A halváról

A halváról
Amikor i.e. 1000 körül az ősi Mükéné palotájában a hellének egyáltalán érdeklődni kezdtek a "sza-sza-ma" (szezám) iránt - a többnyire áruszállításokat felsoroló irótáblák a szót rövidítve "sza"-nak is jelölik - , a szezám Kelet-Afrikában és Indiában már vagy ötszáz éve ismert volt. Arrafelé tudatosan termesztették a növényt, és nagyra értékelték tápláló, aromás magját.

A cikk forrása

Görög kulinária Görög kulinária
(Vince Kiadó)
Aki felkeresi a görögök földjét, szívesen megismerkedik konyhájukkal is. Milyen ételeket ettek a görögök a poliszokban? Miből készül a feta? Hol van az ország garnéla-"fellegvára"? Mi jellemzi a mai görögök étkezési...
Bővebben...

A szezám felbukkanása az ókori görögök étrendjében

I.e. 600 körül a görögök úgy találták, hogy a szezámmag kitűnően alkalmas kenyérfűszernek is: Hét fekhely és ugyanennyi asztal, mák-, lenmag- és szezámkenyérrel megkoronázva, a lányoknak pedig édesség vödörszám [...] ez méz és lenmagok édes keveréke" - így dőzsöl egy ínyenc Athénaiosz Lakomázó tudósok című művében, ami egyértelműen bizonyítja, hogy nemcsak a szezámkenyér, hanem a finom növénymagok és például méz ízletes elegyei is nagyon népszerűek voltak a hellének között.
Egy gazdag athéni háztartásáról felvett jegyzékben, akinek a vagyonát elárverezték, a magától értetődő élelmiszerkészletek - minz az olívaolaj, a lencse és a búza - mellett a szezám is szerepelt. A költő Antiphanész pedig az i.e. 4. században a szezámot a köménnnyel, amjoránnával és a kakukkfűvel felvette fűszerlistájára.
Ám még évszázadok teltek el, amíg Görögországban végre előállították a legfinomabb és legegészségesebb édességet, amely valaha is létrejött a szezámból: a halvát. 
Mára azonban, főleg az ország északi részén a halvát magas tápértéke miatt rendszeresen felszolgálják reggelire, de desszertként is egy pohár borhoz.

A halva összetétele és előáálítása

A halva 50 százalék őrölt és pirított szezámmagból (tahin) és felmelegített cukor-glükóz keverékből áll. A cukrot mézzel vagy gyümölcscukorral is lehet helyettesíteni, így a halva a cukorbetegek számára is fogyasztható édesség. A cukrot vagy a mézet összekeverik a szezámpéppel, amíg  sűrű massza nem képződik, ezt aztán hagyják kihűlni és megkeményedni. Mielőtt teljesen megszilárdulna, a masszát különböző dobozformákba töltik. 15 fokon ebből alakul ki a szilárd halvamassza. 
Kakaó, földimogyoró, pisztácia, mandula, kandírozott gyümölcsök, de aromák, például rózsaolaj hozzáadásával változatos ízeket lehet elérni, a látvány pedig a legkülönbözőbb formákkal vagy csokoládébevonattal tetszés szerint variálható.

Böjti energiaforrás

A görögök főleg a böjti időszakban esznek halvát, mert a magas zsírtartalma, és a benne lévő kalcium, foszfor, fehérjék, A- és C-vitamin miatt hosszan tartó, tápláló energiaforrás, amely a test sejtjeinek megújulását is elősegíti.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A halváról
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Kinyomtatom
Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
google+

Kapcsolódó könyvek

Lakoma Lakoma
Szerző: Váncsa István
Kiadó: Vince Kiadó (2010)

Váncsa István új szakácskönyve a Lakomacímű sorozat első darabja, amely a Mediterráneumból a görög,...

Ízek városa - Athén Ízek városa - Athén
Szerző: Berki Manuela
Kiadó: Holnap Kiadó (2010)

Sorozatunk harmadik, gazdag képanyagú szakácskönyve az ínycsiklandozó recepteken túl bepillantást enged a...

Az én alapszakácskönyvem Az én alapszakácskönyvem
Szerző: Hargitai György
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)

Amikor Horváth Ilona több mint ötven éve megírta zseniális szakácskönyvét, még nem sejtette, hogy...

Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat Alain Ducasse konyhaművészete - Desszertek és cukrászat
Szerzők: Ducasse, Alain, Robert, Frederic
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Cukrász- és péksütemények, cukorkák, csokoládédesszertek, fagylaltok, szorbetek, gyümölcsök és aromák -...

Torták, sütemények, csemegék Torták, sütemények, csemegék
Szerző: Berry, Mary
Kiadó: Vince Kiadó (2002)

Azok az édességek, melyeknek receptjét e könyvből megismerhetjük, ínycsiklandóan finomak, gyönyörű...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

Kapcsolódó cikkek