A pirospaprika rövid története

Egyszerű történet - bonyodalmakkal

A pirospaprika rövid története
Magyarországon sokfelé - különösképpen a délvidéki, a Duna és Tisza melléki tájakon, Kalocsa és Szeged környékén - kiterjedt paprikaültetvények húzódnak.

A cikk forrása

Kis magyar paprikakönyv Kis magyar paprikakönyv
(Corvina Kiadó)
A főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban rotyogó marhahús a hozzáadott zöldségekkel együtt fokozatosan aranyszínű húslevessé változik, vagy amikor a...
Bővebben...

A tavasszal ültetett, egynyári növény 40-60 centiméter magasra nő meg, húsos, jókora csöveket terem nyár végére a magyar Alföld jó talaján, napfényes klímájában: a kúpos, hegyben végződő csövek 8-12 centiméter hosszúak, 2%-3 centiméter átmérőjűek, éréskor szép piros színt kapnak. Szedés után a paprikát gondosan szárítani, utóérlelni kell: aki ilyenkor járja a dél-magyarországi tájakat, pirosló paprikafüzéreket láthat a paraszt házak tornácán, az udvarokon felállított gerendaállványokon, a szövetkezetek, állami gazdaságok szellős szárítóiban.

A növényt, amelynek terméséből a pikáns, finom aromájú fűszert, a pirospaprikát őrlik, Capsicum annuum Ionvar. Longum L. néven tartják nyilván a növénytan Linné-féle rendszerében. A burgonya, a paradicsom, a dohány rokona - s akárcsak ezek a növények, Amerikából került Európába. A paprikát illetően még azt is tudjuk, hogy magvait Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Spanyolországba visszaérőben a Santa Maria fedélzetén, Chanca adta ajándékba Izabella királynőnek, aki igen örvendezett az egzotikus érdekességnek - de nem fűszernek, hanem dísznövénynek ültettette el palotája kertjében.

Később az emberek Európában is rájöttek arra, amit Amerika őslakói már régóta tudtak. Tudniillik, hogy a paprika igen jól használható ételízesítőnek. Először az Ibériai-félszigeten kezdték fűszernek termeszteni, majd itáliai hajósok révén eljutott a Balkán-félszigetre is. A török megszállás idejében honosodott meg Magyarországon, valamikor a 17. század folyamán. A történet valójában ennél bonyolultabb. A paprika ugyanis már jóval Kolumbusz előtt ismeretes volt Európában. Dioscerides, Nero császár háziorvosa meglehetősen pontos leírást adott róla - ezernégyszáz esztendővel Kolumbusz előtt.

Akárhogyan történt is - annyi bizonyos, hogy Magyarországon a paprika ideális új hazára talált. Jó tulajdonságai valósággal kiteljesedtek a kedvező természeti feltételek közt és a magyar paprikakertészek és -nemesítők egymást követő nemzedékeinek gondos
hozzáértése következtében. Persze többféle paprikát termesztenek. Húsos, zöld- és sárgapaprikát, édeskés paradicsompaprikát - és a nevezetes fűszerpaprikát, amelyből a pikáns, aromás fűszert készítik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pirospaprika rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

100 fűszernövény 100 fűszernövény
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Kapcsolódó cikkek