A nyersanyagok emészthetősége

A nyersanyagok emészthetősége
A beteg gyermeknek szánt diéta megköveteli, hogy a nyersanyagokat az emészthetőségük szerint vizsgáljuk, a következőkben erről lesz szó.

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Gabonafélék

A gabonafélék emészthetősége rostanyagtartalmuktól függ. Mennél fehérebb a liszt, annál kevesebb rostot tartalmaz, annál könnyebben emészthető. (Igaz, hogy vitamintartalma viszont kevesebb, mint a sötétebb liszteké.) A fehér kenyér, a fehér lisztből készített péksütemény, keksz, kalács is könnyebben emészthető, mint a sötétebb lisztből gyártott készítmény. A kenyér, a kalács, a péksütemény másnaposan azért emészthető jobban, mint a frissen sült, mert a gyomorban kisebb, lazább csomókban tapad össze és így az emésztőnedvek számára jól hozzáférhető. A kétszersült emészthetősége az összetételétől, a felhasznált tej, tojás, vaj vagy margarin lazító hatásától és a sütés utáni pirítástól lesz jobb. A száraztészta emészthetősége, a fölhasznált liszt fehérségétől és az 1 kg liszthez adott tojás mennyiségétől függ. Mennél több tojásos a tészta, annál könnyebben emészthető. Emészthetőségét a vékonyra nyújtás, az apróra, vékonyra vágás még fokozza. A jól emészthető gabonafélékhez, tésztafélékhez tartozik a puffasztott rizs, puffasztott tarhonya is.

Hús

A hús emészthetősége függ a húsdarab szerkezetétől, az izomszövet-kötőszövet-zsírszövet arányától. Mennél több izomszövet van a húsdarabban, annál könnyebben emészthető, ezért használunk a gyermekélelmezésben kizárólag színhúst, ami látható zsírt nem tartalmaz, és amiről lehetőség szerint letisztítjuk a hártyás, bőnyés, porcogós kötőszövetes részeket. A fiatal állatok húsa azért emészthetőbb, mert több vizet tartalmaz, mint az öregebb állatoké.
A belsőségek közül legkönnyebben emészthető a sovány állatok, sovány szárnyasok mája. A hízott szárnyas mája igen sok zsírt tartalmaz, ez az emészthetőséget rontja. Felhasználhatjuk még a belsőségek közül a nyelvet is.
A fiatal szárnyasok (csirke, jérce, kappan, pulyka) húsa zsírszegény, sok vizet tartalmaz, jól emészthető.
A halak közül a sovány, szálka nélküli fajtákat (süllőt, a fogast, az amurt, a tonhalat) választhatjuk.
A húsipari készítmények közül a gépsonka, a gépkaraj, a sonkaszalámi, a sószegény, fűszerszegény tyúkpárizsi, tyúkvirsli a legmegfelelőbb, továbbá a párizsi, a krinolin, a szafaládé és a virsli.

Zsiradékok

A zsiradékok közül legkönnyebben emészthetők a növényi olajok. Ha a gyermek megszokja, szívesen fogyasztja az olajjal készített ételt. A vaj felszívódása a legtökéletesebb az összes zsírfajták közül. Vitamintartalma is értékes. Egyébként a-vaj, a sertészsír, a baromfizsír, a margarin emészthetősége körülbelül azonos. Legnehezebben emészthető a marha- és a birkafaggyú.

Tejtermékek

A tej, a tejföl, a tejszín és a tehéntúró emészthetősége frissességüktől függ.
A savanyított tejtermékek (joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej) könnyebben emészthetők, mint a tej. A tej emészthetőségét malátakávéval, teafőzettel, kakaóval, gyümölcslével, citromlével fokozhatjuk.
A sajtok közül könnyebben emészthetők a lágy fajták, mint a félkemények, kemények. Csípős ízű, erős illatú sajtok gyermekdiétában ne szerepeljenek.

Zöldség- és főzelékfélék

A zöldség- és főzelékfélék emészthetősége is függ frissességüktől. A zsenge, friss áru nedvességtartalma nagyobb, kevesebb és finomabb rostot tartalmaz. Könnyen nyen emészthető a burgonya is. A száraz hüvelyesek (a bab, a borsó és a lencse) rostozata durva, kímélő ételek készítésére nem alkalmasak.

Gyümölcsök

A gyümölcsök emészthetősége is rosttartalmuktól, nedvtartalmuktól függ. Asztali gyümölcsnek csak érett, hibátlan példányokat adjunk, a szépséghibás gyümölcs ételkészítésre alkalmas.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A nyersanyagok emészthetősége
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
szólj hozzá, értékelj

Kapcsolódó könyvek

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
Szerző: S. Deli Magda
Kiadó: Medicina Kiadó (1983)

A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének...

4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta rákbetegeknek
Szerzők: Whitney, Catherine, D'Adamo, Peter J.
Kiadó: Trivium Kiadó (2007)

Ebben a könyvben Dr. Peter J. D’Adamo a legrettegettebb betegségre, a rákra mér csapást az újfajta...

Húsimádók könyve Húsimádók könyve
Szerző: Fletcher, Nichola
Kiadó: Central Médiacsoport (2014)

Tudd meg, milyen a kiváló minőségi hús. Ismerd meg a szakértők vágási technikáit, tanuld meg, hogyan kell...

Paleolit válasz Paleolit válasz
Szerző: Cordain, Loren
Kiadó: Jaffa Kiadó (2012)

Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze...

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

A Mayo Klinika diétája A Mayo Klinika diétája
Szerző: Hensrud, Donald
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

"Ez a diéta nem egy újabb divathóbort. Az ilyenekből nyilván eleged van, hisz ismered az eredményeket....

Ecetek és olajok Ecetek és olajok
Szerző: Teetz, Petra
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
A mák A mák
Szerzők: Bernáth Jenő, Németh Éva
Kiadó: Cser Kiadó (2009)
Erdő, mező ajándékai Erdő, mező ajándékai
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1988)

Tolnai Kálmán gasztronómiai berkekben való jártasságát mi sem szemlélteti jobban, mint azok a terített...

21 fogyókúra recept 21 fogyókúra recept
Szerző: M. U., Hary
Kiadó: Lektor Szervezőiroda (1992)

Nap mint nap találkozunk méregdrága fogyókúrás könyvekkel, egyik csábítóbb a másiknál - és mindegyik...

Tészta Tészta
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez az ötletekben gazdag szakácskönyv 120, nagyobbrészt olasz eredetű tésztareceptet tartalmaz. Mindegyiket...

Befőzés Befőzés
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A befőzés nem boszorkányság, vagy ráérő nagymamáknak való unalmas, hosszadalmas feladat, hanem szép és...

Makrobiotika Makrobiotika
Szerző: Sebestyén Szilvia
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A makrobiotika az ősi keleti filozófia bölcsességein alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely a...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Aszalás, kandírozás Aszalás, kandírozás
Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

33 finom étel daganatok ellen 33 finom étel daganatok ellen
Szerzők: Rigó János, Veresné Bálint Márta, Horváth Zoltánné
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

Egyszerűen paleo Egyszerűen paleo
Szerző: Carpender, Dana
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A paleo étrend az utóbbi években vált igazán közkedveltté. Egyre többen követik az elveit, hogy egy...

Kapcsolódó cikkek