A hűtött alapkészlet

A hűtött alapkészlet
Mi hol, hogyan és mennyi ideig marad friss a hűtőben

A cikk forrása

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
(Magyar Könyvklub)
A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető receptek) csoportosítva közli azokat a hasznos ismereteket, amelyek megkerülhetetlenek mindazok számára, akik a...
Bővebben...

Fönt és középen


Sajt
szendvicsre (pl. gouda), sajt reszelni (pl. parmezán), sajt csemegézni (pl. camembert), tehéntúró, mozzarella stb.
Hogyan: légmentesen dobozban, a vágott felület fóliába, papírba vagy nedves kendőbe takarva. Az erősebb illatú fajták külön. tehéntúró, mozzarella a saját csomagolásában
Mennyi ideig: a fajtától függően 3 naptól 2 hétig, illetve az eltarthatóság dátumáig

Tej, tejszín, joghurt, krémsajt, túró; kefír, író, tejföl, Mascarpone
Hogyan: inkább középen, mint fönt tároljuk; fölbontás után jól zárjuk vissza, mindig tiszta kanállal vegyünk belőle
Mennyi ideig: bontatlanul az eltarthatóság dátumáig, felbontás után 2-5 napig

Lent, illetve a leghidegebb helyen


Hús, felvágott, hal

Hogyan: hús és hal csomagolás nélkül, tányéron, tálban nem egészen légmentesen lefedve; szárnyasok külön; felvágottak légmentes dobozban, csomagolás nélkül, lehetőleg külön, nem túl sok rétegben; füstölt áru külön
Mennyi ideig: darált hús 1 napig, szárnyas és apróra vágott hús 1-2 napig, a többi húsféle 2-3 napig, főtt-sült 3 napig; friss hal 1-2 napig, füstölt, pácolt, marinírozott felbontás után 2-3 napig, főtt-sült 2-3 napig; felvágott 2-4 napig, füstölt áru 1 hétig vagy tovább

Ajtóban


Vaj, tojás
, felbontott tartós konzervek, felbontott italok
Hogyan: a megfelelő rekeszekben
Mennyi ideig: vaj az eltarthatóság dátumáig, tojás több hétig

Zöldségtárolókban


Zöldségfélék

Hogyan: lazán, az érzékenyebb dolgokat nem egészen légmentes fóliában vagy medves törülközőben; a zöldjét eltávolítva
Mennyi ideig: leveles zöldségek és gomba 2-3 napig, gyökerek 1-2 hétig, egyebek általában 1 hétig

Fűszernövények
Hogyan: egy kis vízzel meglocsolva jól záródó, nejlonzacskóban, esetleg fóliába vagy nedves kendőbe takarva
Mennyi ideig: az érzékenyebbek 2-3 napig, a többi 4-7 napig

Friss bogyós gyümölcsök
Hogyan: a többi élelmiszertől külön, nem túl szorosan, a legjobb egy rétegben, nedves kendővel letakarva
Mennyi ideig: 1-3 napig

Ményhűtőben


Zöldborsó
, spenót, aprított fűszernövények; hasábburgonya, leveles tészta, félkész sütemény, mirelit halfilé, garnéla, fagyasztott gyümölcsök, fagylalt, jégkocka; maradék ételek
Hogyan: légmentes mélyhűtő dobozokban és zacskókban ( a felbontott gondosan visszazárva)
Mennyi ideig: mirelit termékek az eltarthatóság dátumáig, felolvasztás után mint a friss termékek; sütemény 1-3 hónapig; hal 3-6 hónapig; gyümölcs és zöldség 6-12 hónapig; hús 6-tól (szárnyas, sertés) 12 hónapig (bárány, marha); saját készítésű étel 3-6 hónapig

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A hűtött alapkészlet
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Sajtok enciklopédiája Sajtok enciklopédiája
Szerző: Harbutt, Juliet

Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

A főzés alapkönyve A főzés alapkönyve
Szerzők: Sälzer, Sabine, Dickhaut, Sebastian
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

A fiatalos lendülettel megírt, 'formabontó' szakácskönyv két fő fejezetbe (Alapvető tudnivalók; Alapvető...

Frissen fagyasztva Frissen fagyasztva
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

Az ismert táplálkozási szakember megismertet a mélyhűtés során az élelmiszerekben végbemenő folyamatokkal,...

Fehérborkalauz Fehérborkalauz
Szerzők: Knoll, Rudolf, Schweizer, Ulrich
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)

A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között gyakran eltévednek. Pedig akár...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Egri borok Egri borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)

Eger és a bor már évszázadok óta elválaszthatatlanok. A bortermő táj világhírű bora az egri bikavér, mely...

Kapcsolódó cikkek