A saláta egészséges

A saláta egészséges
"A mai ember a holnaputáni életformát akarja összeegyeztetni a tegnapelőtti táplálkozási szokásokkal" , mondotta egy neves német táplálkozáskutató, s megállapítása nem csupán a salátafogyasztásunkra helytálló. A termelőtől a fogyasztóig vezető úton gyakran túl sok tápanyag megy veszendőbe, holott olyannyira fontos volna a salátaféléket egészséges táplálkozásunk részévé tenni.

A cikk forrása

Saláták Saláták
(Kossuth Kiadó)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a táplálkozás fontos elemeként említi és dicséri a saláta egészségjavító hatását. Ez a színes fotókkal...
Bővebben...

A helyes arány

A helyesen táplálkozó ember ügyel a növényi és az állati eredetű termékek megfelelő arányára, azaz egészséges vegyes táplálékot fogyaszt. A nyerskoszt alapját képező sokféle saláta ebben fontos szerephez juthat, mert táplálkozásfiziológiai jelentősége mellett élvezeti értéke is magas. A saláták mindenkor jól beilleszthetők a napi étrendbe. Például étkezés előtt, amikor is egyenértékűek egy előétellel, és egészséges, ésszerű módon csillapítják a kínzó éhségérzetet; étkezés közben, mert hasznosabb, élvezezetesebb körítés, mint a zsiradékban sült krumpli vagy a hántolt rizs; vagy étkezés helyett, mert aki hetente többször „salátatálat" iktat be egy­egy főétkezés helyett, annak bizonyára nem okoz majd gondot alakjának, testsúlyának megőrzése. A rendszeres salátafogyasztó természetesebben, könnyebben, helyesebben, tehát egészségesebben táplálkozik, következésképpen jó a közérzete.

Vitaminok

A vitaminokat nem ízleli, nem érzi, nem látja az ember, és mégis nagyobb szüksége van rájuk, mint valaha. Erősítik a szervezet ellenálló erejét megszilárdítják az immunrendszer működését, és hatással vannak a testi-lelki teljesítőképességre is. Továbbá természetes védelmet jelentenek a káros környezeti hatások és a táplálékba került mérgező anyagok ellen. A manapság fenyegető nagyszámú civilizációs betegség ellen csupán az részesülhet kielégítő védelemben, aki kellő mennyiségű vitamint tartalmazó táplálékot vesz magához. Mindazonáltal már a termelőtől a fogyasztóig terjedő út is „halálos" lehet a vitaminok számára. Táplálkozási rendszerünknek talán egyetlen más alkotórésze sem annyira érzékeny és bonyolult, mint a vitaminok; nagy a valószínűsége annak, hogy hatástalanul elbomlanak vagy nem épülnek be. A vitaminveszteség elkerülése érdekében tudnunk kell, hogy vannak vízben és zsírban oldódók, továbbá oxigénre, hőre és főzésre érzékeny vitaminok. A szervezet az A-, D-, E- és K­vitamint csak zsírokhoz kötődve képes hasznosítani; e problémára jelent eszményi megoldást a salátaöntetbe kevert olaj. Ahhoz, hogy a szervezet a B- és a C-vitamint felvehesse, nincs szükség zsírok közvetítésére, a víztől azonban óvni kell, ami viszont elengedhetetlen a zöldségfélék tisztításához. Csupán a friss salátával való helyes bánásmód, illetve a vitaminok érzékenységének és hatásmódjának ismerete biztosíthatja, hogy a vitamintáblázat alapértékeinek megfelelő mennyiségben jussanak be a szervezetbe.

Ásványi anyagok

Ásványi anyagok a legkülönfélébb összetételben fordulnak elő a salátában, és nélkülözhetetlenek a szervezet felépítése és működése szempontjából. Kielégítő ásványianyag-pótlás nélkül nincs egészséges élet. Számos közülük létfontosságú funkciót tölt be a szervezetben. Belőlük épülnek fel a csontok és a fogak, és állandó pótlódásukkal megőrzik azok működőképességét, továbbá felelősek a vér és más testnedvek nyomásviszonyaiért. Meghatározott oldási feltételeket hoznak létre, és a vitaminokkal együtt résztvesznek az anyagcsere-folyamatokban. A rendszeresen salátát fogyasztó ily módon a legtöbb ásványi anyaghoz hozzájut, akár a friss saláta, akár a salátaöntet összetevői által.

Ballasztanyagok

A ballasztanyagok az egészséges béltevékenységet előmozdító természetes növényi rostok. A gabonafélékből előállított termékek mellett a saláta a legfontosabb ballasztanyag-szállító.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A saláta egészséges
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
hírlevél

Kapcsolódó könyvek

Allergia Allergia
Szerző: Dr. Muraközy Györgyi
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Az allergia voltaképpen az immunrendszer "tévedése". Bizonyos ártalmatlan anyagokra, mint amilyen a virágpor,...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Táplálkozástani fogalomtár Táplálkozástani fogalomtár
Szerzők: Kádas Lajos, Zajkás Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

A kislexikonnak is beillő kötet szakszerű fogalommagyarázatokat tartalmaz a táplálkozástudomány...

Helyes ételtársítás Helyes ételtársítás
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyű, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul...

Paleolit étrend Paleolit étrend
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2011)

Egészséges, egyszerű és finom: ez a három legfontosabb jellemzője a paleolit étrendnek, amely az ember...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Makrobiotika Makrobiotika
Szerző: Sebestyén Szilvia
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A makrobiotika az ősi keleti filozófia bölcsességein alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely a...

Születéstől születésnapig Születéstől születésnapig
Szerző: Havas Dóra
Kiadó: Boook Kiadó (2013)

Havas Dóra két kisgyermek anyukájaként különösen fontosnak tartja, hogy gyermekei a lehető legegészségesebb...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

Szépségkúra Szépségkúra
Kiadó: Kossuth Kiadó (1991)

Szépség és egészség összetartozó fogalmak. És ugyan ki ne szeretne szép és egészséges lenni?...

Egészséges ínyencfalatok Egészséges ínyencfalatok
Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

100 fiatalító étel 100 fiatalító étel
Szerző: Merson, Sarah
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Az, hogy megöregszünk, az élet velejárója - de ez még nem jelenti azt, hogy öregnek és fáradtnak kell...

Egészséges ételek Egészséges ételek
Szerkesztő: Beke Csilla
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Szeretne úgy fogyókúrázni vagy megőrizni a karcsúságát, hogy nem kell érte koplalnia, megtagadnia magától...

Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról Egy vesebeteg tapasztalatai, vallomása életéről és táplálkozásáról
Szerző: Szigeti Andor
Kiadó: Vince Kiadó (2009)

A könyv szerzője 1950-től 1981-ig, nyugdíjba vonulásáig folyamatosan a vendéglátás különböző területein...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Kapcsolódó cikkek