A húsleves regénye

A húsleves regénye
A minap eltűnődtem azon, hogy sok jóféle ételről írtam már - de valamilyen okból eddig kimaradt közülük az egyik legfontosabb, legősibb fogás, a húsleves. Márpedig annak Magyarországon valóságos regénye van.

A cikk forrása

Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel Utazás Kulináriába avagy kultúrtörténeti kalandozás az ízek világában számtalan különleges recepttel
(Corvina Kiadó)
A gasztronómia nagy pillanatait idézem fel ebben a könyvben - részint saját élményeimet elevenítve fel, részint híres, nagy ínyencekét, akik megmutatták, hogyan kell e nagy pillanatokat maradéktalanul kiélvezni... A...
Bővebben...

Ilyen levest, barátom, nem lehet kapni semmiféle helyen a világon - írja Móricz Zsigmond -, csak éppen itt, ahol vagyunk. Mert a levesnek úgy kell készülni, hogy abban legyen marhahús is, meg szárnyas is. Lehetőleg kacsa. Azt aztán együtt főzik, annyi ideig, legalább huszonnégy óráig, hogy az úgy elfő, mint a homok. Még a tehén csontjának is puhára kell abban főni. De ha kakas van benne, az még jobb. Nagy kakas. Öreg kakas. Amely már évek óta gyakorolja a szerelem művészetét. Annak minden részének benne kell lenni a levesben, szétfőve és legkisebb alkatrészeire bontva. Egy ilyen leves a beteget is lábra állítja, s az egészségest viruló ifjúvá teszi."

Brillat-Savarin, a gasztronómia hajdani filozófusa hasonlóképpen nyilatkozott a húslevesről, de ő megelégedett a marhahússal, amihez zöldségféléket, gyökereket kívánt főzni és valamiféle „betétet" adni. Szerinte az így készített húsleves egészséges, könnyű és tápláló, mindenki kedveli, s hozzáteszi, hogy sehol a világon nem készítenek és esznek olyan húsleveseket, mint Franciaországban, amiről utazásai során maga is meggyőződött.

Maguknak tulajdonítják a legfölségesebb húslevesek készítésének titkát az osztrákok is. A salzburgi hercegérsek udvari szakácsa, Conrad Hagger - a krónikák szerint - az év minden napjára másféle húsleves-variációt volt képes készíteni, amikor Johannes Ernst, az érsek úr úgy kívánta, akár hat esztendőn keresztül is naponta váltogatta a leveseket. Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy abban az időben a leves az étkezés főfogása volt. A barokk Salzburgban Hagger húslevese valójában kombinált fogás volt: legalulra zsemleszeletek kerültek, azokra - főtt vagy sült - marhahússzeletek, szárnyasok húsa, vadhús, belsőségek, halak, rákok. Mindezt körülrakta párolt zöldségekkel, majd a csodálatos együttest leöntötték aranyszínű marhahúslevessel. Felső-Ausztriában ünnepnapokon még manapság is efféle barokk húslevest szervíroznak: főtt marhahús, sertésborda, valamint leveszöldség és húsleves van a tálban, tetején pedig palacsintatésztába mártott, vajban kisütött kenyérszeletek úszkálnak.

A húslevest illetően a magyar konyha sem a francia grande cuisine-bél, sem a bécsi konyhánál nem hátrább való. Czifray István szakácsmester kétszáz esztendővel ezelőtti szakácskönyvében így írt a jó húslevesről:
"Nem szükség említeni, hogy minden jó húslevesnek fő része marha húsból áll, akármi főzessék vele, ezért aki jó ízű és tiszta húslevest akar főzni, mossa ki naponta tiszta vízzel azon fazekat, melyben a húst tűzhöz teszi. Ha a marha tisztán kerül haza a mészárszékről, nem éppen szükség megmosni vagy vízbe áztatni, mert így táplálóbb lesz a leve.
"

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A húsleves regénye
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
van itthon

Kapcsolódó könyvek

Olasz kulinária Olasz kulinária
Szerző: Piras, Claudia
Kiadó: Vince Kiadó (2011)

Az embernek már akkor is összefut a nyál a szájában, amikor csak gondolatban felfedezőutat tesz az itáliai...

Göcseji históriák és ételek Göcseji históriák és ételek
Szerző: Miszori József
Kiadó: Mészi Fotó (2007)

A kötet a Göcsejjel kapcsolatos gasztronómiai adatokat, recepteket, szokásokat, népi hagyományokat gyűjti...

A Tisza-család szakácskönyve A Tisza-család szakácskönyve
Szerkesztő: Patay László
Kiadó: Püski Könyvesház (2001)

A Tisza szakácskönyv különös érték, aminek azonban nehéz a műfaját meghatározni. Kultúrtörténet?...

Görög kulinária Görög kulinária
Szerző: Marianthi, Milona
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a...

Bioételek gabonából Bioételek gabonából
Szerző: Kútvölgyi Mihály
Kiadó: Timp Kiadó (2010)

Jó fél évszázada - gyerekkoromban - Üllőn a Berkes utcában még csépeltek a gazdáknál. Pajtásaimmal ott...

Konyhák, ételek, élmények Konyhák, ételek, élmények
Szerző: Tolnai Kálmán
Kiadó: Népszava Kiadó (1987)

"A terített asztal mindig olyan oltár, amelynél a legtöbb ember szívesen áldoz", olvasható egy ismeretlen...

Aranyszarvas földjén Aranyszarvas földjén
Szerzők: Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné
Kiadó: Timp Kiadó (2007)

A Tápió vidéke titkokat őriz. Még 1929. februárjában a tápiószelei Blaskovich János kifejti: „Ha a jelek...

Ehető! Ehető!
Szerkesztő: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (2009)

E könyv meghív bennünket egy pompásan illusztrált képzeletbeli utazásra a világ kertjein keresztül, hogy...

Vegetáriánus konyha Vegetáriánus konyha
Szerző: Stacey, Jenny
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Ez a fantáziadús szakácskönyv 120 kitűnő, hús nélküli receptet tartalmaz, melyek bizonyítják, milyen...

Kóstoló a múltból Kóstoló a múltból
Szerző: Körner András
Kiadó: Vince Kiadó (2005)

Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban...

Halak és a tenger gyümölcsei Halak és a tenger gyümölcsei
Szerzők: Casparek-Türkan, Erika, Döbbelin, Hans Joachim
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Ez a könyv mindenekelőtt szakácskönyv, ezért természetszerűleg elsősorban a tengerekből, tavakból és...

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

Útikönyv a táplálékok világához Útikönyv a táplálékok világához
Szerzők: Dr. Százados Imre, Dr. Százados Miklós
Kiadó: Athenaeum Kiadó (2009)

Képzeletbeli utazásra invitáljuk az olvasót a táplálékok világába, átfogóan mutatjuk be a kultúránkban...

2000 év lakomái 2000 év lakomái
Szerző: Keenan, Ruth
Kiadó: Glória Kiadó (2001)

Ha a történelem fontos eseményeit ínycsiklandó lakomákon keresztül meséljük el, megtudhatjuk, hogy a X....

Tokaji borok Tokaji borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Hazai ízek, falusi ünnepek Hazai ízek, falusi ünnepek
Szerző: Farkas Kata
Kiadó: Népszava Kiadó (1986)

Bejárhatjuk a földkerekséget, készíthetik a rakott asztalok pompásabbnál pompásabb falatjait, nagy hírű...

Spanyol kulinária Spanyol kulinária
Szerkesztő: Trutter, Marion
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Spanyolországot sokan szeretik napos tájai és fehér strandjai miatt, az ország azonban szenved is e szeretet...

Kapcsolódó cikkek