A recináról

A recináról
A görögök és kezdetben a rómaiak is a bort, mint szinte minden más élelmiszert, anyagedényekben tárolták. Ezek anyag azonban porózus volt, ezért a folyadékoknak szánt amforákat szurokkal vagy az aleppói fenyő gyantájával kenték be. Feltehetően ezzel a kerülővel jutottak az első gyantamaradványok a borba - és az első gyantás borok a pohárba...

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

A rómaiak idejében

Ez a véletlen, ha az volt egyáltalán, nemcsak hosszabb eltarthatóságot biztosított a boroknak, hanem azt az összetéveszthetetlen ízt is, amely rajongóik számának növekedésével egyre nagyobb jelentőségre tett szert. Így például idősebb Plinius Természetrajzában (Historia Naturalis) a forrásban lévő musthoz hegyvidéki fenyők gyantáját ajánlja hozzákeverni, amelynek az íze szerinte kellemesebb. Amikor a rómaiak a bortermesztésben áttértek a könnyebb, jobban szállítható fahordókra, amelyeket már nem kellett szigetelni, a bor gyantázása - legalábbis a Római Birodalom nyugati részén - kiment a divatból. A bizánci befolyás alatt álló területeken ezzel szemben változatlanul megmaradt a gyantás bor népszerűsége. A nyugati útleírások eleinte nyílt értetlenségről tanúskodnak. Edward Dodwell ír ókorkutató és rajzoló, aki 1801 és 1806 között beutazta Görögországot, a szalonai püspök házában kapott szegényes étkezésről tett becsmérlő megjegyzéseit azzal a megállapítással koronázta, hogy „a bor olyan kimondhatatlanul gyantás volt, hogy szinte lemarta a bőrt a szánkról".

Legújabbkori fejlemények

A recinát 1960-ig kizárólag Görögországban fogyasztották. Csak a modern turizmus terjedésével, mivel az utazók a nyaralás alatt megismert italt otthon is élvezni akarták, kezdték exportálni a recinát, és szinte egy csapásra elvitatta az [uzo|alapanyag:1459] egyetlen görög nemzeti italként élvezett rangját. Végül a bort az Európai Unió a ,,hagyományos elnevezés" kategóriába sorolta be, ennek következtében a recinát kereskedelmi célokra csak Görögországban szabad előállítani.

Előállítása, jellegzetességei

A legjobb recinát, amelyet ma ciprusfa hordókban tárolnak, túlnyomórészt attikai savatiano, ritkábban rhoditis és esetleg assyrtiko szőlőből préselik. A recina előállítása nagyon egyszerű: az egyébként hagyományos módon termesztett szőlő mustjához aleppói fenyő gyantájának (görögül recini) darabjait adják, legfeljebb hektoliterenként 1 kilogrammot, és az erjedési folyamat alatt az első fejtésig a borban hagyják. Így olyan italt nyernek, amely illik a sok olívaolajjal készült vagy fokhagymás ételekhez és a kis sült szardíniákhoz, a borbarátokat azonban továbbra is megosztja.
A recinatermelők között a Kourtakis a piacvezető, sárga címkés palackjai - joggal vagy anélkülbor megtestesítőivé váltak. Az utóbbi években igyekeztek még tovább javítani a recina hírét külföldön. A borokat reduktív eljárással készítik, kevesebb alkoholt tartalmaznak.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recináról
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Kapcsolódó cikkek