A saláta egészséges

A saláta egészséges
"A mai ember a holnaputáni életformát akarja összeegyeztetni a tegnapelőtti táplálkozási szokásokkal" , mondotta egy neves német táplálkozáskutató, s megállapítása nem csupán a salátafogyasztásunkra helytálló. A termelőtől a fogyasztóig vezető úton gyakran túl sok tápanyag megy veszendőbe, holott olyannyira fontos volna a salátaféléket egészséges táplálkozásunk részévé tenni.

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

A helyes arány

A helyesen táplálkozó ember ügyel a növényi és az állati eredetű termékek megfelelő arányára, azaz egészséges vegyes táplálékot fogyaszt. A nyerskoszt alapját képező sokféle saláta ebben fontos szerephez juthat, mert táplálkozásfiziológiai jelentősége mellett élvezeti értéke is magas. A saláták mindenkor jól beilleszthetők a napi étrendbe. Például étkezés előtt, amikor is egyenértékűek egy előétellel, és egészséges, ésszerű módon csillapítják a kínzó éhségérzetet; étkezés közben, mert hasznosabb, élvezezetesebb körítés, mint a zsiradékban sült krumpli vagy a hántolt rizs; vagy étkezés helyett, mert aki hetente többször „salátatálat" iktat be egy­egy főétkezés helyett, annak bizonyára nem okoz majd gondot alakjának, testsúlyának megőrzése. A rendszeres salátafogyasztó természetesebben, könnyebben, helyesebben, tehát egészségesebben táplálkozik, következésképpen jó a közérzete.

Vitaminok

A vitaminokat nem ízleli, nem érzi, nem látja az ember, és mégis nagyobb szüksége van rájuk, mint valaha. Erősítik a szervezet ellenálló erejét megszilárdítják az immunrendszer működését, és hatással vannak a testi-lelki teljesítőképességre is. Továbbá természetes védelmet jelentenek a káros környezeti hatások és a táplálékba került mérgező anyagok ellen. A manapság fenyegető nagyszámú civilizációs betegség ellen csupán az részesülhet kielégítő védelemben, aki kellő mennyiségű vitamint tartalmazó táplálékot vesz magához. Mindazonáltal már a termelőtől a fogyasztóig terjedő út is „halálos" lehet a vitaminok számára. Táplálkozási rendszerünknek talán egyetlen más alkotórésze sem annyira érzékeny és bonyolult, mint a vitaminok; nagy a valószínűsége annak, hogy hatástalanul elbomlanak vagy nem épülnek be. A vitaminveszteség elkerülése érdekében tudnunk kell, hogy vannak vízben és zsírban oldódók, továbbá oxigénre, hőre és főzésre érzékeny vitaminok. A szervezet az A-, D-, E- és K­vitamint csak zsírokhoz kötődve képes hasznosítani; e problémára jelent eszményi megoldást a salátaöntetbe kevert olaj. Ahhoz, hogy a szervezet a B- és a C-vitamint felvehesse, nincs szükség zsírok közvetítésére, a víztől azonban óvni kell, ami viszont elengedhetetlen a zöldségfélék tisztításához. Csupán a friss salátával való helyes bánásmód, illetve a vitaminok érzékenységének és hatásmódjának ismerete biztosíthatja, hogy a vitamintáblázat alapértékeinek megfelelő mennyiségben jussanak be a szervezetbe.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok a legkülönfélébb összetételben fordulnak elő a salátában, és nélkülözhetetlenek a szervezet felépítése és működése szempontjából. Kielégítő ásványianyag-pótlás nélkül nincs egészséges élet. Számos közülük létfontosságú funkciót tölt be a szervezetben. Belőlük épülnek fel a csontok és a fogak, és állandó pótlódásukkal megőrzik azok működőképességét, továbbá felelősek a vér és más testnedvek nyomásviszonyaiért. Meghatározott oldási feltételeket hoznak létre, és a vitaminokkal együtt résztvesznek az anyagcsere-folyamatokban. A rendszeresen salátát fogyasztó ily módon a legtöbb ásványi anyaghoz hozzájut, akár a friss saláta, akár a salátaöntet összetevői által.

Ballasztanyagok

A ballasztanyagok az egészséges béltevékenységet előmozdító természetes növényi rostok. A gabonafélékből előállított termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A saláta egészséges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Paleolit étrend Paleolit étrend
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2011)

Egészséges, egyszerű és finom: ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember...

Táplálkozással a rák ellen Táplálkozással a rák ellen
Szerzők: Béliveau, Richard, Gingras, Denis
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöt és zöldségfélét, mértékkel keserű csokoládét, továbbá zöld...

A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társai
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A méhtermékek a természet csodái. Különleges táplálékok, kiemelkedő szerepet játszanak az egészség...

Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma? E-mentes övezet - Avagy mit reggeliztél ma?
Szerzők: Sebestyén Balázs, Tóth Gábor
Kiadó: Pilis-Vet Bt. (2016)

Világunkban a helyes táplálkozáshoz mindenkinek értenie kell egy kicsit. Az élelmiszeripar kettős játékot...

4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek
Szerzők: Whitney, Catherine, D'Adamo, Peter J.
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Ebben a könyvben Dr. Peter J. D’Adamo a legrettegettebb betegségre, a rákra mér csapást az újfajta...

Paleolit konyha hedonistáknak Paleolit konyha hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2013)

A paleolit étrendről a többségnek a diéta és a lemondás jut az eszébe. Nekem a fittség, az életerő és a...

1200 kcal 1200 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)

A Diabetes újság 1999-ben ünnepelte 10 éves születésnapját. A veszprémi székhelyű Cukorbetegekért...

30 napos zsírégető étrend 30 napos zsírégető étrend
Szerző: Holford, Patrick
Kiadó: Glória Kiadó (2003)

Napjainkban az egészséges életmódra való tudatos törekvés és a betegségek megismerése a világ jelentős...

1600 kcal 1600 kcal
Szerző: Nagy Margit
Kiadó: Servier Hungária Kft. (2000)
Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Kapcsolódó cikkek