A portói - Portugália gyöngyszeme

A portói - Portugália gyöngyszeme
Portugália északi részén, a Duoro folyó torkolatánál fekszik a festői kikötőváros, Porto, amelynek neve egészen egyedülálló módon függ össze egy bor nevével. Ez a bor a portói, a világ egyik legkedveletebb [digestivuma/szótár:1043]. A bort kizárólag Portugáliában honos szőlőfajtákból készítik, ilyen például a vörös Tinta Barroca, a Cao és a Roriz. Speciális eljárással lesz a szőlőből a híres sötétvörös, borostyánszínű vagy éppenséggel fehérbor, amelynek alkoholtartalma 17-20%.

A cikk forrása

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
(M-Érték Kiadó )
Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta élvezetnek semmi köze nincs az önmagáért való ivászathoz. Nem arra szolgál, hogy szomjunkat enyhítsük,...
Bővebben...

Egy bor, amely tökéletes digestivum

A klasszikus vörös portói az étkezés után fogyasztható borok non plus ultrájának számít, különösképpen az egykori brit birodalom területén. A nehéz, édes, eltéveszthetetlen bukéjú bor igen jól illik például különféle sajtokhoz.
Ám a Portugália gyöngyszemének számító vörösbort helyenként - például Franciaországban - aperitifként is nagyra értékelik, borostyánszínű változatát behűtve vagy jégkockával szervírozzák. Megint már országokban - így például a bor szűlőhazájában, Portugáliában is - a kevésbé ismert fehér változatot fogyasztják étkezés előtt, többnyire tonikkal és egy szelet citrommal.

A portói és a britek

A portói története szorosan összefügg Angliával, amint azt a márkás borok címkéje és természetesen a nagy borászatok - az Offley, Graham és Croft - neve is tanúsítja. A 18. század elején az angolok hadban álltak Franciaországgal, így a szigetország ínyenceinek nélkülözniük kellett a francia borokat. Így aztán kapóra jött, hogy az angolokkal szövetséges Portugália pótolja a hiányt. A bor minősége azonban nem elégítette ki teljes mértékben a várakozásokat, ezért azzal kisérleteztek, hogy alkoholt adjanak hozzá, azaz felszeszezzék.
Nem ismeretes azonban, hogy ki volt az, aki a portói speciális előállítási eljárását kidolgozta.

A bor gazdagítása borból nyert alkohollal

A pincészetek szokásaitól függően a szőlőt vagy hagyományosan lábbal tapossák, vagy modern technológiát alkalmaznak a szőlőfeldolgozás során. A mustot addig erjesztik, míg el nem éri a 6-8 %-os alakoholtartalmat. akkor hordóba töltik, amelybe előzőleg negyedrész, borból nyert alkoholt öntöttek. Ez az eljárás megszakítja az erjedési folyamatot, s így a cukortartalom megmarad.
A további munkálatok részben a szőlőfajtától függenek, részben attól, hogy milyenfajta portóit kívánnak belőle előállítani. A portóit általában három évig érlelik a hordóban. A bor minőségét akkor ellenőrzik, amikor még fiatal, és a kkor döntik el, hogy palackozzák-e, és azonnal forgaloma hozzák, vagy hagyják még a hordóban érni, illetve palackozzák, és a palackban érlelik tovább.
Ennélfogva a portói előállításában megkülönböztetjük a Ruby és a Vintage Style módszert, amelyek esetében az érlelési folyamata palackban fejeződik be, illetve a Tawny Style módszert, amikor a bor még hosszú ideig a hordóban érik. A Tawny portói hosszabb ideig oxidálódik, így sötétvörös színe idővel meleg borostyános árnyalatuvá válik. A Vintage Style portói hosszú ideig megőrzi sötétvörös színét, és csak több évtized alatt fakul meleg téglavörösre.
Ezzel az eljárással igen sokféle portóit készítenek, bár úgy tűnhet, hogy szűkös a választék, mivel a szupermarketekben és szaküzletekben általában csak az olcsóbb márkákat tartják. Az ínyencek számára azonban számos kiváló minőségű portói kínálja magát, akár palackonként tbb száz dolláros áron.

Mérsékelt árú portói borok

RUBY PORT . ez a fiatal portói, amely általában épp csak eléri a hároméves minimális érlelési időtartamot, sötétvörös és gyümölcsösen tüzes.

TAWNYPORT - ez a portói addig érik a hordóban, míg borostyánszínűvé nem válik. Általában kevésbé favorizált vidékek gyengébb minőségű szőlőjéből készül. Gyakran elegyítik fehérborral, hogy gazdagítsák borostyánszínét.

WHITE PORT - - a fehér portói speciális helyet foglal el a portói borok között, és nem csak azért, mert szőlőből készül. Behűtve, valamint jégkockával is szokás kínálni. A piacon szokás "dry" vagy "extra dry" jelzővel illetni, ezt azonban nem szabad szó szerint érteni. A fehér portói is éde bizonyos mértékben.

Kiváló minőségű portói borok

VINTAGEPORT - ez a kategória jelenti a legmagasabb minőségi fokozatot. Az igen jó évjáratú termés legjobb borát három évig hordóban tárolják, mielőtt az érlelést további minimum nyolc évig palackban folytatnák. A fokozatosan borostyánszínűvé érlelődő bor 20-30 év között éri el ideális minőségét.

SINGLEQUINTAVINTAGEPORT - myg a Vintage Port kategóriájú bor különböző vidékek vagy szőlőskertek borainak elegye, ez a kitűnő ital egyetlen birtok szőlőjéből készül.

LATEBOTTLEDVINTAGEPORT - ennek a minősége némileg elmarad a Vintage Port kategóriától. Ízét onnan nyeri, hogy legalább négy évig érik hordóban (innen a neve: késői palackozású), mielőtt palackozva tovább érlelnék.

COLLHEITAPORT - azonos évjáratból származó, jó minőségű bor, amelyet viszonylag hosszú ideig érlelnek hordóban, a aplackozás után viszont azonnal forgalomba kerül.

TAWNYPORT - legalább 5-10, gyakran azonban 20, sőt akár 40 éves portói, amelyet igen gondosan elegyítenek a legjobb évjáratok boraiból. A címkén feltüntetett évszám azt az évet jelzi, amelyből a készítéséhez felhasznált bor származik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A portói - Portugália gyöngyszeme
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
bevásárlólista

Kapcsolódó könyvek

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Szekszárdi borok Szekszárdi borok
Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

A bor titkai A bor titkai
Szerző: Kime, Giles
Kiadó: Scolar Kiadó (2015)

Az elmúlt húsz év során a bor agresszív reklámkampányokkal,és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Kiskarácsony, nagykarácsony Kiskarácsony, nagykarácsony
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Vitathatatlan, hogy a magyar ember táplálkozása, s a hozzá fűződő szokásvilág a két karácsony...

Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák
Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)

Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Borok világa Borok világa
Szerzők: Kriesi, Rolf, Osterwalder, Peter
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

Ez a könyv csevegni, és egyúttal csábítani szeretne. Csevegni szeretne a bor mélységeiről, a bor...

Likőrök Likőrök
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Egyáltalán nem nehéz saját kezűleg elkészíteni olyan klasszikus likőrt, mint a tojáslikőr, vagy a ma oly...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek