A konyhai eszközök rövid története

A konyhai eszközök rövid története
Az emberiség útja hosszú volt az ásóbottól, a föld kemencétől a légkeveréses elektromos sütőig

A cikk forrása

Sauer Győző gasztroABC

A fogtól a késig


Az emberiség első, mondhatni veleszületett konyha technikai eszköze a saját foga volt. Zseniális alkotása a természetnek. Külső, úgynevezett fogzománc része a legkeményebb élő anyag, míg belő dentinnek nevezett része rendkívül rugalmas. Fizikai viselkedése a híres toledói, damaszkuszi és szamuráj kardokéhoz hasonló. Rugalmas és éltartó, sőt mivel az állkapocs csont üregében milliónyi rugalmas roston függ, mely fokozza durva erő behatások elleni védelmét és így sérüléséhez vagy erőszakos eltávolításához nagy erő szükségeltetik. A zománc enyhe kopása pedig önélezővé teszi élüket, rágó felszínüket. A fogak kopása rövid távon előnyös volt ősember eleink számára. Viszont hosszú távon hátrányos volt, mivel a nyers hús, magvak, gyökerek fogyasztása, bár tisztító hatásuk kitűnő, fokozottan koptatja a fogakat és az ételkészítés ( sütés, főzés = puhítás ) előtti korban aki nem tudta megrágni ételét akár éhen is halhatott. Nem beszélve a megnyíló fogcsatornák fájdalmáról és az ebből fakadó állkapocs fertőzések veszélyeiről.

Bizton elmondható, hogy már az első konyha technikai eszközök is jelentősen javították az ősember életben maradási esélyét és megnövelték életének hosszát. Valószínűleg egy egyszerű, hegyes bot, mellyel gyökereket, hangyafészkeket ( a hangyatojás finom és tápláló ) ásott ki vagy elhalt fák kérgét feszegették le, hogy az alattuk lévő kövér pondrókhoz jussanak. A szágó pálma ehető, belső fás részében élő pajor ma is finom csemege. A másik fontos eszköz a dorong lehetett, amivel a csonthéjas terméseket ( dió, mogyoró, mandula ), ehető makkot és állati csontokat, koponyát törték össze, hogy a bennük lévő energia dús tápanyaghoz jussanak. Ebből alakulhatott ki a későbbi vadász eszköznek és így fegyvernek sem utolsó hajító fa, melynek később használatos változata a Mezőgazdasági Múzeumban látható, mellyel nem is oly régen a magyar pásztorok is távol tartani igyekeztek a nem kívánatos látogatókat. A harmadik fontos eszköz a marokkő lehetett, mely szintén csonthéjasok feltörésére és a nagyobb magvú fűfélék ( tönke búza, rozs, árpa ) magjainak darává zúzására szolgálhatott. Valószínűleg ebből lett a doronggal egyesítve a szakóca (kőbalta) és a pattintott, később a csiszolt kőkés. Ez döntően fontos találmány volt, mivel az ember egy nyúlnál nagyobb állatot nem tud éles eszköz nélkül megbontani (széttépni) és így megenni sem. Ez után már csak a kések anyagában volt változás. Réz, bronz, kovács acél késeken át jutottunk el a ma használatos ötvözött, hengerelt acél, rozsdamentes késekig. Az emberiség történelme során a kés, főleg a fémből készültek ritkák és nagyon drágák voltak. Állítólag az az amerikai ( USA ) étkezési szokás, hogy a tányéron falatnyi darabokra vágják a húst, majd a villát jobb kezükbe áttéve " lapátolnak", ahogy ezt az angolok finomkodva mondják, abból az egyszerű tényből ered, hogy az első telepeseknek családonként csak egy késük volt. A legtöbb kultúrában késnek a használati értékén túl szinte szakrális jelentősége volt. Jemenben a mai napig is az övre csatolt görbe kés nélkül egy magára valamit is adó jemeni férfi nem lép ki az utcára. Én is az apámtól kaptam az első zsebkésemet, mondván, hogy egy férfi tűzszerszám és kés nélkül ne menjen ki az utcára. Természetesen megtanított arra is, hogy szigorúan étkezéshez és fúráshoz - faragáshoz használható. Lásd: Fekete István Tüskevár című könyvében Tutajos bicskája.

Kész, tűz...


Ha az ősünk kész volt az alapanyagok előkészítésével már a tűz használatát is ismerte nekiláthatott sütni - főzni. Ezt többféle módon végezhette. A húsokat süthette nyárson vagy forró kőlapon, melyen magvakat, gombákat, ehető gyökereket is piríthatott, sőt minden bizonnyal madár tojásokból tükör tojást is sütött. A leves főzés kicsit bonyolultabb volt, de nem lehetetlen. A közelmúltig is egyes népeknél, fazék alakúra kivájt farönkbe tették a levesbe valót és tűzben felhevített köveket raktak bele, majd nagy levelekkel letakarták és esetenként hőszigetelő moha vagy földréteggel vették körül. Ha valaki megpróbálkozik ezzel a főzési móddal, nagyon vigyázzon, mert a legtöbb kő alkalmatlan erre a célra, mivel a tűzben hevítéskor vagy a levesbe helyezés előtti, ugyancsak pillanatokig tartó hideg vízbe merítéskor akár fel is robbanhat, így sérülést okozhat. Erre a célra bizton a legalkalmasabb a szaunákban használt fekete lávakő. Ehhez nagyon hasonló az ázsiai sztyeppéken ma is dívó sütési mód, mikor is a birkát, elejtett antilopot vagy más alkalmatos állatot, bőrét zsáknak meghagyva nyúzzák le, majd ezt forró kövekkel, húsdarabokkal, sóval és fűszerekkel megtöltik, a nyílásokat elkötik, majd föld kemencében, vagy a nyílt tűz parazsában, forró hamujában tovább sütik.

A földkemencében sütést a mai napig sok nemzeti konyhában gyakorolják, igaz már gyakran csak turista látványosságként, de elmondások szerint az így készült ételek nagyon ízletesek. Kivitelezése a következő módon történik. Egy földbe ásott gödröt kibélelünk tűzben megforrósított kövekkel, majd ezekre helyezzük a megsütendő húsokat, halat, zöldségeket. Ezek fölé vastag, lehetőleg nedvdús ágakból tetőzetet rakunk, melyet vastag moha vagy lapulevél sorral takarunk be. Erre föld kerül. Tüzet is rakhatunk felette,
de ha kellő mennyiségű és hőmérsékletű követ helyeztünk a húsok alá ez felesleges. Egy 5 - 6 kg - os sertéscomb, körülbelül 3 óra alatt puhára párolódik, pirul. Új - Guinea falvaiban a ma is egész disznókat sütnek ily módon, melyeknek mell és hasüregét megtöltik batáta, jujúba vagy táró gyökérrel, miket a húshoz köretként fogyasztanak. Még ennél is egyszerűbben készül a sivatagi kenyér, mikor is a lisztet sóval, sütőporral és vízzel összegyúrják és a homokba temetik. Felette tűzet raknak és fél óra múlva kész a sivatagi kenyérféle. Még ennél is egyszerűbben készítették el az első hegymászókat segítő nepáli serpák az akkor még fő táplálékukat kitevő és kenyérnek nem is nevezhető tésztafélét, mely sóval, chili paprikával és vízzel gyúrt liszt volt, amit nyersen fogyasztottak. A kőből, agyagból készített kemence csiszolt kőkorszakbéli találmány mely építésének tudása a római birodalom bukása idején elveszett. A középkorban újra fel kellett találni. Az emberiség sokáig csak a hamuban sült pogácsát fogyaszthatta kenyér helyett. Ennek emléke ma is él a mesékben, mikor a szerencsét próbálni induló legkisebb fiúnak a tarisznyájába csak hamuba sült pogácsát tud rakni édesanyja útravalónak. Ennek a hamuba sült pogácsának a ma is élő, sok ember által fogyasztott rokonai az indiai, közel - keleti kelesztetlen lepénykenyerek, a bibliából jól ismert pászka, melynek szakrális jelentősége is van, s még ide tartozik a mexikói konyha meghatározó elemei a tortilla és a tacó is, melyek kukoricalisztből készülnek. A szintén kukoricalisztből készült mandarin palacsinta, mely a kínai konyha leghíresebb fogásának a Pekingi kacsának nélkülözhetetlen kísérője is ide sorolható. Itt jegyzendő meg, hogy napjainkban tárták fel hazánk területén magyar régészek a világon az első teljesen épen maradt csiszolt kőkori, kövekből készült kemencét. A középkor találmánya az először égetett agyagból, majd későbbiekben bronzból készült sütőharang, mit még az 1800 -as években is Európában sok helyen használtak. És az újra feltalált kemencén át a sparhelt renjén át eljutottunk a mai gáz és legkeverős elektromos sütőig. Érdekességként meg kell említeni a főleg kaukázusi és több belső - ázsiai országban a kelesztett vagy kelesztetlen tésztákat egy agyagból vagy fémből készült hordó belső falára tapasztva sütik, miközben a hordó alján meglehetősen nagy fával táplált tűz lángol. Rendkívül látványos és nagy ügyességet kíván az ottani pékek munkája, mely gyakran az utcán történik az ott bámészkodók szeme láttára.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A konyhai eszközök rövid története
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
ételfotó

Kapcsolódó könyvek

A legfinomabb tepsis ételek A legfinomabb tepsis ételek
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Raklet parti Raklet parti
Szerző: Kieslich, Sabine
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2005)

Aki szívesen hív vendégeket, de nem óhajt órákat tölteni az előkészületekkel, a lehető legjobban teszi, ha...

55 pompás tortaféle 55 pompás tortaféle
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)

Tortát enni mindig gyönyörűséges. Se szeri, se száma a krémes, karamellás, tejszínes, gyümölcsös,...

Főzzünk wokban! Főzzünk wokban!
Kiadó: Naumann & Göbel Verlags GmbH. (2011)

A wok számtalan íncsiklandozó fogással örvendezteti meg a húsételek rajongóit. A különleges elkészítési...

Változatos wok Változatos wok
Szerző: Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2005)

A wok, a távol-keleti konyhák zseniális találmánya fényes karriert futott be Nyugaton is. Mert: könnyedén...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

100 újabb recept kenyérsütő gépekhez 100 újabb recept kenyérsütő gépekhez
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

A házi kenyérsütő gépek megjelenésével a frissen sült kenyér imádóinak sokkal könnyebb dolga lett. A...

Wok Wok
Wok Wok
Szerző: Davies, Siân
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

A wokban főzés a távol-keleti konyhákra jellemző, de érdemes megismerkedni vele, mert gyors, egészséges,...

155 tepsis sütemény 155 tepsis sütemény
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2009)

Ha a finom sütemények illata bejárja a házat, nehéz ellenállni a csábításnak. Sebaj, egy egész tepsiből...

500 kínai recept 500 kínai recept
Szerző: Szovátai Vass
Kiadó: Pro-Book Kiadó (2008)

Mindazok számára ajánljuk ezeket a recepteket, akik szeretik a megszokott ízeket, de a különleges ételeket sem...

Sütés, párolás burokban Sütés, párolás burokban
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2006)

Zamatos, omlós, sohasem száraz húsok és szárnyasok, vitamindús zöldségek. Semmi kétség, ezek alufóliában...

Nagy kerti grill kalauz Nagy kerti grill kalauz
Szerző: Raichlen, Steven
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

"Ilyesfajta oktató könyvet írni nem is olyan egyszerű dolog. Azt szerettem volna, hogy tartalmazza mindazokat az...

Konyhai késtechnikák Konyhai késtechnikák
Szerző: Lumb, Marianne
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Hogyan szeleteljünk, csontozzunk, karikázzunk aprítsunk, kockázzunk, vagdaljunk, filézzünk. Tanuljuk meg,...

Fondü falatok Fondü falatok
Szerző: Meyer zu Stieghorst, Elisabeth
Kiadó: K.u.K. Kiadó (2002)

Kellemes élményben lesz részünk, ha vendégeinket fondüvel várjuk. Ez a könyv számtalan - változatos...

155 étel a szabadban 155 étel a szabadban
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2007)

A témánként 155 receptet kínáló sorozatunkban többnyire nem túl bonyolult, bárki által könnyen...

1 szelet hús - 50 recept 1 szelet hús - 50 recept
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2004)

Hússzeletek csúcsformában! Ropogós bundában - klasszikus és finom! Ám a hússzeletek valódi sztárok lehetnek...

Kínai konyha- egyszerűen Kínai konyha- egyszerűen
Szerző: Kwong, Kylie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Még soha nem volt ilyen egyszerű kínai ételt készíteni otthon - csak ez a könyv, egy wok és egy gyors...

Bogrács ételek Bogrács ételek
Szerző: Poós Lászlóné
Kiadó: Vianco Stúdió (1986)

A bográcsban főzés sajátos "zamattal", "magyaros ízzel" gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok...

1 tészta - 50 sütemény 1 tészta - 50 sütemény
Szerző: Greifenstein, Gina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2006)

A csodatészta legfontosabb tulajdonsága a variálhatóság. Ugyanazokból az alapvető hozzávalókból a...

Barbecue Barbecue
Szerző: Feller, Thomas
Kiadó: Geopen Kiadó (2011)

A barbecue egyszerű, finom, és még elrontani sem lehet, mert mindenért kárpótol a sütögetéssel egybekötött...

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó cikkek