A nyersanyagok emészthetősége

A nyersanyagok emészthetősége
A beteg gyermeknek szánt diéta megköveteli, hogy a nyersanyagokat az emészthetőségük szerint vizsgáljuk, a következőkben erről lesz szó.

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Gabonafélék

A gabonafélék emészthetősége rostanyagtartalmuktól függ. Mennél fehérebb a liszt, annál kevesebb rostot tartalmaz, annál könnyebben emészthető. (Igaz, hogy vitamintartalma viszont kevesebb, mint a sötétebb liszteké.) A fehér kenyér, a fehér lisztből készített péksütemény, keksz, kalács is könnyebben emészthető, mint a sötétebb lisztből gyártott készítmény. A kenyér, a kalács, a péksütemény másnaposan azért emészthető jobban, mint a frissen sült, mert a gyomorban kisebb, lazább csomókban tapad össze és így az emésztőnedvek számára jól hozzáférhető. A kétszersült emészthetősége az összetételétől, a felhasznált tej, tojás, vaj vagy margarin lazító hatásától és a sütés utáni pirítástól lesz jobb. A száraztészta emészthetősége, a fölhasznált liszt fehérségétől és az 1 kg liszthez adott tojás mennyiségétől függ. Mennél több tojásos a tészta, annál könnyebben emészthető. Emészthetőségét a vékonyra nyújtás, az apróra, vékonyra vágás még fokozza. A jól emészthető gabonafélékhez, tésztafélékhez tartozik a puffasztott rizs, puffasztott tarhonya is.

Hús

A hús emészthetősége függ a húsdarab szerkezetétől, az izomszövet-kötőszövet-zsírszövet arányától. Mennél több izomszövet van a húsdarabban, annál könnyebben emészthető, ezért használunk a gyermekélelmezésben kizárólag színhúst, ami látható zsírt nem tartalmaz, és amiről lehetőség szerint letisztítjuk a hártyás, bőnyés, porcogós kötőszövetes részeket. A fiatal állatok húsa azért emészthetőbb, mert több vizet tartalmaz, mint az öregebb állatoké.
A belsőségek közül legkönnyebben emészthető a sovány állatok, sovány szárnyasok mája. A hízott szárnyas mája igen sok zsírt tartalmaz, ez az emészthetőséget rontja. Felhasználhatjuk még a belsőségek közül a nyelvet is.
A fiatal szárnyasok (csirke, jérce, kappan, pulyka) húsa zsírszegény, sok vizet tartalmaz, jól emészthető.
A halak közül a sovány, szálka nélküli fajtákat (süllőt, a fogast, az amurt, a tonhalat) választhatjuk.
A húsipari készítmények közül a gépsonka, a gépkaraj, a sonkaszalámi, a sószegény, fűszerszegény tyúkpárizsi, tyúkvirsli a legmegfelelőbb, továbbá a párizsi, a krinolin, a szafaládé és a virsli.

Zsiradékok

A zsiradékok közül legkönnyebben emészthetők a növényi olajok. Ha a gyermek megszokja, szívesen fogyasztja az olajjal készített ételt. A vaj felszívódása a legtökéletesebb az összes zsírfajták közül. Vitamintartalma is értékes. Egyébként a-vaj, a sertészsír, a baromfizsír, a margarin emészthetősége körülbelül azonos. Legnehezebben emészthető a marha- és a birkafaggyú.

Tejtermékek

A tej, a tejföl, a tejszín és a tehéntúró emészthetősége frissességüktől függ.
A savanyított tejtermékek (joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej) könnyebben emészthetők, mint a tej. A tej emészthetőségét malátakávéval, teafőzettel, kakaóval, gyümölcslével, citromlével fokozhatjuk.
A sajtok közül könnyebben emészthetők a lágy fajták, mint a félkemények, kemények. Csípős ízű, erős illatú sajtok gyermekdiétában ne szerepeljenek.

Zöldség- és főzelékfélék

A zöldség- és főzelékfélék emészthetősége is függ frissességüktől. A zsenge, friss áru nedvességtartalma nagyobb, kevesebb és finomabb rostot tartalmaz. Könnyen nyen emészthető a burgonya is. A száraz hüvelyesek (a bab, a borsó és a lencse) rostozata durva, kímélő ételek készítésére nem alkalmasak.

Gyümölcsök

A gyümölcsök emészthetősége is rosttartalmuktól, nedvtartalmuktól függ. Asztali gyümölcsnek csak érett, hibátlan példányokat adjunk, a szépséghibás gyümölcs ételkészítésre alkalmas.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A nyersanyagok emészthetősége
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
pinterest

Kapcsolódó könyvek

Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
33 grillétel 33 grillétel
Szerző: Liptai Zoltán
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2008)

A nyári esték slágere a szabad ég alatti grillezés. Persze a konyhában is pompás grillfogások születhetnek,...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

A négy alapíz szakácskönyve - Sós A négy alapíz szakácskönyve - Sós
Szerzők: Dworschák Ernő, Frank Júlia, Gundel Imre
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1986)

A négy alapíz szakácskönyvei a kiadó új vállalkozása. Alapízként (sós, savanyú, édes, keserű) gyűjti...

30 napos méregtelenítő kúra 30 napos méregtelenítő kúra
Szerző: Harrison, Levis
Kiadó: Gold Book Kiadó (2006)

Most lehetőség nyílik rá, hogy mindössze 30 nap alatt megfiatalítsa testét és elméjét egyedülálló és...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

A tökéletes ebéd A tökéletes ebéd
Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)

A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

Gombák 1. Gombák 1.
Szerző: Rimóczi Imre
Kiadó: Kossuth Kiadó (2004)

Praktikus segítség a Kárpát-medencében honos állat- és növényfajok pontos felismeréséhez: a kishatározók...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Házi sajtkészítés Házi sajtkészítés
Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Fűszerkalauz Fűszerkalauz
Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)

Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Sajtok zsebkönyve Sajtok zsebkönyve
Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Kapcsolódó cikkek