A pirospaprika rövid története

Egyszerű történet - bonyodalmakkal

A pirospaprika rövid története
Magyarországon sokfelé - különösképpen a délvidéki, a Duna és Tisza melléki tájakon, Kalocsa és Szeged környékén - kiterjedt paprikaültetvények húzódnak.

A cikk forrása

Kis magyar paprikakönyv Kis magyar paprikakönyv
(Corvina Kiadó)
A főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban rotyogó marhahús a hozzáadott zöldségekkel együtt fokozatosan aranyszínű húslevessé változik, vagy amikor a...
Bővebben...

A tavasszal ültetett, egynyári növény 40-60 centiméter magasra nő meg, húsos, jókora csöveket terem nyár végére a magyar Alföld jó talaján, napfényes klímájában: a kúpos, hegyben végződő csövek 8-12 centiméter hosszúak, 2%-3 centiméter átmérőjűek, éréskor szép piros színt kapnak. Szedés után a paprikát gondosan szárítani, utóérlelni kell: aki ilyenkor járja a dél-magyarországi tájakat, pirosló paprikafüzéreket láthat a paraszt házak tornácán, az udvarokon felállított gerendaállványokon, a szövetkezetek, állami gazdaságok szellős szárítóiban.

A növényt, amelynek terméséből a pikáns, finom aromájú fűszert, a pirospaprikát őrlik, Capsicum annuum Ionvar. Longum L. néven tartják nyilván a növénytan Linné-féle rendszerében. A burgonya, a paradicsom, a dohány rokona - s akárcsak ezek a növények, Amerikából került Európába. A paprikát illetően még azt is tudjuk, hogy magvait Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Spanyolországba visszaérőben a Santa Maria fedélzetén, Chanca adta ajándékba Izabella királynőnek, aki igen örvendezett az egzotikus érdekességnek - de nem fűszernek, hanem dísznövénynek ültettette el palotája kertjében.

Később az emberek Európában is rájöttek arra, amit Amerika őslakói már régóta tudtak. Tudniillik, hogy a paprika igen jól használható ételízesítőnek. Először az Ibériai-félszigeten kezdték fűszernek termeszteni, majd itáliai hajósok révén eljutott a Balkán-félszigetre is. A török megszállás idejében honosodott meg Magyarországon, valamikor a 17. század folyamán. A történet valójában ennél bonyolultabb. A paprika ugyanis már jóval Kolumbusz előtt ismeretes volt Európában. Dioscerides, Nero császár háziorvosa meglehetősen pontos leírást adott róla - ezernégyszáz esztendővel Kolumbusz előtt.

Akárhogyan történt is - annyi bizonyos, hogy Magyarországon a paprika ideális új hazára talált. Jó tulajdonságai valósággal kiteljesedtek a kedvező természeti feltételek közt és a magyar paprikakertészek és -nemesítők egymást követő nemzedékeinek gondos
hozzáértése következtében. Persze többféle paprikát termesztenek. Húsos, zöld- és sárgapaprikát, édeskés paradicsompaprikát - és a nevezetes fűszerpaprikát, amelyből a pikáns, aromás fűszert készítik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pirospaprika rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Kapcsolódó cikkek