A húsleves regénye

A húsleves regénye
A minap eltűnődtem azon, hogy sok jóféle ételről írtam már - de valamilyen okból eddig kimaradt közülük az egyik legfontosabb, legősibb fogás, a húsleves. Márpedig annak Magyarországon valóságos regénye van.

A cikk forrása

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
(Corvina Kiadó)
A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel, részint híres, nagy ínyencekét, akik megmutatták, hogyan kell e nagy pillanatokat maradéktalanul kiélvezni... A...
Bővebben...

Ilyen levest, barátom, nem lehet kapni semmiféle helyen a világon - írja Móricz Zsigmond -, csak éppen itt, ahol vagyunk. Mert a levesnek úgy kell készülni, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is. Lehetőleg kacsa. Azt aztán együtt főzik, annyi ideig, legalább huszonnégy óráig, hogy az úgy elfő, mint a homok. Még a tehén csontjának is puhára kell abban főni. De ha kakas van benne, az még jobb. Nagy kakas. Öreg kakas. Amely már évek óta gyakorolja a szerelem művészetét. Annak minden részének benne kell lenni a levesben, szétfőve és legkisebb alkatrészeire bontva. Egy ilyen leves a beteget is lábra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Brillat-Savarin, a gasztronómia hajdani filozófusa hasonlóképpen nyilatkozott a húslevesről, de ő megelégedett a marhahússal, amihez zöldségféléket, gyökereket kívánt főzni és valamiféle „betétet" adni. Szerinte az így készített húsleves egészséges, könnyű és tápláló, mindenki kedveli, s hozzáteszi, hogy sehol a világon nem készítenek és esznek olyan húsleveseket, mint Franciaországban, amiről utazásai során maga is meggyőződött.

Maguknak tulajdonítják a legfölségesebb húslevesek készítésének titkát az osztrákok is. A salzburgi hercegérsek udvari szakácsa, Conrad Hagger - a krónikák szerint - az év minden napjára másféle húsleves-variációt volt képes készíteni, amikor Johannes Ernst, az érsek úr úgy kívánta, akár hat esztendőn keresztül is naponta váltogatta a leveseket. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy abban az időben a leves az étkezés főfogása volt. A barokk Salzburgban Hagger húslevese valójában kombinált fogás volt: legalulra zsemleszeletek kerültek, azokra - főtt vagy sült - marhahússzeletek, szárnyasok húsa, vadhús, belsőségek, halak, rákok. Mindezt körülrakta párolt zöldségekkel, majd a csodálatos együttest leöntötték aranyszínű marhahúslevessel. Felső-Ausztriában ünnepnapokon még manapság is efféle barokk húslevest szervíroznak: főtt marhahús, sertésborda, valamint leveszöldség és húsleves van a tálban, tetején pedig palacsintatésztába mártott, vajban kisütött kenyérszeletek úszkálnak.

A húslevest illetően a magyar konyha sem a francia grande cuisine-bél, sem a bécsi konyhánál nem hátrább való. Czifray István szakácsmester kétszáz esztendővel ezelőtti szakácskönyvében így írt a jó húslevesről:
"Nem szükség említeni, hogy minden jó húslevesnek fő része marha húsból áll, akármi főzessék vele, ezért aki jó ízű és tiszta húslevest akar főzni, mossa ki naponta tiszta vízzel azon fazekat, melyben a húst tűzhöz teszi. Ha a marha tisztán kerül haza a mészárszékről, nem éppen szükség megmosni vagy vízbe áztatni, mert így táplálóbb lesz a leve.
"

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A húsleves regénye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
lexikon

Kapcsolódó könyvek

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária
Szerzők: Trutter, Marion, Smid, Gregor M
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki...

Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít Szakats mesterségnek könyvetskéje, mellyben külömbkülömbféle válogato tt tzifra, jó, egésséges, hasznos, tiszta és szapora étkeknek megkészít
Szerző: Tótfalusi Kis Miklós
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ez az érdekes, olvasmányos kis kötet letűnt korok ízes nyelvén szól letűnt korok ízes étkeiről....

Megkóstoltam Itáliát Megkóstoltam Itáliát
Szerző: Seres Attila
Kiadó: Palatinus Kiadó (2003)

A könyv egyfajta gasztronómiai utazás időben és térben. Az élvezetes stílusban megírt útibeszámoló persze...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Francia kulinária Francia kulinária
Szerkesztő: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Az Ardennek, az Alpok és a Pireneusok gyűrűjében, a Rajna és a Földközi-tenger ölelésében elterülő...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Al dente Al dente
Szerző: Black, William
Kiadó: Tericum Kiadó (2009)

A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
Szerző: Halász Zoltán
Kiadó: Corvina Kiadó (2007)

A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel,...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Klasszikus magyar konyha Klasszikus magyar konyha
Szerző: Láng György
Kiadó: Corvina Kiadó (1992)

A magyar történelem bővelkedik fordulatos, dicsőséges, csak erre a népre jellemző eseményekben. Ugyanezt...

Konyhaszótár Konyhaszótár
Szerző: Dumas, Alexandre
Kiadó: Corvina Kiadó (2014)

,,Fontos alapmunka, s nem mellesleg egy könnyen olvasható igazi Alexandre Dumas-könyv - ezúttal d'Artagnan...

Gasztronómiánk krónikája Gasztronómiánk krónikája
Szerző: Dr. Ketter László
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1985)

Élelmezésünk távoli múltjának és jövőjének érdekes regénye ez a könyv. A szerző több mint negyven...

Mexikói konyha lépésről lépésre Mexikói konyha lépésről lépésre
Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)

A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Bécs - Ízek városa Bécs - Ízek városa
Szerző: Füreder Balázs
Kiadó: Holnap Kiadó (2016)

Bécs hangulatát birodalmi múltja és világhírű épületei teremtik meg. Ki ne ismerné – legalább...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Kapcsolódó cikkek