 vércsoport szerinti diéta szív-és érrendszeri betegeknek 4 vércsoport szerinti diéta szív-és érrendszeri betegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Dr. Peter J. D'Adamo elismert természetgyógyász, orvos, kutató, az 1990-es év orvosává választotta az...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

66 saláta 66 saláta
Szerző: Lajos Mari
Kiadó: Aquila Kiadó (2006)

Életem meghatározó saláta-élményeí férfiakhoz fűződnek, de nem híres konyhák híres séfjei ők, hanem...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Kapcsolódó cikkek