A kocsma igenis közéleti intézmény!

A kocsma igenis közéleti intézmény!
A társadalom különböző szintjein élők közti kommunikáció és információáramlás kötetlen helye a cseh kocsma a Prágai kocsmakalauz című kötet szerzője szerint - áll az MTI könyvbemutatójában. A cseh főváros 246 sörivó helyének bemutatását a későbbiekben a vidéki hospodákra is kiterjesztett kötettel kívánja folytatni az önmagát csak "kocsmográfusnak" tituláló Hagymásy András...

A cikk forrása

168 óra online

"A tradicionális cseh kocsma (…) egy jelenség. Olyan közéleti intézmény, mely nálunk, nemigen létezik. A cseh kocsmába az emberek nem inni járnak, hanem élni. Beszélgetni, társadalmi, magánéleti kapcsolatokat ápolni, gondolkodni, vagy csendben mélázni, de mindenképpen a közösség részévé válni. Isznak is közben, ez igaz, de az ivás nem ugyanaz, mint nálunk, a vasúti restiben" - fogalmaz a székesfehérvári Hagymásy András "kocsmográfus", az Alinea Kiadónál a közelmúltban megjelent Prágai kocsmakalauz című kötetében.

A mű nem útikönyv, nem a város nevezetességei mentén követi a prágai kocsmavilágot, hanem különböző rendezői fejezetek mentén ad képet a hospodák izgalmas világáról. S méltán nevezhető hézagpótlónak, mert elsősorban nem a turistavonulási útvonalak mentén levő, s az útikönyvek, és az idegenvezetők által ajánlott "műintézményekbe" kalauzolja el ízes, kedvteremtő leírással az olvasót, hanem a külvárosi, kevésbé felkapott és főként a helyiek által látogatott, s a tradíciókat őrző, a kocsmárosok és a csaplárosnék által vezetetett kocsmákba.

A kötet 246 hospodát mutat be. Vannak köztük olyanok, amelyek a szerző kedvencei közé tartoznak, s olyanok is, amelyektől óva inti az utazót, mert könnyen megtörténik, hogy "lenyúlják", többet számláznak, vagy a felszolgált árpalé minősége marad el a kívánatostól és Csehországban megszokottól. A kötet összeállítását megelőző kocsmográfiai - a népek kocsmakultúráját megismertető és bemutató - "tudományos terepmunka", amibe gyakran besegítettek a lelkes és kitartó "tudományos segédmunkatársak", azaz barátok, ismerősök, hat-nyolc évig tartott.

Hagymásy András először 1991-ben, az egyetemi csoporttársakkal fedezte fel Prágának ezt a különleges világát, majd azóta is évente 5-6, vagy ahogy a pénze engedi, akár 8-10 alkalommal is látogat Prágába, tér vissza kedvenc hospodáiba, vagy fedez fel egy-egy újat közöttük.

S hogy miért annyira érdekes és különleges a cseh kocsmák világa? A szerző így ír erről: "A tízfokos sör a cseh ember számára a kisded kort követően alapvető élelmiszer. Csúnyán lerészegedni nem igazán lehet tőle - illetve igen, de addigra a hospoda általában bezár. A tízfokos sör felszabadítja a gondolatokat, serkenti a kreativitást, az emberek közötti kommunikációs gátakat pedig lebontja. (…) Teljesít (…) egy fontos küldetést: nem engedi elidegeníteni az embereket. A cseh kocsmában jó a hangulat és nincsenek társadalmi különbségek. Mivel szokás az asztalokhoz odatelepedni akkor is, ha ott már ülnek, könnyen egymás mellé kerül a minisztériumi főosztályvezető és a kéményseprő, az alanyi költő és a rakodómunkás, a polgármester és a postás. (…) és az emberek beszélgetnek. Ily módon olyan össztársadalmi kommunikációs és információáramlás valósul meg, amely az embereket közelebb hozza egymáshoz. A közösség iránti közöny kizárt, pedig (…) a ránk jellemző lánglelkű és megalkuvást nem ismerő politizálás szinte ismeretlen."

A hospodák bemutatása mellett a kocsmakalauz jó tanácsokkal is ellátja a Prágába utazókat, egyebek között arra vonatkozóan, hogyan lehet szállást találni, miként célszerű sör-túrára indulni, s miként lehet gyerekkel bejárni a gyönyörű cseh várost - emelte ki a bedekker tartalmából a Távirati Iroda.

A szerző bízik benne, hogy lesz folytatás, csak kicsit még várni kell rá. Az újabb cél ugyanis a vidéki Csehország hospodáinak a bemutatása, ami nem lesz egyszerű és rövid munka, de - fogalmazott a kocsmográfus - az olvasókért (meg, mint sejthetjük: a jó sörért) mindent vállal.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A kocsma igenis közéleti intézmény!
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
recept beküldése

Kapcsolódó könyvek

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Sörök enciklopédiája Sörök enciklopédiája
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

A gondosan összeállított sörenciklopédia megismerteti az olvasót a világ minden táján méltán híres...

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Kapcsolódó cikkek