A méz

A méz
Persze nem csak az emberiségé, sok állat kedveli a mézet és még többen kedvelnék, ha a méhek nem védelmeznék oly elszántan élelemtartalékaikat.

A cikk forrása

gasztroABC

Egy igazán organikus élelmiszer

Az emberiség egyik legősibb tápláléka. Persze nem csak az emberiségé, sok állat kedveli a mézet és még többen kedvelnék, ha a méhek nem védelmeznék oly elszántan élelemtartalékaikat. A legrégebbi „írásos” emlék a mézről egy 16000 éves sziklarajz, amely méhkaptárt fosztogató emberfigurát ábrázol. Népszerűsége az ókorban egyre nagyobb lett, említi az ószövetség, asszír, egyiptomi, görög és római leírások, receptek sőt egyiptomi piramisokban fellelt mézmaradványok bizonyítják fontosságát. Görög neve: "meli", ebból származik a Melissa női név, amely méhet , mézet jelent. Prioritását megőrizte a középkorban is, hiszen más édesítőszert akkortájt nem ismert az emberiség. Kalácsok, sütemények, sültek készítéséhez használták, ill. az ókorban és a középkorban egyaránt kedvelt szeszesital, a méhser előállításához.
Egészen 1747-ig, a cukorrépa iparszerű előállításának kezdetéig versenytárs nélkül uralta az édességpiacot. Az olcsón gyártható répacukor egy darabig háttérbe szorította, de napjainkban másodvirágzását éli. Mégis mit tud ez a sűrű, opálosan áttetsző, bódítóan édes anyag?

Mégis, mi a méz? Hogyan készül?

Méznek, a háziméh (Apis mellifica) vagy mézgyüjtő vadméhfajok által a virágok cukortartalmú leveleiből (nektár) gyüjtött és a méhek gyomrában enzimekkel (amiláz, invertáz) átalakított terméket nevezzük.

Mitől ilyen egészséges?

Hozzávetőlegesen 190 tápanyagot tartalmaz, 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket (kataláz, diesztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz), természetes antibiotikumokat,szőlő és gyümölcscukrot, melyeket szervezetünk minden átalakítás nélkül képes felhasználni. Található még benne egy sor fontos nyomelem, kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód és vas. Színét ásványi anyagtartalma határozza meg,minél sötétebb annál többásványi anyagot tartalmaz.
Baktériumölő hatása ősidőktől ismert, sebek kezelésére, fertőtlenítésére, égési sérülések tüneti kezelésére (megakadályozza a felhólyagosodást),hüléses betegségek kezelésére ajánlott, (tudom, hogy morbidötletnek tűnikezeket adolgokat egy élelmiszerrel kapcsolatban szóba hozni, de Agésziláosz spártai király holttestét mézben tartósítva vittékvissza Spártába, Alexandrosz mézben tartósítottholttestét pedig Caesar maga ismegnézte... ), no, ennyit baktériumölő képességéről. Vitamintartalmát időnként túlértékelik, mert bár számos vitamint tartalmaz, ezek igen kis mennyiségben találhatók benne (viszont tárolás közben alig veszít belőle, vitamintartalmát akár hétévig is megőrzi),pl. a C vitaminmennyisége minimális.

Méz a kamrában

Gasztronómiai megítélése a kezdetek óta nem sokat változott, minden magára valamit is adó konyha az alapanyagok frontvonalában tartja (persze elsősorban a cukrászat). Persze csak úgy vajas kenyéren, vajas piritóson,tejjel, meleg kávéval, hmm... is használható. Különleges íze felismerhető a vele készült süteményekben, de húsok, sültek „felületi kezelésére, fényezésére” is használják igényesebb „műhelyekben”. Jut eszembe:próbálták már a főzött kakaótcukor helyett mézzel édesíteni?

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A méz
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon