A pirospaprika rövid története

Egyszerű történet - bonyodalmakkal

A pirospaprika rövid története
Magyarországon sokfelé - különösképpen a délvidéki, a Duna és Tisza melléki tájakon, Kalocsa és Szeged környékén - kiterjedt paprikaültetvények húzódnak.

A cikk forrása

Kis magyar paprikakönyv Kis magyar paprikakönyv
(Corvina Kiadó)
A főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban rotyogó marhahús a hozzáadott zöldségekkel együtt fokozatosan aranyszínű húslevessé változik, vagy amikor a...
Bővebben...

A tavasszal ültetett, egynyári növény 40-60 centiméter magasra nő meg, húsos, jókora csöveket terem nyár végére a magyar Alföld jó talaján, napfényes klímájában: a kúpos, hegyben végződő csövek 8-12 centiméter hosszúak, 2%-3 centiméter átmérőjűek, éréskor szép piros színt kapnak. Szedés után a paprikát gondosan szárítani, utóérlelni kell: aki ilyenkor járja a dél-magyarországi tájakat, pirosló paprikafüzéreket láthat a paraszt házak tornácán, az udvarokon felállított gerendaállványokon, a szövetkezetek, állami gazdaságok szellős szárítóiban.

A növényt, amelynek terméséből a pikáns, finom aromájú fűszert, a pirospaprikát őrlik, Capsicum annuum Ionvar. Longum L. néven tartják nyilván a növénytan Linné-féle rendszerében. A burgonya, a paradicsom, a dohány rokona - s akárcsak ezek a növények, Amerikából került Európába. A paprikát illetően még azt is tudjuk, hogy magvait Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Spanyolországba visszaérőben a Santa Maria fedélzetén, Chanca adta ajándékba Izabella királynőnek, aki igen örvendezett az egzotikus érdekességnek - de nem fűszernek, hanem dísznövénynek ültettette el palotája kertjében.

Később az emberek Európában is rájöttek arra, amit Amerika őslakói már régóta tudtak. Tudniillik, hogy a paprika igen jól használható ételízesítőnek. Először az Ibériai-félszigeten kezdték fűszernek termeszteni, majd itáliai hajósok révén eljutott a Balkán-félszigetre is. A török megszállás idejében honosodott meg Magyarországon, valamikor a 17. század folyamán. A történet valójában ennél bonyolultabb. A paprika ugyanis már jóval Kolumbusz előtt ismeretes volt Európában. Dioscerides, Nero császár háziorvosa meglehetősen pontos leírást adott róla - ezernégyszáz esztendővel Kolumbusz előtt.

Akárhogyan történt is - annyi bizonyos, hogy Magyarországon a paprika ideális új hazára talált. Jó tulajdonságai valósággal kiteljesedtek a kedvező természeti feltételek közt és a magyar paprikakertészek és -nemesítők egymást követő nemzedékeinek gondos
hozzáértése következtében. Persze többféle paprikát termesztenek. Húsos, zöld- és sárgapaprikát, édeskés paradicsompaprikát - és a nevezetes fűszerpaprikát, amelyből a pikáns, aromás fűszert készítik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pirospaprika rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Kapcsolódó cikkek