A pastisról

A pastisról
Habár a megszámlálhatatlan kir-féle is igazán jó, annyi bizonyos, hogy legyen szó akár a déli partokról, akár Észak-Franciaországról, a francia bisztrókban a pastis a legelterjedtebb étvágygerjesztő. És nem alaptalanul, különösen ha elgondoljuk, mi mindent kellett kiállnia a petit jaune-nak ("kis sárga ital"), mire elfoglalhatta a bárban az őt megillető helyet...

A cikk forrása

Provence Provence
(Vince Kiadó)
A napfényes Provence régóta kedvelt úticélnak számít. Számtalan örömteli meglepetést tartogat ez a Mont Ventoux csúcsaitól a Cőte d'Azur-i sétányokig húzódó vidék: hogy hirtelenjében csak a marseille-i halpiacot,...
Bővebben...

A pastis rövid története

Kétezer-ötszáz esztendővel ezelőtt találták föl a Vinum silatum nevű, édesköményből és ürömből (absinthe) párolt likőrt, hogy ezzel oltsák szomjukat a mediterrán táj lakói; de az ital újabb kori történelme a 19. századi Franciaországban kezdődött.
1805-ben egy Henri-Louis Pernod nevű pálinkafőző telepedett le Pontarlier-ben, a svájci határ közelében. Kis lepárlóüzemében napi 16 liter készült egy fűszernövényekből előállított, igen magas alkoholtartalmú likőrből: ezt a franciák között hamar népszerűvé vált italt hívták fée verte-nek, vagyis abszintnak.
Az 1830-as évek gyarmati háborúi idején a francia katonáknak vérhas ellen abszintot adtak. A gyógyhatású ital oltotta a katonák szomját, egyúttal segített elviselniük a háború borzalmait. Nem meglepő hát, hogy a katonák megkedvelték, és hazatértük után is szívsen kortyolgatták az abszintot. A hadseregére büszke nép pedig követte példájukat.
Az abszintivás különleges szertartása csak tovább fokozta az élményt: egy különleges, lyukacsos kanálra - nem ritkán finom mívű, ezüstből készített adarabra - kockacukrot helyeztek, arra vizet öntöttek. A víz a cukorról az abszintot tartalmazó kristálypohárba csurgott, miközben az ital egyre opálosabbá vált, elvesztette zöldes árnyalatát.
Az 1860-tól mind népszerűbb abszint egyaránt kedvence volt a munkásoknak és a művészeknek. A 72 százalékos alkoholtartalmú ital fogyasztása azonban nemegyszer végzetes következményekkel járt. Terjedt az alkoholizmus, és a legendás ital, amely nem kisebb űvészeket ihletett meg, mint Paul Verlaine, arthur Rimbaud, Vincent van Gogh és Pablo Picasso, rossz hírbe keveredett. 1915-ben Franciaországban betiltották az abszintot - az intézkedés minden ánizsízesítésű szeszfélét érintett. A szeszfőzdék persze nem adták be egykönnyen a derekukat. Összefogtak, és ötéves tiltakozás után elérték, hogy a kormány visszavonja az ánizsos szeszek tilalmát, azzal a megszorítással, hogy az abszint alkoholtartalma nem lehet több 30 százaléknál.
Csak évtizedes jogi huzavona után, 1938-ban engedélyezték, hogy a pastis alkoholtartalma elérje a 45 százalékot. Ezzel a gyártók is megelégedtek, hiszen éppen ekkora alkoholszintre van szükség az ánizsos zamat kiteljesedéséhez. Ezzel azonban nem ért véget a történet: száz évvel azután, hogy erősítő hatására hivatkozva abszintot adtak a francia katonáknak, a második világháború idején azzal vádolták az italt, hogy aláássa a katonák morálját, és hozzájárult a vereséghez. Az újbóli tilalom azonban nem skáig maradt érvényben: 1951-ben a francia bárokban újra felszolgálták a pastist.

A pastis és rokonai

Amint a neve is mutatja (a pastis szó keveréket jelent), a különféle pastisfajták igen változatos receptek alapján készülnek. Nem csoda hát, hogy a különféle ánizsos likőrök íze jelentősen eltér egymástól.
A 20. század elején Henri-Louis Pernod egyik leszármazottja szeszfőzdét nyitott a Jura-vidéken. Itt készítettek először Pontalier-t, amely ital a pastisok családjának őse. 1932-ben Paul Ricard megalkotta a "valódi marselle-i pastis"-át (vrai pastis de Marseille), 1951-ben pedig Paul Pernod is beszállt a küzdelembe a maga Pernod 51-ével. Hamarosan megjelent a piacon a Berger, a Duval, a Casanis, a Pec, a Paulanis és a Janot.
Ahogy nőtt a változatok száma, úgy teljesedett ki a petit jaune-t körülvevő zsargon is, a terminológia, amelynek használata megkülönbözteti a műértőt a laikustól. Az ember először is szokásos italát kéri a csapostól, vagyis egy Casát vagy egy 51-et - de ha a csapos már ismeri az illető ízlését, elég egy adag jaune-t vagy pastagát kérni. Eztán lehet pontosítani a rendelést: a flanc pastis víz nélkül; a momie a fél adag pastis; a 102 pedig egy dupla adag Pernod 51.
Képzelőerőben nincs hiány, ha színt vagy ízt kell leírni: ihat az ember mauresque-et, perroquet-t (papagáj) vagy éppen feuille morte-ot (elszáradt falevél), attól függően, hogy mandulával, borsmentával, gránátsziruppal, esetleg mindhárommal issza-e a pastist.
De bármit választunk is, mindig kapunk hozzá jéghideg vizet, négyszer-ötször annyit, mint maga a pastis. A víz szabadítja fel az ánizsos ízt, teszi tejszerűen átlátszatlanná, mely opálosság oly jellemző erre az italra. Ajégkocka nem ajánlott, mivel a hirtelen hőmérséklet-változás miatt az ánizsmag esszenciája kicsapódik, s az ital elveszti az ízét.

Hogyan készül a hagyományos pastis?

A középkorban az utazó füvesemberek gyakran látogatták a Forcaquier közeli Lure-hegységet, ahol feltöltötték gyógynövénykészletüket. 17-18. századi utódaik aztán letelepedtek, és boltokat nyitottak a környező városokban. A 19. századra a középkori füvesemberekből gyógyszerészek és pálinkafőzők lettek, a 20. század elejére pedig likőrgyárosok. Korunk pastisgyártása a Lure-hegység hagyományainak folytatója.
A Forcalquier-t övező hegyekben 1700 fajta növény nő vadon - a gyűjtők igazi paradicsoma! Itt szedik a pastis készítéséhez szükséges növények és virágok nagyját, de hogy pontosan melyeket, az szigorúan őrzött titok. Néha a helyi növények mellett egzotikus fűszereket is felhasználnak: tárkonyt, ezerjófüvet, izsópot, kakukkfüvet, borsikafüvet, zsályát kevernek a trópusi Afrikából hozott paradicsommaggal, kínai csillagánizzsal, indiai kardamommal, ceyloni fahéjjal, dél-amerikai tonkababbal, indonéziai szerecsendióval és szegfűszeggel. A hagyományos pastis ízét több mint ötvenféle növény és fűszer keveréke adja. A lehető legpontosabban kell követni az előírásokat, pedáns aprólékossággal kimérni a hozzávalók arányát. Az is lényeges, hogy bizonyos hozzávalók együtt pácolódjanak. A növényeket kettőtől négy hétig hagyják alkoholban ázni. Ezután következik a sajtolás, az eszenciát pedig a lepárolt szilárd üledékkel elegyítik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A pastisról
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

100 legendás whisky 100 legendás whisky
Szerző: Wurst, Alain-Xavier
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2006)

A kedvelt italok közül nem csupán a finom borok vagy a gyöngyöző sör története foglaltatott már könyv...

Borkurzus Borkurzus
Szerző: Zraly, Kevin
Kiadó: Alexandra Kiadó (2001)

"Ha még egyetlen borokról szóló könyvet sem vásárolt, akkor ezzel kezdje. Ha már egész könyvtára van,...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Borra bort Borra bort
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Park Kiadó (2005)

A bor gyümölcslé felnőtteknek. A bor társasági ital. Egyszerű szomjoltó. Egy megörökített pillanat. A bor...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Hogyan legyünk alkoholisták? Hogyan legyünk alkoholisták?
Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)

A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Étkeink s illő boraink harmóniája Étkeink s illő boraink harmóniája
Szerző: Csizmadia András
Kiadó: Borscola Kft. (2006)

Kézikönyv ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek! Jóllehet a jó bor magában is élvezetes dolog,...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Borzsebkönyv 2003. Borzsebkönyv 2003.
Szerző: Johnson, Hugh
Kiadó: Alexandra Kiadó (2003)

A 2000-es és 2001-es évjárat átfogó elemzése. Minden ország legértékesebb borainak felsorolása. Avatott...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

A borokról - egyszerűen A borokról - egyszerűen
Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)

Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Házi pálinkafőzés Házi pálinkafőzés
Szerzők: Békési Zoltán, Csarnai Erzsébet
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja a pálinka nevet. Az is előírás, hogy...

Kapcsolódó cikkek