A tehéntej feldolgozását a 13. században a Felvidékre telepített németek honosították meg, és a sajt már kereskedelmi cikk is volt. Ezt alátámasztja Késmárk neve, a Käs-markt, vagyis sajtpiac szóból származik. (Késmárk latin neve Forum castei, szintén sajtpiacot jelent.) A 15-17. századból több okmányban találunk említést sajtokról, főként juhsajtról. A török hódoltság alatt az adó egy részét sajtban kellett beszolgáltatni. A 18. század végétől kezdve létesültek olyan tehenészetek, amelyek a tejet rendszeresen feldolgozták.... A sajtkészítő üzemek elsősorban az egyes uradalmak tehenészetében létesültek... A 20. század elején Ujhelyi Imre kezdeményezésére alakult meg az akkori Moson megyében öt tejszövetkezetben a sajtkészítés."
A fenti leírást Barta Miklós (a Gellért egykori főszakácsa) kiváló könyvéből idéztük. Érdegességként hozzátesszük, hogy Mátyás király édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek hatalmas tejgazdaságok adták a fő jövedelmét, méghozzá ezek a mai Szilágyi Erzsébet fasor mentén települtek, egy nagyobb "kőhajításnyira" a budai vártól.
Tehát Moson megyében született a ma is ismert óvári és ilmici sajt. De a répcelaki sajtüzem termékei is felvehették a versenyt a legjobb külföldi márkákkal. "A kisebb üzemekben kizárólag nyers tejből készítették a sajtot, ezért igen különböző minőségű, gyakran puffadt, soklyukú sajtok voltak forgalomban. A hazai fogyasztóközönség ízlése ennek megfelelően alakult ki, amit még ma is gyakran tapasztalhatunk, amikor a fogyasztók keveslik félkemény sajtjainkban a lyukak számát." - Meséli tovább Barta Miklós.
Azután következett a nagyüzemi, gépesített sajttermelés és érlelés újabb technológiája. Ennek következtében új fajtákkal bővölt a választék: Lajta, Göcseji, Balaton, Vadász nevű sajtokkal, majd 1978-tól nálunk is kaphatóak a camembert típusúak. Válogathatunk a különféle ízesítésű kenhető, ömlesztett sajtok között, s mi több, újabban ismét divatba jöttek a juhsajtok.
Sajnálatosan a magyarok sajtfogyasztása - a túrókkal együtt is - még mindig csak fele annyi, mint a franciáké, akiknek sajtkészítési tudománya verhetetlen a világon.
A magyar sajt rövid története
A cikk forrása

Kapcsolódó könyvek

Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)
Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)
Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...


Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)
A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)
Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)
"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)
Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)
Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Szerző: Harbutt, Juliet
Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)
A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)
Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Szerző: Hartbutt, Juliet
Kiadó: Alexandra Kiadó (2002)
A 190 oldalas keménykötésű könyv segítséget ad az ízlésnek és az alkalomnak megfelelő sajtok...

Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)
Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)
A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...
2014.12.23