A Plakában

A Plakában
Az athéni tartózkodás során legalább két dologra sort kell keríteni: az Akropolisz megtekintésére és egy sétára a Plakában. A szórakozási igénytől függően ez utóbbit megtehetjük napközben vagy este és éjszaka.

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

Az Akropolisz dombja körül félkörben terasszerűen elterülő athéni óvárost - amely alapjában véve az ókori nagyság és a mai újgörög főváros közötti viszonylagos jelentéktelenség évszázadaiban az egyetlen létező Athén volt - szerencsére még idejében sikerült megmenteni az újkori bontási és újjáépítési rohamtól. Kár lett volna a különböző építészeti stílusokkal való - évszázadokon át tartó - együttélés mintapéldájáért.

Ha nappal bolyongunk az utcákon, léptennyomon a történelmi építmények újrahasznosításának immár szintén történelmi nyomaira bukkanunk - hacsak nem ragadunk le az egész nézősereget vonzó utcai színházak valamelyikénél, mert a Plaka az utóbbi időben Athén szórakoztató központja, fiatalok és idősek, idegenek és bennszülöttek találkozóhelye lett.

A Plakában estefelé a legtöbben kulináris élvezetekre vágynak, és még azok is, akiknek eleinte meg sem fordult a fejükben, néhány lépés után nem tudnak ellenállni a roston sütött húsok és halak csábító illatának, amely belengi az utcákat és kis zugokat. Az időjárásnak köszönhetően az év legnagyobb részében a szabadban is lehet enni, és a tányér fölül figyelni az utcák nyüzsgését. Étkezés után aztán ismét besorolhatunk az emberek áradatába, és besodródhatunk vele egy koktélbárba, a következő kávézóba vagy amerre csak akarunk.

A Plaka vendéglátósai számára kétségtelenül érvényes a mondás, mely szerint ki korán kel, aranyat lel, így aki hajnali négykor még talpon van, könnyen gondolhatja, hogy a Plaka sohasem alszik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A Plakában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Kelet-európai szakácskönyv Kelet-európai szakácskönyv
Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1983)

Az egyes népek táplálkozási szokásai mindig összefüggtek életkörülményeikkel, országuk földrajzi és...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Jamie belevág... Jamie belevág...
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2011)

Az évek során egyvalamit biztosan megtanultam: hallgatnom kell a megérzéseimre. Hirtelen ötlettől vezérelve...

Görög konyha Görög konyha
Szerzők: Kieslich, Sabine, Kaipi, Aphrodite
Kiadó: Alexandra Kiadó (0)

Varázsolja könyvünk segítségével asztalára a nyár hangulatát! Több mint 50 eredeti recept, változatos...

Görög ízek Görög ízek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány,...

Mediterrán konyha Mediterrán konyha
Szerkesztő: Nagy Mézes Rita
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Könyvünk eredeti mediterrán ételek leírását kínálja, melyek segítségével ön is családja asztalára...

Görög konyha Görög konyha
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek