A rántásról

A rántásról
A rántást két csapott evőkanál zsírból vagy ennek megfelelő mennyiségű olajból készítsük. A zsírt vagy olajat kis lábosban (félliteres, literes) megforrósítjuk, és két közepesen púpozott evőkanál lisztet szórunk rá. Utána teljesen simára, csomó nélkülire keverjük.

A cikk forrása

Könnyű, gyors vacsorák Könnyű, gyors vacsorák
(Minerva Kiadó)
Ez a köny azt a célt szolgálja, hogy a munkamódszerekben adjon segítséget a dolgozó háziasszonyoknak. Nem lehet mindig "gyors" ételeket főzni, de lehet a lassan készülő ételeket is ésszerűen, a modern technológia...
Bővebben...

Ha világos rántásra van szükségünk, akkor szép sárgára pirítjuk (rövidebb ideig hagyjuk a tűzön), ha sötétre, akkor hagyjuk kissé megbarnulni a lisztet. Amikor a rántás megkapta a megfelelő színt, akkor eresszük fel jegy - már előre odakészített - pohár hideg vízzel. Vigyázzunk, ne akkor szaladgáljunk a vízért, mert rántásunk azalatt odaég. Amikor a hideg vízzel föleresztettük, folytatjuk a keverést, hogy a rántás sima legyen. Ezután a kész rántást a levesbe vagy a főzelékbe keverjük. Ennek az a módja, hogy az étel alatt a lángot eloltjuk. vagy a lábost a tűzről lehúzzuk. Nyílt lángon, a forró ételben a rántás összeszalad. Kanalanként adagolva adjuk csak hozzá, és minden kanálnyit keverjünk el benne.Így sohasem lesz a rántással baj.

Ha paprikásan készítjük a levest vagy a főzeléket, akkor csak az utolsó pillanatban, is kész rántásba hintsük a paprikát. Különben a paprika megrozsdásodik. Alighogy beleraktuk, oltsuk le a lángot, és már öntsük is rá a vizet.

Ha a levest úgy készítjük, hogy nem csinálunk hozzá külön. rántást, csak meghintjük (stauboljuk), pl. a ragu-, zöldség-, zöldborsólevest, akkor előbb a leves alapanyagát, az aprólékot, a zöldborsót stb. kell megpirítanunk, és utána kell két kanál liszttel meghintenünk. Így a hússal, borsóval együtt kevergetjük a rántást, majd annyi hideg vízzel eresztjük föl, amennyi levest akarunk készíteni. Négytagú családnak körülbelül két liter levest készítsünk. Ebből adhatunk még repetát is. Hogy a leves a tartozékokkal együtt két liter legyen, ahhoz körülbelül másfél liter víz szükséges.

Nyáron készíthetünk gyümölcsleveseket tejföllel vagy tojással habarva. A tejfölös habarást úgy csináljuk, hogy két evőkanál tejföllel összekeverünk két evőkanál lisztet. Ha kevés benne a folyadék, könnyebben keverhetjük csomótlanra. A többi, összesen 2 dl tejfölt fokozatosan, folytonos keverés mellett adjuk hozzá.
A tojásos habarást 2 tojássárgájából és annyi lisztből készítjük, hogy csaknem folyékony, sima masszát kapjunk. A tojásos habarásnál vigyázzunk arra, hogy amikor a levesbe keverjük, a tojás össze ne fusson.

Ha nem akarunk utólag babrálni a rántással, bizonyos leveseknél, így a paradicsomlevesnél, burgonyalevesnél, karfiollevesnél, köménymaglevesnél, savanyútojás-levesnél megtehetjük, hogy előbb a rántást készítjük el a leveses fazékban, és utána adjuk hozzá a leves alapanyagát. Ha a levest így csináljuk, föleresztés után fakanállal jól keverjük föl a fazék aljára ülepedett rántást, mert ha egyben marad az edény alján, könnyen odasülhet.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A rántásról
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+