A nyersanyagok emészthetősége

A nyersanyagok emészthetősége
A beteg gyermeknek szánt diéta megköveteli, hogy a nyersanyagokat az emészthetőségük szerint vizsgáljuk, a következőkben erről lesz szó.

A cikk forrása

A beteg gyermek diétáskönyve A beteg gyermek diétáskönyve
(Medicina Kiadó)
A beteg gyermek diétás könyvében az olvasó tájékoztatást kap a diétás ételek elkészítésének módszereiről, az egyes megbetegedések esetén alkalmazható diéták leírásáról és a diétákban felhasználható ételek...
Bővebben...

Gabonafélék

A gabonafélék emészthetősége rostanyagtartalmuktól függ. Mennél fehérebb a liszt, annál kevesebb rostot tartalmaz, annál könnyebben emészthető. (Igaz, hogy vitamintartalma viszont kevesebb, mint a sötétebb liszteké.) A fehér kenyér, a fehér lisztből készített péksütemény, keksz, kalács is könnyebben emészthető, mint a sötétebb lisztből gyártott készítmény. A kenyér, a kalács, a péksütemény másnaposan azért emészthető jobban, mint a frissen sült, mert a gyomorban kisebb, lazább csomókban tapad össze és így az emésztőnedvek számára jól hozzáférhető. A kétszersült emészthetősége az összetételétől, a felhasznált tej, tojás, vaj vagy margarin lazító hatásától és a sütés utáni pirítástól lesz jobb. A száraztészta emészthetősége, a fölhasznált liszt fehérségétől és az 1 kg liszthez adott tojás mennyiségétől függ. Mennél több tojásos a tészta, annál könnyebben emészthető. Emészthetőségét a vékonyra nyújtás, az apróra, vékonyra vágás még fokozza. A jól emészthető gabonafélékhez, tésztafélékhez tartozik a puffasztott rizs, puffasztott tarhonya is.

Hús

A hús emészthetősége függ a húsdarab szerkezetétől, az izomszövet-kötőszövet-zsírszövet arányától. Mennél több izomszövet van a húsdarabban, annál könnyebben emészthető, ezért használunk a gyermekélelmezésben kizárólag színhúst, ami látható zsírt nem tartalmaz, és amiről lehetőség szerint letisztítjuk a hártyás, bőnyés, porcogós kötőszövetes részeket. A fiatal állatok húsa azért emészthetőbb, mert több vizet tartalmaz, mint az öregebb állatoké.
A belsőségek közül legkönnyebben emészthető a sovány állatok, sovány szárnyasok mája. A hízott szárnyas mája igen sok zsírt tartalmaz, ez az emészthetőséget rontja. Felhasználhatjuk még a belsőségek közül a nyelvet is.
A fiatal szárnyasok (csirke, jérce, kappan, pulyka) húsa zsírszegény, sok vizet tartalmaz, jól emészthető.
A halak közül a sovány, szálka nélküli fajtákat (süllőt, a fogast, az amurt, a tonhalat) választhatjuk.
A húsipari készítmények közül a gépsonka, a gépkaraj, a sonkaszalámi, a sószegény, fűszerszegény tyúkpárizsi, tyúkvirsli a legmegfelelőbb, továbbá a párizsi, a krinolin, a szafaládé és a virsli.

Zsiradékok

A zsiradékok közül legkönnyebben emészthetők a növényi olajok. Ha a gyermek megszokja, szívesen fogyasztja az olajjal készített ételt. A vaj felszívódása a legtökéletesebb az összes zsírfajták közül. Vitamintartalma is értékes. Egyébként a-vaj, a sertészsír, a baromfizsír, a margarin emészthetősége körülbelül azonos. Legnehezebben emészthető a marha- és a birkafaggyú.

Tejtermékek

A tej, a tejföl, a tejszín és a tehéntúró emészthetősége frissességüktől függ.
A savanyított tejtermékek (joghurt, gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej) könnyebben emészthetők, mint a tej. A tej emészthetőségét malátakávéval, teafőzettel, kakaóval, gyümölcslével, citromlével fokozhatjuk.
A sajtok közül könnyebben emészthetők a lágy fajták, mint a félkemények, kemények. Csípős ízű, erős illatú sajtok gyermekdiétában ne szerepeljenek.

Zöldség- és főzelékfélék

A zöldség- és főzelékfélék emészthetősége is függ frissességüktől. A zsenge, friss áru nedvességtartalma nagyobb, kevesebb és finomabb rostot tartalmaz. Könnyen nyen emészthető a burgonya is. A száraz hüvelyesek (a bab, a borsó és a lencse) rostozata durva, kímélő ételek készítésére nem alkalmasak.

Gyümölcsök

A gyümölcsök emészthetősége is rosttartalmuktól, nedvtartalmuktól függ. Asztali gyümölcsnek csak érett, hibátlan példányokat adjunk, a szépséghibás gyümölcs ételkészítésre alkalmas.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A nyersanyagok emészthetősége
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
tippek, fortélyok

Kapcsolódó könyvek

33 finom étel magas vérnyomásban 33 finom étel magas vérnyomásban
Szerzők: Rigó János, Fehér Ferencné, Veresné Bálint Márta
Kiadó: Anonymus Kiadó (2000)

Miért kellene lemondani az evés, az ízek öröméről annak, aki diétázik? Miért kellene külön főzni neki,...

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Élővilág enciklopédia II. Élővilág enciklopédia II.
Szerző: Rimóczi Imre
Kiadó: Kossuth Kiadó (2006)

Hazai zoológusok, botanikusok, mikológusok és más szakemberek (összesen mintegy 150 fő részvételével)...

4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek 4 vércsoport szerinti diéta cukorbetegeknek
Szerzők: D'Adamo, Peter J., Whitney, Catherine
Kiadó: Trivium Kiadó (2005)

A vércsoport szerinti étrend most a cukorbetegséggel szemben ad célirányos tervet az olvasó kezébe. A szerző...

Ezer jó fű Ezer jó fű
Szerző: Bukovinszky Julianna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Ha nem is ezer, de nem kevés jó fű, fa, virág, zöldség és fűszer kívánkozik a házipatikák polcaira a...

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

A nyers étel csodája A nyers étel csodája
Szerző: Boutenko, Victoria
Kiadó: Bioenergetic Kiadó (2011)

A kötet rávilágít, a sütés és a főzés emberi találmány, amelynek elsősorban kulturális és...

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Főtt tészták Főtt tészták
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti...

Dán paleolit Dán paleolit
Szerző: Rode Andersen, Thomas
Kiadó: Scolar Kiadó (2013)

A paleolit étkezés gyökeresen megváltoztatja az életminőséget, hirdetik rajongói. Most megtudhatjuk, hogy mi...

Varázslatos fűszerek Varázslatos fűszerek
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Miért lenne szükségszerű, hogy minden fogás nagyjából egyforma ízű legyen? A fűszerek friss íze, illata,...

A savanyú káposzta A savanyú káposzta
Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)

Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

A csodálatos méz A csodálatos méz
Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)

A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Tészták Tészták
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek...

Cukorbetegek nagy diétáskönyve Cukorbetegek nagy diétáskönyve
Szerző: Dr. Fövényi József
Kiadó: SpringMed Kiadó (2013)

A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az...

Gombák 1. Gombák 1.
Szerző: Rimóczi Imre
Kiadó: Kossuth Kiadó (2004)

Praktikus segítség a Kárpát-medencében honos állat- és növényfajok pontos felismeréséhez: a kishatározók...

Paleolit gyorsételek hedonistáknak Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Szerző: Posta Renáta
Kiadó: Jaffa Kiadó (2014)

Szereted a finom ételeket, de nem kedveled a bonyolult recepteket? Nincs időd órákon át a konyhában robotolni?...

Kapcsolódó cikkek