A portói - Portugália gyöngyszeme

A portói - Portugália gyöngyszeme
Portugália északi részén, a Duoro folyó torkolatánál fekszik a festői kikötőváros, Porto, amelynek neve egészen egyedülálló módon függ össze egy bor nevével. Ez a bor a portói, a világ egyik legkedveletebb [digestivuma/szótár:1043]. A bort kizárólag Portugáliában honos szőlőfajtákból készítik, ilyen például a vörös Tinta Barroca, a Cao és a Roriz. Speciális eljárással lesz a szőlőből a híres sötétvörös, borostyánszínű vagy éppenséggel fehérbor, amelynek alkoholtartalma 17-20%.

A cikk forrása

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
(M-Érték Kiadó )
Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta élvezetnek semmi köze nincs az önmagáért való ivászathoz. Nem arra szolgál, hogy szomjunkat enyhítsük,...
Bővebben...

Egy bor, amely tökéletes digestivum

A klasszikus vörös portói az étkezés után fogyasztható borok non plus ultrájának számít, különösképpen az egykori brit birodalom területén. A nehéz, édes, eltéveszthetetlen bukéjú bor igen jól illik például különféle sajtokhoz.
Ám a Portugália gyöngyszemének számító vörösbort helyenként - például Franciaországban - aperitifként is nagyra értékelik, borostyánszínű változatát behűtve vagy jégkockával szervírozzák. Megint már országokban - így például a bor szűlőhazájában, Portugáliában is - a kevésbé ismert fehér változatot fogyasztják étkezés előtt, többnyire tonikkal és egy szelet citrommal.

A portói és a britek

A portói története szorosan összefügg Angliával, amint azt a márkás borok címkéje és természetesen a nagy borászatok - az Offley, Graham és Croft - neve is tanúsítja. A 18. század elején az angolok hadban álltak Franciaországgal, így a szigetország ínyenceinek nélkülözniük kellett a francia borokat. Így aztán kapóra jött, hogy az angolokkal szövetséges Portugália pótolja a hiányt. A bor minősége azonban nem elégítette ki teljes mértékben a várakozásokat, ezért azzal kisérleteztek, hogy alkoholt adjanak hozzá, azaz felszeszezzék.
Nem ismeretes azonban, hogy ki volt az, aki a portói speciális előállítási eljárását kidolgozta.

A bor gazdagítása borból nyert alkohollal

A pincészetek szokásaitól függően a szőlőt vagy hagyományosan lábbal tapossák, vagy modern technológiát alkalmaznak a szőlőfeldolgozás során. A mustot addig erjesztik, míg el nem éri a 6-8 %-os alakoholtartalmat. akkor hordóba töltik, amelybe előzőleg negyedrész, borból nyert alkoholt öntöttek. Ez az eljárás megszakítja az erjedési folyamatot, s így a cukortartalom megmarad.
A további munkálatok részben a szőlőfajtától függenek, részben attól, hogy milyenfajta portóit kívánnak belőle előállítani. A portóit általában három évig érlelik a hordóban. A bor minőségét akkor ellenőrzik, amikor még fiatal, és a kkor döntik el, hogy palackozzák-e, és azonnal forgaloma hozzák, vagy hagyják még a hordóban érni, illetve palackozzák, és a palackban érlelik tovább.
Ennélfogva a portói előállításában megkülönböztetjük a Ruby és a Vintage Style módszert, amelyek esetében az érlelési folyamata palackban fejeződik be, illetve a Tawny Style módszert, amikor a bor még hosszú ideig a hordóban érik. A Tawny portói hosszabb ideig oxidálódik, így sötétvörös színe idővel meleg borostyános árnyalatuvá válik. A Vintage Style portói hosszú ideig megőrzi sötétvörös színét, és csak több évtized alatt fakul meleg téglavörösre.
Ezzel az eljárással igen sokféle portóit készítenek, bár úgy tűnhet, hogy szűkös a választék, mivel a szupermarketekben és szaküzletekben általában csak az olcsóbb márkákat tartják. Az ínyencek számára azonban számos kiváló minőségű portói kínálja magát, akár palackonként tbb száz dolláros áron.

Mérsékelt árú portói borok

RUBY PORT . ez a fiatal portói, amely általában épp csak eléri a hároméves minimális érlelési időtartamot, sötétvörös és gyümölcsösen tüzes.

TAWNYPORT - ez a portói addig érik a hordóban, míg borostyánszínűvé nem válik. Általában kevésbé favorizált vidékek gyengébb minőségű szőlőjéből készül. Gyakran elegyítik fehérborral, hogy gazdagítsák borostyánszínét.

WHITE PORT - - a fehér portói speciális helyet foglal el a portói borok között, és nem csak azért, mert szőlőből készül. Behűtve, valamint jégkockával is szokás kínálni. A piacon szokás "dry" vagy "extra dry" jelzővel illetni, ezt azonban nem szabad szó szerint érteni. A fehér portói is éde bizonyos mértékben.

Kiváló minőségű portói borok

VINTAGEPORT - ez a kategória jelenti a legmagasabb minőségi fokozatot. Az igen jó évjáratú termés legjobb borát három évig hordóban tárolják, mielőtt az érlelést további minimum nyolc évig palackban folytatnák. A fokozatosan borostyánszínűvé érlelődő bor 20-30 év között éri el ideális minőségét.

SINGLEQUINTAVINTAGEPORT - myg a Vintage Port kategóriájú bor különböző vidékek vagy szőlőskertek borainak elegye, ez a kitűnő ital egyetlen birtok szőlőjéből készül.

LATEBOTTLEDVINTAGEPORT - ennek a minősége némileg elmarad a Vintage Port kategóriától. Ízét onnan nyeri, hogy legalább négy évig érik hordóban (innen a neve: késői palackozású), mielőtt palackozva tovább érlelnék.

COLLHEITAPORT - azonos évjáratból származó, jó minőségű bor, amelyet viszonylag hosszú ideig érlelnek hordóban, a aplackozás után viszont azonnal forgalomba kerül.

TAWNYPORT - legalább 5-10, gyakran azonban 20, sőt akár 40 éves portói, amelyet igen gondosan elegyítenek a legjobb évjáratok boraiból. A címkén feltüntetett évszám azt az évet jelzi, amelyből a készítéséhez felhasznált bor származik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A portói - Portugália gyöngyszeme
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
cikkek

Kapcsolódó könyvek

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Koktélok és báritalok Koktélok és báritalok
Szerző: Lázár Márta
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1974)

Mit ad ez a könyv a vendéglátóipari dolgozóknak? Először rögzíti szakirodalmunkban az italkészítéshez,...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Házi pálinkafőzés Házi pálinkafőzés
Szerzők: Békési Zoltán, Csarnai Erzsébet
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet. Az is előírás, hogy...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Likőrök Likőrök
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Egyáltalán nem nehéz saját kezűleg elkészíteni olyan klasszikus likőrt, mint a tojáslikőr, vagy a ma oly...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

Vörösborkalauz Vörösborkalauz
Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek