A nyersanyagok emészthetősége

A nyersanyagok emészthetősége
A beteg gyermeknek szánt diéta megköveteli, hogy a nyersanyagokat az emészthetőségük szerint vizsgáljuk, a következőkben erről lesz szó.

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Gabonafélék

A gabonafélék emészthetősége rostanyagtartalmuktól függ. Mennél fehérebb a liszt, annál kevesebb rostot tartalmaz, annál könnyebben emészthető. (Igaz, hogy vitamintartalma viszont kevesebb, mint a sötétebb liszteké.) A fehér kenyér, a fehér lisztből készített péksütemény, keksz, kalács is könnyebben emészthető, mint a sötétebb lisztből gyártott készítmény. A kenyér, a kalács, a péksütemény másnaposan azért emészthető jobban, mint a frissen sült, mert a gyomorban kisebb, lazább csomókban tapad össze és így az emésztőnedvek számára jól hozzáférhető. A kétszersült emészthetősége az összetételétől, a felhasznált tej, tojás, vaj vagy margarin lazító hatásától és a sütés utáni pirítástól lesz jobb. A száraztészta emészthetősége, a fölhasznált liszt fehérségétől és az 1 kg liszthez adott tojás mennyiségétől függ. Mennél több tojásos a tészta, annál könnyebben emészthető. Emészthetőségét a vékonyra nyújtás, az apróra, vékonyra vágás még fokozza. A jól emészthető gabonafélékhez, tésztafélékhez tartozik a puffasztott rizs, puffasztott tarhonya is.

Hús

A hús emészthetősége függ a húsdarab szerkezetétől, az izomszövet-kötőszövet-zsírszövet arányától. Mennél több izomszövet van a húsdarabban, annál könnyebben emészthető, ezért használunk a gyermekélelmezésben kizárólag színhúst, ami látható zsírt nem tartalmaz, és amiről lehetőség szerint letisztítjuk a hártyás, bőnyés, porcogós kötőszövetes részeket. A fiatal állatok húsa azért emészthetőbb, mert több vizet tartalmaz, mint az öregebb állatoké.
A belsőségek közül legkönnyebben emészthető a sovány állatok, sovány szárnyasok mája. A hízott szárnyas mája igen sok zsírt tartalmaz, ez az emészthetőséget rontja. Felhasználhatjuk még a belsőségek közül a nyelvet is.
A fiatal szárnyasok (csirke, jérce, kappan, pulyka) húsa zsírszegény, sok vizet tartalmaz, jól emészthető.
A halak közül a sovány, szálka nélküli fajtákat (süllőt, a fogast, az amurt, a tonhalat) választhatjuk.
A húsipari készítmények közül a gépsonka, a gépkaraj, a sonkaszalámi, a sószegény, fűszerszegény tyúkpárizsi, tyúkvirsli a legmegfelelőbb, továbbá a párizsi, a krinolin, a szafaládé és a virsli.

Zsiradékok

A zsiradékok közül legkönnyebben emészthetők a növényi olajok. Ha a gyermek megszokja, szívesen fogyasztja az olajjal készített ételt. A vaj felszívódása a legtökéletesebb az összes zsírfajták közül. Vitamintartalma is értékes. Egyébként a-vaj, a sertészsír, a baromfizsír, a margarin emészthetősége körülbelül azonos. Legnehezebben emészthető a marha- és a birkafaggyú.

Tejtermékek

A tej, a tejföl, a tejszín és a tehéntúró emészthetősége frissességüktől függ.
A savanyított tejtermékek (joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej) könnyebben emészthetők, mint a tej. A tej emészthetőségét malátakávéval, teafőzettel, kakaóval, gyümölcslével, citromlével fokozhatjuk.
A sajtok közül könnyebben emészthetők a lágy fajták, mint a félkemények, kemények. Csípős ízű, erős illatú sajtok gyermekdiétában ne szerepeljenek.

Zöldség- és főzelékfélék

A zöldség- és főzelékfélék emészthetősége is függ frissességüktől. A zsenge, friss áru nedvességtartalma nagyobb, kevesebb és finomabb rostot tartalmaz. Könnyen nyen emészthető a burgonya is. A száraz hüvelyesek (a bab, a borsó és a lencse) rostozata durva, kímélő ételek készítésére nem alkalmasak.

Gyümölcsök

A gyümölcsök emészthetősége is rosttartalmuktól, nedvtartalmuktól függ. Asztali gyümölcsnek csak érett, hibátlan példányokat adjunk, a szépséghibás gyümölcs ételkészítésre alkalmas.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A nyersanyagok emészthetősége
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

Helyes ételtársítás Helyes ételtársítás
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyű, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcsök, zöldségek
Szerző: Mauri, Angel Maria
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A növényi eredetű táplálékok, köztük a zöldségek és gyümölcsök alapos ismerete lehetővé teszi új,...

Mit egyen az epebeteg? Mit egyen az epebeteg?
Szerzők: Bencsik Klára, Dr. Bach Katalin, Dr. Nyiredyné Dr. Mikita Klára, Gaálné Labáth Katalin
Kiadó: Anonymus Kiadó (2001)

Az epebetegek gyógyításában a legtöbb nyugat-európai országban közel sincs olyan jelentősége a diétának,...

100 fűszer 100 fűszer
Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A fűszerek az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a praktikus...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Paleolit fogyókúra hedonistáknak Paleolit fogyókúra hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

A legtöbb fogyókúra nem szól másról, mint a mértéktartó porciókról, a számolgatásról és a...

Főzzünk könnyedén! Főzzünk könnyedén!
Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)

Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Gyógyító zöldségek Gyógyító zöldségek
Szerző: Fási Katalin
Kiadó: Aranyhal Kiadó (1991)

Gyakran hallani mostanában, hogy fűben, fában orvosság van. Ebből a könyvből kiderül, hogy nemcsak abban,...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Rákmegelőző és gyógyító diéta Rákmegelőző és gyógyító diéta
Szerző: Kushi, Michio
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

Michio Kushi (1926) a makrobiotika legismertebb jelenkori kutatója és tanítója. A japán-amerikai fiatalember az...

Tészták Tészták
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2011)

Az olasz konyha repertoárjából több mint 140 klasszikus és modern tésztaételt mutatunk be. Az itt...

Saláták Saláták
Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...

Olajok és ecetek kislexikona Olajok és ecetek kislexikona
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)

A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

33 finom étel cukorbetegeknek 33 finom étel cukorbetegeknek
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné
Kiadó: Anonymus Kiadó (1998)

A cukorbetegség diétáját az orvos írja elő. Megállapítja az étrend két legfontosabb tényezőjét, azt,...

8 hetes koleszterin kúra 8 hetes koleszterin kúra
Szerző: Kowalski, Robert E.
Kiadó: Láng Kiadó (1990)

A 8 hetes koleszterinkúra biztonságos, hatékony és forradalmian új lehetőség a vér koleszterinszintjének...

Babakonyha Babakonyha
Szerzők: Knight, Karin, Ruggerio, Tina
Kiadó: Kossuth Kiadó (2012)

A saját kezűleg készített, finom és tápláló étel az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit gyermekünknek...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Egészséges ínyencfalatok Egészséges ínyencfalatok
Szerző: Hadarik Rita
Kiadó: T.bálint Kiadó (2014)

Hogy miért ír valaki ilyen szakácskönyvet, amikor ő maga nem érintett lisztérzékenységben? Egyszerű: mert...

Kapcsolódó cikkek