A pirospaprika rövid története

Egyszerű történet - bonyodalmakkal

A pirospaprika rövid története
Magyarországon sokfelé - különösképpen a délvidéki, a Duna és Tisza melléki tájakon, Kalocsa és Szeged környékén - kiterjedt paprikaültetvények húzódnak.

A cikk forrása

Kis magyar paprikakönyv Kis magyar paprikakönyv
(Corvina Kiadó)
A főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban rotyogó marhahús a hozzáadott zöldségekkel együtt fokozatosan aranyszínű húslevessé változik, vagy amikor a...
Bővebben...

A tavasszal ültetett, egynyári növény 40-60 centiméter magasra nő meg, húsos, jókora csöveket terem nyár végére a magyar Alföld jó talaján, napfényes klímájában: a kúpos, hegyben végződő csövek 8-12 centiméter hosszúak, 2%-3 centiméter átmérőjűek, éréskor szép piros színt kapnak. Szedés után a paprikát gondosan szárítani, utóérlelni kell: aki ilyenkor járja a dél-magyarországi tájakat, pirosló paprikafüzéreket láthat a paraszt házak tornácán, az udvarokon felállított gerendaállványokon, a szövetkezetek, állami gazdaságok szellős szárítóiban.

A növényt, amelynek terméséből a pikáns, finom aromájú fűszert, a pirospaprikát őrlik, Capsicum annuum Ionvar. Longum L. néven tartják nyilván a növénytan Linné-féle rendszerében. A burgonya, a paradicsom, a dohány rokona - s akárcsak ezek a növények, Amerikából került Európába. A paprikát illetően még azt is tudjuk, hogy magvait Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Spanyolországba visszaérőben a Santa Maria fedélzetén, Chanca adta ajándékba Izabella királynőnek, aki igen örvendezett az egzotikus érdekességnek - de nem fűszernek, hanem dísznövénynek ültettette el palotája kertjében.

Később az emberek Európában is rájöttek arra, amit Amerika őslakói már régóta tudtak. Tudniillik, hogy a paprika igen jól használható ételízesítőnek. Először az Ibériai-félszigeten kezdték fűszernek termeszteni, majd itáliai hajósok révén eljutott a Balkán-félszigetre is. A török megszállás idejében honosodott meg Magyarországon, valamikor a 17. század folyamán. A történet valójában ennél bonyolultabb. A paprika ugyanis már jóval Kolumbusz előtt ismeretes volt Európában. Dioscerides, Nero császár háziorvosa meglehetősen pontos leírást adott róla - ezernégyszáz esztendővel Kolumbusz előtt.

Akárhogyan történt is - annyi bizonyos, hogy Magyarországon a paprika ideális új hazára talált. Jó tulajdonságai valósággal kiteljesedtek a kedvező természeti feltételek közt és a magyar paprikakertészek és -nemesítők egymást követő nemzedékeinek gondos
hozzáértése következtében. Persze többféle paprikát termesztenek. Húsos, zöld- és sárgapaprikát, édeskés paradicsompaprikát - és a nevezetes fűszerpaprikát, amelyből a pikáns, aromás fűszert készítik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pirospaprika rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
vegetáriánus ételek

Kapcsolódó könyvek

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

A világ fűszerei a kertben és a konyhában A világ fűszerei a kertben és a konyhában
Szerző: Beutner, Brigitte
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A könyv hobbikertészeknek ad útmutatót kerttervezéshez, növénytermesztéshez, növényápoláshoz, és a...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Szerző: Szendi Gábor
Kiadó: Jaffa Kiadó (2009)

A táplálkozásról szóló könyvek vezérfonala általában két szál szokott lenni. Az egyik, hogy adottnak...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

Fűszeres receptgyűjtemény Fűszeres receptgyűjtemény
Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Végigettem Indiát Végigettem Indiát
Szerző: Banerji, Chitrita
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

India kulturális, történelmi és művészeti kincsek tárháza, minden utazót elbűvöl. De ismerjük-e ennek az...

Kapcsolódó cikkek