A magyar sajt rövid története

A magyar sajt rövid története
A mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak a 18. század végén... kezdődött el, bár a finnugor eredetű fejni, vaj stb. szavak bizonyítják, hogy őseink ismerték a tejtermelést. A tejgazdaság kezdetleges formája hazánkban a 11-13. században alakult ki. Az állattenyésztő, pásztorkodó magyarság főleg a juhtejet fogyasztotta, és abból készített sajtot.

A cikk forrása

Sajtos-túrós ételek Sajtos-túrós ételek
(Aranyhal Kiadó)
Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem többre! Ennek fele lehet állati eredetű pl: tojás, tej, sajt, vagy hús, a másik fele származhat növényekből, mint...
Bővebben...

A tehéntej feldolgozását a 13. században a Felvidékre telepített németek honosították meg, és a sajt már kereskedelmi cikk is volt. Ezt alátámasztja Késmárk neve, a Käs-markt, vagyis sajtpiac szóból származik. (Késmárk latin neve Forum castei, szintén sajtpiacot jelent.) A 15-17. századból több okmányban találunk említést sajtokról, főként juhsajtról. A török hódoltság alatt az adó egy részét sajtban kellett beszolgáltatni. A 18. század végétől kezdve létesültek olyan tehenészetek, amelyek a tejet rendszeresen feldolgozták.... A sajtkészítő üzemek elsősorban az egyes uradalmak tehenészetében létesültek... A 20. század elején Ujhelyi Imre kezdeményezésére alakult meg az akkori Moson megyében öt tejszövetkezetben a sajtkészítés."
A fenti leírást Barta Miklós (a Gellért egykori főszakácsa) kiváló könyvéből idéztük. Érdegességként hozzátesszük, hogy Mátyás király édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek hatalmas tejgazdaságok adták a fő jövedelmét, méghozzá ezek a mai Szilágyi Erzsébet fasor mentén települtek, egy nagyobb "kőhajításnyira" a budai vártól.

Tehát Moson megyében született a ma is ismert óvári és ilmici sajt. De a répcelaki sajtüzem termékei is felvehették a versenyt a legjobb külföldi márkákkal. "A kisebb üzemekben kizárólag nyers tejből készítették a sajtot, ezért igen különböző minőségű, gyakran puffadt, soklyukú sajtok voltak forgalomban. A hazai fogyasztóközönség ízlése ennek megfelelően alakult ki, amit még ma is gyakran tapasztalhatunk, amikor a fogyasztók keveslik félkemény sajtjainkban a lyukak számát." - Meséli tovább Barta Miklós.

Azután következett a nagyüzemi, gépesített sajttermelés és érlelés újabb technológiája. Ennek következtében új fajtákkal bővölt a választék: Lajta, Göcseji, Balaton, Vadász nevű sajtokkal, majd 1978-tól nálunk is kaphatóak a camembert típusúak. Válogathatunk a különféle ízesítésű kenhető, ömlesztett sajtok között, s mi több, újabban ismét divatba jöttek a juhsajtok.
Sajnálatosan a magyarok sajtfogyasztása - a túrókkal együtt is - még mindig csak fele annyi, mint a franciáké, akiknek sajtkészítési tudománya verhetetlen a világon.

szepezsolt
2014.12.23 szepezsolt
Szerintem lehetnének vastagabbak és feketébbek a betűk mert nehezen tudom elolvasni!!!! De amúgy nekem tetszik!!! :)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A magyar sajt rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
most van szezonja

Kapcsolódó könyvek

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Sajtok nagy könyve Sajtok nagy könyve
Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Házi sajtkészítés Házi sajtkészítés
Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)

Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Kapcsolódó cikkek