A magyar sajt rövid története

A magyar sajt rövid története
A mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak a 18. század végén... kezdődött el, bár a finnugor eredetű fejni, vaj stb. szavak bizonyítják, hogy őseink ismerték a tejtermelést. A tejgazdaság kezdetleges formája hazánkban a 11-13. században alakult ki. Az állattenyésztő, pásztorkodó magyarság főleg a juhtejet fogyasztotta, és abból készített sajtot.

A cikk forrása

Sajtos-túrós ételek Sajtos-túrós ételek
(Aranyhal Kiadó)
Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem többre! Ennek fele lehet állati eredetű pl: tojás, tej, sajt, vagy hús, a másik fele származhat növényekből, mint...
Bővebben...

A tehéntej feldolgozását a 13. században a Felvidékre telepített németek honosították meg, és a sajt már kereskedelmi cikk is volt. Ezt alátámasztja Késmárk neve, a Käs-markt, vagyis sajtpiac szóból származik. (Késmárk latin neve Forum castei, szintén sajtpiacot jelent.) A 15-17. századból több okmányban találunk említést sajtokról, főként juhsajtról. A török hódoltság alatt az adó egy részét sajtban kellett beszolgáltatni. A 18. század végétől kezdve létesültek olyan tehenészetek, amelyek a tejet rendszeresen feldolgozták.... A sajtkészítő üzemek elsősorban az egyes uradalmak tehenészetében létesültek... A 20. század elején Ujhelyi Imre kezdeményezésére alakult meg az akkori Moson megyében öt tejszövetkezetben a sajtkészítés."
A fenti leírást Barta Miklós (a Gellért egykori főszakácsa) kiváló könyvéből idéztük. Érdegességként hozzátesszük, hogy Mátyás király édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek hatalmas tejgazdaságok adták a fő jövedelmét, méghozzá ezek a mai Szilágyi Erzsébet fasor mentén települtek, egy nagyobb "kőhajításnyira" a budai vártól.

Tehát Moson megyében született a ma is ismert óvári és ilmici sajt. De a répcelaki sajtüzem termékei is felvehették a versenyt a legjobb külföldi márkákkal. "A kisebb üzemekben kizárólag nyers tejből készítették a sajtot, ezért igen különböző minőségű, gyakran puffadt, soklyukú sajtok voltak forgalomban. A hazai fogyasztóközönség ízlése ennek megfelelően alakult ki, amit még ma is gyakran tapasztalhatunk, amikor a fogyasztók keveslik félkemény sajtjainkban a lyukak számát." - Meséli tovább Barta Miklós.

Azután következett a nagyüzemi, gépesített sajttermelés és érlelés újabb technológiája. Ennek következtében új fajtákkal bővölt a választék: Lajta, Göcseji, Balaton, Vadász nevű sajtokkal, majd 1978-tól nálunk is kaphatóak a camembert típusúak. Válogathatunk a különféle ízesítésű kenhető, ömlesztett sajtok között, s mi több, újabban ismét divatba jöttek a juhsajtok.
Sajnálatosan a magyarok sajtfogyasztása - a túrókkal együtt is - még mindig csak fele annyi, mint a franciáké, akiknek sajtkészítési tudománya verhetetlen a világon.

szepezsolt
2014.12.23 szepezsolt
Szerintem lehetnének vastagabbak és feketébbek a betűk mert nehezen tudom elolvasni!!!! De amúgy nekem tetszik!!! :)
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A magyar sajt rövid története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Sajtok kézikönyve Sajtok kézikönyve
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)

Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Sajtlexikon Sajtlexikon
Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)

A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

A magyar szürkemarha A magyar szürkemarha
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Bellon Tibor
Kiadó: Timp Kiadó (2001)

Magyarország egykoron Európa éléskamrája volt. A Kárpát medence állatbőségét nemcsak egyedülálló...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Sajtok Sajtok
Szerző: Hartbutt, Juliet
Kiadó: Alexandra Kiadó (2002)

A 190 oldalas keménykötésű könyv segítséget ad az ízlésnek és az alkalomnak megfelelő sajtok...

Kis sajtlexikon Kis sajtlexikon
Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)

A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Francia sajtok Francia sajtok
Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)

Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Sajtok nagy könyve Sajtok nagy könyve
Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)

Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

Sajtok a világ minden tájáról Sajtok a világ minden tájáról
Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)

A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

...Mindennapi kenyerünket... ...Mindennapi kenyerünket...
Szerkesztő: Szabó Magdolna
Kiadó: Officina Nyomdaipari Oktató és és Termelő Kft (0)

Úgy tisztelte a magyar nép, mint az életet. Mert a kenyér tulajdonképpen az életet jelentette számára: annak...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Kapcsolódó cikkek