A kávéfőzés története

A kávéfőzés története
Vajon mi volt az a feketeleves, ami még hátra van? A szólás eredetileg nem a kávéra, hanem egy középkori levesre utalt, amit vérrel készítettek. Ínyencségnek számított, és általában utolsó fogásként szolgálták fel. Hogy lett akkor negatív kicsengése?

A cikk forrása


(Mandiner blog)

Történelmünk három alakjáról, Majláth Istvánról, Thököly Imréről és Török Bálintról is úgy tartja a hagyomány, hogy erre a jelszóra - Hátra van még a fekete leves! - ejtették fogságba a törökök az ebéd végén. Ilyen, és ehhez hasonló történetekkel gazdagodhat az, aki ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba (miért nem találnak ki neki egy egyszerűbb nevet?), a kávéfőzés történetét bemutató kiállításra.

De elevenítsük csak fel, mit tudunk a kávé eredetéről! Az egyik, a kiállításon is felidézett változat szerint úgy Kr. e. 300 körül egy etióp pásztor azt vette észre, hogy megkergültek a kecskéi. Elpanaszolta ezt egy szerzetesnek, aki megvizsgálta, mit is esznek az állatok, majd ő maga is kipróbálta. Így jött rá, hogy a később kávéra keresztelt bogyók élénkítő hatással bírnak. Jóval később a szufi szerzetesek is előszeretettel használták a kávét, hiszen jól jött önkívületi szertartásaikhoz.

A kávénak leginkább két fajtáját használják a nagyvilágban, a termés 70 százalékát kitevő arabicát és a rosszabb minőségű robustát. Itthon sajnos főleg az utóbbiból készült kávét forgalmazzák, ezért panaszkodik mindenki arra, hogy a kávé gyorsan hat, és kevés ideig. Az arabica ilyen szempontból sokkal teásabb, fokozatos és hosszantartó hatása van. Persze az arabica kényesebb és drágább. A kácészemeket száraz vagy vizes eljárással érlelik, majd leválasztják a gyümölcshúst a magról. A kávészemeket pedig többféle módszerrel lehet pörkölni (a kiállítás három, jellemzően városokról elnevezett módszert említ).

Ezután már csak a kávéfőzés van hátra. A legrégibb módszer a török (a zaccból még jósoltak is, úgy, ahogy mi az ólomöntéssel); ugyancsak elterjedt a filteres kávé, felénk azonban alighanem a kotyogós módszer a top egy. Említhetjük még a presszókávét, a francia dugattyús módszert, a cappucinót, és újabban az instant kávét.

Egy reakciós persze (főleg a magamfajta, aki csak alkalmilag kávézik) az instant módszert nem nagyon értékeli, maximum szükségből folyamodik hozzá, és inkább a szertartásos kávéfogyasztás híve. A szertatásos kávéfogyasztás terepe pedig szerencsés esetben (elég idő, elég pénz) a kávéház. Isztambulban már az 1550-es években nyíltak kávéházak, Európában az első a velencei La Bottega del Caffé volt, amely 1624-ben nyitotta meg kapuit. Az itthoni kávéházi életről, annak a kiegyezés és a második világháború előtti fénykoráról kiváló könyvet írt Saly Noémi Törzskávéházamból zenés kávéházba címmel, ami a Kis- és Nagykörút korabeli kávéházait mutatja be egy írás - egy kávé alapon.

Minden kávéfőző őse két egymás fölé rakott edény. Gondolta volna például bárki is, hogy az első kávéfőzőt Jean-Baptiste de Belloy (1709-1808), Párizs érseke ötölte ki? A kiállításon a kávéról szóló alapvető infók után kávéfőzők armadáját tekinthetjük meg.

Alant például egy Bambi típusú kávéfőző az ötvenes évekből, amit egy híres magyar kávéfőző-iparos, Simon Imre készített úgy, hogy a kisfia, Tibor rajzolt egy kávéfőzőt, ő pedig megalkotta.

Azt hiszem, egyszer lehetne csinálni egy kiállítást a Bambiról elnevezett dolgokról is (bár a budapesti és a károlyvárosi kocsmát nehéz lesz belepaszírozni). A következő képen egy 2010-es modell látható.

Ha már ott vagyunk és van lelkierőnk, decemberig még nyitva van a MÁV Utasellátó hatvan évét bemutató kiállítás is. Ide azonban nagy levegőt véve menjünk be, erőteljesen átlengi ugyanis a szocializmus levegője. Ha szerencsénk van, nosztalgiázó nyugdíjasokkal is találkozhatunk, akik háromszor annyi ideig bírják böngészni a kiállítás anyagát, mint mi, és még ismerték azt a vidékről felszármazott nénit, akinek karrierje odáig ívelt, hogy végül a Keleti utasellátójának vezetőjeként mehetett nyugdíjba (ha jól emlékszem).

A kiállítás október 24-ig van nyitva, augusztus 28-án, szombaton pedig barista-bemutató teszi élővé azt, ahol kávékülönlegességeket kóstolhatnak az érdeklődők (belépő 1000 forint, de benne foglaltatik egy kóstolás is).

Végezetül említsük meg a NER-nyilatkozatot, amit még nem szartak le a legyek. Kifelé meghajlás kötelező, választható opció a könnyes meghatódás, de memoriterként is szavalhatjuk.

dobray (2010. agusztus)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A kávéfőzés története
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
twitter

Kapcsolódó könyvek

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Mit ebédelt Ferenc József? Mit ebédelt Ferenc József?
Szerző: Krúdy Gyula
Kiadó: Anno Kiadó (2008)

Rövid írások a hazai gasztronómia fényes múltjáról.

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Kávészenvedély Kávészenvedély
Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)

Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...

Ét-vágy Ét-vágy
Szerkesztő: Freedman, Paul
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó (2008)

E könyv -elsőként a világon- az étkezési szokások legújabb kutatási eredményeinek segítségével igyekszik...

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Magyar kóstoló Magyar kóstoló
Szerző: Gergely Anikó
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

A rendkívül eredeti, színvonalas képanyaggal illusztrált kötet ínycsiklandó receptekkel fűszerezett...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Kapcsolódó cikkek