A nyersanyagok emészthetősége

A nyersanyagok emészthetősége
A beteg gyermeknek szánt diéta megköveteli, hogy a nyersanyagokat az emészthetőségük szerint vizsgáljuk, a következőkben erről lesz szó.

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Gabonafélék

A gabonafélék emészthetősége rostanyagtartalmuktól függ. Mennél fehérebb a liszt, annál kevesebb rostot tartalmaz, annál könnyebben emészthető. (Igaz, hogy vitamintartalma viszont kevesebb, mint a sötétebb liszteké.) A fehér kenyér, a fehér lisztből készített péksütemény, keksz, kalács is könnyebben emészthető, mint a sötétebb lisztből gyártott készítmény. A kenyér, a kalács, a péksütemény másnaposan azért emészthető jobban, mint a frissen sült, mert a gyomorban kisebb, lazább csomókban tapad össze és így az emésztőnedvek számára jól hozzáférhető. A kétszersült emészthetősége az összetételétől, a felhasznált tej, tojás, vaj vagy margarin lazító hatásától és a sütés utáni pirítástól lesz jobb. A száraztészta emészthetősége, a fölhasznált liszt fehérségétől és az 1 kg liszthez adott tojás mennyiségétől függ. Mennél több tojásos a tészta, annál könnyebben emészthető. Emészthetőségét a vékonyra nyújtás, az apróra, vékonyra vágás még fokozza. A jól emészthető gabonafélékhez, tésztafélékhez tartozik a puffasztott rizs, puffasztott tarhonya is.

Hús

A hús emészthetősége függ a húsdarab szerkezetétől, az izomszövet-kötőszövet-zsírszövet arányától. Mennél több izomszövet van a húsdarabban, annál könnyebben emészthető, ezért használunk a gyermekélelmezésben kizárólag színhúst, ami látható zsírt nem tartalmaz, és amiről lehetőség szerint letisztítjuk a hártyás, bőnyés, porcogós kötőszövetes részeket. A fiatal állatok húsa azért emészthetőbb, mert több vizet tartalmaz, mint az öregebb állatoké.
A belsőségek közül legkönnyebben emészthető a sovány állatok, sovány szárnyasok mája. A hízott szárnyas mája igen sok zsírt tartalmaz, ez az emészthetőséget rontja. Felhasználhatjuk még a belsőségek közül a nyelvet is.
A fiatal szárnyasok (csirke, jérce, kappan, pulyka) húsa zsírszegény, sok vizet tartalmaz, jól emészthető.
A halak közül a sovány, szálka nélküli fajtákat (süllőt, a fogast, az amurt, a tonhalat) választhatjuk.
A húsipari készítmények közül a gépsonka, a gépkaraj, a sonkaszalámi, a sószegény, fűszerszegény tyúkpárizsi, tyúkvirsli a legmegfelelőbb, továbbá a párizsi, a krinolin, a szafaládé és a virsli.

Zsiradékok

A zsiradékok közül legkönnyebben emészthetők a növényi olajok. Ha a gyermek megszokja, szívesen fogyasztja az olajjal készített ételt. A vaj felszívódása a legtökéletesebb az összes zsírfajták közül. Vitamintartalma is értékes. Egyébként a-vaj, a sertészsír, a baromfizsír, a margarin emészthetősége körülbelül azonos. Legnehezebben emészthető a marha- és a birkafaggyú.

Tejtermékek

A tej, a tejföl, a tejszín és a tehéntúró emészthetősége frissességüktől függ.
A savanyított tejtermékek (joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej) könnyebben emészthetők, mint a tej. A tej emészthetőségét malátakávéval, teafőzettel, kakaóval, gyümölcslével, citromlével fokozhatjuk.
A sajtok közül könnyebben emészthetők a lágy fajták, mint a félkemények, kemények. Csípős ízű, erős illatú sajtok gyermekdiétában ne szerepeljenek.

Zöldség- és főzelékfélék

A zöldség- és főzelékfélék emészthetősége is függ frissességüktől. A zsenge, friss áru nedvességtartalma nagyobb, kevesebb és finomabb rostot tartalmaz. Könnyen nyen emészthető a burgonya is. A száraz hüvelyesek (a bab, a borsó és a lencse) rostozata durva, kímélő ételek készítésére nem alkalmasak.

Gyümölcsök

A gyümölcsök emészthetősége is rosttartalmuktól, nedvtartalmuktól függ. Asztali gyümölcsnek csak érett, hibátlan példányokat adjunk, a szépséghibás gyümölcs ételkészítésre alkalmas.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A nyersanyagok emészthetősége
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Kulinária Kulinária
Szerzők: Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez...

160 grammos szénhidrátdiéta 160 grammos szénhidrátdiéta
Kiadó: Sanoma Kiadó (2013)

Attól még, hogy vigyázunk az egészségünkre és törekszünk minél változatosabban étkezni még nem kell...

4 vércsoport szerinti diéta szív-és érrendszeri betegeknek 4 vércsoport szerinti diéta szív-és érrendszeri betegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Dr. Peter J. D'Adamo elismert természetgyógyász, orvos, kutató, az 1990-es év orvosává választotta az...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Legyen vegán! Legyen vegán!
Szerző: Carlin, Áine
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

Áine Carlin szakszerűen avatja be az Olvasót a vegán étkezés rejtelmeibe. Száznál is több egyszerűen...

Karcsúsító konyha Karcsúsító konyha
Szerző: Hawkins, Kathryn
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A zsírszegény, ámde ízletes ételek átfogó kézikönyve összesen 120 csábító receptet kínál - minden...

Az Ínyesmester éléskamrája Az Ínyesmester éléskamrája
Szerkesztők: Akantisz Gézáné, Dr. Sárkány Pál, Lelkes Lajos, Siklós Olga
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1978)
Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ásványi anyagok és nyomelemek Ásványi anyagok és nyomelemek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A nyomelemek az emberi szervezetben parányi mennyiségben vannak jelen, de létfontosságúak az élet...

Alain Ducasse konyhaművészete Alain Ducasse konyhaművészete
Szerző: Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Babakonyha Babakonyha
Szerzők: Knight, Karin, Ruggerio, Tina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A saját kezűleg készített, finom és tápláló étel az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekünknek...

Karcsúsító levesek Karcsúsító levesek
Szerző: Bruton, Kathryn
Kiadó: Kossuth Kiadó (2018)

Kathryn Bruton legújabb szakácskönyvében 80 ínycsiklandó, friss és egészséges hozzávalókból készített,...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Születéstől születésnapig Születéstől születésnapig
Szerző: Havas Dóra
Kiadó: Boook Kiadó (2013)

Havas Dóra két kisgyermek anyukájaként különösen fontosnak tartja, hogy gyermekei a lehető legegészségesebb...

A természet patikája A természet patikája
Szerző: Oláh Andor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1994)

A növényekkel gyógyítás, a fitoterápia, az emberiség történetének legősibb idejéből ered, s az...

Kapcsolódó cikkek