A pizzatészta készítése

A pizzatészta készítése
Laza kelt tésztát nem olyan nehéz készíteni, mint ahogy azt egyesek gondolják. A legfontosabb szabály, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, mert az élesztő nem szereti a hideget.

A cikk forrása

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
(Holló és Társa Kiadó)
Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből ma már sokféle változat kapható bármerre járunk. A könyv segítségével magunk is könnyedén elkészíthetjük...
Bővebben...

Kelesztés

A tésztát alaposan összegyúrjuk, és utána már csak nedves kendővel letakarva meleg helyen kelesztjük. A sütőt ehhez 30 fokra előmelegítjük, majd kikapcsoljuk és beletesszük a tésztás tálat.

Tippek és trükkök

Nyújtás, a feltétek rárakása és a sütés - így lesz a legjobb
A pizzák akkor közelítik meg leginkább az igazit, ha 250 fokos forró sütőben (felső és alsó fűtés, a tepsit a sütő aljára tesszük és szintén előmelegítjük!) sütjük. A tésztát belisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtjuk - kerekre (kb. 30 cm-es átmérővel) két adagban vagy egyben tepsi nagyságúra - és egy kis peremet készítünk neki. A tésztára a receptekben leírtak szerint rátesszük a feltéteket, a papír segítségével egy nagy lemezre vagy deszkára húzzuk és onnan a sütő alján lévő tepsire csúsztatjuk.
Sütési idő: általában 8-10 perc, ha kevés a feltét, vagy nem nagyon lédús, akkor rövidebb.
Az amerikai típusú pizza másképp készül: dupla mennyiségű tésztát készítünk és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. A sütőt - a legalsó sínre tett tepsivel együtt - 220 fokra melegítjük. Sütési idő: kb. 20 perc.

Gyors tésztapótló

Készen kapható gyorsfagyasztott kelt pizzatészta - kerekre és szögletesre nyújtva - a hűtőpultból, amely azonnal felhasználható! A fagyasztott tésztát először fel kell olvasztani, utána kinyújtjuk, rátesszük a feltétet és a forró sütőbe dugjuk.

A tészta fűszerezése

Ha különleges ízt szeretnénk elérni, kelesztés után fűszernövényeket (szárazat vagy frisset), magokat (pl aprított napraforgómagot vagy tökmagot), vagy finomra reszelt sajtot gyúrhatunk a tésztába.

Speciális tepsik


Lyukakkal és tapadásgátló bevonattal ellátott speciális pizzasütők esetén (jól áteresztik a hőt) a tésztát közvetlenül ezekben nyújtjuk ki, rátesszük a feltétet és a sütő alján sütjük.

Egyéb speciális eszközök

A peremmel ellátott amerikai pizzasütőkben a bennük kinyújtott pizza jól fel tud emelkedni. A pizzakővel (kiegészítő berendezés a sütőhöz) a pizzák úgy sülnek, mint a faszenes kemencében. A pizzaszeletelővel egyszerűen és gyorsan feldarabolhatjuk a pizzát.

Teljes kiörlésú lisztből készült pizzatészta

Fehér liszt helyett azonos mennyiségű teljes kiőrlésű búzalisztet is használhatunk vagy mindkettőt fele-fele arányban. A tésztát iylenkor egy kicsit több vízzel készítjük, mert a teljes kiőrlésű liszt több vizet vesz fel.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pizzatészta készítése
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szótár

Kapcsolódó könyvek

Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
Szerkesztők: Stephen, Wendy , Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik,...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Hozzávalók Hozzávalók
Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Sütés kezdőknek és haladóknak Sütés kezdőknek és haladóknak
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A könyv elkalauzol a tésztakészítési és sütési technikák, illetve a finomabbnál finomabb töltelékek...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Kapcsolódó cikkek