A pizza története röviden

A pizza története röviden
Egy darabka tészta feltűnik a világban, megél néhány dolgot, és sok megpróbáltatáson kell keresztülmennie. Végül mégis a szerelem győz, és Bella Pizza sztár lesz.

A cikk forrása

Az olasz konyha alapjai Az olasz konyha alapjai
(Magyar Könyvklub)
Az olasz konyha megszállottja? A főzés alapkönyvének & A sütés alapkönyvének rajongója, amelyek az örömteli főzés és sütés abszolút alapjait jelentik? Benvenuto! Hiszen Az olasz konyha alapjai mindkettőt egyesíti: a...
Bővebben...

Pizza Originale


Története a Földközi-tenger déli térségében kezdődött jóval időszámításunk előtt. Egy tésztalapot jelentett, amit a tábortüzet körülvevő forró köveken sütöttek ki. Először csak magában ették (ma is létezik mint lepénykenyér), aztán fűszerezve (mint a focaccia), végül megrakva, mint a:

Pizza Vera


A 18. században a nápolyi pékek tették a pizzát az első számú gyorsétellé - ezek lapostányér nagyságú lepények voltak, amelyeket Amerikából importált paradicsommal ízesítettek, és faszenes kemencében sütöttek ki. Először a 19. század elején lehetett ott helyben, a pékségben pizzát enni - így születtek az első pizzériák. Innen már csak egy lépés a házhos szállítás, vagyis a:

Pizza Mobile


Amikor 1989-ben Margherita királynő Nápolyba látogatott, megkívánta a pizzát. De mivel nem volt kedve elmenni érte, hozatott magának valamit. "Valami jót", hangzott a kurta parancs. A megbízott pizzasütő feltétnek a piros paradicsomot, a fehér mozzarellát és a zöld bazsalikomot választotta, és művét a királynéról nevezte el. Még ma is a margherita a legtöbbet rendelt pizza a Földön. De világsztárrá ez a darabka tészta csak az amerikaiaknak köszönhetően vált:

Pizza Americana


Amikor a pizza a 20. században bevándorolt Amerikába, rögtön kijelentette, hogy nyolc feltét alatt nem hajlandó a kemencébe menni. Következő lépésként egy plasztikai műtéttel megvastagítatta a tésztáját. És hogy még több mindent lehessen rápakolni, Chicagóban kitalálták a serpenyős pizzát. Ma az USA-ban másodpercenként 350 pizzadarabot esznek meg. Ebből nem kevés a:

Pizza Industriale


a készpizzát 1957 óta Industriale Freddo néven mélyhűtött tasakokban árulják, vagy felmelegítve Industriale Caldo néven ismerik éjszakai benzinkutak, üzemi konyhák vagy ipari területen lévő büfék környékén. Ezek közül mi a pizza nientét tartjuk a legjobb választásnak, vagyis inkább a semmi, mint ezek az Industrialék. Ez még inkább igaz az Industriale Semire, amelyet láncéttermekben késztésztából és szószból állítanak össze. Aki ilyenért kiteszi a lábát otthonról, az fogat mosni is az uszodába megy. Akkor már inkább egy:

Pizza Gourmet


A tésztája vékony és ropogós, mint a verának, és gazdagon meg van rakva finomságokkal, mint az americano. Lehet rajta valami újdonság is - mint pl. a pizza rozmaringos bárányhússal és vörösboros hagymával. De általában inkább valami egyszerűbb:

Pizza Curiosa


Aki a hawaii pizzát ananásszal kalandosnak tartja, az még nem kóstolta meg a pizzát a világ többi részén. Ízelítőül íme néhány feltét, amelyeket a különböző kontinensek pizzaszállítói és - éttermei az interneten kínálnak: angolna szójaszósszal, tengeri alga, avokádó, eper, frankfurti virsli, savanyú uborka, grillcsirke, cápa, tőkehalikra, kimchi (csípős káposzta koreai módra), majonéz, retek, mazsola, bolognai szósz, spagetti, gyömbéres szusi, paradicsomsaláta, tintahalragu, afrikai potencianövelő fűszerkeverék.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pizza története röviden
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Olasz konyha Olasz konyha
Szerzők: Bardi, Carla, Vignozzi, Sarah, Gioffré, Rosalba
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Az olasz konyha varázsának titka az a könnyedség, amellyel a legtöbb ínycsiklandó étel elkészíthető, még...

Melegszendvicsek, pizzák Melegszendvicsek, pizzák
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A pizza és a melegszendvics ma már a világon mindenütt ismert és népszerű. Az alap elkészítése egyszerű, a...

1 tészta - 50 pizza 1 tészta - 50 pizza
Szerző: Kempe, Christina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

Több mint száz évvel ezelőtt indult világhódító útjára a pizza. Ebből a közkedvelt és laktató ételből...

Pizza - a legjobb receptek Pizza - a legjobb receptek
Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2012)

Ez az egyedi tervezésű pizzásdoboz 30 receptet tartalmazó szakácskönyvet rejt, amely sikeres sütést, finom...

Együnk kevés hússal is finomat! Együnk kevés hússal is finomat!
Szerkesztő: Dr. Ráczalmási György
Kiadó: Lapkiadó Vállalat (1984)

A pizza napjaink kétségtelenül egyik legnépszerűbb étele. Eredetileg olasz, de ismeretes szinte az egész...

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...

Pizzák, quiche-ek és zöldséges gyümölcstorták Pizzák, quiche-ek és zöldséges gyümölcstorták
Szerzők: Szwillus, Marlisa, Donhauser, Rose Marie
Kiadó: Holnap Kiadó (2006)

Pizza capricciosa, lotaringiai quiche, elzászi lepény - kinek ne futna össze a nyál a szájában e nevek...

Tésztavarázs Tésztavarázs
Szerző: Roux, Michel
Kiadó: T.bálint Kiadó (2012)

Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben amely minden klasszikus...

Olasz konyha Olasz konyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2017)

Könyvünkben több mint 70 receptet gyűjtöttünk össze Olaszország minden tájáról. Receptjeink között...

Pizzaparti Pizzaparti
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2010)

A pizza a legkitűnőbb társasági étel, mert egyszerre nagyobb mennyiség is készülhet belőle, a háziasszony a...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek