A pirospaprika rövid története

Egyszerű történet - bonyodalmakkal

A pirospaprika rövid története
Magyarországon sokfelé - különösképpen a délvidéki, a Duna és Tisza melléki tájakon, Kalocsa és Szeged környékén - kiterjedt paprikaültetvények húzódnak.

A cikk forrása

Kis magyar paprikakönyv Kis magyar paprikakönyv
(Corvina Kiadó)
A főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban rotyogó marhahús a hozzáadott zöldségekkel együtt fokozatosan aranyszínű húslevessé változik, vagy amikor a...
Bővebben...

A tavasszal ültetett, egynyári növény 40-60 centiméter magasra nő meg, húsos, jókora csöveket terem nyár végére a magyar Alföld jó talaján, napfényes klímájában: a kúpos, hegyben végződő csövek 8-12 centiméter hosszúak, 2%-3 centiméter átmérőjűek, éréskor szép piros színt kapnak. Szedés után a paprikát gondosan szárítani, utóérlelni kell: aki ilyenkor járja a dél-magyarországi tájakat, pirosló paprikafüzéreket láthat a paraszt házak tornácán, az udvarokon felállított gerendaállványokon, a szövetkezetek, állami gazdaságok szellős szárítóiban.

A növényt, amelynek terméséből a pikáns, finom aromájú fűszert, a pirospaprikát őrlik, Capsicum annuum Ionvar. Longum L. néven tartják nyilván a növénytan Linné-féle rendszerében. A burgonya, a paradicsom, a dohány rokona - s akárcsak ezek a növények, Amerikából került Európába. A paprikát illetően még azt is tudjuk, hogy magvait Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Spanyolországba visszaérőben a Santa Maria fedélzetén, Chanca adta ajándékba Izabella királynőnek, aki igen örvendezett az egzotikus érdekességnek - de nem fűszernek, hanem dísznövénynek ültettette el palotája kertjében.

Később az emberek Európában is rájöttek arra, amit Amerika őslakói már régóta tudtak. Tudniillik, hogy a paprika igen jól használható ételízesítőnek. Először az Ibériai-félszigeten kezdték fűszernek termeszteni, majd itáliai hajósok révén eljutott a Balkán-félszigetre is. A török megszállás idejében honosodott meg Magyarországon, valamikor a 17. század folyamán. A történet valójában ennél bonyolultabb. A paprika ugyanis már jóval Kolumbusz előtt ismeretes volt Európában. Dioscerides, Nero császár háziorvosa meglehetősen pontos leírást adott róla - ezernégyszáz esztendővel Kolumbusz előtt.

Akárhogyan történt is - annyi bizonyos, hogy Magyarországon a paprika ideális új hazára talált. Jó tulajdonságai valósággal kiteljesedtek a kedvező természeti feltételek közt és a magyar paprikakertészek és -nemesítők egymást követő nemzedékeinek gondos
hozzáértése következtében. Persze többféle paprikát termesztenek. Húsos, zöld- és sárgapaprikát, édeskés paradicsompaprikát - és a nevezetes fűszerpaprikát, amelyből a pikáns, aromás fűszert készítik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pirospaprika rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
könyvek

Kapcsolódó könyvek

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
Szerkesztő: Tóth Emese
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Salátástál Salátástál
Szerző: Tusor András
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A Salátástálban a körítésként és önálló fogásként egyaránt fogyasztható saláták receptjei mellett...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Kapcsolódó cikkek