A lapos testű halak tisztítása, nyúzása és filézése

A lapos testű halak tisztítása, nyúzása és filézése
A lapos testű halak - rombuszhal, lepényhal, nyelvhal - feldolgozása során ezeket halakat szinte mindig kifilézzük, gyakran megtöltjük, és a bőrüket lenyúzzuk...

A cikk forrása

Sütés-főzés nagykönyve Sütés-főzés nagykönyve
(Kossuth Kiadó)
Több mint 650 könnyen megtanulható konyhai művelet, 400 remek, bevált recept... A Sütés-főzés nagykönyve kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt nélkülözhetetlen segítség. A tökéletes sütés-főzés nem...
Bővebben...

Tisztítás és nyúzás

1. A hal hasát a farkától a feje felé haladva éles késsel felvágjuk, aztán kizsigereljük, vagyis a belét eltávolítjuk.

2. A vastag bőrű halak, mint például a nyelvhal, kézzel is nyúzható. A farka tövében a bőrt éles késsel bemetsszük, és ujjunkkal a bőr alá nyúlva azt felemeljük. (Könnyebb lehet a nyúzás, ha az ujjunkat besózzuk vagy a halbőrt száraz papírtörlővel fogjuk meg - gondoljunk csak a csirke bőrének eltávolítására.)

3. A hal farkát megfogjuk, a deszkához szorítjuk, majd óvatos, de határozott mozdulattal a bőrt egy darabban lehúzzuk.

4. A vékonyabb bőrű halak csak filézés után nyúzhatók, ekkor kést használjunk. A bőrös halfilét megfogjuk a farkánál, a hús és a bőr között éles késsel bemetsszük a bőrt, majd a húst kissé megemeljük.

5. A késsel határozott, de óvatos mozdulattal lefejtjük a húst a bőrről, vigyázva arra, hogy a filé ne sérüljön meg. A munkánk akkor lesz sikeres, ha az egyik kezünkkel biztosan fogjuk a hal farkát, és a kés, amellyel dolgozunk, a deszka síkjával párhuzamosan mozog.

Filézés

1. A hal húsát a gerinc egyik oldalával párhuzamosan, a bordák fölött éles késsel elválasztjuk. A késsel óvatosan lefejtjük a halhúst. A kést a gerinc és a borda közé szúrjuk, így választva le a húst. Ezt ugyanannak az oldalnak a másik részén is megismételjük.

2. A halat a másik oldalára fordítjuk, aztán a műveletet megismételjük. Az eredmény 4 halfilé. A kisebb halak esetében természetesen csak két filét kapunk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A lapos testű halak tisztítása, nyúzása és filézése
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Halak szakácskönyve Halak szakácskönyve
Szerzők: Oriskó Ferenc, Pár Gyula
Kiadó: Food Time Kiadó (2002)

A hal az egyik legősibb és egyben legegészségesebb táplálékforrásunk. Rostozata laza, jelentős mennyiségű...

Mennyei halételek Mennyei halételek
Szerző: Ramsay, Gordon
Kiadó: T.bálint Kiadó (2010)

Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyű, mégis intenzív ízvilágú...

501 konyhai tipp háziasszonyoknak 501 konyhai tipp háziasszonyoknak
Szerző: Donald, Pamela
Kiadó: Tevan Kiadó (1999)

Ez az 501 remek konyha ötlet Pamela Donald angol háziasszonytól származik. A tanácsok praktikusak, mert...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

A főzés alapanyagai A főzés alapanyagai
Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

A halászlé titkai A halászlé titkai
Szerző: Zelenák János
Kiadó: Duna International (2009)

Hazánk egyik legkedveltebb, legismertebb étel specialitása, a halászlé hungarikumnak számít. A gyakran...

Halak és halételek Halak és halételek
Szerzők: Szabó Péter, Hoitsy György
Kiadó: Corvina Kiadó (2011)

A "Halak és halételek" nem csupán egy könyv a sok közül. Rendkívüli élmény, amely teljesen új...

A halfőzés művészete A halfőzés művészete
Szerző: Tóth Erika Katalin
Kiadó: Vitalon Etalon Kiadó (0)

"200 év receptgyűjteményét tartja kezében a kedves olvasó, ugyan nem szokványos módon, mert megtalálhatja...

Kapcsolódó cikkek